Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко въпроса относно настройки на SATA в BIOS-а

Featured Replies

Досега не съм си играл със SATA дъно и затова искам да ви попитам за някои опции които се появяват в зависимост от това дали съм разрешил SATA или не.

Когато SATA e разрешено се появява опцията SATA Controller Mode Option с две възможности : Compatible и Enhanced. Като се избере Compatible пише че устройствата ще работят в Legacy mode а ако се избере Enhanced пише че дисковете ще работят в Native Mode.

1. Когато опцията SATA Controller Mode Option e избрана да бъде Compatible тогава се появява опцията Native Mode Operation с две възможности: Auto или Serial ATA.

2. Когато опцията SATA Controller Mode Option e избрана да бъде Enhanced се появява опцията SATA AHCI която може да е Enabled или Disabled.

Та искам да ви попитам ако може с две думи да ми обясните, какво значат всички тези понятия и какво ще се случи ако разреша или забраня някои от посочените горе опции - в какви режими ще работят твърдите ми дискове свързани към SATA контролера при различните опции.

Благодаря предварително.

SATA Controller Mode Option e избрана да бъде Enhanced се появява опцията SATA AHCI > Enabled

Така трябва да си нагласиш харда - повече информация за контролерите -тук ( в пост 4 ) Публикувано изображение

• Автор

SATA Controller Mode Option e избрана да бъде Enhanced се появява опцията SATA AHCI > Enabled

Така трябва да си нагласиш харда - повече информация за контролерите -тук ( в пост 4 ) Публикувано изображение

Благодаря ти за отговора.

След като прочетох поста от дадения от теб линк обаче искам да попитам още няколко неща. Както сам ти пишеш

-Използването на режима SATA -AHCI не прибавя допълнителна бързина на харддиска в сравнение с режима SATA – IDE.

- На дъното ASUS P5B (ICH8) производителят не препоръчва режим SATA -AHCI при инсталиран Windows XP.

С една дума от включването на SATA->AHCI няма никаква полза а само проблеми. Възможно е дисковете да не бъдат познати и да се налага да правя дискета с драйвери и т.н. проблеми. Тогава защо изобщо да я включвам тази опция - след като няма да ми донесе по-голямо бързодействие на дисковете каква е ползата от нея.

Уф, пропуснал съм поста в навалицата :whist: за което се извинявам :)

С една дума от включването на SATA->AHCI няма никаква полза а само проблеми.

Както съм написал това е ....

разширеният хост контролер за включване на SerialATA устройства.

,който се справя относително по-добре при работа с дисковете и т.н. Има една практическа полза от него - ако харда ти е шумен ,включването му в AHCI намаля шума :P Ако диска стърже , след включването му в AHCI пак се чува, но стърже значително по - малко и е в рамките на нормалното.Получава се така , защото при AHCI се пуска NCQ на диска ( ако разполагаш с такъв хардуер,разбира се - но щом питаш за такъв контролер ,това предполага съвременна машина). При активирано NCQ заявките за дискови операции се преподреждат така, че главите да изминават минимален път при seek операциите. От това намалява и тропането.

Възможно е дисковете да не бъдат познати и да се налага да правя дискета с драйвери и т.н. проблеми.

Не е възможно - задължително е необходима дискета с драйвери . Публикувано изображение

• 3 години по-късно...

Уф, пропуснал съм поста в навалицата ;) за което се извинявам :cool:

Както съм написал това е .... ,който се справя относително по-добре при работа с дисковете и т.н. Има една практическа полза от него - ако харда ти е шумен ,включването му в AHCI намаля шума :cool: Ако диска стърже , след включването му в AHCI пак се чува, но стърже значително по - малко и е в рамките на нормалното.Получава се така , защото при AHCI се пуска NCQ на диска ( ако разполагаш с такъв хардуер,разбира се - но щом питаш за такъв контролер ,това предполага съвременна машина). При активирано NCQ заявките за дискови операции се преподреждат така, че главите да изминават минимален път при seek операциите. От това намалява и тропането.

Не е възможно - задължително е необходима дискета с драйвери . Публикувано изображение

Има и нещо друго: При AHCI имаме функцията hot-plugging . Което не е за подценяване!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.