Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поддръжка на сървър. Какъв сървър ми трябва и на каква ОС?

Featured Replies

Скоро ще почвам работа като администратор на един сървър.Там ще се качват уеб сайтове.Искам да знам какъв сървър ми трябва и по добре ли е на Linux някоя дистрибуция да го потдържам или мога и на джам ХП?

За сега съм се спрял на WAMP,но моля за вашите съвети.

Благодаря. :rolleyes:

Не съм много навътре с нещатата, но е световно признат факт, че Linux е номер едно за сървъри. Работи стабилно и предлага висока сигурност, все пак погледни и другите съвети

Искаш да ползваш WAMP така ли, еми препоръчвам ти да не го ползваш защото защитата му е много слаба и всеки може лисно да влезе в БД и да я скапе тотално. За Linux-а че е добър е вярно, но не мога да ти препоръчам за Linux. До колкото знам има готови дистрота, които са готови имат си всичко за един сървър.

Администратор и не знаеш нищо? Предполагам сървъра ще го пуснеш ти, а няма да си на работа при друг ...

Ами не съм професионалист в тези неща, но поддържах една мрежа за около 1 година. Определено трябва да качиш Линукс, това е задължително! Ако ще го ползваш за уеб хостинг си инсталирай Apache и PHP, както и MySQL. Тези ти трябват за един що годе нормален хостинг сървър. За дистрибуция бих ти предложил Fedora или Slackware. Аз лично за router ползвах Slackware и ми вършеше прекрасна работа. Ако си нямаш и на представа за какво става въпрос, уверявам те, ще отнеме дооооста време.

Един от нашите УЕБ сървъри е на ХП заради една от базите данни. Не е невъзможно и си работи денонощно без никакви проблеми. Не е направен с WAMP а ръчно. Ако имате свободен лиценз - сложи 2003 сървър. Успех !

• Автор

Нали ви казвам че тепърва се уча за тая работа .. а мисля че 3 месеца ще ми стигнат да науча каквото ми трябва.:)

Благодаря.

Виж сега superfly, според мен подхода ти е грешен от самото начало. Тоя сървър на теб ти трябва за да ти свърши някаква работа. Първата и най-важната ти задача, 50% от реализацията на проекта е да знаеш каква точно е тази работа и какви са условията по нея. Не се лъжи да избереш от съветите тук някаква ОС, да загубиш 3 месеца и да разбереш накрая, че това няма да ти върши работа, защото ..... Виж какви услуги трябва да осигурява този сървър, виж какъв хардуер можеш да си позволиш за него, виж колко средства /пари/ са разрешени за тази работа и едва след това мисли за конкретната реализация в рамките на тези параметри! Това ще ти спести много главоболия впоследствие, особено ако смяташ да го поддържаш този сървър в бъдеще време. Успех!

• Автор

Вижте сега.

Машината няма да я осигурявам аз.Хората при които ще работя взимат машината аз само ще инсталирам ОС-а и сървъра.Става дума не за хостинг сървър на сайтове ами чрез една администрация направена от тях аз ще обработвам сайтовете когато трябва.Тоест ако има нова информация картинки или барания по дизайн мизайн аз ги правя тия неща.Сървара ще работи денонощно и аз ще трябва по някакъв начин (незнам какъв да го управлявам и администрирам от вкъщи).Същевременно ще трябва и по някакъв начин да го защитя от хакерски атаки и такива неща .. това с атаките ми е много Х защото кой луд ще напада някакъв сървър за сайтове след като фирмата на комуто е сървъра едва едва навлиза в този бизнес.но както и да е.Хващам две три книги и се залавям за работа. :ph34r:

• Автор

На 16 съм.

Айде заключвайте че стана лафа вече.

Благодаря за отделеното ви време. :ph34r:

На 16 съм.

Айде заключвайте че стана лафа вече.

Благодаря за отделеното ви време. :wors:

Как така ще те наемат да "администрираш", като си нямш и представа за какво иде реч?

И все пак... Сложи си един Слак или Дебиан... И двете имат php, mysql, apache

Слака е с Apache 1.3.37, в Дебиан Тестинг имаш 2.2.3, ако имаш нужда от Apache2 разбира се...

И все пак, не се сърди, но... В тази работа изникват проблеми, понякога на пръв поглед неришими и за админи с 10 години опит... Аз лично не бих си хост-нал сайта при теб.

Нищо лично :wors:

• Автор

Дали ще се хоства сайта на сървъра или не си е решение на "работодателите".А и надали клиентите ще имат претенции каде се хоства сайта им.

Дали ще се хоства сайта на сървъра или не си е решение на "работодателите".А и надали клиентите ще имат претенции каде се хоства сайта им.

кажи каде ще работиш та да си правя сметката като купувам хостинг

• Автор

Май никой не ме разбира .. моля заключете темата.

Не се подлъгвай лесно по линукси и техните апачита

SUN OS, BSD

по малко разбивани са, ако ги научиш доста ще си търсен

SUN OS, BSD

sun os демек solaris ли имаш в предвид, има ли solaris за x86 ohmy.gif

Не съм много навътре с нещатата, но е световно признат факт, че Linux е номер едно за сървъри. Работи стабилно и предлага висока сигурност, все пак погледни и другите съвети

Световно признат "факт" единствено е, че Linux е най-разпространен в сървърната сфера и това най-вече поради атрактивната му "цена".   :blink:

Относно сигурност и стабилност - това зависи повече от грамотността на администратора и версиите на пакетите/програмите, отколкото от ОС-а. А в неговия случай - тепърва се учи...

Иначе на сайта на LAMPP/XAMPP (предполагам това важи и за WAMP) си пише, че това са пакети

с девелопърско предназначение. Т.е. настройките там са съобразени повече за локални нужди и експерименти на разработчици. Ако се спреш на някой от тях, "superfly" - прочети хубаво README-то за да не завариш един ден подменена началната страница...

Лично аз съм против "куцо и кьораво" (нищо лично) да се захваща с администриране (затова и не бих ти дал препоръки - да не се сърдиш после като се срине всичко), но липсата на квалифицирани кадри е огромна и за съжаление няма перспективи да се подобри ситуацията...

Да добавя - ако трябва да избираш между Apache 1 или 2, Mysql 4 или 5 и PHP 4 или 5 - спри се на по-новите. От години имат стабилни версии и е безсмислено да се ограничаваш до предишните, особено ако тепърва ще разработвате сайтове на него...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Според мен Linux е най-стабилната ос ...

По принцип за да пуснеш сървър на която и да е игра на прозорец тряя си много зле.

SUN OS, BSD

Присъединявам се към препоръката за BSD.

А относно другите мнения, има си сървъри достатъчно "качествени" за определени нужди под Linux и Windows. Всичко зависи закакво ще се ползват :)

Един съвет:

Задай си въпроса: "Достатъчно подготвен ли съм да се справя с начинанието или само ще лапам кинти и ще лъжа хората колко много знам и мога?"

....божкеее и то за хостинг фирма, точно щом сега започват бих им дал препоръка да те сменят!

P.S. След като пак няколко пъти прочетох постовете в тази тема и няй-вече на автора бих му препоръчал да ползва Windows 2003 Server тъй като забелязвам, че момчето е свикнало с графичен интерфейс и ще му е доста трудно да администрира LInux машина пък и за 3 месеца, хех :eek:

...след като прочетох и останалите публикации на автора вече напълно се убедих, че не Америка, а България е страната на неограничените възможности.

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry449060

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry462688

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry442392

Съвет № 2: След като успееш да конфигурираш машината и да я подкараш забрави бутоните Power и Reset!

Съвет № 3: По добре не казвай никому коя е фирмата и/или кой ти е адреса, че като гледам .....

Редактирано от error_404 (преглед на промените)

Незнам какви връзки имаш и кой е баща ти или просто си измисляш, но брат ми кара CISKO 4 семестара и са ще прави изпити за сертификати на Microsoft и му трудно да си намери толкова отговорна работа, пък ти където незнаеш как да си изключиш компютъра или пък да си инсталираш Опера-та, си тръгнал да ставаш системен администрато. Бяха ми казали, че Unix е много добра и на HP(не съм сигурен) имало някаква, но и двете са много скъпи и не са за родните стандарти, но немога да коментирам, защото не съм просветен в тази област.

П. П. Брат ми каза, че тази книга е добра за работата която мислиш да "практикуваш".

Редактирано от diavolo_vam (преглед на промените)

Cisco ;)

брат ти неслучайно държи тези изпити и взима сертификати, за да си намери по-претенциозна работа, не някакъв обикновен администратор да поддържа сървър. Лесно ще си намери работа, не се безпокой за него :) Както по-горе казаха, в Б-ия липсва квалифицирана работна ръка. Щом е вече на 4. семестър със сигурност ще го искат големи фирми :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.