Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с хард!

Featured Replies

Проблемът е следният. След едно забиване на Уина след рестарт не пожела да го эареди, и брат ми даде гениалната идея да му махна батерията на дъното та така щял да "эабрави" грешката. Махнах батерията и я сложих пак но се окаэа че помни /все пак е скъпо дъно,требе да помни/ това в кръга на шегата. Преинсталирах но се окаэа че ме очакват нови иэненади. Компа меко каэано работеше все едно десет пъти по бавно от преди случката. Осеэаемо ми направи впечатление че харда е много бавен, преди това играех на игра с настройки макс в същото време эаписвах диск и свалях с скорост 8мб. / без изобщо да усещам осеэаемо натоварване на кампа, просто беше ракета. Тъй като не съм много в час с BIOS го занесох в фирмата от която го купих. След няколко дни го вэех но проблема не беше решен. Малко време след това харда започна да щрака и на няколко пъти иэобщо не иска эареди Уина. Пак го занесох в фирмата и им каэах че харда е сдал багажа, оставих после го вэех след като ме убедиха че нищо му нямало. Но въпроса не беше решен освен че не щракаше вече пак е бавен. Надявам се някой да светне какъв е проблема, може би в биоса. А и отгова когато играя на някоя игра эахранванета почва яко да бучи и духа доста топъл въэдох. Ето парамитрите на компа- ASUS P5WD2-I955X-Premium / D820 / 2 x 1GB. KINGSTON Hiper X. 800MHz. CL5 / ATI SAPPHIRE 850 XT / 250GB HITACHI 7K250 S-АТА ІІ / FOXCON 450W

преди това играех на игра с настройки макс в същото време эаписвах диск и свалях с скорост 8мб. / без изобщо да усещам осеэаемо натоварване на кампа, просто беше ракета.

И един мармот...

• Автор

Благодаря за съвета. По предложения от теб метод никаде няма PIO Mode. Влязох в Биос там в настройките эа харда пише PIO Mode-4 Ultra DMA Mode-5. В аватара ми можеш да видиш производителност при тест с HDTune. Ако харда е сдал багажа може ли эахранването ми да е слабо и това да е причина, компа ми е на една година тоест в гаранция. Ето и наякои данни от PC Wizard : Informations Hard Disk HDT722525DLA380 :

Model : HDT722525DLA380

Serial Number : VDS41BT4E97WVJ

Revision : V44OA96A

Interface : SATA 1.0

Support : ATA/ATAPI-7

Size : 250 GB

Cache : 7 674 KB

ECC Size : 52

Multiple Sector : 16

IORDY : Yes

LBA Mode : Yes

DMA Mode : Yes

Multiword DMA Mode : 2

PIO Mode : PIO 4

UDMA Mode max. : 6 (ATA-133)

UDMA Mode Enabled : 5 (ATA-100)

SATA-150 : No

SMART : Yes - Enabled

SMART Information Disk HDT722525DLA380 :

Health : 99% (estimated)

Performance : 100% (estimated)

Raw Read Error Rate (01) : 10002 (Threshold : 016 - Worst : 099 - Max : 099)

Throughput Performance (02) : 00000 (Threshold : 050 - Worst : 100 - Max : 100)

Spin Up Time (03) : 50107 (Threshold : 024 - Worst : 125 - Max : 125)

Start/Stop Count (04) : 001E8 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Reallocated Sector Count (05) : 00001 (Threshold : 005 - Worst : 100 - Max : 100)

Seek Error Rate (07) : 00000 (Threshold : 067 - Worst : 100 - Max : 100)

Seek Time Performance (08) : 00000 (Threshold : 020 - Worst : 100 - Max : 100)

Power On Hours Count (09) : 008F7 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Spin Retry Count (0A) : 00000 (Threshold : 060 - Worst : 100 - Max : 100)

Power Cycle Count (0C) : 001E2 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Power-Off Retract Count (C0) : 0020D (Threshold : 050 - Worst : 100 - Max : 100)

Load/Unload Cycle Count (C1) : 0020D (Threshold : 050 - Worst : 100 - Max : 100)

Temperature (C2) : 9001F (Threshold : 000 - Worst : 177 - Max : 177)

Reallocation Event Count (C4) : 00002 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Current Pending Sector Count (C5) : 00000 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Off-Line Uncorrectable Sector Cou... 00000 (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)

Ultra ATA CRC Error Rate (C7) : 00000 (Threshold : 000 - Worst : 253 - Max : 200)

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

Захранвнаето според мен си е достатъчно. Щом харда ти е в гаранция според мен най-добре ще е да ти го сменят.

Редактирано от enuff (преглед на промените)

• Автор

Питам эа эахранването эащото когато играя игра почва яко да бучи и да духа доста топъл въздох. А и цялата работа от махането на батерията до такъв сериозен поне эа мен проблем ми се струва малко невериоятна. Освен това го носих три пъти на онези царвули в фирмата от която го купих и все не се решава проблема!!!

Питам эа эахранването эащото когато играя игра почва яко да бучи и да духа доста топъл въздох. А и цялата работа от махането на батерията до такъв сериозен поне эа мен проблем ми се струва малко невериоятна. Освен това го носих три пъти на онези царвули в фирмата от която го купих и все не се решава проблема!!!

Инсталирай си Everest Ultimate Edition и виж напреженията по различните линии. Данните от Everest не са 100%-ов показател, но могат да се вземат предвид. Ако отклоненията са повече от +/- 5%, е съвсем възможно проблемът да се дължи на захранването.

Миналата седмица преслушвах един много подобен компютър - ASUS P5LD2 Deluxe, Sapphire 850 XT, 250GB HITACHI 7K250 S-АТА ІІ, Foxconn 400W. И той си бучеше при игрици, но гюрултията идваше от видеото и от вентилатора на процесора. А при него харда (основния проблем за прегледа) беше минал на PIO режим. Какво им става на тия дискове??

И аз да се включа с един въпрос - при положение че харда е SATA II, защо показва че работи в режим DMA-5, не трябва ли да пише поне DMA-6? Гледам че и при Roki77 ситуацията е същата ...

• Автор

Аз мислех да го сменя с 400gb. на същата фирма ама май ще си помисля!!!

Миналата седмица преслушвах един много подобен компютър - ASUS P5LD2 Deluxe, Sapphire 850 XT, 250GB HITACHI 7K250 S-АТА ІІ, Foxconn 400W. И той си бучеше при игрици, но гюрултията идваше от видеото и от вентилатора на процесора. А при него харда (основния проблем за прегледа) беше минал на PIO режим. Какво им става на тия дискове??

И аз да се включа с един въпрос - при положение че харда е SATA II, защо показва че работи в режим DMA-5, не трябва ли да пише поне DMA-6? Гледам че и при Roki77 ситуацията е същата ...

Според теб има ли надежда за моя хард???

Ако наистина харда е скапан вадя го без да раэнасям кутията вече и ще му разбия главата на шефа на фирмата с него!!! Четете "Нощен Труд". :beer:

@Roki77, дето да си играеш да ровичкаш настройки на Windows, прасни една нова инсталация - на твоя комп ще стане за нула време. Ако и на нова инсталация куца, значи не му е чиста работата. Междувременно все някой (вероятно и аз) ще провери какво толкова има в БИОС-а :) и ще сподели.

Причините устройствата да минат в режим PIO Mode ( Programmed Input Output) може да са различни ,но обикновенно започват от това ,че ако Windows IDE/ATAPI Port driver получи 6 time-out или cyclical redundancy check (CRC) errors , драйвера редуцира скоростта на трансфер на данни от по-високия Direct Memory Access (DMA) режим в най-ниския DMA трансфер .Ако драйвера продължава да получава time-out или CRC errors тогава намалява режима на пренос на данни на най-ниския (PIO mode).

Този проблем може да се отстрани първо като опитате най-лесния начин ( преинсталиране на IDE драйвера). Причина може да е и повреден кабел за пренос на данни,както и недобро контактуване с портовете на харддиска или дъното.Причина може да е и повреда в самия харддиск,защото ,както писах по-горе, ако драйвера продължава да получава CRC грешки - PIO режима ще си стои включен.

Колкото до Биос - там може да проверите дали е посочен Сата харддиска като носител на ОС.

Колкото до Биос - там може да проверите дали е посочен Сата харддиска като носител на ОС.

Как и от къде мога да задам това в биоса? Незнам дали се дължи на това но в долния десен ъгъл ми изкарва харда като Removable Disk! Не, че ми пречи но наистина е дразнещо. В My Computer са си както трябва да са като Локални дискове.Инсталирани са драйвери и всичко останало но файда няма. Дъното ми е ASROCK AM2NF6G-VSTA /AM2, харда 160GB HITACHI T7K250/SATA2/8M, ако някой знае как мога да го оправя нека да сподели. :)

• Автор

Направих справка със упътването на дъното и там е дадено следното: Primare IDE Master да е харда. Но в моят BIOS пише следното: Primare IDE Master- DVD RAM / Primare IDE Slave-Not Detected / Third IDE Master- е посочен харда. Да не би онеэи смотаняци да са свързали неправилно харда??? :)

Понеже харда е Сата ,затова отива на Third IDE Master . Windows подрежда на първо място IDE каналите .

Всъщност в Биос > IDE Configuration би трябвало да има нещо подобно - Sata2 - Port[0] - после да са Primary IDE Master > DVD RAM / Primare IDE Slave-Not Detected /

• Автор

Понеже харда е Сата ,затова отива на Third IDE Master . Windows подрежда на първо място IDE каналите .

Всъщност в Биос > IDE Configuration би трябвало да има нещо подобно - Sata2 - Port[0] - после да са Primary IDE Ma ster > DVD RAM / Primare IDE Slave-Not Detected / И какво иэлиэа в крайна сметка за моя проблем???????

И какво иэлиэа в крайна сметка за моя проблем???????

Понеже се задълбочихме в този,твоя проблем......... та се върнах пак да попрочета това,което беше писал в началото ;) Става въпрос за момента,когато си занесъл прещракващия хард и са ти го върнали тих и БАВЕН.Тъй като става въпрос за Хитачи - да не би тези в сервиза ти да са пуснали AAM (Automatic Acoustic Management) - с негова помощ диска става по-тих, но и много по-бавен :ph34r: Я си го дръпни този инструмент от сайта на Хитачи (на харда ,де) и виж какво показва - това е програмка ,с която при Хитачи се превключват режимите Сата-Сата2 - IBM/Hitachi Feature Tool -мисля,че така се казваше.

• Автор

Направих каквото ми каэа. Диска е включен на 1,5GB/s. Опитах да го променя на 3,0Gb/s и ми излиэа следният текст: Warning! Settung this drive to 3.0Gb/s ona system that doesn it support , it may render your drive unusable. Please contact your system manufacturer for further advice if you are not completely sure. Срещу тях има опция : Spead Spectum Clooking:Disable/Enable

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

Не се притеснявай от предупреждението - то е защото ако дъното ти не поддържа Сата2 ,превключването на харда в такъв режим ще го направи неизползваем на компа- т.е. ще трябва да се закачи на друг комп,който поддържа Сата2,за да може да се превключи обратно - но както казах ,при тебе дъното има Сата2 ,така че ,включвай го на Сата2 .

Spread Spectrum е най-добре за теб да го държиш на disabled. А това ,за което говорих е опцията AAM - Automatic Acoustic Management.Тази опция намалява шума от "тропането" на главите на диска при seek операции. С намаляването на шума обаче се вдигат seek времената и производителността пада.А ако си я намерил , ААМ има достатъчно стойности, за да си нагласиш по твой вкус отношението шум/производителност. Ако диска е поставен в Quiet режим , access time-а скача много. Ако пък не те притеснява тропането на харда ,можеш да го оставиш направо на Performance -тогава диска ще е най-бърз ( и най -шумен ).

• Автор

Направих както ми каэа, ето реэултат на HD Tune http://i.data.bg/07/02/19/243863_orig.jpg ,Не отчита голяма разлика в сревнение със преди, утре ще го тествам на практика. Най осезаемо увисване се осещаше когато свалям нещо от интернет със скорост от порядъка 8-11Mb/s. което преди случката не беше проблем , за разлика от предишния ми компютър който направо спираше. Благодаря ти за полеэните съвети , ще те препоръчам на чичо ми Бил Г. P.S. МОЖЕШЕ ДА ГО ПИТАМ НЕГО ЗА СЪВЕТ АМА ТОЙ Е МНОГО ЭАЕТ, ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ ПОХАРЧИ ПАРИТЕ ГОРКИЯТ!!! biggrin.gif

• Автор

Няма файда до тук. Според мен остава само едно да се провери , как са свързани и в какъв режим харда и DVD-RW. Ето данните от PC Wizard эа двете устройства:Informations Hard Disk HDT722525DLA380 :

Model : HDT722525DLA380

Serial Number : VDS41BT4E97WVJ

Revision : V44OA96A

Interface : SATA 2.0

Support : ATA/ATAPI-7

Size : 250 GB

Cache : 7 674 KB

ECC Size : 52

Multiple Sector : 16

UDMA Mode max. : 6 (ATA-133)

UDMA Mode Enabled : 5 (ATA-100)

SATA-150 : No

SMART : Yes - Enabled

SMART Information Disk HDT722525DLA380 :

Health : 100% (estimated)

Performance : 100% (estimated)

И DVD-RW:Informations CD-Rom HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N :

IDE Controller : 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controller

IDE Channel : #1 - Master Drive

Manufacturer : HL-DT-ST

Model : HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N

Serial Number : K09678E5629

Revision : JL10

Interface : ATA

UDMA Mode max. : 2 (ATA-33)

UDMA Mode Enabled : 2 (ATA-33)

Rotation Control : CLV

Раэгледах кабелите с които са свързани устройствата: Эаписвачката е свърэана с широк лентов кабел на който пише HD Cable и е включен PRi_IDE конектор който се намира отстрани на платката до четири SATA конектора. Харда е свърэан с червен плосък кабел в SATA 1 конектор, един от теэи 4 които се намират до PRi_IDE . ИЭВИНЯВАМ СЕ АКО СТАВАМ ДОСАДЕН , НО МАЙ САМО ТАЗИ НАДЕЖДА ОСТАНА НЕПРОВЕРЕНА!!!

• Автор

Значи си работи нормално така ли? Кабелите нормално ли са свърэани???

Така и не разбрах този AAM - Automatic Acoustic Management -настрои ли го ? Иначе като сравняваш твоя харддиск със Seagate-a може да видиш ,че е малко по-бавен . По принцип ,когато е един ,Сата диска се закача на първия Сата порт -така че той си е закачен на мястото.

• Автор
Така и не разбрах този AAM - Automatic Acoustic Management -настрои ли го ?

Да настроих го, но не усещам разлика. Май ще скачам на 400GB.Barracuda 7200.10 – новото поколение дискове на Seagate. Плюс

Thermaltake POWER SUPPLY TOUGHPOWER 700W или OCZ GameXStream 600W и Thermaltake Big Typhoon эа процесора. Эахранването нещо ми се струва " жълто".

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.