Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с разпознаването на DVD-RW и CD-RW

Featured Replies

Значи имам една Samsung CD-RW и една LG DVD-RW.Преди главното устройство беше Samsung.Но след като закача DVD-то,то не се разпознава,даже Windows не се стартира.Като откача DVD пак всичко си е нормално.Сега съм закачил DVD-то като Master и тръгва,но Samsung устройството не съм го закачил т.е като закача и двете не тръгва Windows.Биосът ми е AMI 4MB Flash ROM with ACPI, SM BIOS 3.0, PnP ,дъното Asrock К7upgrade 880.

Според мен нещо не мога да наглася биосът да засича и двете устройства,моля за съдействие...

Щом DVD-то ти е Master, то другото ще трябва да го настроиш на Slave, щом то е било главно. Да не би това да е проблема?

• Автор

Как да го настроя да е slave, след като не го засича BIOS?

• Автор
Ей това ще те ориентира cool.gif

Това е хубаво,ама аз пак не докарах нещата като хората.

Значи връзвам LG DVD-RW като Master,а Samsung CD-RW като Slave и в BIOS не пипам нищо.Страртита се,но не пише,че имам друго IDE устройство.И комптюра стига до логото на Windows и зарежда безкрайно...

Влизам в BIOS давам второто IDE да е CD и да е Slave.При стартирането на компютъра в началния екран ми дава новото Slave устройство Samsung CD-RW ,но най-отдолу ми дава ATAPI - incompitable Press F1 for resume...

Имаше някакви неща относно джъмперите.Сега ще се мъча още малко и ако не стане ще викам специалист :speak:

Редактирано от randb (преглед на промените)

• Автор
Добре де , с какъв харддиск си - АТА или Сата ?

Харддискът ми е ATA WDC WD400EB-00CPF0 40 GB.

Харддискът ми е ATA WDC WD400EB-00CPF0 40 GB.

Харддискът закачен на Primary IDE - предполагам че там си и стои .

LG DVD-RW като Master , Samsung CD-RW като Slave - двете закачени на един кабел на Secondary IDE .

И си върни Биос-а както е бил , че нещо не разбрах какво си пипнал там .

• Автор
Харддискът закачен на Primary IDE - предполагам че там си и стои .

LG DVD-RW като Master , Samsung CD-RW като Slave - двете закачени на един кабел на Secondary IDE .

И си върни Биос-а както е бил , че нещо не разбрах какво си пипнал там .

Като ги закача така и компютъра зарежда до безкрай.Като откача Slave устройството Samsung и Windows се стартира веднага.И на мен ми е доста странно,но така се получава.

Като ги закача така и компютъра зарежда до безкрай.Като откача Slave устройството Samsung и Windows се стартира веднага.И на мен ми е доста странно,но така се получава.

Премести ли джъмпера на Samsung-a на Slave ? И пробвай с друг IDE кабел .

• Автор
Премести ли джъмпера на Samsung-a на Slave ? И пробвай с друг IDE кабел .

Точно това написах и по горе,че малко не ми е ясно тоя джъмпер на Samsung къде да го бодна biggrin.gif

Към самото CD има само IDE кабела и този на захранването.Този джъмпер на дъното ли е закачен (предполагам,че е там)? Та от къде да го преместя и къде да го бодна ?

В темата дето те пратих да четеш са показани задните панели на харддискове и оптични устройства -гледай там . На задния панел на Самсунг-а трябва да има джъмпер и указания в кое положение е Мастър,Слейв и т.н Има вероятност указанието да е на лепенка на горния капак на устройството .Ако не можеш да намериш джъмпера,тогава остави Самсунг-а както е , а смени джъмпера на ДВД устройството (пак е на задния панел и е указано в каква позиция е Слейв ). В такъв случай ще стане обратното -Самсунг-а ще е Мастър , а ДВД -то Слейв - няма проблем и така да е .Компа ще работи.

• Автор
В темата дето те пратих да четеш са показани задните панели на харддискове и оптични устройства -гледай там . На задния панел на Самсунг-а трябва да има джъмпер и указания в кое положение е Мастър,Слейв и т.н Има вероятност указанието да е на лепенка на горния капак на устройството .Ако не можеш да намериш джъмпера,тогава остави Самсунг-а както е , а смени джъмпера на ДВД устройството (пак е на задния панел и е указано в каква позиция е Слейв ). В такъв случай ще стане обратното -Самсунг-а ще е Мастър , а ДВД -то Слейв - няма проблем и така да е .Компа ще работи.

Да мерси много ! Проблема е бил в джъмпера.Преместих го на Slave.За другите, които имат подобне проблем - това е снимката :

cdromback.gif

:sobbing:

• 3 седмици по-късно...

Един може би глупав въпрос: възможно ли е да нямам джъмпери? С две оптични устройства съм - CD-RW и DVD- Rom марка Lite-on. Нямат кабели за Slave и Master. По два кабела влизат в тях - за захранване и IDE.

Един може би глупав въпрос: възможно ли е да нямам джъмпери? С две оптични устройства съм - CD-RW и DVD- Rom марка Lite-on. Нямат кабели за Slave и Master. По два кабела влизат в тях - за захранване и IDE.

Отделни кабели за Slave и Master няма, на самото устройство има джъмпери за настройка. На картинката по-горе се вижда добре. Има и отделни конектори на кабела (ако е с три такива), които отговарят на Slave и Master. Тогава джъмперите и на двете устройства се поставят в позиция Cable Select.

angry.gif Предполагам,че в тази тема трябва и аз да се вместя.Бях с HDD 40 GB и DVDиCD-RW. Купих си DVD-RW и го задействах на мястото на CD-RW.Бачка си нормално. Сложих му и 250GB HDD :nono: и ето ти проблем.Кабели,джемпъри,как ли не ги въртях,или едно оптично трябва да е изключено или новия хард ,за да работят другите три.Сега на Primary IDE1 (син)е включен 40GB HDD и DVD то, и то нестандартно-обратно (синия накрайник е в оптиката ,.а черния в прима ИДЕ)и него разпознава.На другия кабел са 250GB и DVD-RW.включен в IDE2seccondary. :speak:
angry.gif Предполагам,че в тази тема трябва и аз да се вместя.Бях с HDD 40 GB и DVDиCD-RW. Купих си DVD-RW и го задействах на мястото на CD-RW.Бачка си нормално. Сложих му и 250GB HDD :) и ето ти проблем.Кабели,джемпъри,как ли не ги въртях,или едно оптично трябва да е изключено или новия хард ,за да работят другите три.Сега на Primary IDE1 (син)е включен 40GB HDD и DVD то, и то нестандартно-обратно (синия накрайник е в оптиката ,.а черния в прима ИДЕ)и него разпознава.На другия кабел са 250GB и DVD-RW.включен в IDE2seccondary. :P

За предпочитане е хардовете да са на един кабел, а оптиките на друг, че се случват понякога конфликти. И аз съм с 4 устройства: на Primary са хардовете - синия конектор е на дъното, черния е в бутващия хард (Master) и сивия е в другия хард (Slave). На Secondary съм вързал оптиките. Погледни правилно ли са нагласени джъмперите на устройствата.

angry.gif
За предпочитане е хардовете да са на един кабел, а оптиките на друг, че се случват понякога конфликти. И аз съм с 4 устройства: на Primary са хардовете - синия конектор е на дъното, черния е в бутващия хард (Master) и сивия е в другия хард (Slave). На Secondary съм вързал оптиките. Погледни правилно ли са нагласени джъмперите на устройствата.
сложих кабелите точно както ми посочи,но сега веобще не познава 250 GB(преди познаваше 1\2 от диска)Показва двете оптични и 40теGB.
angry.gif сложих кабелите точно както ми посочи,но сега веобще не познава 250 GB(преди познаваше 1\2 от диска)Показва двете оптични и 40теGB.

Windows или BIOS не ти го разпознава? Ако BIOS го разпознава, а го няма в My computer, трябва да минеш през Disk Managment за да го настроиш. Би трябвало да го виждаш и в Device Manager. В моя случай беше така в началото и после всичко си дойде на мястото.

Сигурен ли си че дъното ти поддържа АТА 133?

Мисля че ако си флешнеш БИОСА а най-новите ъпдейти ще тръгне....

Опитай да закачиш само 250 ГБ диск и виж дали и как го разпознава.

Windows или BIOS не ти го разпознава? Ако BIOS го разпознава, а го няма в My computer, трябва да минеш през Disk Managment за да го настроиш. Би трябвало да го виждаш и в Device Manager. В моя случай беше така в началото и после всичко си дойде на мястото.

Сигурен ли си че дъното ти поддържа АТА 133?

Мисля че ако си флешнеш БИОСА а най-новите ъпдейти ще тръгне....

Опитай да закачиш само 250 ГБ диск и виж дали и как го разпознава.

angry.gif Ами цялата работа май беше от биоса ,сега всичко бачка-и 4 ИДЕ та.А някой включвал ли е 3 оптики?Аз не можах да се пробвам защото не намерих кабел с 3 накрайника. :wors:
  • 1 година по-късно...

Здравейте! Бих искал да попитам - може ли някой да помогне на проблема който имам.DVD-то и CD-то са свързани с IDE кабела джъмперите са както трябва т.е. DVD-то е master а CD-то е slave (до тук добре),но в биоса на аутодетект няма инстал на CD-то (слагам го ръчно) но като отвориш My computer CD-то го има като устройство ,но не се отваря(пише поставете диск в устройството(все едно ,че е виртуално CD)) пускам диск с музика -автостарта го има отваря съдържанието -но не може да завърти диска за просвирване на музиката(т.е. плеъра се отваря но вместо звук има само бучене - и диска не се върти )

Ето как са в Биоса :

Sec Master - DVD-Rom

Sec Slave - Not instaled ( тук го правя ръчно на CD-Rom )- и се получава проблема написан по горе.???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.