Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

BIOS настройки при монтиране на нова RAM-памет

Препоръчан отговор

Здравейте,

Купих си нова плочка RAM памет PQI 512MB 400MHz, махнах старата памет, така че е сама на MB-то.

Като поработи известно време и ми дава син екран със съобщение от рода: physical memory migt be is dumping.

Направих й тест с програмката memtest85 и не ми даде грешки.

Дъното ми е: GA - 7N400Pro2

Update-nah si BIOS-а и исках да си намаля латентността, да не би да е от там проблема, но като вляза в BIOS-a видях че е настроен на by SPD и не ми позволява да правя никакви промени, изобщо не мога да вляза в менютата да направя каквито и да е настройки на RAM-a. Гледах си упътването, но нито стрелките, нито ентер, нито Pg Up/ down не действат.

Значи ли това че паметта ми не позволява да се задават други настрйки или аз не мога да се оправя нещо?

А, и в BIOS-a нямам отделно опция за промяна на латентността, само ми изписва честотите. Като променя честотата на работа на паметта латентността ми променя ли се?

Това са показанията на EVEREST като щракна на Памет - SPD:

Поле Стойност

Свойства на модулите памет

Сериен номер Няма

Размер на модула 512 MB (1 rows, 4 banks)

Тип на модула Unbuffered

Тип на паметта DDR SDRAM

Скорост на паметта PC3200 (200 MHz)

Ширина на модула 64 bit

Напрежение на модула SSTL 2.5

Метод за откриване на грешки Няма

Честота на опресняване Съкратен (7.8 us), Self-Refresh

Латентност на паметта

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Функции на модулите памет

Early RAS# Precharge Не се поддържа

Auto-Precharge Не се поддържа

Precharge All Не се поддържа

Write1/Read Burst Не се поддържа

Buffered Address/Control Inputs Не се поддържа

Registered Address/Control Inputs Не се поддържа

On-Card PLL (Clock) Не се поддържа

Buffered DQMB Inputs Не се поддържа

Registered DQMB Inputs Не се поддържа

Differential Clock Input Поддържа се

Redundant Row Address Не се поддържа

Vasq

Редактирано от Vasq (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В менюто Advanced Chipset Features дай на функцията System Performance Manual, след което би трябвало да получиш достъп до настройките на паметта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В менюто Advanced Chipset Features дай на функцията System Performance Manual, след което би трябвало да получиш достъп до настройките на паметта.

... и в тоя ред на мисли , след като получиш достъп до настройките на Рам паметта ги постави ръчно в зависимост от честотата и в момента така както ти ги показва Еверест-а -

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно тук идва проблема. Като вляза в Advanced Chipset Features не ми позволява да променям нищо, само бутона Escape работи, т.е. мога само да си влизам и излизам.

Какво да променя че да ми позволи достъп до настройките. Описаните в Help-a клавиши за управление на менютата не действат.

Vasq

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитай с Ctrl+F1 (натискаш двата бутона едновремено) в основното меню. При Gigabyte това обикновено отваря разширено меню с повече опции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитай с Ctrl+F1 (натискаш двата бутона едновремено) в основното меню. При Gigabyte това обикновено отваря разширено меню с повече опции.

И Ctrl+F1 съм пробвала, но не става.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С това ли тества ?

Остави го да направи поне 2-3 теста, ще отиде към час и нещо :nono:

Чувал съм, че на този чипсет nForce 2 памети с CAS Latency 3 правят проблеми.

Пък и нещо не ми харесва самата памет, аз съм с 4 годишна такава, пак PQI, но е със заявени CL 2.5 при 400MHz и CL 2 при 333 и си бачка на тях.

Също така преди бях с подобно дъно - Gigabyte 7N400-L1 и там нямаше настройки за таймингите, не съм пробвал с Ctrl+F1, но и тия от фирмата твърдяха, че няма biggrin.gif

Щом прави проблеми при подразбиращи се настройки, направо я носи във фирмата, да си блъскат главата там и да я сменят евентуално.

Като нищо са турили някво старо дърво ;)

Редактирано от myd (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...