Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем с дъно и SATA хард

Featured Replies

сложих 32Bit Data Transfer - Enabled и промених на ACHI, но почне ли да зарежда ХР компютъра се рестартира автоматично.

освен това в БИОС пак се бави.

И при мен се случва същото на P5LD2 Deluxe със същия хард.

• Автор

IDE Detect Time Out ми е на 0, но все пак се бави.

А за да тръгне ХР при ACHI май ще трябва да сложа ACHI в BIOS и след това да инсталирам ХР, защото иначе не знам как ще преинсталирам драйверите на дъното като не мога да вляза в Windows.

И при мен се случва същото на P5LD2 Deluxe със същия хард.

значи не сме случили на хард - общо взето на мен не ми трябваше обем, а този беше най-малкия с 16мб кеш.

Ок, спи ми се вече и ще лягам, но ако ти се занимава, виж следните настройки в BIOS (особено, ако ще преинсталираш Windows): PCI PnP -> Plug And Play OS (YES), POWER -> ACPI 2.0 Support и ACPI APIC Support (YES). Забавянето може да се дължи на доста неща, изключи от BIOS всичко, което не ползваш - Secondary Master, Pri/Sec Slave и настрой стартирането да става само от едно устройство, за да не се проверява CD-то и мрежата например; boot-ването от останалите устройства го забрани.

Ако няма да преинсталираш: върни първоначалния режим на устройството, за да тръгне Windows; от Device Manager деинсталирай драйверите за IDE и SATA контролерите, оправи настройките в BIOS и рестартирай... има голяма вероятност Windows да тръгне и да си спестиш преинсталацията. Същото можеш да го опиташ и в Safe Mode, въпреки, че е малко съмнително да стане.

Добавено: Така и не каза дали след направените настройки диска се вижда като SATA устройство в BIOS...

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

• Автор

След промяна на настройките в БИОС пак си го показваше като Third IDE.

Тази седмица със сигурност няма да преинсталирам ХР, но ако не съм се оправил до другия уикенд тогава ще има преинсталиране. Ако тия дни се сетиш още нещо пиши, аз следя темата често.

Лека нощ и мерси за съветите.

Малко по-нагоре бяха дали съвет да пробваш с едната плочка Рам памет -направи го с едната,после с другата .Или по-добре пусни направо един тест на паметта да видиш какво ще покаже. Или пък ако имаш възможност ,пробвай с други памети .

• Автор

пробвах да махна едната плочка и пак си беше същото, пуснах и един memtest, но не намери никакви грешки.

Като оставиш дъното с едната Рам не преминава ли през Пост скрийна по-бързо ? (първоначалният екран имам предвид) .

Махнал си едната и си пробвал - направи същото и с втората .

• Автор

направих упражнението и с двете плочки. не минава по-бързо през пост-скрийна.

• Автор

Мога да пробвам с друга рам, но едва ли ще е днес.

Иначе излиза следното в пост-скрийна:

ала-бала

Initializing USB Controllers.... Done

1024

тука спира да помисли

1 keyboard found

auto-detecting pre-master device - изписза записвачката

auto-detecting third device - изписва хард

и т.н.

не съм 100% сигурен, че възпроизвеждам едно към едно като надписи, но това е реда, в който излизат.

• Автор

Не, не съм ги пипал - винаги са си били By SPD.

• Автор

Добре, сега ще го направя.

Междувременно взех назаем една плочка 1GB DDR II, махнах моите и я сложих само нея и пак се бавеше.

Дано да стане сега с ръчното въвеждане, че вече направо..

значи от CPU-Z взех данните за:

CAS# Latency

RAS# to CAS# Delay

RAS# Precharge

в БИОС-а ми обаче трябва да се дадат стойности и за

RAS# Activate to Precharge

Write Recovery Time

а такива не видях в CPU-Z

в Everest пък не можах да разбера кое кое е, защото там са само съкращения

(CL-RCD-RP-RAS)

(RC-RFC-RRD-WR-WTR)

да знаете кое от тези съкращения е въпросните RAS# Activate to Precharge и Write Recovery Time

Добавено: ето какво намерих

CAS Timing (TCAS)

Read RAS-CAS Delay (TRCDR)

Write RAS-CAS (TRCDW)

RAS Precharge Time (TRP)

Cycle Time (TRAS)

ROW Cycle Time (TRC)

Refresh To Active (TRFC)

Bank To Bank (TRRD)

Write Recovery (TWR)

Read - Write Command (TRTW)

Write - Write CS (TWTW_CS)

Write - Read Command (TWTR)

Write - Read CS (TWTR_CS)

Read - Read CS (TRTR_CS)

Read Data Transfer

остава ми само да разбера коя стойност е за

RAS# Activate to Precharge

Редактирано от enuff (преглед на промените)

Еверест ще ти ги покаже така -

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Твоите изглеждат малко по-различно защото си с ДДР 2 - но реда е същия.В твоя Биос ,като излежеш от режим By SPD и минеш на Manual ще ти се появят подобни настройки ( нещо подобно на 4-4-4-10 да речем) . Тези от Еверест ако не съвпадат с твоите като се покажат ,променяй ги в същия ред ( и тъй като може да имаш и повече , останалите не ги пипай.)

• Автор

промених ги на

5-5-5-15 като последното Write Recovery Time си го оставих както си беше на 4, но няма забързване.

Защо не вземеш някой стар хард и не инсталираш уиндоус 98 за проба.

Три различни диска с ХР смених докато намеря читава версия и тя се оказа само Професионал.

В последно време много хора във форума се оплакват от дъната на Асус. Вече се замислям дали последните им версии не са калпави.

• Автор

Не знам дали има смисъл, какво ще правя на този 98? Аз мислех даже скоро да пробвам Vista, защото ми се полага безплатно една Vista Business Edition.

Иначе от приятелите ми, който са с дъна ASUS мойто е уж най-скъпо, пък само аз имам проблеми и аз още един приятел, който не можеше да си подкара RAM-та на dual channel, но се оказа, че проблемът е в паметта, а не в дъното.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Та така, проблемът стана още по-странен. Хард дискът се оказа, че нещо е дефектен и днес го върнах в Мост. Обаче проблемът с бавенето в БИОС си остава. Пробах с друга рам, но няма подобрение. Пробвах и с обекновена клавиатура така че да няма нищо закчено на USB. Направих 1000 екперимента, накрая изключих всички устройства и пуснах компютъра да видя дали ще мине бързо през биос преди да ми покаже съощение, че няма хард диск, но пак след като ми покаже, че рам е ок и спира за известно време. Тъпото е, че всеки път е различно, понякога се бави 5 секуни, понякога почти минута. Направо вече се видях в чудо с това дъно и този биос. В фирмата, където ходих днес казаха, че нямат представа защо прави така.

Та така, проблемът стана още по-странен. Хард дискът се оказа, че нещо е дефектен и днес го върнах в Мост. Обаче проблемът с бавенето в БИОС си остава. Пробах с друга рам, но няма подобрение. Пробвах и с обекновена клавиатура така че да няма нищо закчено на USB. Направих 1000 екперимента, накрая изключих всички устройства и пуснах компютъра да видя дали ще мине бързо през биос преди да ми покаже съощение, че няма хард диск, но пак след като ми покаже, че рам е ок и спира за известно време. Тъпото е, че всеки път е различно, понякога се бави 5 секуни, понякога почти минута. Направо вече се видях в чудо с това дъно и този биос. В фирмата, където ходих днес казаха, че нямат представа защо прави така.

Пробвай и жокер смяна на дъно че ще те побарка тая машина.

• Автор

Оправих се най-накрая. Излежда този дефектен хард ми е отклонил вниманието и гледах само настройките на IDE-то и SATA-та. Бавенето идва от Hardware Monitoring-а, дадох му да не следи температурите и оборотите на вентилаторите и се забърза. А за проблема с AHCI прочетох в форума на ASUS как се оправя.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.