Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли команда "perl" в DOS?

Featured Replies

Значи в DOS трябва да има команда "perl" ... обаче на моя комп, когато въведа тази команда ми се появява грежка.....изписва ми ето това:

43107ed4cb.jpg

Моля, ако някой знае как се оправя, дали се добавя нещо, разрешава ли се(ако е забранена командата) ... или каквото и да било, нека пише !!! ПЛС ХЕЛП !!!!

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Няма такава комaнда в DOS. Какво се очаква от нея?

• Автор

хммм ... в Start -> Run, когато напишеш - cmd - това е Дос нали ?! ........ защото в един клип гледах, въвеждат това - perl и се появява инфото, което ми трябва, но на мен не става така ......

Ако имаш инсталиран PERL такава команда ще съществува

но евентуално трябва да я добавиш в папките с директен досъп на изпълнение

SET PATH

това става като редактираш "autoexec.bat"

Така се проверява нали не е въведена вече

C:\>set path

Path=C:\Program Files\Real\RealProducer Plus 10;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C

:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Program Files\Su

pport Tools\;C:\Program Files\Microsoft USB Flash Drive Manager\;C:\Program File

s\Microsoft USB Flash Drive Manager\

хммм ... в Start -> Run, когато напишеш - cmd - това е Дос нали ?! ........ защото в един клип гледах, въвеждат това - perl и се появява инфото, което ми трябва, но на мен не става така ......

Това далеч не е истински DOS, а просто подобие. Чист DOS на WinXP няма. Каква ли е тази информация, която се извежда?

saentist е прав, че може да имаш подобна команда само ако се добави допълнително.

• Автор

еми добре .... пробвах и ето какво се получи:

ea18bc959b.jpg

ще можете ли да ми дадете малко повече инфо как да "кача" (или каквото трябва да я направя) тази команда, защото много ми трябва.....

Аве ти по добре защо не обясниш каква точно информация търсиш за да ти се помогне може би и 1000 други начина , а ти сигурен ли си че това дето си ги видял в клипа не е име на програма или бат фаил

saentist ти го е обяснил, но защо ли не четеш. Докато не си инсталираш perl няма да може да го пуснеш.

• Автор

SET PATH

да, но от къде да намеря този PERL и къде се намира - autoexec.bat ?!?!

• Автор
Perl е програмен език. За сваляне виж тук: http://www.cpan.org/ports/#win32.

хммм, разгледах го, но кое точно трябва да сваля ?! :rolleyes:

Имам усещането, че дори и да подкараш командата, няма да се окаже това, което очакваш. Каква информация ти трябва? Може да има по-лесен начин.

• Автор
Имам усещането, че дори и да подкараш командата, няма да се окаже това, което очакваш. Каква информация ти трябва? Може да има по-лесен начин.

хмм ... точно тази команда си ми трябва ... pеrl ... a за инфо - не мога да го обясна ....... но иначе точно това е командата ... иии ще може ли да ми кажете точно кое от тези да дръпна и къде да го сложа/инсталирам ....

хмммм, добре сега - дръпнах някакъв perl oт Тук! (дръпнах този - Stable Production Release), но то е една папка (perl-5.8.8) ... какво да я правя сега тази папка ?! къде да я сложа !?

Ти защо първо не си изясниш какво искаш, формулирай си точно и ясно въпроса и тогава пак ела и попитай !

• Автор
Ти защо първо не си изясниш какво искаш, формулирай си точно и ясно въпроса и тогава пак ела и попитай !

aз просто искам да знам къда да сложа тази папка, която дръпнах ?! как да направя, така че да работи командата !!!!! Тва искам да знам !

Ами съмнява ме, че това което си изтеглил е това, което търсиш... Трябва ти само отделната команда, като saentist е показал как да я направиш активна.

Тая команда не се ли използва с допълнителни параметри? Какво толкова пазиш в тайна... спокойно, ние ще те разберем :clap:

Така наистина е много трудно да ти помогнем.... В гугъла излязоха най-различни неща за "perl".. или поне го покажи това клипче... :clap:

П.П. Потърси в това дето си изтеглил за perl.bat

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

не всичко по телевизията (клиповете) е истина. и аз съм гледал как едни батковци с качулки от място скачат на 10-тия етаж, ама ако скачаха наистина щяха да са световни шампиони...

не всичко по телевизията (клиповете) е истина. и аз съм гледал как едни батковци с качулки от място скачат на 10-тия етаж, ама ако скачаха наистина щяха да са световни шампиони...

Така е, да... Затова е добре поне да покаже клипчето... И мене ме съмнява да е сериозно... последно бях гледал дето пишат дадено IP и им излизат данни за едреса на юзъра, личните му данни и т.н. :speak:

• Автор

1. Нищо не крия - просто не знам как да го обясна (и дори да ви каже - 100% няма да ви помогне) ...

2. perl.bat - мисля, че няма - има много файлове - perl, но .bat - не ....

3. Аз от това нищо не разбрах

SET PATH

Така се проверява нали не е въведена вече

Може ли малко разяснение - къде да открия този файл - autoexec.bat ..... какво точно да направя .... айде де кажете като на начинаещ !!!

Може ли малко разяснение - къде да открия този файл - autoexec.bat ..... какво точно да направя .... айде де кажете като на начинаещ !!!

За да го видиш първо трябва от

control panel -> folder options

Да избереш да се виждат скритите файлове, а също така и системните (махаш отметката от hide operating system files..)

Това е скрит файл в главната директория.. т.е., ако уиндоуса ти е на Ц:, той се намира на

C:\

Отваряш го с текстов редактор и в случай че имаш тази команда, трябва да добавиш пътя до това файлче, което е командата...

Надявам се сега да е по-ясно... :speak:

Накъде се отплесна тази тема !

Искаше да знаеш дали има команда perl в DOS. Няма !

autoexec.bat ще ти свърши също толкова (никаква) работа, при условие че не знаеш какво искаш.

Кажи каква информация искаш да получиш. Дали на нас ще помогне нека ние преценим.

Сега нека да ти обясня нещо преди да си инсталирал каквото и да било. Perl е програмен език на който се пишат различни приложения. Не знам какъв клип си гледал ама е далеч от истината. Самата команда perl никакво инфо не вади. С нея се стартират приложения. И за да те откажа съвсем ще постна една мн малка част от мануала на командата perl. Заповядай:

PERL(1)				Perl Programmers Reference Guide				PERL(1)

NAME

perl - Practical Extraction and Report Language

SYNOPSIS

perl [ -sTtuUWX ]	  [ -hv ] [ -V[:configvar] ]

[ -cw ] [ -d[t][:debugger] ] [ -D[number/list] ]

[ -pna ] [ -Fpattern ] [ -l[octal] ] [ -0[octal/hexadecimal] ]

[ -Idir ] [ -m[-]module ] [ -M[-]'module...' ] [ -f ]

[ -C [number/list] ]	  [ -P ]	  [ -S ]	  [ -x[dir] ]

[ -i[extension] ]	  [ -e 'command' ] [ -- ] [ program-

file ] [ argument ]...

DESCRIPTION

Perl is a language optimized for scanning arbitrary text files,

extracting information from those text files, and printing reports

based on that information.  It's also a good language for many system

management tasks.  The language is intended to be practical (easy to

use, efficient, complete) rather than beautiful (tiny, elegant, mini-

mal).

Perl combines (in the author's opinion, anyway) some of the best fea-

tures of C, sed, awk, and sh, so people familiar with those languages

should have little difficulty with it.  (Language historians will also

note some vestiges of csh, Pascal, and even BASIC-PLUS.)  Expression

syntax corresponds closely to C expression syntax.  Unlike most Unix

utilities, Perl does not arbitrarily limit the size of your data--if

you've got the memory, Perl can slurp in your whole file as a single

string.  Recursion is of unlimited depth.  And the tables used by

hashes (sometimes called "associative arrays") grow as necessary to

prevent degraded performance.  Perl can use sophisticated pattern

matching techniques to scan large amounts of data quickly.  Although

optimized for scanning text, Perl can also deal with binary data, and

can make dbm files look like hashes.  Setuid Perl scripts are safer

than C programs through a dataflow tracing mechanism that prevents many

stupid security holes.

If you have a problem that would ordinarily use sed or awk or sh, but

it exceeds their capabilities or must run a little faster, and you

don't want to write the silly thing in C, then Perl may be for you.

There are also translators to turn your sed and awk scripts into Perl

scripts.

If you're new to Perl, you should start with perlintro, which is a gen-

eral intro for beginners and provides some background to help you navi-

gate the rest of Perl's extensive documentation.

For ease of access, the Perl manual has been split up into several sec-

tions.

Кажи какво инфо ти трябва. Тая работа с perl я забрави. Защо не искаш да го споделиш. Ако е за някой золум си на светлинни години от истината.

• Автор

де бе хора, не искам да ме отказвате от никаква програма, просто искам да имам тази функция, пък може след време да ми потрябва ......... айде някой ако знае какво да направа ... да го обясни стъпка по стъпка и това е .... човек да попита нещо вие вече искате да ме "откажете" .............................

де бе хора, не искам да ме отказвате от никаква програма, просто искам да имам тази функция, пък може след време да ми потрябва ......... айде някой ако знае какво да направа ... да го обясни стъпка по стъпка и това е .... човек да попита нещо вие вече искате да ме "откажете" .............................

Като искаш да ти помогнем кажи каква е целта на занятието. Какво ще го правиш този пърл. За какво ти е. Какви са тея инфота какъв е тоя зор. Кажи накрая какво искаш да правиш. angry.gif

• Автор

не давам никакъв зор, ако някой може да ми помогне - да го направи !!! А за пореден път ще повторя, че не мога да го обясна какво се прави на тва клипче (не че крия нещо - просто не мога да го обясна) ... айде ако знаеш как - обясни ми какво да направя .........

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.