Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дъвките – полезни или вредни?

Featured Replies

Рекламните клипове твърдят, че дъвката ще направи усмивката ни белоснежна, а дъхът свеж. Рекламите обаче често лъжат.

Състава на дъвките постоянно прогресира и в момента на тях се приписват множество лечебни свойства.

Под въздействие на външни фактори (пушене, кафе, чай и др.) зъбите пожълтяват. Но, уви дъвката не е способна да им върне белотата. Нейното въздействие е леко, даже при тези дъвки, които съдържат твърди гранули. Ефект естествено има, но той е малък. Затова най-доброто средство отново си остава пастата за зъби.

Следващото свойство – жестоката борба с чудовищата, предизвикващи кариес, които се крият в устната кухина. Причина за появата на кариес са останките от храна. Ако зъбите не се почистват редовно бактериите започват да ги разрушават. Дъвката помага с повишеното слюнкоотделяне, а не с уж почистващите си средства.

Още едно полезно свойство на дъвките – благодарение на усиленото слюнкоотделяне се ускорява процеса на разграждане на изядената храна. Не трябва обаче да се помага на стомаха прекалено дълго, защото когато храна свърши той започва да се самоизяжда.

Със сигурност не може да се отрече способността на дъвките за укрепване на мускулите на челюстта. Храната на човека основно е мека, поради което тя не може да спомогне за укрепване на мускулите. За това дъвчене няколко минути на ден е добро упражнение за развитие на челюстите.

Дъвките не са решение на всички проблеми със зъбите, но имат една важна функция – освежават дъха. За да не вредят на организма трябва да се спазват правилата за дъвчене. Те касаят основно времето – трябва да се дъвче не повече от 7 минути след приемането на храна.

Източник:bgfactor

Според мен нито едното нито другото.Те просто освежават дъха не ни мият зъбите :P

Освежават дъха.. за около половин-един час.На всичкото отгоре има дъвки които само ни развалят зъбите и венците.

Против!!

Освежават дъха.. за около половин-един час.На всичкото отгоре има дъвки които само ни развалят зъбите и венците.

Против!!

Зависи какви дъвки дъвчиш.Пък час свеж дъх пак е нещо!!!

Вредят и на пломбите. На мен зъболекари са ми казвали да избягвам да дъвча. Опитах се за известно време, но резултата, не беше добър. За това започнах отново. Който иска да не дъвче. Въпрос на личен избор.

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

"Издъвквам" приблизително 2 пакетчета на дражета (без захар) за 3 дни, не знам дали е много или малко, но ми доставя удоволствие.

Дъвките са вредни, ако се прекалява с тях.. Дъвча често, но по няколко минути само на дъвка.

На гладно ме заболява корема от тях , иначе освежават дъха :)

Учителят ми по скулптора пък каза че дъвченето на дъвки предизвикзало рак..?! :) Незнам до каква степен вредят или помагат.. знам само че зъбите се чистят с паста и четка за зъби.. а дъвченето на дъвка е само за удоволствие biggrin.gif

E, че вие какво искате.. да дъвчите по една дъвка за по ден ли?

Аз много често дъвча дъвка и ми харесва.. както вече се каза: "въпрос на личен избор", но в крайна сметка с каквото и да се прекали, става вредно ...

На гладно ме заболява корема от тях , иначе освежават дъха :rolleyes:

И аз съм така...освежават не не мисля, мисля, че по-скоро тик-така освежава дъха или някакъв ментов бонбон...от колокото дъвката...на мен от дъвките ми пресъхва устата гадно е...дъвчиш дъвчиш и оставаш без слюнка...брррр

Ама явно не при всички е така...

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Оо и аз не мога без да дъва дъвка :angry: Просто не мога! Вярно е обаче че когато се прекали тогава наистина е вредно :rolleyes:

И по горе казаха че който искал да си освежи дъха се ползвали паста за зъби четка ( нещо такова). Ами когато не си у вас и си ял нещо примерно няма да дотичаш веднага у дома да си измиеш зъбите ;) Та ето затова за дъвките или пък може да дъвчиш когато няма какво да правиш иначе

Ако е без захар дъвката няма проблеми, инъче ако си спомням правилно захарта влиза в реакция със слюнката и стават кариеси..:hush:

Все пак внимавайте да не се захапите... :)

Брррр....ти пък няма да си захапваме...и кариеси не искаме...моите зъби са си здрави слава Богу...

Рекламите ВИНАГИ лъжат. По дефиниция. Защото някой ПЛАЩА, за да му излъчват рекламата. И трябва да си избие парите. Иначе ще е (научно) изследване и на който го е направил ще трябва да му плащат.

Ако не е захар, ще е някаква химия, която пък е вредна с друго. А помислете защо в Сингапур за дъвчене на дъвка глобата е 100$. Всеки може да лепне изоставена от някой гадост и то в най неподходящия момент.

С риск да предизвикам отрицателни реакции ще кажа че дъвки не ползвам. И си мия зъбите с паста през ден. Пастата за зъби (почти всички) съдържат варовиков (тебеширен) прах, който е фин шлайф и директно сваля емайла на зъбите. Аз лично не познавам някой, който си мие зъбите по повече от веднъж на ден и да няма пломби. Аз нямам. На зъболекар съм само ходил веднъж преди мнооого години да ми извади 2 млечни зъба.

За дъх и остатъци от храна предпочитам да изям ябълка. Природата си знае работата. Животните как ли я карат без пломби?

Когато човек дъвчи дъвка залъгва стомаха си, че яде нещо. В резултат започва да се отделя стомашен сок(естествено в стомаха :whist: ) Стомашния сок е съставен от вода, минерални соли, ензими(основно пепсин и ренин), HCl(солна киселина). Това води до повишаване на киселинноста в стомаха. От такава гледна точка дъвка може да се дъвчи, но по за кратко, защото след известно време може дори да се получи язва.

• 1 месец по-късно...

Сега за мен не е препотъчително да дъвча дъвка,защото имам проблем със дълбока захапка и използвам апаратче което фиксира ченето,а когато дъвча каквото и да е зъбите се разместват пак на старото си положение така,че предпочитам от тия новите бомбони на Winterfresh от сините

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.