Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със захранването

Featured Replies

Здравейте,имам следният проблем.Като изключа РС-то се чува едно дразнещо пищене от захранването.Когато извадя кабела на захранването от ел. мрежата и спира да пищи.Звука не е много силен, но особенно нощем, когато е по-тихо навсякъде, се чува и ме дразни.Какъв може да е проблема?

А, захранването е с неизвестен производител 250 в.!!!

Редактирано от sunico (преглед на промените)

Здравейте,имам следният проблем.Като изключа РС-то се чува едно дразнещо пищене от захранването.Когато извадя кабела на захранването от ел. мрежата и спира да пищи.Звука не е много силен, но особенно нощем, когато е по-тихо навсякъде, се чува и ме дразни.Какъв може да е проблема?

А, захранването е с неизвестен производител 250 в.!!!

Имаш няколко варианта:

1. остаряваш и тогава няма да чуваш високочестотните звуци :ph34r:

2. сменяш захранването

П.П. Доколкото имам спомени става въпрос за генератор, който се използва за да се направи трансформатора много по-малък т.е. не може да се изключи

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Този звук е най-малкият проблем в случая, не трябва да разчиташ на гаражни захранвания, ако имаш средства сложи примерно един Fortron 300W около 40лв.

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор

Благодаря, и аз си помислих за смяна, но реших,че ако е нещо елементарно е по-добре първо да попитам.

Само още един въпрос! Разгледах захранвания Фортрон и реших да си взема 400 в. такова. Като цена ме удовлетворяват тези двете PSU FORTRON ATX-400PNF /400W и PSU FORTRON FSP400-60GLN /400W . Интересува ме каква е разликата, освен тези 10-12 лв в полза на PSU FORTRON FSP400-60GLN /400W. Какво значи сигнатурата

ATX-400PNF, FSP400-60GLN. Иначе и двете са 400W.

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Гледам, че 60GLN има Active Power Factor Correction, а 400PNF е с пасивна PFC.

Тва PFC е за по-голяма ефективност при разпределението на мощността и Active PFC-то се справя по-добре.

Ама за обикновенните потребители кат нас не е от голямо значение май, иначе гледам, че 400PNF може да държи до 18A ток по 12V линията, а 60GLN е по-кекаво - до 15A.

Все пак, ако имаш парите, вземи 60GLN, което си е от по-висок клас, иначе и 400PNF ще ти свърши работа cool.gif

Като става въпрос за захранвания, наскоро си купих Trermaltake TR2-420W with PFC Function и се чудя дали съм уцелил? Срелях в тъмното като го пазарях. Гледам тук много хвалите Fortron.

• Автор
Гледам, че 60GLN има Active Power Factor Correction, а 400PNF е с пасивна PFC.

Тва PFC е за по-голяма ефективност при разпределението на мощността и Active PFC-то се справя по-добре.

Ама за обикновенните потребители кат нас не е от голямо значение май, иначе гледам, че 400PNF може да държи до 18A ток по 12V линията, а 60GLN е по-кекаво - до 15A.

Все пак, ако имаш парите, вземи 60GLN, което си е от по-висок клас, иначе и 400PNF ще ти свърши работа cool.gif

Ще взема 60GLN.Видях, че има ефикасни 85% от тези 400W, докато на 400PNF има 70%.

Благодаря ти! :P

Ще взема 60GLN.Видях, че има ефикасни 85% от тези 400W, докато на 400PNF има 70%.

Благодаря ти! :P

Не че нещо, ама щом сега ти върви компа с 250 вата куча марка (обикновено само производителя си знае как ги е "измерил" :) ), според мен е излишно влагане на средства във Fortron 400W (които доста повече си отговарят на посочената мощност). Active PFC-то поне би ти спряло евентуални загуби от сметките за ток, ама въпреки това 400W са си изхвърляне :wors: , освен ако няма да купуваш нов компютър сравнително скоро и да искаш да си го сложиш това захранване и на него. myd е прав - вземай едно 300 W Fortron и "пей сърце"!

P.S.: @ LB. - не си сбъркал, но доста по-малък шанс има да ти дефектира Fortron 400 W, да не говорим за някое по-скъпо - примерно Chieftec GPS-400AA-101A.

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Вземай PNF. Казвам ти го от гледна точка на качеството, а не заради това кое какво подържа на хартия. В тия новите GLN са поаспестили някой елементи и изобщо не ми изглеждат надеждни. Ta, Bluestorm= боядисан в синьо PNF= 60THN-Р - взимай няй-евтиното от тях. Разликата им е само в надписа и боята, докато GLN са малко по-кекави, ама виждаш ли отговаряли на незнамкакъвси стандарт за пестене на енергия(GLN=Green Line).

Като става въпрос за захранвания, наскоро си купих Trermaltake TR2-420W with PFC Function и се чудя дали съм уцелил? Срелях в тъмното като го пазарях. Гледам тук много хвалите Fortron.

Ето го и него - цък.

Не е най-доброто за тези пари, но въобще не може да се сравнява с разни JNC-та и подобни дърва, с които ни заливат отвсякъде.

Пък и няма да се притесняваш за охлаждането му и шума, все пак е Thermaltake :lol6:

Иначе sunico, имаш голям избор между 300PNF, 350PNF, 400PNF и 60GLN.

Аз се спрях на 350PNF, виж щайгата ми от подписа, ако твоята е подобна и не смяташ да ъпгрейдваш в скоро време 300-350W ще ти стигнат :)

• Автор

Значи, ако ставаше въпрос за сегашната ми конфигурация, нямаше въобще да се замислям за 400W- во захранване.

Но съм решил наесен да ъпгрейдвам. Щях да взимам захранването тогава,но това сегашното явно няма да изкара до тогава.

Да добавя, че този процент на ефективност означава, че ако в даден момент щайгата изисква 100W, то захранването ще й ги даде, но ще глътне 130W при 70% ефективност -> 30% загуба, а при 85% -> 115W -> 15% загуба.

От това не зависи максималната мощност на захранването, просто ще спестиш някой лев от сметката за ток :)

При нужда от 400W ще се получи следното - PNF ще лочи реално 520W ток, като 120W са ти загубени на вятъра при преобразуването на тока - те се превръщат в топлина, така и самото захранване ще се загрява повече, докато при 60GLN теоретично ще се хаби 460W или двойно по-малка загуба cool.gif

Това пищене идва от захранването за Standby. Проблемът е че от него се захранва регулатора на основното захранване, а оттам като следствие гърми целия компютър. Мини през сервиз да го видят, вероятно засега е само някой кондензатор. Но в никой случай не трябва да остава така. Има си тема за захранванията, прочети я. Освен това вече ти дадоха съвет да си купиш друго. Преди това обаче трябва да изясниш процесора от 5V ли се захранва (ATX1.1) или от 12V (ATX2.0) защото захранванията по двата стандарта са различни.

• Автор
Това пищене идва от захранването за Standby. Проблемът е че от него се захранва регулатора на основното захранване, а оттам като следствие гърми целия компютър. Мини през сервиз да го видят, вероятно засега е само някой кондензатор. Но в никой случай не трябва да остава така. Има си тема за захранванията, прочети я. Освен това вече ти дадоха съвет да си купиш друго. Преди това обаче трябва да изясниш процесора от 5V ли се захранва (ATX1.1) или от 12V (ATX2.0) защото захранванията по двата стандарта са различни.

Е, ти направо ме разби.Днес си купих ново захранване и сега, след твоят пост, като го разгледах е по ATX2.0 стандарта.Не знам от колко V се захранва процесорът ми. Той е Атлон ХР 2000+ 1.67 Гх.Ако някой знае да казва, че още не съм разопаковал новото захранване и ако трябва да го сменям.

P.S. Като се замисля сега, захранванията нали имат 5V и 12V линии и това колко захранване ще бъде подадено на процесора, не го ли определя дъното?

Редактирано от iovi
Ползвай при последователни съобщения бутона Редакция! (преглед на промените)

Да, напрежението се регулира от дъното. Athlon XP 2000+ го има с няколко различни ядра - Thorton и Thoroughbred са на 1,6 V, a Palomino е на 1,65 V.

Да не става въпрос за допълнителния вход до процесора предназначен за 4 пинов конектор ?

Извадих изгорелия гигадръф socket A от торбата, защото той има такъв и пише, че е за 12V напрежение :yanim:

Ръгай смело новото захранване :yanim:

Правилно, от дъното се определя. Като сложиш волтметър на транзисторите веднага се разбира. Но предполагам че дъното ти е старо и е за ATX1.1 Процесорът няма значение. След като ще упгрейдваш слагай новото, всички нови дъна са за такова. Или както вече писах мини през сервиз да го прегледат.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор

Сложих захранването и няма никакъв проблем. Дъното е socket A , а захранването е ATX 2.0.

Благодаря за отзивчивостта на всички! :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.