Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Температура на P4

Featured Replies

Искам да по питам тази температура нормална ли е 50 градуса в покой и 58-60 в натоварено... радко и 61-62 ... на този процесор

ЦЪК

С Залманче 9500Led e :P

Днес го свалях, че първия път бях сложил повечко паста... и държеше с 2-3 градуса повече :)

Питането ми е следното... как да намаля тази темп и възможно ли е това?

Дайте съвети как да го постигна това... сега съм отворил страничния капак и с 1 градус е по-надолу!Давайте идеии :)

Мерси ви предварително :)

Да уточня, че гледах и в други форуми, но просто другите които са с такава темп с некакви боксови охлаждания ;)

Добрият охладител на процесора се обезсмисля, когато общото охлаждане на кутията не е оптимално. Монтирай няколко вентилатора по схемата от #10 от тази тема за да се подобри въздушният поток и затвори кутията.

• Автор

Имам странична перка, която духа точно пред перката на 9500, но няма разлика. Имам и отзад две перки...

Имам странична перка, която духа точно пред перката на 9500, но няма разлика. Имам и отзад две перки...

В такъв случай остава вероятността нещо да не си монтирал както трябва или да си сложил някаква кофти паста ( онази сребърната имам предвид). Тия температури дори и за Прескот не са нормални.

А клоквал ли си?

• Автор

Не на дефолт е :) Еми значи с залменската паста бях до преди няколко часа, но темп не падна... А ианче процесора и охладителя миналата събота са монтирани. Очаквах да паднат температурите, но нямаше разлика 1 седмица почти.

• Автор

Foxconn 865A01-Pe... В BIOSA пак си показва такава температура, но пипнах плочката на охладителя и не ми пари, само е топла. Много страмно... ще видя да земя да го измеря с някакъв външен уред...

Искам да по питам тази температура нормална ли е 50 градуса в покой и 58-60 в натоварено... радко и 61-62 ... на този процесор

ЦЪК

С Залманче 9500Led e :wors:

Днес го свалях, че първия път бях сложил повечко паста... и държеше с 2-3 градуса повече :)

Питането ми е следното... как да намаля тази темп и възможно ли е това?

Дайте съвети как да го постигна това... сега съм отворил страничния капак и с 1 градус е по-надолу!Давайте идеии :wors:

Щом е този Pentium, няма нищо притеснително, приятелю! И аз съм със същия "дзвер" (охлаждането му е от онези вентили на Gigabyte с потенциометъра за оборотите) и той така си пече от вече 2 години и никакъв проблем до сега ;) .

П.П. Pentium4 3.0 ghz. си е синоним на печка!

• Автор

Ми то не само темп ме притеснява толкоз, просто исках малко да му дам малко жега или както казват другите, да го вкарам в повечко обороти biggrin.gif

Хе, това също е Прескот - само че е сокет 775 -

captured1lw5.jpg

capturedry6.jpg

Вярно че с. 478 е още по-горещ, но все пак Залмана ако е монтиран добре би трябвало да го удържа с поне 5-7 градуса надолу.

• Автор

kokomil@ Можеш ли да ми препоръчаш пастичка, че сега взех една от Leader и тя е за 2лв, но бързах за да пробвам, че преди бях сложил повечко паста.... Някаква STAR нещо си е тая и е 20% ако не се лъжа сребърна ли как се води. Сивичка е... пък да се надявам да смъкна някак си поне 5 градуса :) И ти благодаря за съветите, да се надявам, че ще успея да намаля температурата.

Edit: Ако все пак янкой има някакви идеи или е със същия процесор или е имал подобен да сподели как го хлади или как го е охлаждал :wors:

Редактирано от psihi (преглед на промените)

Щом пастичката е сивичка - по-добре не я слагай ( дори българската бяла силиконова паста е по-добре.) Хубава паста е Arctic .И ако има някаква възможност замени Залмана за Hyper 48 - това "нещо" сваля температурата на П4 3 ГХц с.478 с 10 градуса надолу (лични наблюдения -подобен процесор с въпросния охладител си свали темп. до 40 и под 40 градуса в idle режим).

А инфо къде мога да го намеря :)

в ресет мисля, че го има, но след като залман 9500 не ти сваля температурата, това не би следвало да я свали кой знае колко повече... като производителност и двата охладителя са на еднакво равнище... и двата са висок клас..

провери дали след като го "вкараш в обороти" както си се изразил, ще работи стабилно, има някаква малка вероятност да не качиш температури кой знае колко по-сериозни от тези, които си развил сега.

Друго нещо, което ме съмнява в цялата работа е, че е възможно като при мен да ти отчита кофти дъното - на мен със slk900a oхладител на Thermalright неклокнат Barton 2500+ държи около 50 градуса в idle!!! режим :no-no:

просто не отчита правилно - не съм си играл да проверявам точната температура, но охладителя си е направо студен, а се обдухва от 92мм перка на 1100-1200 оборота..

щом е хладен охладителя на пипане /в основата трябва да е това пипане/ значи носи на бой...

виж за нов биос, може да има проблем с датчика това дъно..

• Автор

Еми пипам медната част и самата плочка отгоре която защипва медните извивки и даже не пари, леко топло е ?!!!!

DSC01217.JPG

Щом е този Pentium, няма нищо притеснително, приятелю! И аз съм със същия "дзвер" (охлаждането му е от онези вентили на Gigabyte с потенциометъра за оборотите) и той така си пече от вече 2 години и никакъв проблем до сега ;) .

Ех големи разбирачи ей!!! Пентиум 4 бил синоним на печка ,сега оставаше и да покаже screenshot на някое AMD - кажи си направо че фен на AMD angry.gif можеше да минеш нападката и без към интелския процесор.

А относно печката ето ви истински пример за такава, ама подчертавам - работи си без проблеми. Нормалната му работна температура поне по мой наблюдения е ~55 градуса ама тука нещо в летаргия е изпаднал :clap:

10009896so9.jpg

duronbp1.jpg

Относно проблема на с охлаждането на P4 нека psihi сложи някоя screenshot на еверест в който са дадени и другите температури - мен ме съмнява че датчика е наред не че не ми идва нещо по умно на акъла ма я вземи един мултицет с термометър и сам тествай каква е температурата на радиатора а ? :hush:

Редактирано от Enei (преглед на промените)

При мен, допалнителен вентилатор на гърба на кутията сваля температурата с 10 градуса. Жалко, че е такъв боглук и шуми като пералня. Ту го вклювам, ту ми писват ушите.

@Enei

Абе човеко не се излагай този процесор е с тдп 130 вата.

@psihi

Монтирал ли си радиатора като хората?

Той се върти на 360 градуса.

Трябва вентилатора да е отзад на радиатора по посока на задния панел на кутията.Да духа на зад към панела.

Как се поставя можеш да видиш тук

А ето го и моя котлон с ядро преслер на лга775 с абсолютно същия охладител.

tempor5.th.jpg

cpuwp0.th.jpg

Редактирано от tzavti (преглед на промените)

9500_05.jpg

Ето така трябва да е говедото :angry:

И мисля, че имаше контролер за оборотите, дигни ги повечко - 2000 rpm и нагоре.

При tzavti върти с 2200 rpm, а при теб 1400 ...

Редактирано от myd (преглед на промените)

Asus smart fan kontrol стартиран .

В зависимост от натоварването оборотите вървят м/у 1000 и3500.

С вентилатора ти дават и така наречения Fan mate контролер за ръчна настройка на оборотите.Можеш да го елиминираш и да повериш тази задача на дъното стига да има тази функция.

Редактирано от tzavti (преглед на промените)

@Enei

Абе човеко не се излагай този процесор е с тдп 130 вата!

Не се излагам - второто ми PC бе това по-горе ( верно с win e за сървърче съм го взел, ама пингвина скоро ще господарства над него)

Първото ми PC e хе хе хе P4 на Socket 775 ... та не се излагам нито съм неподготвен, ама да си призная честно и аз не знаех че консумацията му е наиcтина толкова голяма 130W !!!! :wors: ама другото сами го вижте ....

everestcpupm1.jpg

everestcputjm2.jpg

Гледайки мойте и вашите позкзатели малко се плаша (даже много ? що така ) - вентилаторчето ми е най-обикновено Spire от 16лв като охлаждащата пастичка я купих за 1.5лв ... :idea:

Къде е тайната ли , че нормалната температура му е около 18 градуса - вижте сами - харда също е с доста завидни показатели начи нещо и двете ги охлажда добре ....

Добре де ще кажа, кутията е - с два вентилатора - един отпред и един отзаде които работят постоянно. Просто предишаната ми кутията ми беше много грозна и като я погледнеш НИКОГА няма да предположиш че в нея има :sobbing: исках да е и същевременно и полезна за това си я взех. С 2 вградени вентилатора в нея казаха ми е че за сървър и просто нямаше как да не си я купя 94лв беше, ама не съжалявам - ето я и нея: Spire

P.S. Не искам да се хваля просто ви показвам как стоят нещата при мене (макар че поста ми звучи точно като такова) . Видях забележката на @tzavti - поправям се

P.P.S. @psihi не си прави труда да търсиш мултицет с термометър, наистина тези процесори явно са мощни, ама понеже вече гледам си с Zalman, ако имаш излишни пари сложи още вентилатори sad.gif

Редактирано от Enei (преглед на промените)

W-ват-единица за електрическа мощност

V-волт- единица за напрежение на токоизточник

VA-волтампер-единица за токоподаване(равно е на 0,75 вата)

A-ампер-единица за консумирания ток от консуматор

TDP-тдп-топлоотделяна мощност , измерва се в ватове.

Еней, и аз съм малко поуплашен от твоите данни, тая температура на процесора ти от 14 градуса как я постигна след като на дъното е 27 :wors: Вероятно с изнесен от стаята воден охладител ? Моите скромни данни след 1 седмица денонощна работа в отопляема стая - цък

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.