Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Брулени хълмове" - най-великата любовна история

Featured Replies

“Брулени хълмове” отнесоха Шекспир

Ромео и Жулиета се сринаха на трето място

5782.JPG

Романът "Брулени хълмове" на Емили Бронте оглави класацията за най-великите любовни истории на всички времена, предаде Ройтерс. В списъка, изготвен от Нюйоркската обществена библиотека, на втора позиция е "Ана Каренина" на Лев Н. Толстой. Легендарният романс на Ромео и Жулиета нарежда Шекспир едва на трето място. Четвърти е филмът "Казабланка" с незабравимите Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт, а пета отново е Шекспирова творба - "Сън в лятна нощ".

В челната десетка на най-разбиващите сантиментални драми попадат още "Доктор Живаго" на Борис Пастернак, "Разум и чувства" и "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго, филмът "Опасни връзки" с Джон Малкович и Мишел Пфайфър по безсмъртната творба на Шодерло дьо Лакло. За съжаление в класацията липсват романи и филми, писани и снимани на Балканите.

standartnews.com

• Автор

За мен "Брулени хълмове" винаги е била и ще бъде най-добрата любовна история. Това е единствената книга, която чъм чела 4 пъти и съм готова пак да я прочета - и всеки път откривам по още нещо в нея. Сега си намерих и филма - ще го изгледам с удоволствие.

За "Ромео и Жулиета" - не знам как може тяхната история да е нарицателно за романтика - та тя е направо смешна (знам, че трябва да уважаваме Шекспир, защото е велик, но - какво да направя: просто не ми харесва).

"Парижката Света Богородица", въпреки че е огромен, масивен том, на мен ми звучи като детска приказка - може би в това е очарованието на романа ...

"Разум и чувства" и "Гордост и предразсъдъци" също са добри, но в този стил предпочитам "Брулени хълмове".

А за "Опасни връзки" съм раздвоена - в момента я чета - от една страна е твърде цинична, а от друга - реалистична, само че не виждам каква чак толкова любовна история има в тази книга - по-скоро от нея ти се приисква никога да не се влюбиш. А филма задължително ще се гледа - щом е с Мишел Пфайфър и Джон Малкович :rolleyes:

Че е велика спор няма,ама "Крадецът на праскови" и "Осъдени души" също заслужават да са в класацията :yanim:

Нормално е Шекспир да не е на първо място - първо, защото наистина неговите творби не са точно художествения литературен текст, който ние сме свикнали да четем и второ - толкова години след него все се е намерил някой да напише по-хубава любовна история.

"Брулени хълмове" съм я чела преди години, отмъкнах си я от майка ми и помня, че бях впечатлена. Даже ако не се лъжа имаше и много добре адаптиран филм - но все пак още си предпочитам романите на Джейн Остин :yanim:

За мен "Брулени хълмове" винаги е била и ще бъде най-добрата любовна история. Това е единствената книга, която чъм чела 4 пъти и съм готова пак да я прочета - и всеки път откривам по още нещо в нея. Сега си намерих и филма - ще го изгледам с удоволствие.

За "Ромео и Жулиета" - не знам как може тяхната история да е нарицателно за романтика - та тя е направо смешна (знам, че трябва да уважаваме Шекспир, защото е велик, но - какво да направя: просто не ми харесва).

"Парижката Света Богородица", въпреки че е огромен, масивен том, на мен ми звучи като детска приказка - може би в това е очарованието на романа ...

"Разум и чувства" и "Гордост и предразсъдъци" също са добри, но в този стил предпочитам "Брулени хълмове".

А за "Опасни връзки" съм раздвоена - в момента я чета - от една страна е твърде цинична, а от друга - реалистична, само че не виждам каква чак толкова любовна история има в тази книга - по-скоро от нея ти се приисква никога да не се влюбиш. А филма задължително ще се гледа - щом е с Мишел Пфайфър и Джон Малкович ;)

аз пък съм я чела 2 пъти :wors:

Някой може ли да даде линк към прословутата кнжка?

• Автор

:)

Някой може ли да даде линк към прословутата кнжка?

Аз не можах да намеря - ако пуснеш рикуест в Книги, може и някой да ти помогне :angry:

Шана, моят мъж ме беше накарал да прочета Брулени хълмове, която е сред любимите му книги. Много бях озадачена, че я харесва толкова. Прочетох я и бях изумена. Намерихме и филма, този, чиято обложка си сложила в първия си пост - с Жулиет Бинош и Ралф Файнс. Според нас това е много сполучливо направен филм. Това, което съм си представяла докато чета книгата, го видях във филма. И двете въздействат еднакво силно. Сигурно книгата е по-добра от филма, обаче аз не го усетих....

Радвам се, че е на първо място в тази класация.

Ана Каренина не съм сигурна, че е за второ място.....но като са казали. Ако бях прочела Парижката Света Богородица и Д-р Живаго :computer2: може би шях да имам фаворит за второто място.

Съгласна съм с Shanna за Ромео и Жулиета. Никога не ме е привличала тази история. И Шекспир може да е велик, но на мене не ми е велик. Другата история за любов, която за мен е толкова силно описана, колкото и Брулени хълмове, макар да ми се ще да сравнявам двете творби, е Осъдени души.

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Шана, моят мъж ме беше накарал да прочета Брулени хълмове, която е сред любимите му книги. Много бях озадачена, че я харесва толкова. Прочетох я и бях изумена. Намерихме и филма, този, чиято обложка си сложила в първия си пост - с Жулиет Бинош и Ралф Файнс. Според нас това е много сполучливо направен филм. Това, което съм си представяла докато чета книгата, го видях във филма. И двете въздействат еднакво силно. Сигурно книгата е по-добра от филма, обаче аз не го усетих....

Ана Каренина не съм сигурна, че е за второ място.....но като са казали. Ако бях прочела Парижката Света Богородица и Д-р Живаго :) може би шях да имам фаворит за второто място.

Съгласна съм с Shanna за Ромео и Жулиета. Никога не ме е привличала тази история. И Шекспир може да е велик, но на мене не ми е велик. Другата история за любов, която за мен е толкова силно описана, колкото и Брулени хълмове, макар да ми се ще да сравнявам двете творби, е Осъдени души.

ами аз го търся въпросния филм,но не мога да го намеря sad.gif аз съм чела книгата ама искам да гледам и филма,за да мога да се представя по-добре на изпита :)

• Автор

Ана Каренина не съм сигурна, че е за второ място.....но като са казали. Ако бях прочела Парижката Света Богородица и Д-р Живаго ;) може би шях да имам фаворит за второто място.

Наистина "Брулени хълмове" е много въздействаща книга. Аз трудно се впечатлявам от книги, защото какъвто и автор да си, все пак пишеш произведението от гледна точка на времето си, с неговите нрави и с това, което познаваша като обществен живот - няма как и да бъде иначе. Само че, след години, извадено от контекста си, произведението изглежда по съвсем различен начин ... а с "Брулени хълмове" не е така - сякаш го няма нито конкретното време, нито конкретното място, което да те "разсейва", а емоциите са опустошителни, нечовешки и невъзможни да се изпитат от човек със слаб характер... Радвам се, че на теб Габи, а явно и на други хора книгата също им е направила такова впечатление.

За съжаление, все не намирам време да изгледам филма, но съм сигурна, че и той ще е много добър.

И аз не съм чела "Ана Каренина" и историята за доктор Живаго - но за хубавите неща все ще се намери време и повод да се навакса :)

А за "Опасни връзки" разбрах, че освен филма от 1978г, за който става въпрос в класацията, и "Секс игри" с Рийс Уидърспуун, Сара Мишел Гелар и Райън Филип от 1999г също е адаптация по тази история ;)Още малко инфо

"Брулени хълмове" си заслужава първото място, защото е невероятен роман. Може би "Осъдени души" на Димов също трябва да попадне в класацията. Не знам, но може би очаквах и "Джейн Еър" да е на някое начално място...

А филмът от обложката е невероятен. Гледах го и останах очарована!

Редактирано от Sawi (преглед на промените)

Подкрепям "Брулени хълмове" с ръце, крака и всичко налично :hush:

Но за пренебрежителното отношение към "Гърбушкото от Нотр-Дам" не съм съгласна. Никога няма да забравя финалната сцена на романа - която описва труповете - гърбавият скелет прегърнал скелета на момичето - а и там освен доброволното пожертване на живота в името на любовта без капка егоизъм имаме и убийството на единствения близък човек на Гърбушкото, отново заради любовта. За мен любовта на Гърбушкото е най-трагичната велика несподелена любов, а Брулени хълмове е най-разтърсващата, драматична, дива любов, не мога да определя кой от двамата странни личности е по-луд и по-силно влюбен.

А Ромео и Жулиета си е велика също, наистина не така увлекателна, но там пък имаме изключително силна споделена любов, и двамата не само са готови да умрат един за друг, но го и доказват.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.