Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разваля ли се харддиска ако се форматира?

Featured Replies

Разваля ли се хард диска ако се форматира?

Ако да, нормално ли е да се фроматира на 3-4 месеца и пречили му много?

Разваля ли се хард диска ако се форматира?

Ако да, нормално ли е да се фроматира на 3-4 месеца и пречили му много?

Форматирането оказва пренебрежимо малко влияние върху диска, но ми обясни за чий ти е да го форматираш? При мен имам машини, работили по две години без рестариране

• Автор

Не то нищо му няма на диска. Просто си промених малко конфигурацията и явно трябва да форматирам. Поне аз така си мисля, а брат ми ми каза че бил чел, че "форматирането било краина мярка и разваляло хард-а" и някакви такива глупости и за туй реших да питам дали е така, защото аз смятам че не му пречи толкова.

Не то нищо му няма на диска. Просто си промених малко конфигурацията и явно трябва да форматирам. Поне аз така си мисля, а брат ми ми каза че бил чел, че "форматирането било краина мярка и разваляло хард-а" и някакви такива глупости и за туй реших да питам дали е така, защото аз смятам че не му пречи толкова.

В такъв случай е оправдано (заради операционната система), но можеш да го направиш и в процеса на инсталация :-)

Mалко ме съмнява да разваля кой знае колко диска.

От личен опит го казвам .

Имам сигейт 7 серия 40 гигабаийта на 10 години .

Ако правя сметка че стредно на 2 месеца форматирам за да принсталана системата,то излиза че:

10.12=120 месеца

120:2=60 пъти формат до сега.....

Извода си е ваш.

Редактирано от tzavti (преглед на промените)

Ако правя сметка че стредно на 2 месеца форматирам за да принсталана системата,то излиза че:

10.12=120 месеца

Извода си е ваш.

Тъй, де, аз какво казах? Но трябва да се замислите над необходимостта от преинсталиране на операционата сиситема. Ако спазвате няколко основни правила не би ви се налагало да го правите дълго време. И едновременно с това ще запазите системата си стабилна

При мен мина само с Repair на инсталацията от диска на Windows...

А при форматирането (особено бързото) харддиска хич не се натоварва повече, отколкото ежедневно. Виж, при форматиране на ниско ниво ако нещо попречи (например НЕК) да се завърши процеса нормално, вече може да береш ядове, но при нормалното форматиране няма такава опасност - само почваш отначало.

Абсолютно никакъв проблем няма при нормалното форматиране, ако щеш всеки ден по 2-3 пъти го мятай :clap:

С Low Level Formatа е по-опасно, но рядко се стига до него :clap:

Редактирано от myd (преглед на промените)

10.12=120 месеца

Извода си е ваш.

Хайде раздели поне на още две.

Преди 10 години нямаше такива големи дискове.

Аааа може да си искал да кажеш МБ

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Хайде раздели поне на още две.

Преди 10 години нямаше такива големи дискове.

Аааа може да си искал да кажеш МБ

Прав си, Ken! Тогава шестгигабайтов диск беше чудо невиждано, камо ли 40.

Присъщо е на българина да послъгва, за да блесне. Няма лошо. И аз съм го правил преди много години. laugh.gif

----------------------------------------------------

LFC, ако разполагаш с инструменти за Low Level Format, никога не посягай към тях. Има си хора, които се занимават с това. Повечето дискове се форматират на ниско ниво в завода-производител и това им стига за целия им живот.

На високо ниво можеш да форматираш диска си, колкото пъти намериш за добре. В повечето случаи е губене на време, но има и един плюс - винаги знаеш със стопроцентова сигурност, че започваш начисто.

Теоретично, честото форматиране износва диска много по-малко от честото дефрагментиране. Освен това съвременните дискове са почти съвършени в сравнение с тези отпреди 20 години. Тогава дисковете бяха много по-недълговечни.

Изводът е форматирай и дефрагментирай на воля, стига да имаш реална причина. Ще ти напомня само да избягваш да местиш, удряш или риташ laugh.gif компютъра си, когато е включен.

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

10.12=120 месеца

Извода си е ваш.

Глупости, какво да му разваля, това че сигурно гони вирусите по-лесно, може би :rolleyes:

• 1 месец по-късно...

мойто ПС е от 5 години и до сега 2 пъти съм му правил формат .много хора сами разправяли че не било много хубаво но нз. и аз форматираи само при нужда :clap:

Ами аз досега не съм чувал за скапан хард от формати, та моя сеегейт 160-ка е на около 2 години, може и малко повече. Само през последните 5-6 месеца е претърпял около 30-40 формата, поради честа смяна на операционната система -Windows-Linux и обратно, като съм пробал 5-6 дистрибуции, при които след записването решавам че другата дистрибуция ще е по добре и така. Та според мен няма никакъв проблем в формата, щом се налага

Само Low Level Format е опасен и може да го правиш ама максимум 1-2 пъти понеже после вече харда става леко неизползваем - появяват се грешки и други глупости и требва да го фърлиш.

Твърдо НЕ за развалянето на ХАРДА адко се форматира! biggrin.gif

• 4 седмици по-късно...

При нормалния фрмат информацията, която се съртои от логически 1-ци и 0-ли, се заличава, като се превърнат 1-ците в 0-ли (това е най-просто казано). При low-level format-a имаме така нареченото изстъргване на диска. Главите подават по-голям ел.магнитен сигнал, който напълно заличава информацията по плочите (не остават нито цилиндри, нито клъстери, нито MBR, нито пътечки, нищо). След това се построява структурата на диска от нулата. Всичко това е свързано с подаване на по-големи токове от нормалните за диска, съответно с по-силно ел.магнитно поле, което не е хубаво за неговото "здраве". Ето защо в повечето случаи този формат не е за препоръчване.

Нормалното форматиране НЕ вреди на харда, ако искате си го форматирайте по 3 пъти на ден, но форматирането на ниско ниво е опасно!

Редактирано от pit (преглед на промените)

Форматите не вредят на харда. Казвам го от личен опит. Моя вече има поне 50 формата и какви ли не операции с диска съм правил. Може да се каже че уиндоуския дефрагмент е вреден. Да не говорим че е една абсолютна глупост идеята му.

Формат на ниско ниво какъвто е oт рода format C: е почти безобиден.

Дос командата: format c:\, не прави формат на ниско ниво. За тази цел на времето се използввше програмата debug в ДОС, а сега се използват програми от самите производители на дискове!

интересуваме enable compression форматиране на ниско ниво ли е или обикновено форматиране. питам защото има и quick format.каква е разликата?

Това е нормално форматиране с включена опция на файловата система да сбива данните почти 2:1. Не ти го препоръчвам (пести място на диска, но осезателно забавя системата). Quick format-а просто изтрива данните от диска, но не го сканира за лоши сектори (дори не се извършва форматиране), както е при нормалното форматиране.

форматирането не разваля диска!може и да оказва негативно влияние но не чак такова че да говорим за развалянето на харда и тн...ако това беше вярно досега 20 харда да съм сменил.... cool.gif

При нормалния фрмат информацията, която се съртои от логически 1-ци и 0-ли, се заличава, като се превърнат 1-ците в 0-ли (това е най-просто казано). При low-level format-a имаме така нареченото изстъргване на диска. Главите подават по-голям ел.магнитен сигнал, който напълно заличава информацията по плочите (не остават нито цилиндри, нито клъстери, нито MBR, нито пътечки, нищо). След това се построява структурата на диска от нулата. Всичко това е свързано с подаване на по-големи токове от нормалните за диска, съответно с по-силно ел.магнитно поле, което не е хубаво за неговото "здраве". Ето защо в повечето случаи този формат не е за препоръчване.

Нормалното форматиране НЕ вреди на харда, ако искате си го форматирайте по 3 пъти на ден, но форматирането на ниско ниво е опасно!

ХАХАХА кефите ме

Всеки чел , дочул недочул пише малко или много глупости!

Има три вида формат!

1.Вид - така наречения - "Low Level Format" - LLF - при него става репозициониране на главите при което могат да се направят нови пътечки по хард диска - Този вид формат се прави в завода производител на хард Диска - и някой производители на дискове предлагат такъв вид софтуер за LLF но по принцип единствено се прави при хардуерни лоши сектори - т.е. невъзстановими лоши сектори! - LLF формата има определени бройки понеже между две пътечки има толкова разстояние че да се запишат не повече от няколко пътечки! Другия недостатък на LLF е че е много продължителен - при тестове с 10 GB хард диск - операцията отне около 2 часа!

2Вид. Обикновен Формат - "High Level Format" - формат на високо ниво . Той ни е познат с командата FORMAT и се дели на два вида:

2.1 Quick Format - Format c: /q - при него става маркиране на полетата в които се съдържат имената на файловете че в тях няма нищо

Продължителност около 10 секунди. Хубаво е да се ползува предимно той !

2.2 Full Format - Format c: - при него става маркиране на всеки сектор с код ff - нещо си (не помня), че сектора е празен. Отнема в зависимост от големината на диска - до час.

Едно допълнение

Допълнителната разлика при двата вида формат е че LLF не се прави структура на диска т.е. той не се разпознава какъв тип е и не може да се записва всеоще нищо по него , за това след LLF е необходим HLF задължително!

Сега предимства и недостатъци:

Предимства:

LLF

- възстановяване на хард диск с лоши сектори

HLF

-почиставане на хард диска от стари записи които така или иначе са там ако са маркирани че ги няма от Quick HLF

Quick HLF

-бързина

Недостатъци:

LLF

-малък брой възможни такива

-много бавен

HLF

-бавен

Quick HLF

-Не почиства хард диска от записите в него

Така че мойте съвети:

1.LLF - само ако имате лоши сектори - и то с софтуера на производителя на хард диска

2.Използуване на Quick HLF - и след това веднъж седмично дефрагментиране с включена опция за почистване на изтритите файлове

3.Използуване на HLF - не повече от веднъж на 5-10 Quick HLF

Кой каквото и да говори всеки хард диск има брой записи , които може да направи на дадена част от от себе си - колкото по нов е един хард диск толкова по нова е технологията му на запис - съответно повече възможности за записване.

Поздрави!

Редактирано от erasernew (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.