Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разваля ли се харддиска ако се форматира?

Featured Replies

ХАХАХА кефите ме

Всеки чел , дочул недочул пише малко или много глупости!

Има три вида формат!

1.Вид - така наречения - "Low Level Format" - LLF - при него става репозициониране на главите при което могат да се направят нови пътечки по хард диска - Този вид формат се прави в завода производител на хард Диска - и някой производители на дискове предлагат такъв вид софтуер за LLF но по принцип единствено се прави при хардуерни лоши сектори - т.е. невъзстановими лоши сектори! - LLF формата има определени бройки понеже между две пътечки има толкова разстояние че да се запишат не повече от няколко пътечки! Другия недостатък на LLF е че е много продължителен - при тестове с 10 GB хард диск - операцията отне около 2 часа!

2Вид. Обикновен Формат - "High Level Format" - формат на високо ниво . Той ни е познат с командата FORMAT и се дели на два вида:

2.1 Quick Format - Format c: /q - при него става маркиране на полетата в които се съдържат имената на файловете че в тях няма нищо

Продължителност около 10 секунди. Хубаво е да се ползува предимно той !

2.2 Full Format - Format c: - при него става маркиране на всеки сектор с код ff - нещо си (не помня), че сектора е празен. Отнема в зависимост от големината на диска - до час.

Едно допълнение

Допълнителната разлика при двата вида формат е че LLF не се прави структура на диска т.е. той не се разпознава какъв тип е и не може да се записва всеоще нищо по него , за това след LLF е необходим HLF задължително!

Сега предимства и недостатъци:

Предимства:

LLF

- възстановяване на хард диск с лоши сектори

HLF

-почиставане на хард диска от стари записи които така или иначе са там ако са маркирани че ги няма от Quick HLF

Quick HLF

-бързина

Недостатъци:

LLF

-малък брой възможни такива

-много бавен

HLF

-бавен

Quick HLF

-Не почиства хард диска от записите в него

Така че мойте съвети:

1.LLF - само ако имате лоши сектори - и то с софтуера на производителя на хард диска

2.Използуване на Quick HLF - и след това веднъж седмично дефрагментиране с включена опция за почистване на изтритите файлове

3.Използуване на HLF - не повече от веднъж на 5-10 Quick HLF

Кой каквото и да говори всеки хард диск има брой записи , които може да направи на дадена част от от себе си - колкото по нов е един хард диск толкова по нова е технологията му на запис - съответно повече възможности за записване.

Поздрави!

И къде в написаното от мен видя глупостите, като това, което си написал е 1:1, но в по-научен вариант...? Моля да ми отговориш!

• 3 седмици по-късно...
  • 1 година по-късно...

В тази връзка искам да попитам - преоразмеряване на партишъни, триене и добавяне на такива с Партишън Меджик, Джи Партед и т.н. влияе ли върху износването на харддиска ?

В тази връзка искам да попитам - преоразмеряване на партишъни, триене и добавяне на такива с Партишън Меджик, Джи Партед и т.н. влияе ли върху износването на харддиска ?

Това са логически операции, влияят толкова колкото триенето и местенето на файлове. Ако го правиш в продължение на 100 000 години може и да доведе од негативен резултат :rolleyes:

Логическия формат не мое му направи нищо, както отбелязаха преди мен, той ще се прецака много преди, да му навреди това. Другия вид формат - физическия, си е баш формат и след 3-4 такива можеш да очакваш проблем. това е потвърдено и от производителите им. cool.gif

Логическия формат не мое му направи нищо, както отбелязаха преди мен, той ще се прецака много преди, да му навреди това. Другия вид формат - физическия, си е баш формат и след 3-4 такива можеш да очакваш проблем. това е потвърдено и от производителите им. cool.gif

Поредния таракан.

Най-учтиво Ви моля, да застанете мъжки зад думите си. Искам да прочета черно на бяло потвърждението на производителя на твърди дискове, че "Другия вид формат - физическия, си е баш формат и след 3-4 такива можеш да очакваш проблем".

Сканирай/снимай упътване или посочи web-страница на производител, да го видя това заветно потвърждение. В противен случай твърдя, че си смучете пръстите и сънувате Памела Андерсен.

Оставам на канала за отговор от TheTerminator, а не от щраус.

Можете да форматирате на високо ниво 1 милиард пъти и още толкова, когато сте на кеф на ниско.

Един твърд диск може да бъде повреден от:

- прегряване

- наднормено напрежение

- механични сътресения

- физическо износване на триещи и въртящи се части

Всичко останало е врели-некипели и форумни шаманщини.

Едно описание за формат на хард диск има тук. Вижте го и ще разберете какво е Low Level Format според Seagate. Сами ще се убедите, че един от най-големите производители на хард дискове не споменава нищо за някакво ограние броя форматиране или скъсяване на живота на харда.

Едно описание за формат на хард диск има тук. Вижте го и ще разберете какво е Low Level Format според Seagate. Сами ще се убедите, че един от най-големите производители на хард дискове не споменава нищо за някакво ограние броя форматиране или скъсяване на живота на харда.

Да де, говори се за zero fill. И много хора днес когато кажат формат на ниско ниво, правят именно zero fill, вероятно без да го знаят дори....

A този който успее да направи LLF на сегашните дискове предполагам ще го вземат на работа при някой производител.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Това са логически операции, влияят толкова колкото триенето и местенето на файлове. Ако го правиш в продължение на 100 000 години може и да доведе од негативен резултат :P

Благодаря, много ме успокоихте, защото все нещо бърникам с тези програмки .

В Хиренс диска има две програми които могат доста неща с хард дисковете.Изтриват логически грешки,което е по-бързо и по-ефективно от zero fill защото трие само там където има нужда.Един диск от 120 ГБ го оправих за няколко часа,а беше с няколко десетки хиляди лоши сектора,поради прегряване.След около година безпроблемна работа ,пак сдаде багажа,понеже по невнимание съм изключил вентилатора на харда.Операцията се повтори и пак работи около година безпроблемно.

Така че си форматирай на воля,ама не е лошо да си сложиш едно вентилаторче под диска.Със сигурност ,ако не ти удари гръм системата или не я блъскаш с чук,ще си хвърлиш хард диска здрав. cool.gif

Ами аз досега не съм чувал за скапан хард от формати, та моя сеегейт 160-ка е на около 2 години, може и малко повече. Само през последните 5-6 месеца е претърпял около 30-40 формата, поради честа смяна на операционната система -Windows-Linux и обратно, като съм пробал 5-6 дистрибуции, при които след записването решавам че другата дистрибуция ще е по добре и така. Та според мен няма никакъв проблем в формата, щом се налага

Нищо не може да му стане от форматиране (все едно от копиране и изтриване на файлове да му става нещо) angry.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.