Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Полувисшето става висше

Featured Replies

Степента на обучение "специалист по", или т. нар. полувисше, се премахва и всички студенти ще се дипломират като бакалаври. Това предвиждат приетите вчера от парламента на второ четене промени в Закона за висшето образование. Поправките важат както за студентите в заварено положение, така и за тези, които са завършили преди 5-10 или повече години. Завършилите с диплом "специалист по" ще стават автоматично бакалаври, нищо че не са учили за такива. Няма да се пренаписват дипломите, а работодателите ще знаят, че според закона вече няма специалисти, а бакалаври. Това обясни пред "Стандарт" шефът на образователната комисия в парламента Лютви Местан. Ако обаче българин кандидатства за работа в страна извън ЕС, трябва да му бъде издадено специално удостоверение от ресорното министерство, че "специалист по" значи дипломиран с висше образование. За държавите от Евросъюза няма такова изискване освен ако не се касае за по-специфични професии като медсестри и акушерки. Тогава здравният министър издава удостоверение.

Колежите няма да се закриват, а четиригодишното висше става тригодишно, като от него се излиза с диплом "професионален бакалавър по", гласят още приетите промени. При 240 кредита пък бакалавърската степен ще се кара 4 години. А магистратурите ще се карат отделно и по желание. Някои от тях са една година, а други - две.

в-к Стандарт

Поредната образователна простотия. Не им ли стига, че нивото на образованието преди години за степен "полувисше" отговаря на сегашния бакалавър?!?!!

Трябва най-накрая да отпадне заблудата, че бакалавър е въобще близо до висше! Висше образование е само това, за което си взел степен "Магистър"! и то не с пари! :) :)

Колежите са толкова висши, колкото и детските градини са гимназии.

Голяма глупост.

Т'ва такава пародия като нашето образование няма никъде. Добре имам един върпос "как може човек който е изкарал 3 на изпита и учи в 'колеж' да получава същата степен на квалификация като човек който учи за изпите като луд и след това 4 години се 'бъхти' още толкова, като луд" ..хората от колежите казват ' е да ама на запад от колежите излизат със степен бакалавър', а отговора е един 'те излизат но но времето през което учат го прекарват в колежа, а не по кафенетата като в България'.

И сега, според мен е редно да се направи пълна и ударна реформа, каквото трябва да се прави трябва да се прави на момента...също така трябва да се види проблема с легитимноста на повечето университети и колежи, защото не може докато седиш по кафетата и кръчмите да вземаш диплома......на тази държава и трябва работна ръка, а не един куп вишисти, които хабер си нямат от това което са учили 4-5 години..и след това работят като хамали или пък казват 'аз за т'ва ли съм учил пет години за да бъркам бетон'....а те бъркат бетон щото прото си нямат и идея от това което са учили 5 години.!

Сещам се за един колеж КТП- ще объркам специалността, но ги скъсват яко. Абсолютно заслужават да са висшисти...Абсолютно!!!

Сещам се за един колеж КТП- ще объркам специалността, но ги скъсват яко. Абсолютно заслужават да са висшисти...Абсолютно!!!

аз път се сещам за 10 в които колежаните си клатят краката по цял ден в кафенето пред колежа....а също така се сещам и за няколко такива вуз-уве

аз път се сещам за 10 в които колежаните си клатят краката по цял ден в кафенето пред колежа....а също така се сещам и за няколко такива вуз-уве

....а това с качеството на ВУЗ- овете си е цялостен проблем и никой не го отрича...

....а това с качеството на ВУЗ- овете си е цялостен проблем и никой не го отрича...

крайно време е броя на вуз-увете да намале и да стане пропорционален на кандидате ...а и тия филиали ..а бе ..направо дай да почваме нова тема, че се паля :)

Всичко е до хората, а не само до ВУЗ-те...

Всичко е до хората, а не само до ВУЗ-те...

'Кучето скача според тоягата" - иначе си права самите вуз-уве като сгради и институции не са виновни. Виновни са ръководителите и преподавателите.

Редактирано от uzun0v (преглед на промените)

'Кучето скача според тоягата" - иначе си права самите вуз-уве като сгради и институции не са виновни. Виновни са ръководителите и преподавателите.

С това по-мога да се съглася...Така е, от тези дето ръководят от тях зависи как ще организират и направят самата образователна система така, че да е не само полезна, но и да бъде интересно за тези които уча, това което учат...

За мен ни куца цялата система не може нещо да върви както е било и е вървяло преди 20 или 30 години примерно, трябва нова организация, нови методи...

Не може и с база от преди 20-30 години минимум да се кара...

sad.gif Ходили ли сте напоследък на гроба на българската образователна система?

Не знам доколко хората тук за запознати, но в момента в страните в Европейския съюз доста сериозно се обсъжда идеята за промяна в схемата на висшето образование по следния начин - 3 години за бакалавър, и две - за магистър! В българските ВУЗ-ове има доста сериозна опозиция за въвеждането на такава структура на висшето образование и у нас! Така че това решение на парламента е съвсем естествено! По този начин ще бъдат извити ръцете на българските ВУЗ-ове, и ако последните искат да продължат да бъдат конкурентни на колежите, ще се принудят да въведат схемата 3 + 2.

Не знам доколко хората тук за запознати, но в момента в страните в Европейския съюз доста сериозно се обсъжда идеята за промяна в схемата на висшето образование по следния начин - 3 години за бакалавър, и две - за магистър! В българските ВУЗ-ове има доста сериозна опозиция за въвеждането на такава структура на висшето образование и у нас! Така че това решение на парламента е съвсем естествено! По този начин ще бъдат извити ръцете на българските ВУЗ-ове, и ако последните искат да продължат да бъдат конкурентни на колежите, ще се принудят да въведат схемата 3 + 2.

Да, запозната съм поне аз...че може би ще има такава схема каквато ти споменаваш...на мен лично това ми харесва...но аз говорих за самия начин на обучение, а не за сроковете на обучение...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.