Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows Mobile или Symbian?

Featured Replies

Тъй като съм решил при смяната на телефона да си купя нов с ОС, се чудя с каква да бъде. Насочил съм се към Nokia N95, която е със Symbian. Но пък чета противоречиви мнения за него. Аз пък съм с резерви към WM. Не съм ползвал смартфон до сега и ми се иска да чуя мнения на ползвали такива. От една седмица се ровя по форуми за смартфони и единственото, което разбрах е че нищо не съм разбрал. Та коя ОС е за предпочитане, за коя се намира по-лесно безплатен или "излекуван" софтуер, коя от двете е по-гъвкава, какви са най-често срещаните проблеми?

Тъй като съм решил при смяната на телефона да си купя нов с ОС, се чудя с каква да бъде. Насочил съм се към Nokia N95, която е със Symbian. Но пък чета противоречиви мнения за него. Аз пък съм с резерви към WM. Не съм ползвал смартфон до сега и ми се иска да чуя мнения на ползвали такива. От една седмица се ровя по форуми за смартфони и единственото, което разбрах е че нищо не съм разбрал. Та коя ОС е за предпочитане, за коя се намира по-лесно безплатен или "излекуван" софтуер, коя от двете е по-гъвкава, какви са най-често срещаните проблеми?

Аз имам смартфон с WM5, в началото и аз имах резерви но сега съм доволен. Не бих го сменил за телефон със Symbian.

Разбира се,че Wndows Mobile е за предпочитане.Много повече възможности дава,а и според мои наблюдения телефоните със симбиниян не са толкови удобни колкото с Wndows

• Автор

Някои се оплакват, че телефоните им се рестартират от време на време. Това и при двете ОС ли е?

А може ли да се преинсталира ОС? Или да се ъпдейтне?

До колкото знам,то е приблизително като при компютрите.Но можеш да ъпдейтваш фърмуера на у-вото

• Автор

@ivo23, казваш че WM е по-добрия вариант, а не казваш защо. Повече възможности дава?! Бъди по-конкретен какво му е по-добро от Symbian и какви са тия повече възможности? Изхвърля буклука ли?

До колкото разбрах от саита на нокоя Е90 няма TV-out.А N95 има 3,5 мм жак и през него предава аудио и видео.относно ОС при симбиан не може да се ъпгреидва,за WM не зная.При симбиан голяма част от телефоните имат еднакви процесори и при възможност за ъпгреит от 8.х на 9.х смисъла от нов телефон е никакъв.Почти всички разлики във функциите са на база на ОС.Като цяло обаче мисля че WM базираните телефони имат по мощни процесори окло 400-520Mhz,а симбиан 220-330Mhz.

А за цената на която са тея два телефона могат да се намерят доста по добри WM телефони с изключение на камерата.

Редактирано от shrike_avatar (преглед на промените)

• Автор

Камерата не ме бърка. 2 МР ми стигат. Но ми се иска да има изход за ТВ, за да го ползвам като player. И Wi-Fi, но като гледам май няма тел. без него.

Някой беше препоръчвал в друга тема НТС, които са с WM, но не мога да намеря подробни тестове на тия телефони, а са ми абсолютно непознати. Това за ъпгрейда не го разбрах... Искаш да кажеш че телефона няма да е хардуерно съвместим с новата версия на Symbian или че ще е твърде бавен процесора за да работи с него?

Не че процесора е по бавен, а за това дали хардуерно съвместим не знам ,но не съм чувал някои да е качил 6630 който е 8.0 версия 9.1 или N70 които е 8.1 на 9.1,а процесорите са на 220Mhz.

6 месеца бях с HP iPAQ HW6515 Mobile Messenger........принципно съм фен

сега съм с NOKIA 9300i Symbian (8 месеца).............в началото ми се струваше тъпо....ве пак 90% от населението ползва Win

сега не мисля по този начин.....доста по-изчистена логика на процесите има в Symbian-а или както се казва

по-потребителски насочен е

...лично мнение

п.с.

опитайте да свършите нещо с една ръка (примерно когато карате) на у-во с WinMobile

и ще ви стане ясно какво имам предвид

• Автор

Четох за едната ръка... В WM за голяма част от функциите са необходими и двете ръце.

По мои наблюбения (а те не са провесионални). И WM и SB се рестартират. Рестартирането се получава от самия телл, понеже упдейта или самия софтуер доста често не са за този телл ( преправена работа ) и се получват бъгове, като при комповете. А отностно това което ти обясниха с упдейтите , когато си с тел на SB при по-новите версий не се осеща разликата в работата на телла толкова добре, както при WM.А отностно употребата, да по-лесно е с SB, но ако си "зарибиняк" (като мен) си земи WM има да се човаркаш яко :)

• Автор

Определено обичам да човъркам, но пък не мога да си харесам телефон с WM... Който ми хареса все е със Symbian. Някой има ли идея за коя ОС се намират по-лесно програми? Така и никой не каза коя от двете е по-бъгава? Всеки може да каже че Linux е по-стабилна от Windows, но никой нищо не казва за мобилните ОС. С коя от двете ОС телефона работи по-бързо? Т.е. да не се бави при "разходка" из менюто и стартирането на приложения. Нищо не казахте за вируси. Има ли ги, няма ли ги? Ако ги има лесно ли се намира антивирусен софтуер? Ако имам Wi-Fi ще ми е нужен ли и firewall?

От личния ми опит със Symbian мога да кажа че наистина са доста лесни за употреба след като си ги персонализираш телефончетата.Относно софта има какво ли не но за съжаление не знам дали има за телефоните които си харесал версия 9.2.Ако са съвместими с 9.1 нямасх ядове всички програми излизали до сега са пренаписани за 9.1 като са съобразени с по големите възможности на по новата версия.

• Автор

Дайте някакви форуми за смартфони. В едно мнение имаше два линка, но и двата форума ми се сториха твърде бедни откъм мнения. Чета 15-20 страници с мнения, които на 80% са offtopic. Опитах с google, но излиза толкова ного шлака, че след 20 минути ровене се отказах.

Ползвам вече от около 8 месеца УМ5 и съм страшно доволен. Не забива, ъпгрейдва се като флашнеш ром-а на ппц-то, гледам филми и слушам музика на него. От скоро даже играя и хероес на покета. Ми това е. Това трябва да се види!

П.С. пробвай с този форум :blink:

Редактирано от taz_the_devil (преглед на промените)

Дайте някакви форуми за смартфони. В едно мнение имаше два линка, но и двата форума ми се сториха твърде бедни откъм мнения. Чета 15-20 страници с мнения, които на 80% са offtopic. Опитах с google, но излиза толкова ного шлака, че след 20 минути ровене се отказах.

Това, и това трябва да ти свъшат работа.

Аз използвам телефон със Symbian. Наистина има такова нещо с рестартирането, случвало ми се е.

За софтуера: зависи какви са ти потребностите, на моя телефон съм си качил всякакъв софт като се започне от най-полезният до най-безмисленият при това не съм си платил за нито една програма.

За бъговете: случвалo ми се е понякога дава грешки при работа с камерата като "Неочакван проблем с устройсвото" и проблеми с цветевете. След рестарт се оправя :offtopic_s: . Не мога да кажа, коя от двете OS е по-бъгава, защото съм използвал само Symbian.

На моята Нокия съм си ъпдейтвал софта с Nokia Software Updater. Българско меню също си сложих.

За вирусите: има достатъчно (поне за мен, тук пак опираме до потребностите) антивирусен софт. Аз лично имах "щастието" да си заразя телефона с вирус. Нямах друг начин и се отървах от него с Hard Reset. После като си сложих антивирусна ми откри още 2 гадини.

Опитай и с този форум.

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

Mисля че Н95 е чудесен избор . Основния му проблем е сравнително слабата батерия . Но ако това не те притеснява , телефона размазва кото цялостна функционалност.

Обще взето кракнат софтуер за симбиан има много и намирането му е безпроблемно.

Вече излезе първия ъпдейт на фирмуера , който премахва бъгове и подобрява скороста. А смяната му в домашни условия се състои в изтегляне на програмка от сайта на нокиа и няколко натискания на бутончето "Next" ;)

За вируси не се притеснявай , просто симбиан 9.х е добре защитен и няма нито един вирус за него.

Като цяло телефона се отличава с изключителни възможности събрани в сравнително компактна опаковка!

• Автор

@board, телефон мога и сам да си избера :-) Въпроса е че нямам впечатления от нито една ОС. За това исках да чуя потребители и на двете ОС. Рових из форуми, но никакво впечатление не може да придобие човек. Та за това и зададох конкретен въпрос - Symbian или WM? Относно N95, страхотен е и има всичко което искам, но е за около 1300 лв. За 1600 мога да взема перфектен лаптоп :-) Та нека не обсъждаме телефоните, а операционните им системи :-)

Ползвам стария Simbian(6600),малко бавен иначе бъкан с програми.Много програми в интернет за него.Новия не съм пробвал.Играх си с един Qtek(Win mobile) и също ми хареса,едва ли ще намериш категоричен отговор на въпроса.Можеш да погледнеш и ТУК.

@board, телефон мога и сам да си избера :-) Въпроса е че нямам впечатления от нито една ОС. За това исках да чуя потребители и на двете ОС. Рових из форуми, но никакво впечатление не може да придобие човек. Та за това и зададох конкретен въпрос - Symbian или WM? Относно N95, страхотен е и има всичко което искам, но е за около 1300 лв. За 1600 мога да взема перфектен лаптоп :-) Та нека не обсъждаме телефоните, а операционните им системи :-)

Не взимаш ли предвид,че Windows е доста по-разпространена като ОС и има за нея много повече приложения,отколкото за Симбиан?

За мен е по-добрия вариант при всички случаи.Плюсовете на WM са доста повече от тези на Симбиан.Поне за мен спор няма кой вариант да е.

Здравей, мисля да не съм много словоохотлив.

Ще споделя моето виждане по въпроса. Но първо трябва да си зададеш въпроса - колко разбирам от Win ?! ... ще търсиш бързина и удобство (по американски - визирам "press ANY key" - anykey.jpg ) или функционалност която ти можеш да си създадеш ...

От 2 години съм с WM (Motorola МPX220). Мога да кажа само суперлативи. Смяната на ROM (версията на OS) е ниво - средна трудност. Софт - тонове, които дават незаменима функционалност (най - вече поради факта, че мога да използвам putty, филтрации на всички входящи смс - и и обаждания по различни критерии. Стартирането на различни приложения счрез шорткът - и пък е нещо, което аз най - харесвам и т.н и т.н). Малкият екран при Моторолата и отсъствието на qwerty клавиа е голям минус при желание за работа с офис приложения, гледане на филми и други забавленийца, но пък е компактен, дава свободата за работа с една ръка ! Моето желание за в бъдеще е само Win OS мобилни телефони ... към края на лятото изборът ми се спира в/у 2 апарата - Gigabyte или Eten ...

За цена на Гигабайта от 700 лв. в US ... мисля, че това е най - добрият избор.

Ориентирам съм най - вече към Win ОS базирани устройства с GPS ! ... важно е за мен защото много пътувам, защото ми спасява задника, когато не съм в БГ ... и защото когато ходя на лов си маркирам териториите и след това мога да се върна пак там без огромно тръмбоване ...

За съжаление съм лаик относно Symb базираните устройства ... и може би всчки изброени по - горе неща мога да са функционалност и на тези у/ва. Но поне аз не съм ги виждал ...

Това е от мен.

Здраве.

П.П

Ако ще си купуваш "телефон" anykey - Симбиан.

Ако ще се ровиш в нета ще... ще правиш 2-3 hard reset -a. и сам ще моделираш функционалността си и си склонен да загубиш 3-4 седмици в търсене на истината ... Win ...

• Автор

@ivo23, ето тук чета друго, относно коя ОС е по-разпространена.

Има ли смартфон с ОС WM 5 или 6 и изход за телевизор?

@ivo23, ето тук чета друго, относно коя ОС е по-разпространена.

Има ли смартфон с ОС WM 5 или 6 и изход за телевизор?

Ами купи си телевизор като искаш да гледаш ТВ!!!И ми кажи на колко компа има инсталирам Windows и на на колко Симбиан?Мисля че разликите между WM и обикновения Windows не са кой знае колко големи

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.