Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

AMD vs. Intel:пряко противопоставяне на процесорите

Featured Replies

Цените на процесорите постоянно се изменят, излизат нови модели, подобряват се характеристиките на съществуващите. В тези условия е трудно да се определи кои процесори на АМД могат да се съпоставят със съответните на Интел. Докато двете компании понижат цените на процесорите си през юли, АМД е съставила схема за своите партньори, която помага да се ориентират и търговците и потребителите в разнообразието от процесори на пазара.

Първи са двуядрените процесори Athlon 64 X2 и Athlon X2 в изпълнение на Socket AM2 -

• Athlon 64 X2 6000+ ($241) <-> Core 2 Duo E6600 ($224);
  • Athlon 64 X2 5200+ ($178) <-> Core 2 Duo E6420 ($183);
  • Athlon 64 X2 4800+ ($136) <-> Core 2 Duo E6320 ($163);
  • Athlon 64 X2 4200+ ($110?) <-> Core 2 Duo E4400 ($133);
  • Athlon 64 X2 4000+ ($104) <-> Core 2 Duo E4300 ($113);
  • Athlon X2 BE-2350 ($91) <-> Core 2 Duo E4300 ($113);
  • Athlon 64 X2 3800+ ($83) <-> Pentium E2160 ($84);
  • Athlon 64 X2 3600+ ($73) <-> Pentium E2140 ($74);
  • Athlon X2 BE-2300 ($86) <-> Pentium E2140 ($74).

т таблицата прави впечатление, че АМД няма какво да противопостави на двуядрените Pentium D или на старшите модели Conroe тип Core 2 Duo E6700 (2.66 ГХц). Скоро Intel започва и продажбата на процесорите от серията Core 2 Duo E6x50, които предлагат не само по-бърза шина, но и по-високи честоти на по-ниски цени. АМД обещава да понижи на 9 юли цените на Athlon 64 X2, но не повече от 20%. По-надолу едва ли има накъде, но Интел ще получи предимство отново на 22 юли.

При едноядрените процесори схемата е следната -

• Athlon 64 3200+ ($58) <-> Pentium 4 551 ( по-малко от $69);
  • Sempron 3800+ ($69) <-> Pentium 4 641 ($69) или Pentium 4 541 ( по-малко от $69);
  • Sempron 3600+ ($53) <-> Celeron D 360 ($59);
  • Sempron 3500+ ( по-малко от $53) <-> Pentium 4 631 ($69) или Pentium 4 531 ( по-малко от $69);
  • Sempron 3400+ ($42) <-> Celeron D 356 ($54) или Celeron D 355 ( по-малко от $54);
  • Sempron 3200+ ($37) <-> Celeron D 352 ($49) или Celeron D 351 ( по-малко от $49);
  • Sempron 3000+ ($31) <-> Celeron D 346 ($44).

В сегмента на едноядрените процесори АМД изглежда достатъчно педставително - всичко обаче е относително, тъй като този месец ще има намаление на цени, ще излязат нови процесори на Интел и картината вероятно ще се промени.

Правила за използване на форума

2.5 Не са желателни прекомерните off-topic – мнения, които не са свързани с темата.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Като гледам цените се чудя само аз ли съм с едноядрен процесор?Доста добри цени.

kokomil,

Ще кажеш ли нещо за малко по-дълечното бъдеще на AMD, а именно AMD Barcelona, които най-вериятно ще излязат в продажба през август..

Правила за използване на форума

2.8 Не са желателни безсъдържателните мнения ("Хахахахахахаха", "Жестоко е!", "Много яко", "Харесва ми!", емотиконки и т.н.) и теми. Нека подобни мнения бъдат придружавани с обосновка.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

• Автор
kokomil,

Ще кажеш ли нещо за малко по-дълечното бъдеще на AMD, а именно AMD Barcelona, които най-вериятно ще излязат в продажба през август..

След малко като преведа текста cool.gif

Усещам какъв коледен Conroe подарък ще си направя :)

И аз така, освен ако AMD Barcelona не дойде под 300$ до тогава.

в http://www.newegg.com цените са по-ниски :

напр.:

Х2 6000+ - 216 $

м/у другото Х2 5600+ - 174$ на кои Интел отговаря ?

При някои тестове дава по-добри резултати от С2 6400

( http://www.firingsquad.com/hardware/amd_at..._5600/page3.asp )

Не при някои, а на почти всички тестове дава по-добри резултати :lol6:

Но все пак е със 700МHz отгоре и не се клоква почти, като цена в момента е до E6420, който след клок ще дръпне.

в http://www.newegg.com цените са по-ниски :

напр.:

Х2 6000+ - 216 $

м/у другото Х2 5600+ - 174$ на кои Интел отговаря ?

При някои тестове дава по-добри резултати от С2 6400

( http://www.firingsquad.com/hardware/amd_at..._5600/page3.asp )

Тук дето гледаш ти в newegg.com са цени за америка cool.gif

Като гледам цените се чудя само аз ли съм с едноядрен процесор?Доста добри цени.

Минимум двама сме Драгозов, аз с моя стар +3500 АМД. Е, следващият ще е пак АМД, повече от 7 години работя скромно, тихомълком и потайно за АМД cool.gif , особено през последната година се нагледах на интел конфигурации (маркови и не толкова..), едно и двуядрени, просто се чудя как ги купуват хората. Ама то и нещата в нашата територийка, наречена България са абсурдни, ама са факт :speak:

• Автор
Минимум двама сме Драгозов, аз с моя стар +3500 АМД. Е, следващият ще е пак АМД, повече от 7 години работя скромно, тихомълком и потайно за АМД cool.gif , особено през последната година се нагледах на интел конфигурации (маркови и не толкова..), едно и двуядрени, просто се чудя как ги купуват хората. Ама то и нещата в нашата територийка, наречена България са абсурдни, ама са факт :rolleyes:

А-а-а, не така ;) Сега ще дойде следващия и ще ревне - Intel RuuuuuuuuuleZ, AMD Sux и ше се почне една ... ;)

Ако се чудиш - Core2Duo си заслужават ( разтягат се като локум от селски панаир) cool.gif

Сега и с тая серия Е21х0 Интел направо избиха рибата. АМД могат да водят само при най-ниския клас - до 70 $. Навсякъде другаде засега са зле. Ако някой е намерил тестчета с евтините процесори в момента, сега е моментът да го пусне.

А-а-а, не така ;) Сега ще дойде следващия и ще ревне - Intel RuuuuuuuuuleZ, AMD Sux и ше се почне една ... ;)

Ако се чудиш - Core2Duo си заслужават ( разтягат се като локум от селски панаир) cool.gif

Съжалявам за по-грубия си тон Кокомиле, основан е на личния ми опит и тест на доста системи, в това число "маркови" сървъри. Това не ме оправдава ни най-малко де.

Подобно на темата с теста на тв.дискове миналата година с HDTune бях предложил преди време на Профит да направиме подобна тема за процесорите, паметите и чипсетите/дъната, ако е възможно с по-практическа насоченост. Ако тази тема се посещава и попълва редовно, Калдата ще предлага постоянно реален тест и съпоставка между различните модели процесори и памети, нещо подобно на известните сайтове с хардуерни тестове, но наша си, българска. И ще бъде източник на полезна, практична информация. Ако може с по-малко изцепки като моята на предната страница sad.gif Лично аз посещавам само Калдата от българските форуми и сайтове като източник на информация за компютрите (софт & хардуер) и евентуално някой сайт с пуснат линк в нея. И освен сайтовете на вносителите с ценовите им листи, но само по работа. Не зная дали софтуера на форума позволява водене на подобна статиска и данни (и таблици), това може да е проблем, пускането на безбройни тестове и постове ще е интересно но ще липсва обобщената информация, Е, поне ще можем да показваме и разликите в тестовете с клокнати системи.

Зная, че има специализирани издания като Хардуер и подобни, но ентусиазираната аудитория на Калдата ще предостави доста по-интересна и полезна информация cool.gif

Phonomania - Barcelona ще е сървърен клас процесор, което значи че ще ти трябва и такъв клас дъно, евентуално и ECC/Register DDR2 (може и изобщо да не трябва, ще се разбере като му пуснат спецификациите) и няма да ти излезе никак евтино, а на AMD в момента точно там им е силата - съотношението цена/производителност. Т.е. нямаш полза да им купуваш високия клас процесори, тъй-като там са догонващи.

kmvasilev - THG имат много удобна страница за пряко сравнение на процесорите, която успяват да ъпдейтват сравнително редовно. Там можеш да проверяваш, като излезе някой нов модел на Intel или AMD, без да търсиш бенчове по статии и форуми, затова е безсмислено Kaldata да се състезава с тях или да пуска теми от по 50 стр. както в HardwareBG...

Тук дето гледаш ти в newegg.com са цени за америка cool.gif

вярно, че това са цени в Америка но тенденциата е ясна. АМД свалят цените.

Първо там, после тук.

Х2 5600 вече струва 149.99$ а

Х2 6000 - 169.99$

и сигурно това няма да е последното намаление на АМД до 22.07

мммм, да Intel-ските процесори са по-бързи от AMD събратята им...но с колко 5-10... айде 15%. Аз лично съм имал възможността да ползвам и 2та вида системи и...честно казано не забелязах разликата :clap: по простата причина, че 15 секунди разлика в rar-ване на 1 архив не ги забелязвам...както и 170 fps вместо 200. Затова залагам на AMD- прекрасна производителност на прекрасна цена.

• Автор
мммм, да Intel-ските процесори са по-бързи от AMD събратята им...но с колко 5-10... айде 15%. Аз лично съм имал възможността да ползвам и 2та вида системи и...честно казано не забелязах разликата :baby: по простата причина, че 15 секунди разлика в rar-ване на 1 архив не ги забелязвам...както и 170 fps вместо 200. Затова залагам на AMD- прекрасна производителност на прекрасна цена.

На феновете каквито и аргументи да покажеш... полза няма ;) Все пак нали : " Моето магаре е най-мъжко." cool.gif

Аха и Intel феновете още отричат, че P4 е по-бавен от Athlon (при това при 30% разлика в честотите), но това не значи че не си струваше като процесор.

Мисля, че е грешно да се гледа, коя фирма докарва по-бързи процесори - важното според мен е коя ги продава по-изгодно cool.gif

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Не са много стари - има го 2160. Цена/характеристики таблици има много, но това пак не пречи на Интел да имат по-добър и разтеглив откъм клок процесор във всяка ниша. При едноядрените АМД бяха напред, но сега не са.

Не съм много запознат с клока, но примерно да кажем ето този процесор на AMD при добро охлаждане и стабилно захранване до колко може да се клокне K8 Athlon64x2 5200+ DUAL CORE Socket AM2 (2.6GHz), BOX и при същите условия този на Intel Core 2 Duo E6320, 1.86GHz, LGA775

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.