Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вихри ли се сериозна организирана група за крадене на колела

Featured Replies

Всичко започна в понеделник вечерта ,когато един приятел ми каза, че колелото му са го отмъканли, докато е било заключено пред главния вход на мола в София по време на пазар. Пред входа на мола има камери. Типа отишъл говорил с охраната и дори му позволили да изгледа малко записи и естествено кражбата е документирана. Но пича ми каза, че камерите били толкова зле и с толкова ниска резолюция, че след увеличение лицето на крадеца не може въобще да се разпознае, въпреки че в един момент се вижда.

Говорихме си на дълго и на широко за кражбите на колела и аз му обяснявам,че на скоро никой не ми се е оплакал от кражба. Аз обаче карам някаква стара неглеже таратайка от години дори си позволявам пред магазини като правя бърз пазар, да го оставям незаключено, а и повечето ми познати карат такива втора ръка колела. Пича обаче през цялото време ми обясняваше как в София има напоследък доста добре развита организация за кражба на колела и че крадат дори всякакви колела. Проблема с колелата, ми обяснява е, че полицията въобще не си прави труда да се занимава с кражби на колела и за това шанса да хванат някой е направо нулев. А по доходно било,щот колелата се крадат що годе лесно и по бързо се изнасят и покриват, отколкото една кола. Също така ми каза че на ден ако се откраднат 5-10 колела е равносилно на печалбата от една кола ,но ядовете са доста по-малко.

Аз същият ден си бях оставил моята барака да я стегнат ,защото смятах да правя класическия трип от северната до южната граница по черноморието с колело. Сервиза дето бях направил последния ремонт и сега си бях оставил колелото се намира на кръстовището на ул. Каймакчалан и ул. Живко Николов (много близо до Оборище и Ситняково). Вложих към 160 лв за да му сменят цялото движение ,защото колелото движението на направо се разпадаше.

Във вторник взимам си колелото и отивам право на работа. Джиткам си и се кефя много ,щото колелото наистина направо летеше в сравнение с предишното състояние. Бавно си го карам ,сменям си скоростите и го разцъквам. Там, където бачкам има охрана и се минава през КПП с бариера. Значи паркирам си колелото пред сградата точно, където съм го паркирал в продължение на 4 години от както бачкам там. Естествено го заключвам с клсическата метална жица от тия дето струват по 10-20 лв. След края на работния (малко лсед 18:30 ) слизам за да щъкна към протеста на руски паметник и хоп колелото го няма. Направо не можех да повярвам . Питам портиера и той ми обясняваше че минал там някъв си с колело ,но не го видял точно. Камери на входа няма и направо се оказва неспясяема картинка. Чудех се да му предлагам ли кинти, за да си опресни паметта ,но рекох си че няма смисъл дори да ми каже нещо, какво мога да направя с информацията. Звъня на полицията ,но те ми искат документи за притежание на колелото ,а аз такива нямам ,щото е взето втора ръка и не от някакви си там а от приятел , който пък го е взел от друг приятел (и него познавам), който пък го е взел от магазин далечната 1993-4 година. Това колело дори е правило ком-емине и от оригиналното е останало само кормилото. Всичко друго е сменяно и нагласяно и след последния ремонт колелото просто летеше. ТА от къде докуметни за това колело. РЕших да мина през магазина и да изкарам фактура за частите дето съм купил ,та поне тях да пусна за издирванв. Смешно нали ,но поне си върша работа, която зависи от мен да съобщя за кражбата. Полицията обаче ще трсят тогава само купчина части за колело венци , главини , курбели и разни такива неща, ако го намерят цяло какво ще стане не знам ....

Абе като като цяло супер много се разстроих.

ТА сега мислите, които се въртят в главата ми са:

1. Типчето, дето е взело колелото, е взело само моето колело, въпреки че там се връзват и други и имаше и лъскави и скъпи колела.

2. Пича, на който му отмъкнали колелото от мола, ми обясняваше, че са го следили и са подготвяли удара, защото ми каза ,че от записа, който видял от камерите на мола, видял как някакъв дебелак просто минал от там и не се задържал повече от 2-3 мин преди да го отнесе. Аз понеже си говорих с колеги, които щъкат много с колела. Та един от тях ми каза днеска, че вчера като излязъл в 18:00 - 18:10 от бачкане, видял колелото ми вързано както обикновено и го поразгледал, за да види новото движение и дори ми каза че забелязал още етикетите с цените по новите части. Значи ако това е истина ,колело от там е вдигнато просто в периода от 10-20 мин преди да си тръгна от работа.

3. Има ли връзка между магазина и тази шайка или просто шайката си следи разни местенца, където се мотат колоездачи и си дебнат по принцип и след това започват да следят набелязаното колело. Второто ме съмнява ,защото истината е, че колелото ми изглежда на пръв поглед доста запуснато.

Алуминиева рамка ,която толкова олющена и очукана ,че няма да къде. Супер олющени , стари и зле изглеждащи ,команди със спирачки, но познавача веданга вижда ,че тези команди са доста скъпи ,ако ги вземеш от магазин. Типа дето ми ремонтира колелото веданга му направи това впечатление , че и ми го спомена дори. Супер яки малко поизносени вече външни гуми нокиан, като всяка външна гума е по 40 кинта нова и т.н. и т.н. общо взето всичко по колелото е възможно най-доброто избирано за него макар, че изглежда зле. Но аз така му се кефих наистина много. Както и да е. Там, където си връзвах колелото имаше чистак - бърсак 1 нов драк за около 700 кинта ,Също още 2-3 по-нормални колела .... На мен ми изглежда като сериозно подготвен удар, а на това отгоре да го направят в охранявана зона.

Та дори ми мина през ума да ходя до магазина и да им кажа, че искам да си откупя колелото .. Просто не знам какво да предприема , освен да се натяква на главите на охрана, щото не са пазили както трябва.... Иначе дали да се занимавам с магазина или с полиция не знам. А да седя просто ей така и да си кажа карай да върви също не става....

Но главният въпрос остава има ли толкова организирана престъпна група за колела сега в София. Толкова ли са свързани редовните магазини в софия. За пазарищата и битаци не говоря, но сериозните вело-магазини , както и този в който аз наливах кинти ... Просто не знам ..........

Леле приятел много съжалявам, щое повече след като си хвърлил толска пари наскоро по него. За такава група не знам, но ето, че от уста на уста ние си я създаваме. Вече ме отказа да ходя сутрините в запазния парк и да го заключвам докато тичам, още повече след като видях един тип с такива клещи-резачки преди няколко дни (в парка, представяш ли си). Но не мисля, че може да се направи нещо. От тая *ибана държава нищо не можем да искаме. Просто трябва да се примирим с факта и това е.

Моето колело преди 2 години го откраднаха от пред районното. Нямам какво повече да ти кажа, а шамандура, ти намери в кой парк да си оставиш колелото, то по-добре да тичаш в кръгче около него.

Организация в бизнеса за крадене на колела има и то от много години, ама са дребни риби на повърхността, от които не падат пари и затова на меверейци не им се занимава.

Лошо - скоро и летни кънки ще крадат. Мога да кажа само - пазете се, за съжаление ...

Лошо - скоро и летни кънки ще крадат. Мога да кажа само - пазете се, за съжаление ...

На мен са ми крали 4 колелелета в Холандия,от двора на хотела където живеех....Хубавото е,че там колелетата се продават с включена застраховка :blow out candles:

• Автор
На мен са ми крали 4 колелелета в Холандия,от двора на хотела където живеех....Хубавото е,че там колелетата се продават с включена застраховка ;)

Упс. За застраховка на колела си мислих и аз. Жалко, че хиените се развиват. Това занчи, че има много хищници, които оставят мърша наоколо. Една голяма джунгла е човешкото общество. sad.gif

Напоследък разпитах доста приятели и направо се изненадах на колко хора са им откраднати колелата последния месец. На 7 човека ,които познавам. Изглежда съм живял със розови очила доста време. И то само в последните 3 седмици. Направо не мога да повярвам. А се оказва ,че наистина крадат бракми. Един приятел ми каза, че в ключалките е проблема. Най ефективния начин за крадене е да напръскаш ключалкта с спрей, който я замръзява и след това се чупи много лесно.

А един познат ми показа следи от градинрска ножица,с която са нарязали част от гумата покриваща металната жица. Тази седмица се сблъскавам само с такива неща.....

А има и едно констуктивно предложение ;) Заключва се едно скъпо колело и около 10-20 човека се мотат наоколо и в момента, в който някой дойде да го краде ,всички му скачат по веднъж на главата .... :P Кучетата, ако нищо не правят, тогава силата е в ръцете на овцете ....

Към списъка мога да добавя още две колелета откраднати през последния месец на един колега. Едното от тях от стоянката за колелета на БНБ. Има го на камера злодея - за 1 мин разбива телчето и си взима колелото.

Според мен има нещо организирано. Очевидно хората са нагли и много сръчни по разбиването на тези ключалчици.

Редактирано от nwm (преглед на промените)

Тези вериги/въжета и заключвачки просто явно са безсмислени, щом не ги затрудняват никак... Затова баща ми вече ходи с тежка верига и катинат.. за мотора :ph34r:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.