Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да отпаднат кандидатстуденските изпити от 2008г?

Featured Replies

Трябва ли да отпаднат кандидатстуденските изпити след въвеждането на задължителните матури?

Наскоро в едно предаване министър Вълчев каза че работи по въпроса за отпадането на кандидатстуденските изпити и че те са аномалия в образователната ни система.Като се замисля ние които ще кандидатстваме след като сме се явявали на задължителни матури и след това на кандидатстуденски изпити сме поставени в неравностойно положение да се явяваме на множество изпити без основателна причина за това Така възниква въпроса трябва ли да отпаднат кандидатстуденските изпити и откога да стане това?

Редактирано от miracles (преглед на промените)

Ами мисля,че трябва да се реши-матурите или кандидатстудентските.

Не може и двете да ги има.

Все пак учениците не са професорчета,

дайти да се разберем.

Аз завърших тази година. Лично предпочитах матурите, но и изпитите са си достатъчно показателни. Единствената причина, поради която предпочитам матурите, е че се проверява и езиковата култура на кандидатите. А не да ми дойте с диплома Отличен 6, при наличие на 5-ца в дипломата по математика (всички знаем този случай от град Девин), да кандидатства детето и същевременно да не прави разлика между Елен Пелин и Йордан Йовков. А за грамотността да не говорим. За съжаление, като част от младото поколение и виждайки всичко с очите си, смея да твърдя, че с това ниво да грамотност, не само езикова, нацията ни отива по дяволите. Примери много може да се дадат.

А колкото до елиминирането на изпитите - силно се съмнявам, че едно учебно заведение като УНСС ще се откаже от солидните приходи, които му се вливат всяка година в бюджета покрай тази кампания. Нали знаете - "царица парица". :P

Ако си знаеш няма да ти пука едното или другото или и двете... :P

Ако си знаеш няма да ти пука едното или другото или и двете... :P

Съгласна съм с Динди

Но се чудя ,ако отпаднат кандидатстудентските изпити, тези които са завършили предни години и са се освободили от матури (преди можеше да се освободиш,ако имаш поне 5 по дадения предмет), как ще ги приемат?

Съгласна съм с Динди

Но се чудя ,ако отпаднат кандидатстудентските изпити, тези които са завършили предни години и са се освободили от матури (преди можеше да се освободиш,ако имаш поне 5 по дадения предмет), как ще ги приемат?

С оценката от дипломата.., което междудругото показва колко е тъпо шото Гошо от Аврамов дол може да има 6 - тици по всички и да е кръгла нула, а някой да са му взели верицата в някое по - трудно училище и да има 4 - ка например. И кво единия влиза автоматик, а другия полага изпит. Ама важното е просчо да влезне. Искрено се радвам, че отмениха казармата и много момчета вече няма да учат висше само да отбият номера да не ходят там, а ще се записват защото наистина го искат. Квото и да си говорим нашето образование винаги е било една недомислица! :angry:

Аз завършвам тази година и определено съм ЗА матурите , но при положение , че изпитите отпаднат . Просто е лишено от смисъл и двете да ги има .

Здравейте!Ще ви постна малко информация от друг форум то се отнася за кандидастването по медицина,но искам също да ви кажа че не чакайте кандидатстудентските изпити да отпаднат като цяло за другите немедицински университети.Това няма да се случи.Всеки уважаващ себе си университет и университет с авторитет ще си остави кандидатстудентските изпити за прием.Това значи че няма да се признават оценките от матури за приемен изпит,но ще се явявате на Кандидатстудентски изпити.Отпадането на Кандидатстудентските изпити няма да стане в близките поне 10 години!Ректорите и академичните съвети на Университетите в България както е известно преди време отхвърлиха възможността да приемат оценките от матури за прием,всички те са заявили че ще приемат студенти с оценки и по бал след явявания на кандидатстудентски изпити(демек приема на студенти във Вуз ще си става с кандидатстудентски изпити).Причините за отхвърлянето на матурите са няколко:1 Университетите считат че оценката от матура не е равностойна на оценка от кандидастудентския изпит.2 Знанията за матура са по малки от колкото знанията необходими за Кандидатстудентски изпити.3 Вузовете чрез кандидатстудентските изпити по програми отвърдени от академичния им съвет отсяват най-добре подготвените за дадени специалности.4 Вузовете от кандидастудентските изпити си набавят добри собствени приходи.5 Има и други причини които няма да ви обеснявам сега.Така че завършващите от 2008 година ще се явяват както на матури така и на Кандидатстудентски изпити!!.Според мен беше по добре като ще има матури да са в 11 клас,но някой хора така са преценили.Искам също и да ви кажа че всички кандидатстуденти и завършващите през 2008 и от предни години ще продължат да се явяват на приемни кандидатстудентски изпити.Както ви казах поне в близките 10 години,не чакайте отпадане на кандидастудентските изпити.Някой университети могат да признаят оценката ви от матурата по преценка на кандидастудента като балообразуваща,вместо средно аритметичните оценки по предмета от дипломата ви,но това не значи че няма да държите кандидастудентски изпити.Това се отнася не само за набора завършващ през 2008 ами и за всички останали!Така че се гответе от рано!По горе сам ви казал че скоро кандидастудентските изпити няма да отпаднат и това е поне за 10 години напред!!!!

Ето го и поста от другия форум

1.На въпроса за Платеното обучение по медицина мога да ти дам следния отговор:Относно платеното обучение по Медицина,Дентална Медицина,Фармация,такова няма да има, и скоро няма да се случи това,както е известно тези специалности са от регулираните професии и държавата определя бройките за прием, и таксите които да плащат приетите студенти.В момента таксата за тези специалности е 768 лева на година при минала година 355 лв. С последните промени в закона за висшето образование се изключва възможността за платено обучение в медицинските вузове,демек приема ще си е само по държавна поръчка с отвърдени места в категории момичета и момчета в съотношение 50:50 и отвърдена от Мс такса за обучение.Платено обучение може да има в други специалности но не и в Медицинските!!!Ами ако направят таксите като в чужбина,знаеш сигурно че малка част от хората биха си позволили да учат.В много страни в Европа и в света като цяло се подхожда към масовост на висшето образование и целта на управляващите е висшето образование да стане по-масово.В следващите 4-5 години се очаква увеличаване на местата за прием,като след тези 4-години местата ще се запазят така както са били в последната година от увеличаващия се прием,това се прави с цел,защото вузовете имат по-голям капацитет.В чужбина също няма платено обучение по медицина,за тамошните студенти,има платено обучение по медицина за чужденците.В България също има платено обучение по медицина, и то е когато отидеш в Македония,Украйна,Русия или другаде,караш един или два семестъра и се връщаш в даден медицински университет срещу заплащане.Сумата е около 4000 лв на година.Но трябва да имаш изкарани кандидатстудентски изпити в съответния вуз в които искаш да отидеш и да имаш минимален бал за Прием. И още един път да обобщя платено обучение по медицина в България няма да има по решения на правителството и промените в закона за Во и по решения на ректорските ръководства.

Втория ти въпрос е как ще се кандидаства в Медицинските университети догодина ами както и до сега:Може би ще ме попиташ защо и аз веднага ще ти отговоря така: Въпреки въвеждането на матури кандидатстудентските изпити за медицински и други университети няма да отпаднат,така че приема във всеки медицински Вуз ще се осъществява както до сега с кандидатстудентски изпити по биология и Химия.Така ще се кандидаства не само догодина ами и за напред с кандидастудентски изпити във всеки вуз по Биология и Химия,това което казвам е от вътрешен източник.Министерството и медицинските вузове считат че оценката и знанията от матурата не могат да се равняват на оценките и подготовката за кандидастудентски изпити.Освен това не може приема на студенти по медицина,да се осъществява с матура или с тестове.По държавните изисквания за прием на студенти в тези специалности приема се осъществява с писмени кандидастудентски изпити по биология и химия,по отвърдени конспекти от академичния състав на всеки Медицински университет.Второ университетите считат че матурите не са равностойни на кандидастудентски изпити и ще си приемат както до сега студенти.В някой не медицински университети освен кандидатстудентски изпити ще признават и оценки от матури но това са малка част от университетите в България.Ръководствата на голяма част от университетите са отхвърлили възможността да приемат студенти с матури и ще продължат да си провеждат традиционните кандидастудентски изпити.Освен това от Кандидастудентски изпити всеки университет си набавя и значителни приходи,кои би се отказал от това?Отговор Никои!!Така че за медицинските университети не очаквайте отпадане на кандидатстуденстките изпити и прием с матура.Това няма да стане!Също и в голяма част от не медицинските университети да приемат с матура няма да се случи и те ще си приемат също с кандидастудентски изпити!

Надявам се да сам ти бил полезен с отговорите на въпросите които ти дадох!

1 Университетите считат че оценката от матура не е равностойна на оценка от кандидастудентския изпит.

Тук си много прав.., а и е логично. На едното място те оценява комисия от учители от средните училища, а на другото разните му там субективни академици със субективните си мисления. Първите са доста по благосклони към горкия ученик.

Не си прав обаче в мисълта си, че матурата и кандидатстудентския изпит би трябвало да са в различни години. Напротив, готвеийки се за матура автоматически, ти се готвиш и за въпросния изпит и то доста по - отговорно. За мен всички форми на изпит трябва да се провеждат като тестове. Това е правилната форма. Една тема като "Хан Крум" примерно в никакъв случай не може да ти бъде показател за това ученика знае или не знае. За специалностите изискващи повече творчество - есета. Определено формата на изпитване във ВУЗ-овете ни е доста старичка и доста неща и куцат. Ако тестовете влязат в сила ще се премахне един много важен фактор- субективизма.

Които е държал матура, да не държи кандидатстудентски изпит, поне според мен.

Които е държал матура, да не държи кандидатстудентски изпит, поне според мен.
Идеята на Министерството на образованието да приема младежите с оценките от матурата бе отхвърлена от всички уважаващи себе си ВУЗ-ове с гръм и трясък. Просто защото успехът от средното образование още не е обвързан с висшето и шестица от матура не означава абсолютно нищо.Това е цитат от темата по въпроса за отхвърляне на идеята за прием на студенти по диплома и с оценка от матура,което потвърждава факта че кандидатстудентските изпити няма да отпаднат и че те ще продължат да съществуват и за напред!!!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

Идеята на Министерството на образованието да приема младежите с оценките от матурата бе отхвърлена от всички уважаващи себе си ВУЗ-ове с гръм и трясък. Просто защото успехът от средното образование още не е обвързан с висшето и шестица от матура не означава абсолютно нищо.Това е цитат от темата по въпроса за отхвърляне на идеята за прием на студенти по диплома и с оценка от матура,което потвърждава факта че кандидатстудентските изпити няма да отпаднат и че те ще продължат да съществуват и за напред!!!Идеята на Министерството на образованието да приема младежите с оценките от матурата бе отхвърлена от всички уважаващи себе си ВУЗ-ове с гръм и трясък. Просто защото успехът от средното образование още не е обвързан с висшето и шестица от матура не означава абсолютно нищо.Това е цитат от темата по въпроса за отхвърляне на идеята за прием на студенти по диплома и с оценка от матура,което потвърждава факта че кандидатстудентските изпити няма да отпаднат и че те ще продължат да съществуват и за напред!!!Идеята на Министерството на образованието да приема младежите с оценките от матурата бе отхвърлена от всички уважаващи себе си ВУЗ-ове с гръм и трясък. Просто защото успехът от средното образование още не е обвързан с висшето и шестица от матура не означава абсолютно нищо.Това е цитат от темата по въпроса за отхвърляне на идеята за прием на студенти по диплома и с оценка от матура,което потвърждава факта че кандидатстудентските изпити няма да отпаднат и че те ще продължат да съществуват и за напред!!!

Е, нямаше нужда да повтаряш едно и също 3 пъти cool.gif Знам ги всичките тия глупости на министерството, ама леко ми писна от опитите им с образователната ни система!

Ако си знаеш няма да ти пука едното или другото или и двете... :huh:

да, обаче колкото и да знаеш от толкова изпити ти се ебава мамата biggrin.gif

да, обаче колкото и да знаеш от толкова изпити ти се ебава мамата biggrin.gif

Глей са....по мое време когато язека кандидатствах, всеки пробваше на колкото се може повече места. Примерно кандидатсваш с история и започваш СУ, УНСС, някои напираха за школата в Симеоново, СВУБИТ, НБУ и т.н и т.н Не ги знам всичките ВУЗ- ове, с които се кандидатства с този предмет, а и сигурно има доста извън София. Идеята беше, че на колкото повече места кандидатстваш, толкова по - голям ти е шанса да влезеш някъде. Имаше кандидати с по 16- 17 изпита и всеки ден пътуват за някъде си на изпит(някои от тях кандидатстваха с два и повече предмета, най - разпространената комбинация е история и БЕЛ. Тук давам един безплатен съвет и ви препоръчвам да си изберете нещото, което най - много ви кефи и да си наблегнете на него. В противен случай ще стане абсолютна каша в мозъка ви. Което се случи и с мен разбира се.). Луда работа. Аз лично имах 5 изпита за СУ и към един по това време колеж. Значи 7. Е са ми кажи на фона на тези 7 изпита пука ли ти дали ще имаш 2 във формата на матури отгоре или не???

Единственото кофти е че ако не изкараш матурата това ти е доста голяма спирачка, за взимането на средно и т.н Лично за мен обаче, да те скъсат на матура означава, че си голям загубеняк. Чий си го крепил в училище 4г. ако с една матура не можеш да се справиш? Аз бях от випуска с пробните матури. Без ред да прочета, да се подготвя и т.н изкарах 4.25 на тази по истори и 3.75, на тази по литература (като за втората имах уговорка с приятелки след 1ч. квото си направил си го направил - излизаш да пием кафе. Шото тогава беше, че задължително един час трябва да кесиш- знаеш не знаеш висиш. И аз написах квото мога и беш на кафе. Бяхме си я взели на бъзик.) Тъй, че не ми говорете колко страшна нещо са матурите, напрово са си детска игра пред изпит в СУ,ХТМУ,УНСС, УАСГ, особено НАТФИЗ, ТУ и т.н и т.н

Вече е късно да се взема решение дали да бъдат матури или кандидат студентски изпити. Много хора започват да се готвят за дадена специалност още средата на 11 клас. Представете си сега как махат изпита и оставят матурата и този някой трябва да се готви за напълно нов формат и може би дори да понаучи допълнителни неща.

Хрумна ми една интересна идея. Защо не направят матурата задължителна само за тези с успех над 5 по предметите, с които ще кандидатства? Сигурно ще си помислите "Този луд ли е?". Не не съм. Сега ще ви споделя моите причини. Ако си в едно глупаво училище и не учиш няма да се натискаш да имаш 6, защото ще знаеш, че на матурата ще изгориш. От друга страна децата в хубавите училища ще учат и ще виждат смисъл в матурата, знаейки че тя е изпит за най-добрите. Матурата ще дава някакъв допълнителен бонус по време на кандидатстването или дори ще освобождава от изпит. Идеята може още да се доразвие и измени, но основата за мен е добра. Споделете мнението си и моля без агресия, а само логични обосновани отговори. cool.gif

Вече е късно да се взема решение дали да бъдат матури или кандидат студентски изпити. Много хора започват да се готвят за дадена специалност още средата на 11 клас. Представете си сега как махат изпита и оставят матурата и този някой трябва да се готви за напълно нов формат и може би дори да понаучи допълнителни неща.

Хрумна ми една интересна идея. Защо не направят матурата задължителна само за тези с успех над 5 по предметите, с които ще кандидатства? Сигурно ще си помислите "Този луд ли е?". Не не съм. Сега ще ви споделя моите причини. Ако си в едно глупаво училище и не учиш няма да се натискаш да имаш 6, защото ще знаеш, че на матурата ще изгориш. От друга страна децата в хубавите училища ще учат и ще виждат смисъл в матурата, знаейки че тя е изпит за най-добрите. Матурата ще дава някакъв допълнителен бонус по време на кандидатстването или дори ще освобождава от изпит. Идеята може още да се доразвие и измени, но основата за мен е добра. Споделете мнението си и моля без агресия, а само логични обосновани отговори. cool.gif

Няма как да махнат Кандидатстудентските изпити,по горе съм дал добра обосновка защо!!Изпити и за напред ще си има!

Така че спокойно си се гответе за тях!Успех на всички!

Аз съм от малко по-старото поколение, при нас имаше задължителни матури по български език и литература и държавен изпит по специалността. Отделно сме се явявали на кандидатстудентски изпити. Не виждам какъв е проблема да ги има и двете, щом ние сме се справили, значи и вие ще можете при това без проблем. Матурите не са страшни, а могат дори да ви помогнат в подготовката за кандидатстването във ВУЗ.

А, в образованието, че е пълна каша, това е факт неоспорим!

Аз съм от малко по-старото поколение, при нас имаше задължителни матури по български език и литература и държавен изпит по специалността. Отделно сме се явявали на кандидатстудентски изпити. Не виждам какъв е проблема да ги има и двете, щом ние сме се справили, значи и вие ще можете при това без проблем. Матурите не са страшни, а могат дори да ви помогнат в подготовката за кандидатстването във ВУЗ.

А, в образованието, че е пълна каша, това е факт неоспорим!

Аз също съм от малко по-старото поколение.при нас наистина имаше задължителна матура по Литература и математика,но имаше и освобождаване,е аз не можах да се освободя от нито една от двете матури,тъй като тези предмети ми куцаха и се явих и на двете матурки и ги взех.Имаше и държавен изпит по специалността!След като ние сме се справили мисля че и вие бихте се справили!Наистина могат да ви помогнат и при кандидатстването за вуз и при подготовката.Успех на всички кандидатстващи!

Трябва ли да отпаднат кандидатстуденските изпити след въвеждането на задължителните матури?

Според мен трябва, но дали ще стане не зависи от моето мнение друг определя... :)

Вие сте мързелчета и затова мислите така :wors:

Наистина е по-добре да ги има, за да не влиза сульо и пульо да учи и някой си на който са му писали 6-ца на матурата ей така,защото е човек на някой си или, щото да не го мъчат. А тези, дето са си пекли дупетата и са учили, а пък имат по-ниска оценка после да са с по-малък шанс, някак си не е честно. Както казаха по-горе от по -старото поколение матурите са си вид подготовка и определено биха помогнали за по-добра подготовка за кандидатстудентските изпите. Е, вярно аз си държах само изпит по специалността, защото също се освободих от матурите, тъй като имах повече от 5 cool.gif ,но са си подготовка, сигурна съм :wors: Абе, който иска да учи, ще го направи независимо колко изпита ще трябва да държи :wors:

Ами ние по-младото поколение сме тъжни, защото разбрахме за матурите средата на 11 клас, докато вие по-старите сте си знаели още от началото. Сега ще трябва да си припомня хиляди ненужни факти по литература, за да нямам лоша оценка на матурата. Гадно. А имам 5 и 6 през годините.

Ами ние по-младото поколение сме тъжни, защото разбрахме за матурите средата на 11 клас, докато вие по-старите сте си знаели още от началото. Сега ще трябва да си припомня хиляди ненужни факти по литература, за да нямам лоша оценка на матурата. Гадно. А имам 5 и 6 през годините.

Проблемът не е в това дали ние сме знаели от началото, а вие в средата на 11 клас, а в знанията. Трябва да се учи системно по всеки предмет и това не е невъзможно. Ние не сме били по-умни от вас, за да се справим. Който има желание го прави и постига резултати! С матури или без матури кандидатстудентски изпити трябва да има, така се пресява зърното от плявата!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.