Премини към съдържанието
altoas

Инсталация на Windows Vista + MS Office 2007

Препоръчан отговор


В първата част на тази статия ще ви покажа как се инсталира Windows Vista, а във втората MS Office 2007

За разлика от XP Vista installer-а е изключително по - потребителски ориентиран, макар и малко преовеличено бих сравнил инсталацията на Vista спрямо XP като инсталация на Solaris и BSD.. Тези от вас, който не да пробвали новата ОС сами ще се обедят от screenshot-овете колко елегантно и смемпло е направен процеса, без излицните натисни C, потвърди с L, после D, накрая F, за да продължите Enter, накрая Esc.. ако сте инсталирали поне 100-тина пъти XP навярно сте запомнили цялата клавишна комбинация, а и да не забравяме когато се налага да слагаме драйвери за SATA контролери, че трябва да чакаме и помпим задраво F6.. Е тук всичко това е излишно и се прави бързо и елегантно само с мишката. а и не се налага да чакаме да зарежда безброй драйвери, повечето дори не са и потребни.. Но да започнем..

Ще ползвам VMware Workstation 6.x за тествата инсталация, разполагам с iso на хибридна Vista (x86, x64) така наречените AIO. Допълнително ще ви покажа накрая и каква е разликата със OEM и стандартните версии, която се изразява единствено във екрана за въвеждане на КОД-а и избора на версия която да се инсталира (Home Basic, Home Premium, Ultimate... etc)..

В случай че сте закупили Genuine Microsoft Software (оригинален софтуер) ви препоръчвам да ползвате ключа, който върви заедно с инст. комплект, както и да активирате продукта до 30 дни..!

В началото бе тъмнина...

1.jpg

Започва се..

2.jpg

Малко е жалко че липсва логото на ОС, както е при всички стари версии...

3.jpg

Тук натиската го.. го го..

5.jpg

Това е първият екран който ви посреща, пита ви за езика на който да инсталира, е.. възможен е единствено English

Второто поле е за да посочите държавата в която се намирате, след избиране на България, автоматично слага за езикова подредба Bulgarian (phonetic). :offtopic_s: Много от пробвалите до сега виста са с мнението че е объркана подредбата на фонетичната кирилица, но това за жалост не е така. на сайта metodii.com можете да се информирате за новият БДС в който за първи път се включва и правило за фонетична подредба, която леко поразбърква местата на няколко букви... sad.gif c'est la vie..

4.jpg

В моят случай с AIO мога да избирам единствено м/у 32 и 64 битовата версия, но както ще ви покажа накрая в стандартните версии тук има друг диалогов прозорец...

6.jpg

Съгласявате се с условията за ползване.. (дали някой някога ги е чел изобщо..??!)

7.jpg

За съжаление не ми позволява да upgrade-на от предишна инсталация, защото диска ми е празен...

8.jpg

Ето я една доста интересна част.. цепенето на диска.. тук е направено съвършенно елементарно и приятно.. с което се премахва досадното настискане на букви от клавиатурата, за потвърждения, форматирания.. просто, точно и елегантно..

9.jpg

Натискате бутона NEW за създаване на нов дял. имате възможност да форматирате предишно създаден дял, да ползвате extend, но само ако диска ви е dinamic и имате още 1..:) както и опция за инсталиране на драйвер, ако не виждате диска си, с което се премахва чакането за F6 дискети.. тук може даже и от USB...

Правим 1 дял, после още 1 от остатъка и напред..

10.jpg

11.jpg

Ако възнамерявате да слагате допълнителен драйвер, това е диалоговият прозорец..

12.jpg

до тук с питането на потребителя.. почва автоматичната част..

13.jpg

15.jpg

Сега започва post-install питанки и настройки, малко са досадни, но доста олеснени за разлика от XP..

16.jpg

Тук напишете своето user name, позволява ви да бъде изписано на български. отгоре е лентата за клавиатурните езици, ако искате да превключите на латиница, може и с клавишната комбинация Alt+Shift.

Ако желате парола, можете да я поставите още тук, както и да си изберете лого, в последствие избора е по - голям, но толкова за сега..

17.jpg

Тук въвеждате името на компютъра, съветвам ви да е на латиница, тъйкато то става вашето NetBIOS name и в локална мрежа може да ви създава проблем.

Избирате също и тапета, избора е ограничен, но допълнително има доста по богат избор от куп красиви тапета, ще забележите че с маркиране на някой от показаните, той веднага се прилага на заден план, едно от новите въведения в Windows..

18.jpg

Тук е досадният въпрос, за обновяването, съветвам ви да изберете опцията за по-късно конфигуриране.. аз лично спирам обновяването..

19.jpg

Часа, датата и часовата зона.. можете да не ги пипате, нагласени са.. нали посочих още в началото че съм в БГ

20.jpg

Тук ви пита къде се намирате, за да настрои сигурността на локалната мрежа.. изберете мястото където наистина се намирате, а самите настройки после се променят в Network Sharing Center.. едно прекрасно и удобно нововъведение..

21.jpg

Ами.. това беше.. Вече си имаме виста.. Евентувално може да направи рестарт.. след това малко чакане за настройка на декстопа и сме готови..

22.jpg

Аз ще сложа малко драйвери.. можете да забележите че ми показва ще компютъра ми е Dell.. е не е..:) понеже съм с виртуална машина Aero темата е спряна, ще се опитам да я пусна и продължаваме с Office 2007, а междувременно можете да спрете UAC, това е едно досадно прозорче което ви пита постоянно дали може да тръгне еди си което приложение и т.н. то се спира в Control Panel>User Accounts> Turn off UAC..

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

Част 2: Инсталация на MS Office 2007 Enterprise edition..

Ще ползвам най - пълната версия на офис пакета, самият iso файл е специално направен така, че да не се налага да въвеждаш сериен номер, с което ще изпусна първият диалогов прозорец. самият той не представлява нищо особенно, за разлика от Vista където при инсталация не е задължително да въведеш сериен номер, тук се налага...

Приемам лицензионните условия :)

29.jpg

Тук можете да изберете, дали да инсталирате всичко по подразбиране, вместо да се занимавате да избирате компоненти, до някъде пести време, но ако полувината от нещата не ви трябват, при махането им пестите наистина време..

30.jpg

При избор Customize..

31.jpg

след като изберете кои компоненти да се инсталират..

32.jpg

Това беше дами и господа, за 40мин подготвихме работещ компютър с последните продукти на MS.. насладете им се, така както правя аз всеки ден..

35.jpg

Относно намирането на продуктите който ползвах в тази статия, във всеки уважаващ себе си торент тракер има поне една версия, която да ползвате..

Бях обещал да покажа инсталацията на OEM Виста, и сега ще ви покажа допълнителните екрани който тук липсваха.. за съжаление не разполагам с OEM Office за да ви покажа липсващият прозорец за серииният номер, но ако сте стигнали до тук, няма да преставлява проблем за вас..

За да можете да "активирате" след това версията си, ако разбира се ползвате такава, която да не е "фиксната" така че да не иска активация, ще видие този прозорец:

40.jpg

препоръчвам ви да махнете отметката за активация..

ако откажете да въведете код, което препоръчвам отново, трябва да изпълните маркираните бутнони и команди за да продължите

41.jpg

Тук избирате коя версия да се инсталира.. аз препоръчвам Ultimate, тъйкато тя единствена има всичко.. трябва да поставите отметката, за да продължите..

42.jpg

това беше..

Успех и при нужда от въпроси пишете..!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен с написаното в частта за Виста. Много постно, елементарно и на всичкото отгоре с пиратски версии. Дадени са лоши съвети за спиране на обновяванията а и в по голямата си част е само снимков материал с постни забележки по скрийншотите. Дават се препратки към торенти и други с такава продукция (против правилата на сайта).

В частта за Офис пакета положението е още по-трагично. Ако човек иска да инсталира само отделни програми по никакъв начин не е обяснено как (оградено едно прозорче и толкоз).

Лична оценка: много слаб 2 за цялата статия (или да го наречем презентация с подсказки).

ПП Аеро под VMWare няма да успеете да стартирате по никакъв начин (няма поддръжка на 3Д ускорение)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не съм съгласен с написаното в частта за Виста. Много постно, елементарно и на всичкото отгоре с пиратски версии. Дадени са лоши съвети за спиране на обновяванията а и в по голямата си част е само снимков материал с постни забележки по скрийншотите. Дават се препратки към торенти и други с такава продукция (против правилата на сайта).

В частта за Офис пакета положението е още по-трагично. Ако човек иска да инсталира само отделни програми по никакъв начин не е обяснено как (оградено едно прозорче и толкоз).

Лична оценка: много слаб 2 за цялата статия (или да го наречем презентация с подсказки).

ПП Аеро под VMWare няма да успеете да стартирате по никакъв начин (няма поддръжка на 3Д ускорение)

Да съм казал че инстлацията е сложна?? ако се загледаш няма никъде кой знае какви опции, а относно "пиратските" версии, ако си с платен софтуер можеш да "хвърлиш първият камък". Относно обновяването е моя преценката за спирането.. и не знам какъв е този афинитет към думата "постни" при условие че няма нищо местно. статията е за хора който не са инсталирали Vista до сега.. не съм давал нито една препратка.. интересно ми е защо лаеш само.. ако ще ме критикуваш давай по - конкретно.. посочи ми къде съм дал един линк към пиратска продукция.. това с какъв софтуер работя е мой личен избор и при нужда ще си плащам последствията от това.. пак казвам, ако не ползваш такъв ела и лично пред теб ще си форматирам целият хард диск... айде като се ежите толкова, поне бъдете малко смислени.. моля, напиши по - кадърна статия, но наистина по..

надявам се да съм бил полезен на някого..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Относно обновяването е моя преценката за спирането.. и не знам какъв е този афинитет към думата "постни" при условие че няма нищо местно. статията е за хора който не са инсталирали Vista до сега.. не съм давал нито една препратка.. интересно ми е защо лаеш само.. ако ще ме критикуваш давай по - конкретно..

Ами хайде по-конкретно:

Тук натиската го.. го го..
Като за първи коментар, не виждам много смисъл

В моят случай с AIO мога да избирам единствено м/у 32 и 64 битовата версия
Какво е AIO (All in One, предполагам), някои знаят, други - не.

Натискате бутона NEW за създаване на нов дял. имате възможност да форматирате предишно създаден дял, да ползвате extend, но само ако диска ви е dinamic и имате още 1.. както и опция за инсталиране на драйвер, ако не виждате диска си, с което се премахва чакането за F6 дискети.. тук може даже и от USB...
А какво е extend (за какво служи), каво е dYnamic, какво чакане за F6 дискети (ако се прави сравнение с Windows XP, хубаво би било да се обясни по-подробно)

Съгласявате се с условията за ползване.. (дали някой някога ги е чел изобщо..??!)
Ако статията трябва да е издържана, не трябва да има подобни своеволни коментари.

Аз ще сложа малко драйвери.. можете да забележите че ми показва ще компютъра ми е Dell.. е не е.. понеже съм с виртуална машина Aero темата е спряна, ще се опитам да я пусна и продължаваме с Office 2007, а междувременно можете да спрете UAC, това е едно досадно прозорче което ви пита постоянно дали може да тръгне еди си което приложение и т.н. то се спира в Control Panel>User Accounts> Turn off UAC..
и за какво служи UAC, освен че е едно малко досадно прозорче ;), и защо трябва да се спира (аз не съм на това мнение)?

Относно намирането на продуктите който ползвах в тази статия, във всеки уважаващ себе си торент тракер има поне една версия, която да ползвате..
без коментар!

Не съм искал да се заяждам, а да отбележа някой неща, но изглежда не търпите критика. За да пише човек статии обаче, трябва да носи на такава, ако ли не, по-добре да не се захваща.

П.П. и не се казва местно а месно (идва от месо, а не от място)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ами хайде по-конкретно:

Като за първи коментар, не виждам много смисъл

Какво е AIO (All in One, предполагам), някои знаят, други - не.

А какво е extend (за какво служи), каво е dYnamic, какво чакане за F6 дискети (ако се прави сравнение с Windows XP, хубаво би било да се обясни по-подробно)

Ако статията трябва да е издържана, не трябва да има подобни своеволни коментари.

и за какво служи UAC, освен че е едно малко досадно прозорче ;), и защо трябва да се спира (аз не съм на това мнение)?

без коментар!

Не съм искал да се заяждам, а да отбележа някой неща, но изглежда не търпите критика. За да пише човек статии обаче, трябва да носи на такава, ако ли не, по-добре да не се захваща.

П.П. и не се казва местно а месно (идва от месо, а не от място)

аз не пиша за енциклопедия британика, аз пиша за хора които може би не са инсталирали даден продукт до сега и искат да го пробват. във връзка с това смятам че е уместно да си позволя да коментирам и ползвам неформален стил.. и съм обяснил за какво е extended функцията и кога може да се ползва. а относно F6 дискетите, по - горе "а и да не забравяме когато се налага да слагаме драйвери за SATA контролери, че трябва да чакаме и помпим задраво F6." поне от опит, малко другно се слагат драйвери без флопи за SATA в xp.. говоря за стандартното xp..

а относно забележките ти за правописа.. айде задръж си ги за себе си.. смятам че съм достатъчно неграмотен за да нямам нужда и желание да ме ограмотяват...

и така и така се заяждаме, за UAC-то.. то е едно малко досадно прозорче.. това е моето менние.. ти си на противно мнение.. разбираемо е.. практиката показва, че всички които съм видял да работят с виста, са го спряли.. полезно може би, но определено досадно.. а и в самата тема го написах ей така, то е измежду другото... та очаквам да кажеш нещо конструктивно, допуснал съм някъде грешка, не се прави така.. ОК, ако е за пълнотата ще я редактирам да е по - просторна.. целта ми беше да напиша основното.. казах ти, казвам го пак, ако не ти харесва, напиши я, ще я прочета и ще се "поуча" от теб..


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конструктивно:

-статии не се пишат неграмотно (нищо лично към вас, просто прави лошо впечатление)

-искат се и познания в дълбочина по темата, а не просто коментари (и да ги имате, не сте избрали правилния път за да ги покажете)

аз не пиша за енциклопедия британика, аз пиша за хора които може би не са инсталирали даден продукт до сега и искат да го пробват
ами точно, защото пишете за такива хора, е редно да го направите малко по-подробно. Предполага се, че човек ако за първи път се сблъсква с инсталация на даден продукт, само със снимки и бегли пояснения няма да се оправи.

Нямах намерение изобщо да прераства в спор, а и не искам да обиждам никой, и това ще ми е последният пост тук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Конструктивно:

-статии не се пишат неграмотно (нищо лично към вас, просто прави лошо впечатление)

-искат се и познания в дълбочина по темата, а не просто коментари (и да ги имате, не сте избрали правилния път за да ги покажете)

ами точно, защото пишете за такива хора, е редно да го направите малко по-подробно. Предполага се, че човек ако за първи път се сблъсква с инсталация на даден продукт, само със снимки и бегли пояснения няма да се оправи.

Нямах намерение изобщо да прераства в спор, а и не искам да обиждам никой, и това ще ми е последният пост тук.

Грешиш ужасно..! точно потребител за първи път няма нужда от подробности, а просто да си подкара системата.. относно картинките.. ням друг начин да стане по - ясно.. мога и клипче да направя, но няма да му е мястото тук.. явно не ти се е налагало да помагаш на човек, който навлиза тепърва в дадена материя.. идеята е не да го засипеш с всичката информация накуп, а да му подадеш необходимото за да се оправи.. ако си в непознат град, спреш човек на улицата и го попиташ как да стигнеш до място Х и той почне, има 100 варианта. ако искаш с метро тръгни от тук и ...; с автобус се минава ...; замисли се малко и като говориш, моля поне не бъди лицемерен.. защото тук показа единствено това.. не смятам написаното от мен за върха на научно-публицистичната статия..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1.Според мен дори и да не бъде одобрена статията трябва да се оцени положения труд за нея...

2.Аз също не харесвам функцията UAC и си мисля че е доста досадна

3.Наистина е добре да се прочете внимателно информация за продукта преди да се пише каквото и да било (от рода на "чул недочул") но все пак има доста хора които ако не им покажеш снимков материал са загубени...Е разбира се не става само и чрез снимков материал...

4.Виста е все още много нова Операционна Система и за нея има доста протеворичиви мнения...Винаги ще има хора които да я харесват или да я плюят, но все пак да изчакаме VISTA Service Pack 1...Времето ще разкрие дали ще се наложи спрямо Windows XP SP3, но според мен политиката проведена от Microsoft за нейното налагане не ми е присърце...Сумати хора изпищяха че искали да си качат WIN XP SP2 а не могат да си намерят драйвери за него...защото така им го продали в магазините...и трябва да се ровиш из нета...

5.Тук (не само тук разбира се) има интересни статийки за WINDOWS VISTA макар че опита при работата с нея е по-важен!

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=3783

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=3784

Не забравяйте че имате и Лични Съобщения.Всичко все пак се прави в името на потребителя.

Поздрави ! ;)

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Грешиш ужасно..! точно потребител за първи път няма нужда от подробности, а просто да си подкара системата.. относно картинките.. ням друг начин да стане по - ясно.. мога и клипче да направя, но няма да му е мястото тук.. явно не ти се е налагало да помагаш на човек, който навлиза тепърва в дадена материя.. идеята е не да го засипеш с всичката информация накуп, а да му подадеш необходимото за да се оправи.. ако си в непознат град, спреш човек на улицата и го попиташ как да стигнеш до място Х и той почне, има 100 варианта. ако искаш с метро тръгни от тук и ...; с автобус се минава ...; замисли се малко и като говориш, моля поне не бъди лицемерен.. защото тук показа единствено това.. не смятам написаното от мен за върха на научно-публицистичната статия..

Правилно ! Може и да е елементарно , но е разбираемо за всеки който тръгва за първи път да инсталира нова ОС :down:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.