Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Hanibal_Lekter

PerfectDisk 8 Pro - Дефрагментиране и оптимизиране

Препоръчан отговор


PerfectDisk подрежда файловете по диска ви последователно, като така намалява времето им за четене и освобождава свободно пространство. Тя осигурява отлична поддръжка на твърди дискове с голям обем и е със сертификат за качество от Microsoft, PerfectDisk е една от най-добрите програми за дефрагмент на вашата операционна система. PerfectDisk ще покрие всички ваши желания и изисквания относно диск дефрагментацията, оптимизирането и укрепването на вашия Windows. Програмата се предлага в 2 варианта: server и workstation. По-подробно ще разгледаме workstation edition, което се ползва от домашните потребители.

perfectDisk.gif

Официална страница: www.raxco.com

Лиценз: Платен – $39.99

Ограничения: 30-дневен пробен период

Линк за изтегляне: PerfectDisk 8.0.0 Build 64

Размер: 19.1 MB

Операционна система: Windows 2000/XP/Vista

Системни изисквания:

Операционна система - Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista, Windows 2000 Service Pack 3 или по-нов. PerfectDisk също поддържа x64 (AMD) или IA64 (Intel) версии на Windows.

Памет - 64MB (128MB за предпочитане).

Твърд диск - Когато е инсталиран, PerfectDisk V8.0 заема 20MB от харддиска.

Поддържано устройство - PerfectDisk работи с FAT16, FAT32 или NTFS форматирани дискове. PerfectDisk e способен да дефрагментира всякаква медия, която се представи на Windows като фиксиран твърд диск. Преди да дефрагментирате тези устройства проверете вашия производител на USB/firewire устройство и се уверете дали поддържа дефратментиране.

Инсталиране:

Стартирайте инсталатора и се показва стандартния прозорец.

scr00un1.jpg

От тук натискате Next (Напред), за да продължите към втория прозорец. Появява се лицензионното споразумение, трябва де се съгласите със него. Избирате I accept the agreement и продължавате напред.

scr02gh8.jpg

Сега можете да избирате между два типа инсталация: Complete(пълна) и Custom(ръчна). Препоръчвам ви Complete, с която ще инсталирате програма с настройките по подразбиране. Но ако все пак изберете Custom ще стигнете до този прозорец:

scr03pt2.jpg

От тук посочвате сами кое да се инсталира и кое не, ако не разбирате кое за какво е по-добре не променяйте нищо. Директорията, в която се инсталира е C:\Program Files\Raxco\PerfectDisk\ лесно може да се промени като натиснете Change и изберете друга папка. След това следва самата инсталация. Изчаквате да завърши и стигате до последния прозорец.

scr06ei1.jpg

Можете да изберете дали след затваряне на инсталационния прозорец да се стартира проверка за актуализация на програмата чрез интернет, или да се регистрирате за 90 дни безплатна поддръжка и upgrades. Ако не искате просто махнете отметките и натиснете Finish(Край), за да приключите.

Въведение:

Дефрагментацията е процес, който елиминира фрагментацията във файловите системи. Прави го като подрежда съдържанието на харддиска, за да запази парчетата на един файл близо едно до друго. Също се опитва да създаде големи области със свободно място, за да предотврати разпръскването на файловете.

PerfectDisk дефрагментира диска като намира всички части на файла и ги събира заедно. В резултат на това системата има само едно място където може да търси и да намери файла. Вашата система използва по малко процесора и оперативната памет, за да извърши тази операция, което значително ускорява работата на системата. Това се изразява в по-бързо стартиране на програмите, по-бърз достъп до файловете, по-бързо зареждане и изключване на Windows и по-приятно гледане на филми и слушане на музика

mainwf1.jpg

Основният порозорец и интерфейса в The PerfectDisk са много опростени и приятни. Табовете и менютата са добре организирани и позволява на потребителите лесно да се запознаята със програмата и нейните функции. Първо, PerfectDisk не е само програма за дефрагментиране; може да направи single pass consolidation of free space(обединяване на свободното място), което подсигурява, че новите файлове ще бъдат създадени бързо и събрани заедно. По тази причина няма да се тревожите повече за здравето и работата на вашия твърд диск. PerfectDisk ще дефрагментира дяловете на диска бързо и качествено със single pass, но преди да преминете към тази стъпка трябва да анализирате.

Анализиране:

analizepp0.jpg

Анализирането се използва за определяне дали има или няма нужда да се дефрагментира диска. След като завърши анализирането програмата ще ви предостави параметрите за производителността на диска и препоръка за дефрагментирането.

98095117bd5.jpg

Ето и описание на основните методи за дефрагментиране:

Патентованата технология SMARTPlacement намалява необходимото време и използвани ресурси при дефрагментиране, защото много от файловете на диска не се нуждаят да бъдат премествани всички. Традиционните дефрагментатори постоянно губят ресурси докато местят всички файлове по целия диск.

Single pass file и free space дефрагментиране - PerfectDisk извършва пълна дефрагментация на файл и обединяване на свободното място - в single pass, без значение колко голям е диска или колко лошо е фрагментиран.

Технологията Space Restoration ви осигурява най-пълното и ефективно обединяване на свободното място в максимално големи блокове . Тове е полезно при създаването на големи файлове или при компресирането на виртуален хард диск на виртуалната машина.

Single File Defrag - Това се използва за бързо дефрагментиране на един файл. Може би видео или аудио откъс, който прескача. Файлът ще бъде дефрагментиран използвайки наличното свободното пространство на диска.

Офлайн(само системни файлове) – това са файлове, които не могат да бъдат дефрагментирани, докато устройството не е заключено. Ако диска не е заключен файловете ще бъдат дефрагментирани следващия път, когато рестартирате компютъра. Но първо трябва да изберете кои типове системни файлове ще бъдат дефрагментирани.

30262890bz3.jpg

При преместването на Master File Table (MFT) файлове ще забележите с 5%-10% подобрение на работата, защото Microsoft има специфични указания за поставянето на MFT, които PerfectDisk следва.

Общи настройки:

Графика AutoPilot автоматизира всички аспекти на дефрагментацията.

autoplottl6.jpg

Администраторите и потребителите имат пълната гъвкавост да настроят графика на автоматичната дефрагментация. Докато потребителите работят, PerfectDisk ще върви скрит в бекграунда. Един път графика да се настрои и всичко ще тръгне на автопилот.

Освен това графиците могат да се използват да се стартира дефрагментиращи процеси по време, когато никой не използва компютъра. Това ще направи дефрагментиращия процес по ефективен с по-малко сблъсък с потребителя.

Технологията Resource Saver ускорява процеса на анализиране на файловете, което прави по-бърза дефрагментацията. И прави това използвайки по-малко ресурси от останалите дефрагментатори.

Интелигентен Screen Saver mode - Това се използва за създаване на график, който се изпълнява, когато скрийн сейвъра се включи. Можете да имате само един график "Скрийн сейвър". Графика има опцията да не се изпълнява, когато се включи скрийн сейвъра, ако диска е бил току-що дефрагментиран.

PerfectDisk изисква да имате само 5% свободно място на диска, което е много малко в сравнение с други дефрагментатори, които се нуждаят от поне 20% свободно място.и така губите възможноста да ползвате компютъра, защото голяма част от диска не може да бъде използвана.

Power Management (настройки на електричеството) – Вие можете да зададете дали да се стартира дефрагментирането на компютъра когато е на батерия. Това е особено полезно при лаптопите, за да се предоврати изтощаването на батерията

Приоритет на системните ресурси:

scr20ft1.jpg

Заключителни думи:

PerfectDisk е мощен инструмент за дефрагментация, оптимизация и укрепване на свободното място на твърдия ви диск и е с удобен за работа интерфейс.

Автор: Петър Попов

Редактирано от Hanibal_Lekter (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1.

При преместването на Master File Table (MFT) файлове ше забележите с 5%-10% повече подобрение на работата сравнение с други дефрагментатори, защото Microsoft има специфична указания за поставянето на MFT за тази подобрена работоспособност, и само PerfectDisk следва тези насоки.

Повечето програми като Vopt, Ultimate Defrag, Diskeeper следват тези препоръки...

5.Дефрагментиране на хард диска.

Windows-a има вграден такъв компонент който е достатъчен за повечето непретенциозни потребители.За по-напредналите изборът се осланя на 3-фаворита.Diskeeper, PerfectDisk, O&O Defrag...Не е зле освен да дефрагментирате и да увеличите размера на файла MFT (Master File Table).

Стартирате примерно Diskeeper => Configure Diskeeper => Frag Shield => Edit => (избирате препоръчителната стойност за дяла - RECOMMENDED) и давате SUBMIT.

Запомнете обаче че трябва да разполагате с поне 20 % свободно място за да се възползвате от тази функция!

2.Виждам че ползваш FAT32 - личен избор наистина, но според мен NTFS е доста по-напред с материала (макар разбира се и тя да има недостатъци)

3.Браво за труда.И аз ползвам PerfectDisk от доста време и съм много доволен...

Всяка си има своите предимста и недостатъци...

Diskeeper-a е доста бърз и се справя доста добре с промяната на размера на Master File Table (MFT) ,но подобно на Microsoft - ския дефгаргментатор където са използвани технологии от Executive Softwere - фирмата която прави и Diskeeper изисква няколко последователни дефрагментирания под файлова система NTFS...за по-ефективен резултат и пак не се справя много добре при малко свободно място и при прекалено фрагментиран дял за разлика от малко по-бавната, но доста ефективната RAXCO PERFECTDISK...Добра е също и O&O Defrag, но от трите аз предпочитам именно PerfectDisk-a.А иначе за тази има добри резултати при преместването на директориите до MFT

Цитирам се за да не пиша пак :speak:

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ок. коригирах грешката. Иначе съм със лаптоп и имам малък хард диск - само 40гб и за това съм на FAT32.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ок. коригирах грешката. Иначе съм със лаптоп и имам малък хард диск - само 40гб и за това съм на FAT32.

Именно при преминаване към NTFS ще спестиш място, защото размера на клъстера там е 4 KB а при FAT32 - 32 KB

Има много протеворичиви мнения както за файловите системи таки и дали вреди честата дефрагментация...Но определено разликата след нея се усеща осезаемо :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...