Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем от изгоряло захранване

Featured Replies

Здравейте, всички. Имам хардуерен проблем и се надявам, че ще ми помогнете да го оправя.

Днес сутринта натиснах бутона за включване на компютъра и се чу едно "пук" и до там. Учудих се и погледнах да не би кабела да се е извадил, беше си наред. Понатиках го и пробвах пак, но нищо не стана. За това пък миришеше много лошо на изгоряло. Предположих естествено, че захранването е изгоряло. Разгледах внимателно и като установих, че миризмата идва от него и всички други компоненти са си видимо ОК, а и след като моето захранване беше евтино от неизвестна марка (поне за мен) отидох и си купих ново, този път качествено и дори с 30W повече. Махнах старото и свързах съответните кабели - един квадратен и един правоъгълен в дънната платка, по един плосък малък пасващ за CD устройство и HDD-то и един за флопито (Уточнявам, за да е ясно дали съм/не съм забравил някое). Отзад на захранването включих копчето на 1, свързах кабела и натиснах power бутона. Никакъв звук, нищо. Само вентилатора помръдна милиметар и това е. Изключих и включих захванването от копчето и пробвах пак, но същия резултат - признак на живот единствено от вентилатора, помръдващ един милиметър. Чувал съм, че като изгори захранването ако е некачествено има вероятност да се повредят и оперативната памет и процесора. Но външно изглеждаха нормално, не бяха прегрели нито нищо.

Знам, че изписах бая много за не особено сложен за описване проблем, но се опитвам да предотватя задаването на излишни въпроси и да ускоря решението. Много благодаря предварително на всеки отзовал се.

Днес имаше подобна тема на djagi. Прегледай я, може да ти помогне

Чувал съм, че като изгори захранването ако е некачествено има вероятност да се повредят и оперативната памет и процесора. .

и MB и HDD и видеокарта.

Провери си и новото захранване дали е наред.

Още една жертва на "великите", жълти, евтини захранвания :cant believe: При ситуацията, в която си изпаднал, най-добре занеси целия компютър в сервиз да проверят какво е изгоряло ( по-точно какво не е ) . Пък дано имаш късмет да се отървеш със смяна на по-малко компоненти !

• Автор

Мога да го пробвам като го сложа на една щайга която работи със 150W. Не би трябвало да има проблеми ако му сложа 350W захранване, нали? А останалите неща като RAM паметите и видео картата нямам на какво да ги сложа, да ги тествам...

@kokomil: Попринцип не обичам да нося на сервиз, защото как мога да бъда сигурен, че като той ми каже, че са ми изгорели някои компоненти, аз ще знам, че наистина е така, затова се опитвам първо сам да се оправям, въпреки че за жалост не разбирам много от хардуер.

Edit: Понеже както казах с хардуера не сам много на "ти" въпросното захранване е марка G-tec. Не съм я виждал на друго място освен на стикера на вече бившото ми захранване, но незнам...

Редактирано от Мишо (преглед на промените)

А останалите неща като RAM паметите и видео картата нямам на какво да ги сложа, да ги тествам...

Точно за това ти казаха да го занесеш в сервиз. Пробвай да включиш компютъра като извадиш паметта - ако дъното и процесора са здрави ще почне да пищи.

Едит:

Ами щом се съмняваш в сервиза помоли някой приятел с близка до твоята конфигурация да пробваш частите при него.

• Автор

Пробвах да го пусна без RAM паметта - същият резултат. Само за миг вентилаторите (и този на захранването и на процесора) потрепват. Остава варианта новото захранване да е фабрично дефектно, но не съм го тествал на щайгата, защото не съм сигурен дали няма да навреди нещо на нея. Може да звучи смешно, защото знам, че например няма никакъв проблем 400W при нужда от 350, но в този случай съмненията ми идват повече от това, че нали захранванията, кутията и MB трябва да съответстват на един стандарт (ATX и пр.), а кутията на старият комп. е по-малка, както и дъното съответно...

При мен се случи точно това преди 1 месец - захранването миришеше ужасно много на изгоряло, но се оказа, че е дъното sad.gif Точно като при теб се развиха нещата sad.gif

Според мен е дъното sad.gif

И според мен със сигурност ти е заминало дъното, пък другото дано да е оцеляло. Аз те съветвам да занесеш компютъра при някой твой познат (по възможност да е компетентен в тая сфера) и да пробвате всичко на неговия компютър.

Хайде и аз да се отчета по темата laugh.gif - както се каза най-вероятно дъното си е отишло. От личен опит пък ще кажа, че в подобни ситуации най-често оцеляват процесора и паметта.

Мога единствено да ти кажа ЗАЩО изгасва захранването след като цъкнеш Power бутона. Някъде има късо съединение и при влкючването сработва защитата на захранването. Пробвай да откачиш всичко освен дъното и да го запалиш. Ако не тръгне, значи самото дъно дава на късо, т.е е изгоряло. Другите части може да ги тестваш на друг компютър. Колкото до сервиза, ако ще го водиш на такъв си искай изгорелите части. Да не стане така че да ти кажат процесора изгорял, пък да си го занесат вкъщи. :P

Новото захранване можеш да тестваш със свързване на черен и зелен кабел от големия сноп (ако не ме лъже паметта бяха те), така ще запали само захранването без да е включено с никакви други компоненти, ако върти така търси проблема по дъно/рам - ако процесора е изгорял би трябвало все пак да завърти самото захранване....

Както @gecako вече каза, вчера бях пуснал подобна тема. При мен беше захранването. За дъното и друго съм оптимист, тъй като на същата конфигурация вече ми беше изгаряло захранване, но както си му е реда, с мирис и пушек biggrin.gif , но всичко останало оцеля. Този път, захранването не даде никакви подобни признаци, дори пукот :P не се чу... Смятам да мина и този път с евтино захранване, че и с кутия даже общо за 30 лв. Разбира се, не бих си правил подобен експеримент, ако не разполагах с един сравнително мощен компютър с хубаво захранване. За да не пускам нова тема, а и понеже въпроса ми има общо с тази, ще си задам въпроса тук: цялата техника ми минава през един Surge Protector на APC. Включил съм компютър, LCD монитор, модем, колонки. Към петия контакт съм включил още един разклонител, към който съм включил лазерен принтер, нощна лампа, скенер или както беше в случая с изгорялото захранване, още един компютър вместо принтера. Въпросите ми всъщност са два - възможно ли е включването на толкова техника да е причина за изгаряне на захранването (и защитата на APC да не се задейства)?; - Surge Protector-а намалява ли риска при некачествено захранване, да изгори само захранването, а не и всичко останало?

Athlon XP 2002MHz,Kingston DDR 2x512Mb, GeForce FX5200 128Mb, Maxtor 40Gb,Codegen 350W, LG DVD-RW

@diyan_hristev - Ако ти си още с тая конфигурация, тичай за едно хубаво захранване, да не се налага да четем и твоя тема. ( не, че ти го желая )

А моят опит - почти 4 години старият ми комп си караше бетон с едно не-знам-какво, но-сигурно-JNC-менте. (не знаех още тогава). Не ми е правило никакви проблеми, и при токов удар, и при всичко останало. Лошата марка не е 100 % бомба.

Преди време на един приятел му се беше развалил пц-то и ме викна да го погледнем и точно като при теб взехме ново захранване и го исталирах. Пускаме и вентилатора мръдва и машината спира. Тоест по горе zebo_dino е написал е дава на късо в дъното и захранването спира. Дъното ти е изгоряло на 100% по-добре тествай останалите части на съвместима платформа. В сервиза могат да те накарат да смениш и здрави части в което виждам, че и ти се съняваш.

Ако сложиш на РС ,което работи с 150 вата захраване, 1000 ватово нямаш проблем. Кажи с какви части са стария и изгорелия копм за да ти кажа аз или някой друг какво можеш да пробваш дали работи. Тоес кои части ще са съвместими.

Surge Protector-а намалява ли риска при некачествено захранване, да изгори само захранването, а не и всичко останало?

Газоразрядника ( Surge Protectora) те спасява само от пиково изменение захранващото напрежение.

‘’ Махнах старото и свързах съответните кабели - един квадратен и един

правоъгълен в дънната платка,’’

Обърни внимание на този квадратния накрайник. Аз като си сменях захранването бях объркал точно този квадратния, щото имаше два такива и съм включил другия.

Получи се точно както при теб, като стартирах машината. Доста се шашнах, щот помислих, че съм прахосал дъното. После размених тези квадратните накрайници, изчаках малко и стартирах. Всичко си беше ок.

Те са си по цветове, ама кой да гледа.

Мишо, дай ресет на дъното, предполагам знаеш как щом избягваш сервизите :) Понякога е необходимо и самият процесор да се извади и сложи наново в цокъла. Няма да усложнявам нещата с обяснения защо е така. Ако и сега не стане поразгледай ценовите листи за ново дъно ohmy.gif .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.