Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux Live CD-та - въпроси и мнения.

Featured Replies

Значи от два-три дни чета по форумите тук за Линукс ос. Не разбирам абсолютно нищо от Линукси, но разбрах, че мога да изпробвам и без да рискувам ;) чрез live cd. Първо, как да процедирам с Live cd- изтеглям го, записвам го и след това го ползвам, или има и друго? Второ, за лаик като мен коя е най-подходящата дистрибуция? Предварително ви благодаря.

Редактирано от uberalles (преглед на промените)

• Отговори 88
  • Прегледи 54,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи от два-три дни чета по форумите тук за Линукс ос. Не разбирам абсолютно нищо от Линукси, но разбрах, че мога да изпробвам и без да рискувам ;) чрез live cd. Първо, как да процедирам с Live cd- изтеглям го, записвам го и след това го ползвам, или има и друго?

Второ, за лаик като мен коя е най-подходящата дистрибуция?

Предварително ви благодаря.

Опитай примерно Knoppix или Ubuntu. Второто може и чрез Wubi.

PCLinuxOS. Теглиш, заяписваш с опция запис на образ (не запис дата). След това задаваш BIOS да стартира първо от CD и това е. Ако ти хареса - после може да го инсталираш и на харддиска. Единственото неудобство е, че не може да го пуснеш на български, но пък веднага може да си пуснеш берил, филми и музика (avi mp3) - a Ubuntu това не го може от лайв циди то.

Има и българска дистрибуция-Tilix!

PCLinuxOS. Теглиш, заяписваш с опция запис на образ (не запис дата). След това задаваш BIOS да стартира първо от CD и това е.

Ако ти хареса - после може да го инсталираш и на харддиска. Единственото неудобство е, че не може да го пуснеш на български, но пък веднага може да си пуснеш берил, филми и музика (avi mp3) - a Ubuntu това не го може от лайв циди то.

Напълно съм съгласен с тебе . :ph34r:

Има и българска дистрибуция-Tilix!

Напълно нова българска, на основата на ubuntu. Работи стабилно от лайв СД, аз никога не съм инсталирал линукс. Препоръчвам да четеш по време на зареждането от boot диска - желателно е в момента когато попита да зададеш резолюцията, не че после не може...

Ако си с постоянен IP адрес - от лентата със задачи, до часовника излиза икона връзката с мржата - щракаш с десен бутон и избираш ръчна конфигурация - вкарваш си адреса, ако си на VPN - от бътона тиликс в ляво на лентата "Системни инструменти" - "Конзола" и пишеш команда sudo pppoeconf - след това с няколко "enter" стигаш до име и парола.

Ако не са ти разпознати дяловете на харда - от същата конзола въвеждаш команда sudo ntfs-config и в прозореца дето ще излезе остава да въведеш букви за устройствата и да поставиш отметки за кой дял искаш да се вижда, за кои дял искаш да има право на четене и на запис на файлове...

Предполагам че с няколко прочетени страници по линукс форумите(edit: през лайв СД-то) ще се справиш много успешно и неочаквано за теб бързо.

Тиликс е почти Ubuntu, но е много повече преведен и, поне според мен, малко по user frendly за windows потребители, някаси е по познато...

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

Здравейте, отавна се ровя из форумитем, но не намирам точна информация как да си пусна интернета от Linux - Ubuntu 7.4 live. Знам, че се пише sudo pppoeconf, но като си въведа username and password ми пише, "connection trigged или triggered" непомня точно как беше.И съответно няма нет.

Редактирано от SefdasS (преглед на промените)

Сега тегля Knoppix и PsLinuxOs, ще ви пиша като пробвам какво е излязло. ;)

PcLunuxOs го тегля от някакъв чужд сървър, тоест с 1-2кб ;) Май ще трябва да опитам с Knoppix

П.П. В linux.com пише за някакви други live cd-та. Да тегля ли?

Здравейте, отавна се ровя из форумитем, но не намирам точна информация как да си пусна интернета от Linux - Ubuntu 7.4 live. Знам, че се пише sudo pppoeconf, но като си въведа username and password ми пише, "connection trigged или triggered" непомня точно как беше.И съответно няма нет.

Нека не се откланяме от темата http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=13546.

Напълно нова българска, на основата на ubuntu. Работи стабилно от лайв СД, аз никога не съм инсталирал линукс. Препоръчвам да четеш по време на зареждането от boot диска - желателно е в момента когато попита да зададеш резолюцията, не че после не може...

Ако си с постоянен IP адрес - от лентата със задачи, до часовника излиза икона връзката с мржата - щракаш с десен бутон и избираш ръчна конфигурация - вкарваш си адреса, ако си на VPN - от бътона тиликс в ляво на лентата "Системни инструменти" - "Конзола" и пишеш команда sudo pppoeconf - след това с няколко "enter" стигаш до име и парола.

Ако не са ти разпознати дяловете на харда - от същата конзола въвеждаш команда sudo ntfs-config и в прозореца дето ще излезе остава да въведеш букви за устройствата и да поставиш отметки за кой дял искаш да се вижда, за кои дял искаш да има право на четене и на запис на файлове...

Предполагам че с няколко прочетени страници по линукс форумите(edit: през лайв СД-то) ще се справиш много успешно и неочаквано за теб бързо.

Тиликс е почти Ubuntu, но е много повече преведен и, поне според мен, малко по user frendly за windows потребители, някаси е по познато...

Tlix е на оснавата на Kubuntu -изпалзва KDE .

Изтеглих Кнопикс. Преди да го запиша и буутна, имам един въпрос. Ако реша да прекратя работа с линукса и изкарам сд-то, трябва да рестартирам от копчето и да влязна в биос, да задам харда като boot device и след това да влязна с джама, нали?Или има и друго?

Изтеглих Кнопикс. Преди да го запиша и буутна, имам един въпрос. Ако реша да прекратя работа с линукса и изкарам сд-то, трябва да рестартирам от копчето и да влязна в биос, да задам харда като boot device и след това да влязна с джама, нали?Или има и друго?

В BIOS задаваш първо boot-ващо да е CD, второ - харда. Когато няма boot-ващо CD в устройството, Windows-а ще се стартира, не е необходимо нищо да променяш.

Хора не стана!

Записах Knoppix Live cd, нагласих биоса, буутнах и ... почна да изписва някакви работи, като последното беше/превеждам/ FAT32 не е намерен... моля вкарайте флопи дискета във флопито...

Един диск замина, повече ме е яд че не стана. Сега какво да правя? :)

П.П. Отначало изписа Caldera Dos-възможно ли е аз да не съм записал нещо както трябва или нерото да се е изложило/четох това http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=61525/ .

PCLinuxOS. Теглиш, заяписваш с опция запис на образ (не запис дата). След това задаваш BIOS да стартира първо от CD и това е.

Ако ти хареса - после може да го инсталираш и на харддиска. Единственото неудобство е, че не може да го пуснеш на български, но пък веднага може да си пуснеш берил, филми и музика (avi mp3) - a Ubuntu това не го може от лайв циди то.

След като не сполучих с Knoppix, ще трябма да дръпна PCLinuxOS. Проблемът е че без бг мирор съм загубен-от чужди сайтове тегля изключително бавно.

Ако можеш дай линк.

:zipper:

След като не сполучих с Knoppix, ще трябма да дръпна PCLinuxOS. Проблемът е че без бг мирор съм загубен-от чужди сайтове тегля изключително бавно.

Ако можеш дай линк.

;)

Провай Tilix . ;)

Провай Tilix . ;)

И това ще пробвам- от бг тегля с близо 180кб. Така ще е по-бързо. НО-тъй като май нерото прави мизерий не е ли по-добре да запиша имидж-файла чрез уйндоуса? Мерси предварително и дано не ставам нахален, обаче ми е за пръв път Публикувано изображение

Вече изтеглих тиликс- архива с двете бележки. Сега да ги запиша чрез неро като boot-cd или да ги запиша чрез бозата?Или да разархивирам? Да не стане после пак Caldera Dos...

Опитай все пак и Wubi. Един вид все едно инсталираш Ubuntu/Kubuntu като програма под Windows. Не хабиш дискове, работи по-бързо и можеш да го разкараш без остатък, ако не ти хареса.

1. Изтегли Wubi (9,8 МВ).

2. Изтегли Ubuntu alternate install CD или Kubuntu alternate install CD. И двете са по 700 МВ, БГ миръри.

3. Сложи ги заедно в една папка и стартирай Wubi. Укажи на кой дял искаш се разположи Линукс и колко място можеш да му отделиш (поне 5GB).

4. В общи линии е това. Остава да рестартираш и да изчакаш инсталацията. Вече при стартиране ще имаш избор м/у Windows и Ubuntu.

5. Можеш да го премахнеш като деинсталираш Wubi под Windows.

Вече изтеглих тиликс- архива с двете бележки. Сега да ги запиша чрез неро като boot-cd или да ги запиша чрез бозата?Или да разархивирам? Да не стане после пак Caldera Dos...

Записваш го с опцията Запис на образ (на англииски не мога да го напиша правилно, но нещо като Burn ISO image ). Ako запишеш с опция дата, не става и на ЦИ дито ще виждаш само един голям файл. Там ти е грешката, която няма нищо общо с Линукс или дистрибуцията.

Записваш го с опцията Запис на образ (на англииски не мога да го напиша правилно, но нещо като Burn ISO image ). Ako запишеш с опция дата, не става и на ЦИ дито ще виждаш само един голям файл. Там ти е грешката, която няма нищо общо с Линукс или дистрибуцията.

Така както го виждам-разархивирам, създавам ISO чрез алкохола и ISO- то го записвам. Но тиликс както съм го дръпнал си е ISO архив с две бележки.

Така че ги записвам като Boot cd, защото такава опция записване като имидж няма. Имам малко дискове за хабене, така ще се науча :cheers: . Мерси, ще се опитам още няколко пъти. Wubi го оставям настрана-засега.

Мда сега създавам ISO после ще го запиша като BOOT DISK чрез неро

Така както го виждам-разархивирам, създавам ISO чрез алкохола и ISO- то го записвам. Но тиликс както съм го дръпнал си е ISO архив с две бележки.

Така че ги записвам като Boot cd, защото такава опция записване като имидж няма. Имам малко дискове за хабене, така ще се науча :) . Мерси, ще се опитам още няколко пъти. Wubi го оставям настрана-засега.

Мда сега създавам ISO после ще го запиша като BOOT DISK чрез неро

Оф!Няма нужда да разархивирваш .Направо записваш диска от .iso като Burn Image to Disc...

Оф!Няма нужда да разархивирваш .Направо записваш диска от .iso като Burn Image to Disc...

Ясно! Намерих опцията... остава да буутна... Публикувано изображение

ОТКРИХ ТОПЛАТА ВОДА!!!

Най-накрая подкарах линукса, с малко зор. Първото което забелязах в тиликса беше, че е по-приятен от джама. За петте минути в които се опитвах да се ориентирам, разбрах, че пингвина си струва и е интересен, но за моите нужди само джама върши работа.

Когато имам време ще разглеждам повече. Благодаря МНОГО на всички които се отзоваха, сега ще пробвам писи линукса и убито-само да ги видя.

Но докато ми се налага да работя с много пограми, пингвина остава втора алтернатива. Въпреки че съм свикнал с джама, пингвина трябва да опита всеки!-това е моето мнение. Ще направя още две-три лайв сидита и ще си кача втора ос.

Само последен впрос- при качването на убунту чрез wubi системата всеки път ли ще пита с коя ос искам да работя?/имам в предвид при всеки старт/

Благодаря за отзивите и мисля, че в бъдеще когато падне монопола на джама всички ос ще бъдат още по-достъпни и развити за масовия потребител.

П.П. Това сега ви го пиша през джама, нямах време да се занимавам с настройване на нета Публикувано изображение

Благодаря предварително за отговора на последния ми въпрос, както и за помощта. :):cheers::gift:

ОТКРИХ ТОПЛАТА ВОДА!!!

Най-накрая подкарах линукса, с малко зор. Първото което забелязах в тиликса беше, че е по-приятен от джама. За петте минути в които се опитвах да се ориентирам, разбрах, че пингвина си струва и е интересен, но за моите нужди само джама върши работа.

Когато имам време ще разглеждам повече. Благодаря МНОГО на всички които се отзоваха, сега ще пробвам писи линукса и убито-само да ги видя.

Но докато ми се налага да работя с много пограми, пингвина остава втора алтернатива. Въпреки че съм свикнал с джама, пингвина трябва да опита всеки!-това е моето мнение. Ще направя още две-три лайв сидита и ще си кача втора ос.

Само последен впрос- при качването на убунту чрез wubi системата всеки път ли ще пита с коя ос искам да работя?/имам в предвид при всеки старт/

Благодаря за отзивите и мисля, че в бъдеще когато падне монопола на джама всички ос ще бъдат още по-достъпни и развити за масовия потребител.

П.П. Това сега ви го пиша през джама, нямах време да се занимавам с настройване на нета Публикувано изображение

Благодаря предварително за отговора на последния ми въпрос, както и за помощта. :cheers::gift::speak:

:)

Само последен въпрос- при качването на убунту чрез wubi системата всеки път ли ще пита с коя ос искам да работя?/имам в предвид при всеки старт/

Да. Ако не избереш нищо, ще се стартира Windows.

Еми няма лошо да си имаш на харда и Уиндоус, и Линукс. Така ще може да си вършиш "работата" под Уиндоус (игри основно) и да си ползваш интернет напълно безопасно и безгрижно под Линукс. С времето може би ще се научиш да си вършиш работата и под Линукс, кой знае. ;) С инсталирането на GRUB винаги при стартиране на компа ще имаш избор на операционна система, били те две, три или повече.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.