Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux Live CD-та - въпроси и мнения.

Featured Replies

Capnemo, благодаря за отговорите. И преди съм се боричкал със Suse-то и то ме би с явно превъзходство. Сега пак ми дойде музата. Да видим докъде ще го докарам. Поздрави.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 88
  • Прегледи 54,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 4 месеца по-късно...

Добре де, ами като ползваме такова Live!CD всичките видове настройки дето правим и драйверите дето ползваме къде се запаметяват? Питам, защото използвам Убунту 9,10 от диск и си свалих драйверите за видеото и си ги инсталирах, но се питам къде става това в цялата работа?

Добре де, ами като ползваме такова Live!CD всичките видове настройки дето правим и драйверите дето ползваме къде се запаметяват? ...

Никъде.

От LiveCD се работи изцяло в паметта (ако има linux swap дял на диска, може би се използва и той).

За да запазиш промени, при Ubuntu, направени в Live режим, трябва да стартираш с опция "persistent", като преди това си подготвил място (на USB флашка или във файл на HD), където да се запазят промените. Тези неща са описани тук.

За другите дистрибуции може да има нещо подобно, но не съм търсил инфо за тях.

• 5 седмици по-късно...

Мисля, че @trosho греши малко,като говори за всички LiveCD.

Аз например ползваз PuppyLinux от LiveCD и при излизане, си запазвам всички настройки и инсталирани по време на работа програми върху диска и при следващото влизане всичко си е налице.

Мисля, че @trosho греши малко,като говори за всички LiveCD.

Аз например ползваз PuppyLinux от LiveCD и при излизане, си запазвам всички настройки и инсталирани по време на работа програми върху диска и при следващото влизане всичко си е налице.

В горния пост говоря за Ubuntu, защото във въпроса са съдържа и това: "Питам, защото използвам Убунту 9,10 от диск ...".

Това, че промените не се запазват никъде (при стандартно стартиране), важи и за LiveCD-тата на повечето други дистрибуции, защото те служат за демонстрация, инсталиране или поправка на вече инсталираната система.

Споменатият Puppy Linux, както и някои други дистрибуции, е разработван с идеята да се ползва предимно в Live вариант (Live CD или Live USB) и по тази причина има някои особености. Затова и стандартно се предлага възможност за записване на промените. Може да си представим какъв успех щеше да има без тази възможност.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте ,опитах се да подкарам няколко live cd-та ,но стига до някъде и се рестартира -къде може да е проблема .Наскоро си смених видио картата и като тръгна да преинсталирам win xp съвсем в началото ми изписва грешка 4 или грешка 7 ,с 2 твърди диска съм и стария win xp е на диск d,това има ли значение,защо не мога да подкарам linux от live cd-то

• 1 месец по-късно...

Здравейте,реших да пробвам УСУ,която е базирана на Убунту.Проблема е,че не мога да си пусна интернета.Значи кагато преинсталирам компютъра с Windows правя това - ръчно си вкарвам настройките за интернета и след това си слагам една програма VPN настройки за Windows XP и така ми тръгва интернета,на PPPOE съм.Влизам с име и парола.

Да уточня че го пробвам на LIVE CD.През конзолата не съм го пробвал за настройките на интернета а чрез мрежовите менюта,че гледам всеки си дава различни пароли(не знам да ли това е правилната дума)един казва напиши това,друг казва напиши онова,голяма каша ми е тоз линукс.Вчера го пробвах за пръв път УСУ-то горе ми дава едно като антека и като сложа мишката ми дава,че няма връзка,от тук от там прочетох някой неша от нета но не стигнах до никъде.Така го направих,че ми си появи на мястото на ентенката един друг знак и като че ли му светят отгоре две зелени точици и като дам мишката, ми показва,че има връзка като цъкна на мозилата пак нищо.Само,че този път вече дава че търси страницата ама нищо не отваря,пък преди да направя това като отворя мозилата веднага дава че няма връзка.

Дано някой от разбиращите да помогне.Благодаря.

След три дневно четене из интернет се оправих.

Редактирано от genagold1 (преглед на промените)

Интересува ме кои Linux OS имат LIVE CD,че съм ги подкарал идна по една.До сега съм пробвал УСУ,Мандрива,Минт и сега ще слагам Кнопикс.Ако има други напишете ги.Интересувам се за Slackware има ли LIVE CD.Благодаря.

Редактирано от genagold1 (преглед на промените)

Интересува ме кои Linux OS имат LIVE CD,че съм ги подкарал идна по една.

Съвсем скоро прегледах LIVE CD на следните дистрота:

openSuse-11.2 gnome / Fedora12

Ето ти занимавка за цялата година : http://www.livecdlist.com/ :ph34r:

• 1 месец по-късно...

Интересува ме кои Linux OS имат LIVE CD,че съм ги подкарал идна по една.До сега съм пробвал УСУ,Мандрива,Минт и сега ще слагам Кнопикс.Ако има други напишете ги.Интересувам се за Slackware има ли LIVE CD.Благодаря.

Има Slax което се явява некакъв толкова орязан слакс, че.... Иначе е много добра. На сайта на слакс може да си моднеш собствена версия със програмите който ти трябват и да си изтеглиш вариант за CD - iso или архив за инсталиране на флш устройство. :cool:
  • 5 месеца по-късно...

Здравейте! Искам да пробвам пълните възможности на Линукс и на някое лайв сиди. Имам обаче два проблема. Първият е, че когато се опитам да заредя определени дистрибуции, стигам до момента в който трябва да се появи десктопа и...черен екран. Ето и спецификации от Специ (Speccy):

Монитор и видео

Name 786PF on Intel 82945G Express Chipset Family

Current Resolution 1024x768 pixels

Work Resolution 1024x704 pixels

State enabled, primary, output devices support

Monitor Width 1024

Monitor Height 768

Monitor BPP 32 bits per pixel

Monitor Frequency 60 Hz

Device \\.\DISPLAY1\Monitor0

Intel® 82945G Express Chipset Family

Memory 128 MB

Memory type 2

Driver version 6.14.10.4436

Дъно:

Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.

Model GC230D

Chipset Vendor Intel

Chipset Model i945G

Chipset Revision A2

Southbridge Vendor Intel

Southbridge Model 82801GB (ICH7/R)

Southbridge Revision A1

ЦПУ и РАМ

Intel Atom 230

1,6 гхц

Type DDR2

Size 1024 MBytes

Ако беше с всички ок, ама пробвах едно Убунту, мисля 8 беше и едно Кубунту. Но като графична среда ли, какво, всичко, което правя тежи и бави. Казаха ми, че с различна дистрибуция и различна среда, може да върви по-леко. Опитах Минт. Появява се екрана, където ме пита какво искам да правя. Давам му да пусне лайв, то зарежда и ...черен екран. Същото и с Ксубунту (казаха ми, че и то е с по-лека среда)и Убунту 10. Иначе ми харесва много това, че Убунту и Кубунту имаха вградени .pdf, .djvu, .doc и т.н. четци, фонетична подредба и др. неща, които ме улесняват много. Какъв може да е проблем с този черен екран?

Другият проблем ми е с нета, но аз да бутна сидито, пък ще му мисля с нета каква е хавата :grimace: .

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

по празниците приятел ми остави за ремонт компютъра си, оказа се че хардиска е заминал.Почнах да търся някакво решение да закърпя положението докато събере пари за нов диск.

Помислих какво може да се направи и реших да му инсталирам някоя малка Linux дистрибуция на Флашка.С четене по форумите стигнах до една много лесна за боравене програма.

Universal USB Installer – Easy as 1 2 3

Сваляте си програмата и си я запазвате на Работния плот.Стартирате я както всяка друга програма.

Публикувано изображение

Съгласявате се.

Публикувано изображение

От падащото меню си избирате Линукс които ви е на сърце и ви се струва подходящ.Аз избрах "Linux XP Like 10.10"

Публикувано изображение

Слагате отметка пред "Opted to Downloud the iso" отваря се нов прозорец натискате "ДА"

След това обикновено започва де се сваля автоматична като първо ви пита къде да запазите файла разбира се.

Понякога обаче се отваря сайт от които да си свалите избраната дистрибуция ръчно.

Публикувано изображение

След приключване на свалянето на желаната дистрибуция посочваме от ботона "Browse" къде сме я свалили и надписа от червен става зелен.

Забележка:Днес нещо нета ми е бавен и затова на следващите шотове дистрибицията ще е Ubunto.

Публикувано изображение

От тук посочваме флашката моята е с буква "G"

Според избраната дистрибуция е необходима флашка с размер поне 2GB а за някои от по-големите 4gb.

Публикувано изображение

Слагаме отметка за да се форматира и натискаме "Create"

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

отварят се още няколко прозореца на всичките натискаме да.

Публикувано изображение

Ако сте изпълнили всички стъпки точно трябва да видите този прозорец и ви остава само да чакате.

Според мощността на използвания компютъра инсталирането отнема от няколко минути до около един час.

След приключване затваряте програмата и си имате Лайв USB Флашка.

Рестартирате компютъра, влизате в биос настройвате да бутва от USB и това е.

Имате си работеща OC, може да инсталирате програми и всичко останала както при нормална ОС.

Забележка: не всички дъна поддържат бутване от флашка.

• 1 година по-късно...

Някой ползвал ли е wifiway? Не ми разпознава wireles картата, а всичко което намерих за дистрото е на спански. основата ми прилича на slack но не съм много сигурен

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.