Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против матурите сте?

За или против матурите? 169 гласували потребители

1. 1. За или против матурите?

• Аз съм за
      21%
      36
    • За, но не и в тази форма
      16%
      28
    • Против
      55%
      92
    • Все ми е тая
      5%
      9

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Матури ще има, но ще са вход за ВУЗ

По-голямата част от висшите училища по повечето специалности ще приемат матурите като вход за тях вместо приемни изпити, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев без обаче да уточни за кои ВУЗ-ове говори.

Това е поредната ЛЪЖА на Вълчев. Не се подвеждайте.

По какъв начин ще компенсира ВУЗ- овете, за приходите им от кандидатстудентски курсове и самите изпити. Тази идея я беше анонсирал преди доста време, но от ВУЗ-овете му се изсмяха. И изпитите останаха.

А иначе по темата - аз лично съм твърдо против матурите в сегашният им вид. Те са абсолютно ненужни и само отнемат време, пари и нерви.

• Отговори 101
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Виж те сега, университета си е университет изобщо не съм съгласна с вас!Най-малкото лично за мен училищата са някаква пародиЯ както на учители, така и нещата коите се научават там. Нито един учител не преподава качествено,а ако има такива са единици. Отделно за какво е тази матура?Каква е нейната стойност и защо трябва да полагам изпит, като не ми е необхоБдима? На тези въпроси кой ще ми отговори! Мисля, че тази матура ще покаже на обществото колко струват учителите в училищата!(Освен ако не пуснат матура, която ще бъде просто смешна!)

На крива ракета космосът й пречи!

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Аз съм ЗА матурите, по простата причина, че системата действа. Няма друг начин да се проверят гимназиалните знания, освен гледането на правописа по форумите :angry: Много се извинявам, на тези, които ще засегна, но според мен хората не щат матури, защото ги мързи да учат ;) Още една добра причина, заради която да има матури.

Честито!Само че това няма да важи за всики университети.Предполагам.че Софийскят няма да го приеме,БСУ-в никакъв сучай.Това са все пак най-добрите университети в страната....

Честито!Само че това няма да важи за всики университети.Предполагам.че Софийскят няма да го приеме,БСУ-в никакъв сучай.Това са все пак най-добрите университети в страната....

Много ясно!

Какво ли още ще измисли тва диване Вълчев?!! :)

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Никакъв шанс. Ако искаш да влезеш на село може би, но университети като УНСС, Софииския и МЕИ. А и защо да изпускат тази баница университети? Частни уроци, официални курсова, сборници, такси за изпити...

Вълчев се опитва да ни заблуди за да не стане лошо. Учениците са доста по-агресивни и многобройни от учителите и може да има проблеми.

Никакъв шанс. Ако искаш да влезеш на село може би, но университети като УНСС, Софииския и МЕИ. А и защо да изпускат тази баница университети? Частни уроци, официални курсова, сборници, такси за изпити...

Вълчев се опитва да ни заблуди за да не стане лошо. Учениците са доста по-агресивни и многобройни от учителите и може да има проблеми.

Нека не забравяме все пак и родителите, те може да са срещу учителите, но определено ще подкрепят децата си!

Не му вярвам на Вълчев за нито една дума, опитва се насила да прави реформи, ама насила хубост не ставааа...

На учителите им затвори устите, дано и с учениците да не стане така!

Възможно е оценките от матурите да бъдат зачетени от университети за които няма кандидати,или за специалности за които няма желаещи.Всички останали,реномирани университети не биха признали матурите като вход за ВУЗ!Както знаете вузовете са автономни и сами решават правилата за прием,критерии на изпити и всички тези въпроси.Ако се доверим на становището на университетите по отношение на матурите от 2003 когато те за първи път трябваше да се проведат но бяха отложени по решение на парламента, университети които биха признали матурите са:

1. Шуменски университет

2. Пловдивски университет (за специалностите във факултетите по математика и информатика, химия, биология и физика)

3. Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов

4. Технически университет, София, и неговият инженерно-педагогически факултет в гр. Сливен (държавни зрелостни изпити - с коефициент 1.5, конкурсни изпити - с коефициент 2)

5. Технически университет, Габрово

6. Технически университет, Русе ( държавни зрелостни изпити с коефициент 1, конкурсни изпити с коефициент 2)

7. Технически университет - Варна (държавни зрелостни изпити - с коефициент 1, конкурсни изпити - с коефициент 2)

8. Химико-технологичният и металургичен университет (зрелостни изпити - с коефициент 1, държавни зрелостни изпити - с коефициент 1.5, конкурсни изпити - с коефициент 2)

9. Висше транспортно училище

10. Висше строително училище “Любен Каравелов”

11. НСА (Вместо тест по езикова култура - Държавни зрелостни изпити по Български език и литература)

12. Университет “Асен Златаров”, Бургас

13. Бургаски свободен университет

14. Колеж по телекомуникации и пощи

15. Педагогически колеж, Дупница (държавни зрелостни изпити - с коефициент 1.5, конкурсни изпити - с коефициент 2)

Тези учебни заведения са заявили още тогава,че ще признават оценките от матурите за съответни специалности или за университета,но те ще си провеждат и кандидатстудентски изпити,защото на матура може да се явиш 1 път,а ако оценките не са ти достатъчни да може да се явиш на кандидатстуденски изпити!

II. Досега над 30 университета, включително несамостоятелните колежи към тях, са обявили, че по преценка на кандидат студента оценките от държавните зрелостни изпити могат да бъдат признати като балообразуващи вместо средноаритметичната оценка от гимназиалната степен.

Това е становище на вузовете относно матурите, не вярвам това становище да е променено!

• Автор
Аз съм ЗА матурите, по простата причина, че системата действа. Няма друг начин да се проверят гимназиалните знания, освен гледането на правописа по форумите :) Много се извинявам, на тези, които ще засегна, но според мен хората не щат матури, защото ги мързи да учат ;) Още една добра причина, заради която да има матури.

В отговор на мнението ти ще ти кажа, че познавам много ПЪЛНИ ОТЛИЧНИЦИ които са против матурите.... и са от елитни гимназии..... Самата аз също съм отличничка и съм против тях....

А Вълчев е просто смешен... изкарва старата информация като нова и видиш ли балъците му вярват.... Аз като гледам кои университети ще приемат матурите ме избива на смях... честно! laugh.gif Просто цял живот си мечтая да ме приемат в Шуменския университет...... хахаах

Но министърчето ни е с юридическо образование и много добре знае, че матурите в този им вид са юридически уязвими....

Абе матури няма да има не го ли разбрахте..... Всичко ще се реши в съда!!! И ще се реши, че трябва да ги отменят ще видите.... cool.gif

• 1 месец по-късно...

Вчера вечерта по БНТ мисля, че даваха след новините някакво предаване, в което ставаше въпрос за матурите. Тъй като не можах да го гледам, някой може ли да ми каже дали са казали нещо различно от изказаните до сега приказки.

Лично моето мнение е, че випуск 2007/2008 не трябва да имат матури, тъй като при приема в отделните гиманзии преди години не бе споменато нищо такова.

Останах с впечатление че този път матури ще има. Но и аз го хванах от края. Интересното беше че бяха събрали доста хора. Лошото беше че представители на учениците не се представиха добре. Едиствено противоречаха на всяка дума на министъра, прекъсваха всички, не знаеха какво искат и какво да говорят. Времето отново не достигна за свестна дискусия.

• 2 седмици по-късно...

Аз съм ЗА. Просто, който не желае няма да държи матури, какво толкова...А на тези, които споменават, че учителите са виновни, поради това че не можели да преподават....направо не искам да коментирам такъв тип изказвания. Хубаво е, когато нещата с обучението не вървят да се прави НЕЩО по въпроса, лошо е, когато се бездейства - 80% процента от завършващите средно образувание са идиоти. Съжалявам, но това е истината и няма какво да се лъжем, общата култура на повечето ученици в момента липсва. Далеч съм от мисълта, че матурите ще оправят положението с образуванието в България, но не се ли вземат някакви мерки за безхаберието на повечето ученици, то тогава със сигурност сме загубени. Просто е немислимо, че в университета имам колеги, които не знаят, че всяко число повдигнато на степен 0 = 1....Не знаят, че ще им е трудно с калкулаторче да разделят някакво число на 0. И всички тези хорица ще карат 3 висши математики :speak: . Много малко хора вече могат да пишат правилно на български...Ако на това не се казва трагедия, то на кое ? Който смята, че не съм прав е много, ама много заблуден и е време просто да напусне училище.

И какво означава, че не бил сега момента...правилно, не е сега, той отдавна е минал... cool.gif

И какво означава, че не бил сега момента...правилно, не е сега, той отдавна е минал... cool.gif

Ми само да кажа, знам че ще ме разкусате за това, но на никой, освен на вас самите, не му пука дали сте ЗА или ПРОТИВ матурите. Те ще се състоят, защото така иска Съюзът, и всички ще се явим. После, всеки грамотен зрелостник ще изкара оценка над "Слаб", защото изискванията на МОН към нас са толкова ниски, колкото и нашите собствени. Това, че някой желае да влезе в университет, а не знае как се пише България, не е проблем на образователната система, а на самия човек.

Аз не мога да разбера какви са тези високи претенции у хора, на които по им приляга да пасат кравите на село, това пак си е достоен труд. Не може 12 години да си спал и накрая да чакаш да ти постелят червено килимче, в ЕС сме и това само по себе си задължава да се вдигне стандартът, за да се обслужи само оправданата претенция.

Редактирано от trancemasha (преглед на промените)

Ми само да кажа, знам че ще ме разкусате за това, но на никой, освен на вас самите, не му пука дали сте ЗА или ПРОТИВ матурите. Те ще се състоят, защото така иска Съюзът, и всички ще се явим. После, всеки грамотен зрелостник ще изкара оценка над "Слаб", защото изискванията на МОН към нас са толкова ниски, колкото и нашите собствени. Това, че някой желае да влезе в университет, а не знае как се България, не е проблем на образователната система, а на самия човек.

Аз не мога да разбера какви са тези високи претенции у хора, на които по им приляга да пасат кравите на село, това пак си е достоен труд. Не може 12 години да си спал и накрая да чакаш да ти постелят червено килимче, в ЕС сме и това само по себе си задължава да се вдигне стандартът, за да се обслужи само оправданата претенция.

Аз съм нова тук :shy11: и имам няй - малко право да съдя когото и да било от този форум. Извинявай, но не разбрах ти за или рпотив матурите си и кои са хората с високи претенции. Аз лично не съм съгласна с провеждането на матурите поне на този етап. Всичко казано по време на ученическите протести срещу матурите е вярно. Казвам го от личен опит. Уча в математическа паралелка, имам само 3 часа БЕЛ на седмица и нямаме време да разгледаме всички автори и произведения, а тези, които успяваме да вземем, ги разглеждаме недостатъчно задълбочено. В примерните матури има немалко въпроси, на които не знаем отговорите, но не толкова от това, че не учим, колкото от това, че програмата ни е такава. Освен това въпросите по БЕ са свързани с граматиката и пунктоацията, а не със социокултурния контекст, който се изучава по сегашната програма. Нека не забравяме, че тази година имаше и учителска стачка, което също е в ощърб на учениците (или на по - голямата част от тях). Това са основните причини, заради които се иска матурите да бъдат отменени. Извинявай отново, ако не съм те разбрала правилно, но мисля, че за всчки ще е по - добре, ако матурите бъдат отложени, докато не се подобри образователната програма. А и ти сама каза, че стандартът трябва да се вдигне, но това не става от днес за утре - трябва де се започне от самото начало, не както те правят - от края. Е, очевидно такъв ни бил късметът - единственото, което засега ни остава е да се стягаме и да учим. Успех на всички абитуриенти :);) !

Да ЕС е виновен, те нашите управляващи ни служат пряко сили и правят и невъзможното в името на общото благо, но дори и тези мъже и жени доказали в борбата безспорните си качества не могат да се противопоставят на ЕС, който безмилостно, ден и нощ налага матури, за да вдигне стандарта :) Сериозно, на ЕС му пука точно толкова за матурите в България, колкото и на експертите от МОН им пука за постовете в тази тема. ЕС е само удобно оправдание за действията и бездействието на някои хора. И да, някои хора наистина е по- добре да попасат кравите и не е задължително тези хора да не знаят как се България :shy11:

Редактирано от blaber (преглед на промените)

Аз лично съм за матурите, но както много хора казват - "Не в този формат". Мен не ме дразни толкова фактът, че ще има матури в този формат, колкото ме дразни неяснотата около тях. За мен истината е, че на никого не му пука дали учениците ще се справят с матурите или не. Важното е да има матура. Примерните матури, качени на сайта на министерството, са лесни. Матурите, които нашите съученици държаха миналата година, също не бяха трудни. За мен най-трудната матура е тази по български език и литература. Напълно съм съгласен, че при сегашната програма за повечето ученици е трудно да се подготвят за тази матура, в гимназията имаме много малко часове (или въобще нямаме) по граматика. Някои нещо въобще не ги пише в учебниците. Според мен най-добре ще е първите матури да са за випуска, който учи по новата учебна програма на МОН. Мисля, че сега са пети или шести клас. Нека да направят матурите съобразени с тази учебна програма за учениците, които учат по нея.

Сигурен съм, че добрите университети в България няма да приемат оценката от матурите при кандидатстване. Просто матурата е прекалено лесна за университети като СУ. Аз се занимавам с химия, сега съм 11 клас, миналата година направих примерната матура по химия, качена на сайта на МОН, и мога да кажа, че се справих добре. Не може с такива матури да се влиза в добрите университети, това просто няма да стане.

Отностно учителите и тяхното преподаване... Вярно е, че на сила хубост не става, но според мен учителите също не полагат усилия да и подготвят добре за матура. Освен това повечето ученици не са свикнали с изпитна обстановка. Само една малка част ходят на олимпиади, състезания, и свикват с такава среда. Повечето ученици са свикнали да преписват или да им се помага. Много учители не полагат усилия да създадат нормална изпитна среда. Вземете следния пример: класът ми прави класно по литература. Всички, които са си пре/на-писали есетата, трябва да напуснат кабинета. Няколко човека обаче решават да останат. Те започват да си говорят високо, да се смеят и да пречат на останалите. Учителката отначало им прави забележка, а накрая и тя започна да се смее с тях. Това на какво прилича? Как се предполага, че ще си напиша есето, като не мога да мисля? А в същото време тази учителка ми говори за подготовка за матура и какви ли не такива неща... Моите уважения към всички такива учители, но те не могат да ме подготвят за какъвто и да било изпит. Е, може би могат, ако ходя на частни уроци при тях.

А дали учителката наистина е виновната в случая? Според теб, какво повече от забележка може да направи тя?

Ами например да го накара да излезе, достатъчно е да се каже с малко по-строг тон. А според теб нормално ли е учителката да се смее по време на класно с част от учениците, докато другите се мъчат да пишат?

Допълнение: не е виновна само тя.

Редактирано от Galin (преглед на промените)

Ами например да го накара да излезе, достатъчно е да се каже с малко по-строг тон. А според теб нормално ли е учителката да се смее по време на класно с част от учениците, докато другите се мъчат да пишат?

Допълнение: не е виновна само тя.

Добре и ако той се подхлъзне и си счупи нещо, ограбят го, пребият го или му падне саксия на главата познай кой ще носи съдебна отговорност. Тя няма право да го изгони по закон, няма право и да му крещи, с пръст не може да го пипне. Съответно той може да си прави каквото си иска, ако е достатъчно интелигентен да се усети. А тя може само безсилно да се усмихва. Тъпите са тия, които се мъчат да пишат. Такова е положението, ако някой не го кефи да се обърне към министъра и депутатите ;)

Няма право да го гони, но по-голямата част от класа беше напуснала часа. Така че можеше и той да го напусне.

Постът ти е доста забавен :wors:

Аз съм нова тук :) и имам няй - малко право да съдя когото и да било от този форум. Извинявай, но не разбрах ти за или рпотив матурите си и кои са хората с високи претенции. Аз лично не съм съгласна с провеждането на матурите поне на този етап. Всичко казано по време на ученическите протести срещу матурите е вярно. Казвам го от личен опит. Уча в математическа паралелка, имам само 3 часа БЕЛ на седмица и нямаме време да разгледаме всички автори и произведения, а тези, които успяваме да вземем, ги разглеждаме недостатъчно задълбочено. В примерните матури има немалко въпроси, на които не знаем отговорите, но не толкова от това, че не учим, колкото от това, че програмата ни е такава. Освен това въпросите по БЕ са свързани с граматиката и пунктоацията, а не със социокултурния контекст, който се изучава по сегашната програма. Нека не забравяме, че тази година имаше и учителска стачка, което също е в ощърб на учениците (или на по - голямата част от тях). Това са основните причини, заради които се иска матурите да бъдат отменени. Извинявай отново, ако не съм те разбрала правилно, но мисля, че за всчки ще е по - добре, ако матурите бъдат отложени, докато не се подобри образователната програма. А и ти сама каза, че стандартът трябва да се вдигне, но това не става от днес за утре - трябва де се започне от самото начало, не както те правят - от края. Е, очевидно такъв ни бил късметът - единственото, което засега ни остава е да се стягаме и да учим. Успех на всички абитуриенти :):) !

Много обичам да не ме разбират, какъвто май е случаят с теб. ;)

Почвам отначало: Против матурите съм, защото след тях ще лъсне колко е зле нашият випуск и защото хора с много високи претенции си ще се изложат като кифладжии. Това са всички гимназисти, които без да са учили през последните 5-6 години, предявяват желание да следват в т.нар. "бутикови" специалности в елитните университети, при това само защото са чули, че всички са се юрнали натам и хайде, да не останем по-назад. Защото огромна част от учениците, пискунещи против зрелостните изпити, принадлежат към именно такава една група. Опитай се да разбереш гледната ми точка - след като някой се готви за изпит в СУ или ТУ, значи е достатъчно интелигентен да се подготви и за ДЗИ по БЕЛ, още повече, че той е тъп и елементарен като тъп и елементарен слонски г*з. Ако това не е възможно, значи и приемането в посочените университети не би трябвало да е, нали? С едно изречение: Който има претенция за Скандинавистика в СУ, трябва да може да се подготви за една малоумна матура.

След това: Кой ти каза, че изучаваният материал не бил включен към изпита? От МОН да не готвят матура по друг език, а и два български езика ли има? Образователната програма е такава, каквато е, и тя е отразена в изпитната програма. Ако към това се включва още нещо, то обикновено е елементарно предизвикателство към общата култура, интелигентността и съобразителността на полагащия изпита. В случай обаче, че наистина ни питат по материал, който не сме изучавали - това не е нищо ново, по-скоро стара и изпитана практика. Аз се готвя по немски и английски език за изпитите в СУ, уча в Немската в Бургас и трябва да ти споделя под сурдинка, че материалът, който се изучава в училище, няма нищо общо с този в изпитите - нито по английски правим диктовки и съчинения от по 300-350 думи, нито по немски превеждаме оригинални текстове от XIXв. със запазени архаични форми на глаголите и съществителните. Защо никой досега не е рипнал срещу това противоречие и всички се давят в слюнка и жлъч заради тия тъпи матури? Матура, чудо голямо!

Учителската стачка не е голяма пречка по пътя към успешното полагане на ДЗИ, защото има достатъчно време да се навакса изпуснатото, още повече, че допреди 20г. са ходели до началото на ноември по бригади и пак са имали време да се подготвят, па макар и да са писали съчинения на изпита. Това със стачката е изкуствена контаминация, излъчена от обслужващите властта медии, за да се настрои населението срещу учителската гилдия.

Четвърто, аз не съм ТЯ, а ТОЙ! "Ти сама каза" е граматически некоректно и малко обидно. Надявам се, написала си го по погрешка.

Пето, стандартът трябва да се вдигне - всяка година за университетите кандидатстват ужасно неграмотни хора, а някои от тях биват дори приети. Подразбира се, че който е взел матурата и е заслужил правото да кандидатства, е малко от малко способен да си напише името правилно - с главни и малки букви и без правописни грешки.

Защо трябва да се заслужава правото да кандидатстваш? Ще ти дам пример с Германия - там матури полагат само гимназистите, учениците от техникумите и масовите училища нямат тази възможност. Затова и там се кандидатства с матура, защото гимназиите - езикови, музикални, класически, хуманитарни, предлагат по-добро образование. Това е така и в България, иначе защо е цялото натискане след седми клас?

В крайна сметка - не съм против матурите, защото всички ще ги издържим, а някои дори ще изкарат добри оценки. Те не са някакво цедило, а по-скоро последен контрол на знанията, за да се потвърди функционирането на образователната система. Съгласи се, че всеки дванайсетокласник трябва да притежава определен набор от знания и способности, иначе за какво е стоял в училище толкова време? Със същия успех е можел да работи (примерно да пасе крави/овце/кози/охлюви) и по този начин да трупа капитал и да допринася за обществото, нали?

P.S.: Откъде знам, че нивото ни сега е ниско ли? Еми преди няколко дни един приятел ме помоли да му напиша CV, щото той не може. А миналата година завърши средно образование...

Редактирано от trancemasha (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Кабинетът отсече: Матури ще има

0000046252-article.jpg

Държавни зрелостни изпити ще има, след като министрите приеха промените в Закона за народната просвета.

Правителството утвърди днес общо четири промени.

Освен матурите, се предвижда и деклариране на желанието за даване на частни уроци.

Третата промяна в закона е за въвеждането на допълнително основание за предсрочно прекратяване на правомощията на директорите на училища, които използват неефективно средствата по делегираните бюджети.

Четвъртата урежда статута на т. нар. защитени училища, които ще бъдат финансирани допълнително.

Източник:dnes.bg

• 8 месеца по-късно...

Да,аз съм твърдо ЗА за матурите,но и да има освобождаване както е било на времето.И на мен ми предстои да държа матура на пролет и съм съгласна.Обаче не мога да разбера защо няма да има ОСВОБОЖДАВАНЕ?Не разбирам как може един ученик да учи и да се готви за изпит,а друг на които не му пука да искара по-добра оценка,защото квесторите го видели че "на можело детето"и му подсказали.Ми твърдо ПРОТИВ съм да няма освождаване :ass:

Аз съм за ако приемат с оценката от тях във всички ВУЗ-ове, за всичките им специалности.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.