Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко въпроса за експлоатация на лаптоп...

Featured Replies

Здравейте! Имам няколко въпроса и ще съм ви много благодарна да споделите знания и мнения:

/става въпрос за Toshiba Satellite A200-1M4/

1. Батерията: Докато съм си вкъщи (а аз предимно съм), как да е - включен в контакта, или на батерия и на 3 часа, или колкото там се хаби да го включвам, а тя все да се зарежда и разрежда, или просто да я махна и да си е като настолен компютър? Не знам какво да правя, че да не го хабя много-много.

2. Аксесоари: Клавиатура с кабел включва ли му се? А джойстик за игри? Ако да какъв? Има ли такъв, който да прилича на този на Плейстейшън, че на такъв съм свикнала?

3. Рових и видях някакъв диск за почистване, който се продава. На какъв период се прави тази процедура, препоръчителна ли е, как точно работи, на какъв принцип?

Засега това се сещам, ако се сетя още, ще добавя. Благодаря предварително! :lock:

Значи , ако ползваш лаптопа постоянно с мрежово захранване , зареждаш батерията и я махаш , няма смисъл да е постоянно там , другия вариант е поне веднъж на 10-на дена да я оставиш да се разреди(изкл.от ел.мрежа), но първия вариант е за предпочитане.

Периферийте , които те интересуват , трябва да са на usb порт (клавиатура , мишка , джойстик)

На лаптопите лещата на лазера на цд-то може да се почиства директно , не са нужни почистващи дискове .

Успех

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

• Автор

Много ти благодаря!!! kiss.gif

Един съвет относно лещата на ЦД-то ... избягвай почистването с каквото и да било, просто и духни (колкото и смешно да звучи). Причината да не използваш парцали тампони за уши и т.н. е че те оставят власинки. Докато като и лъхнеш и изчакаш няколко секунди да се избари всичко така я почистваш най-добре. На стария ми лаптоп устройството се беше прецакало и не четеше никакви дискове. Затова си взех нов, след което стария го оставих на наще и те това само му бяха направили и доколкото знам все още го ползват без никакви проблеми.

А мнението ми за Тошиба лаптопите винаги е било много добро. Ползвай го със здраве и да ти служи вярно ;)

веднъж на 10-на дена да я оставиш да се разреди(изкл.от ел.мрежа),

Според мен този вариант е по добре защото батерията играе роля на UPS. Ще ти помогне при токови удари и спиране на тока.

Не е задължително клавиатурата и мишката да са на usb порт.Можеш да си купиш преходник от USB към PS/2.(струва някуде 10-15лв.)

Като се има предвид, че usb класвиатурите са малко по-скъпи от обикновенните, става горе-долу еднакво. Аз се пак ти препоръчвам да си земеш usb периферия.

Според мен този вариант е по добре защото батерията играе роля на UPS. Ще ти помогне при токови удари и спиране на тока.

Не е задължително клавиатурата и мишката да са на usb порт.Можеш да си купиш преходник от USB към PS/2.(струва някуде 10-15лв.)

Като се има предвид, че usb класвиатурите са малко по-скъпи от обикновенните, става горе-долу еднакво. Аз се пак ти препоръчвам да си земеш usb периферия.

НЕ ПО ТЕМАТА: Ама каква е идеята да имаш USB-клавиатура на лаптопа, след като тя е вградена? За мишката съм съгласен, само дето не всеки лаптоп има PS/2 порт. А обратния PS/2 към USB мисля, че дори бяха по-ефтини (те не че са и много скъпи по принцип).

А още един съвет - никога не дръж нещо течно около лаптопа ... 120$ ми струваше новата клавиатура за старата Toshiba :yanim:

И още един - Избягвай да го поставяш на места, където се запушва отвора за вентилатора на процесора (да речем върху леглото). Особено на легло ако е сложен това са и текстилни повърхности и загрява повече. Ако го ползваш по-често като настолен не е зле да се замислиш и за подложка с вентилаторчета. (ето тук можеш да видиш какво имам предвид)

Ама каква е идеята да имаш USB-клавиатура на лаптопа, след като тя е вградена?

Ами по удобна е(особено за игри), вградената няма NumPad

• Автор

Да, за игри ми беше идеята /преди да прочета, че лаптопите не ставали за игри/ - да не троша тази. ;)

wxPython, това на снимката е самата подложка, така ли? Не лаптопа с подложката?

Колко струва тая джаджа горе-долу? И защо е толкова важна, иначе не се ли проветрява добре? Аз го държа на бюрото. Шефовете ми по цял ден държаха лаптопите си включени на бюрата в офиса. :lock:

Да това е подложката за лаптоп, не лаптоп с подложка :ph34r: Не е е задължителна. Струва в Германия (нямам представа за България) около 10ЕУР. Просто с нея охлаждането е по-добро нищо повече. Лаптопа и без нея може да работи.

За клавиатурата: Ясно аз просто не играя на игри, които да изискват и NumLock, който действително е доста неудобно разположен, но пък има и само NumLock на USB.

и в крайна сметка как е най-добре?

да си го дръжи включен в мрежата с батерия и от време на време да я махаш?

Ами ако ще се ползва изцяло като настолен компютър, с цел запазване на батерията е по-добре тя да се свали от лаптопа и да се ползва изцяло на адаптер.

Подложката с вентилаторчета е страхотно изобретение.

Лятото, когато лаптопа ми вдигаше 55 градуса и нагоре, като го снабдих с такава подложка, повече от 35 градуса не е вдигал.

Що до USB клавиатурите, на същите цени са, като PS2 събратята си.

Взех си две такива, едната е вкъщи, а другата е там където ми се налага да мъкна лаптопа. Едната ми струва 20, а другата 10 лв.

Така почти не ползвам тази на лаптопа, което значи че ще изкара много време и няма да ми се наложи евентуално да се изръся с 100$ на пример.

Що до батерията, добре е да се щади, но не чак толкова вманиачено, щото все пак си се изръсил със сумати пари и би трябвало компютъра да ти служи а не ти на него.

Ами ако ще се ползва изцяло като настолен компютър, с цел запазване на батерията е по-добре тя да се свали от лаптопа и да се ползва изцяло на адаптер.

е кой ще си купи лаптоп и ще го използва изцяло като настолен компютър !? :)

1. Батерията: Докато съм си вкъщи (а аз предимно съм), как да е - включен в контакта, или на батерия и на 3 часа, или колкото там се хаби да го включвам, а тя все да се зарежда и разрежда, или просто да я махна и да си е като настолен компютър? Не знам какво да правя, че да не го хабя много-много.

а ако махна батерията докато работи и го оставя на зарядно проблем ли е ?

а ако махна батерията докато работи и го оставя на зарядно проблем ли е ?

Това не е зарядно, а захранващ блок. Зарядното е електрониката в самата батерия. Така че е нормалнио да работи и само с адаптор-а. Дефакто лаптопа винаги работи с него когато е включен. Ако батерията е изтощена, започва да се зарежда автоматично и спира когато се зареди.

Предимството батерията да е вътре, е че служи като UPS ако токът спре. Така е по-сигурно че няма да загубите проекта над който работите в момента и няма нужда да го съхранявате много често по време на работа. На нашият лаптоп държим батерията вътре. За година и половина - две, нищо не и е станало. Ако батерията е свестна, не би трябвало да има значение дали е вътре или е извадена. Ако изработката не е качествена, пак ще се развли бързо, когато я използвате, независимо къде сте я държали.

Конкретно на въпроса, не виждам какъв е смисъла да я махаш по време на работа. Но нищо няма да му стане от това.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Това не е зарядно, а захранващ блок. Зарядното е електрониката в самата батерия. Така че е нормалнио да работи и само с адаптор-а. Дефакто лаптопа винаги работи с него когато е включен. Ако батерията е изтощена, започва да се зарежда автоматично и спира когато се зареди.

Предимството батерията да е вътре, е че служи като UPS ако токът спре. Така е по-сигурно че няма да загубите проекта над който работите в момента и няма нужда да го съхранявате много често по време на работа. На нашият лаптоп държим батерията вътре. За година и половина - две, нищо не и е станало. Ако батерията е свестна, не би трябвало да има значение дали е вътре или е извадена. Ако изработката не е качествена, пак ще се развли бързо, когато я използвате, независимо къде сте я държали.

Конкретно на въпроса, не виждам какъв е смисъла да я махаш по време на работа. Но нищо няма да му стане от това.

хубаво де зарядно, захранващ блок...мерси за разясненията.

а защо е добре на около 10 дни да я оставям да се разрежда както беше написал някой по горе ?

• Автор

StoJJaN, компа трябва да е изключен, докато сваляш/слагаш батерията. Така пише, не знам защо. Хубаво е да се разрежда от време на време батерията, като всяка батерия, затова да я разреждаш на 10 дни. Е, аз не го ползвам само като настолен, поне веднъж на ден го мъкна в другата стая. ;)

Ммм.., а колко време трябва да държи батерията, пада ми ултрабързо - до 2 часа, а снощи дори ми се разписка 30 минути, след като го откачих?!?! ohmy.gif

Редактирано от malizia (преглед на промените)

Трябва да държи, колкото пише за конкретния модел лаптоп или малко по-малко. Може да се разписка, ако не е била заредена, или ако софтуера още не е записал профил на разреждането - за да предвижда по-точно кога да предупреждава че свършва. Така че индикацията не е много точна, това не е резервоар за бензин :whist: .

Батерите за лаптоп не се различават значително от тези за JSM. Почти всички клетки се правят от Sony Corp, независимо какво пише на опаковката. Спазвайки някакви сложни правила ограничавате сами себе си. Не виждам причина да не ги използвате пълноценно, след като и без това ще се изхабят след време.

Разбира се има хора попаднали на лоши партиди и като им се развали батерията почват да си мислят какво ли не. "Може би ако я иползвах по-малко/ ако не я използвах въобще/ ако я разреждах веднъж в месеца.... нямаше да се развали." Всъщност това почива повече на самовнушения отколкото на изпитани факти.

Факта е че се изхабява след определен брой зареждания/ разреждания, който не е малък, стига всичко да и е наред. Потърсете информация за Li-ion клетки от които се правят.

Аз примерно :)

Аз примерно :)

Както и аз! има хора студенти!

Аз примерно :blow out candles:

ти си изключение biggrin.gif

flysoldier ми носи си го в университета laugh.gif

много хора сме приятел..удобството пред десктопа е несравнимо, да не говорим че ако има нужда от втора машина в къщата и можеш да си го позволиш....

ПС: преди се гърбех над клавиатурата...ела ме виж сега , само на челна стойка още немога :P

наистина сме много biggrin.gif

• Автор

Да ви питам още нещо: имам адаптер за мемори картата на ГСМ-а и я сложих в съответната дупка, лампичката светна, но се заклещи и едвам я изкарахме. Това нормално ли е? Ако не я ръгна до края, лампичката не светва, но пък не ми се вижда нормално да се вади толкова трудно, едва ли не с клещи. ohmy.gif Пробвали ли сте това?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.