Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учениците обявяват стачка

Featured Replies

Учителите ,на които им пука за образованието, няма да оставят учениците си недоучени!Другите ходят да стачкуват и нямат намерение да се пречупят.Остана и учениците им да ги последват и догава наистина заплатите...на тези които са все още на работа...biggrin.gif

Ако учителите сега се пречупят цялата тази стачка ще се окаже безсмислена. Защо изгубиха една заплата? Защо си отвориха толкова много работа? Сещате ли се ние учениците как няма да влязем в час сериозно до началото на ноември. Трябва да натискат. Пляс това веднъж като ги укротят със сигурност ще обезглавят техните профсъюзи и организаторите на сегашните мероприятия ще си търсят нова работа.

Внимание

Ако в недиля 14.октомври.2007г учителите не прекратят стачката, учебната година се обявява за нулева. Призовава ме Ви да се присъедините в стачката на учениците, по повод нулирането на учебната година, нека не позволяваме да ни баде отнета една година он живота и образованието ни. Нека им покажем че и ние имаме права.

Стачката ще бъде пред Президентството от 14:30ч. на 15.10.2007г. Нека се обединим за да спечелим. Оведомете своите приятели и познати за да натделеем.

Благодаря

Къде бе laugh.gifbiggrin.gif;)

Аз вече един път в този форум зададох риторичния въпрос (на който си и отговорих сама), къде преди 25-30 години бяха учениците до края на октомври, та до средата на ноември. Отговорът е на доматите, ябълките, гроздето... Другояче казано на бригада. Изобщо беше пълна идилия в стил "свири хармонико". Та питам аз - защо тогава месец и половина ударен селскостопански труд не беше фатален, а сега две-три седмици са толкова страшни.

Разберете най сетне мили хора - и ученици, и учители (които ще ги хване страх какво ще ядат цяла година като останат без заплати), и родители... ЛЪЖАТ НИ! Синдикати, министри и всуе безобразия, както би се изразил дядо Вязов. МАнипулират ни, опитват се да ни изкарат малоумни. И всичко това на древния принцип "Разделяй и владей". ДАй да настроим всички срещу учителите, та белким клекнат. Това между другото не е първият опит - имаше и приказки за вдигане на данъците, акцизите и пр. Въобще любимият подход на всяко управляващо мнозинство в България е да настройва хората едни срещу други и се получава, както имах възможност да отбележа, че атовете се ритат, магаретата страдат.

Хубава приказка!

И вярна.

Учениците са реалните губещи от цялата работа, защото не си вземат своето. Стачката няма нищо общо. Дори и да проспят цялата учебна година, нищо няма да изгубят.

Както беше един виц в шоуто на Слави....

"Василев, ти втори път на училище няма да ходиш!"

Симеон Сакскобургготски, по въпроса дали да се финансира затвора или училището.

Внимание

Ако в недиля 14.октомври.2007г учителите не прекратят стачката, учебната година се обявява за нулева. Призовава ме Ви да се присъедините в стачката на учениците, по повод нулирането на учебната година, нека не позволяваме да ни баде отнета една година он живота и образованието ни. Нека им покажем че и ние имаме права.

Стачката ще бъде пред Президентството от 14:30ч. на 15.10.2007г. Нека се обединим за да спечелим. Оведомете своите приятели и познати за да натделеем.

Благодаря

Имам няколко забележки:

1. В Самоков да не са закрили училището? Защото не може на 20г (както сам си написал) да си толкова неграмотен.

2. Кой те излъга за нулевата година? Това би означавало, че тази година всички учители ще си намерят друга работа, а тогава догодина кой ще се преподава? А като се съберат 2 випуска първокласници, какво става с тях? А с това, че няма да има студенти в първи курс?

3. На учениците от кога им дойде това желание за учене? До миналата година основният проблем в по-голямата част от училищата беше, че не могат да вкарат учениците в училище. Сега им се сбъдна мечтата, но пък протестират, че искат да учат. Те май не знаят вече какво искат.

Имам няколко забележки:

1. В Самоков да не са закрили училището? Защото не може на 20г (както сам си написал) да си толкова неграмотен.

2. Кой те излъга за нулевата година? Това би означавало, че тази година всички учители ще си намерят друга работа, а тогава догодина кой ще се преподава? А като се съберат 2 випуска първокласници, какво става с тях? А с това, че няма да има студенти в първи курс?

3. На учениците от кога им дойде това желание за учене? До миналата година основният проблем в по-голямата част от училищата беше, че не могат да вкарат учениците в училище. Сега им се сбъдна мечтата, но пък протестират, че искат да учат. Те май не знаят вече какво искат.

За какво, по дяволите говориш? Човека нито е от Самоков, нито е на 20 години.

Нещо ми подсказва, че го бъркаш с някой.

Редактирано от Max_Payne (преглед на промените)

Това са пълни глупости Министъра спомена нещо такова но блъфира защтото просто няма ПРАВНО основание за такова решение Това е просто поредната глупост на адвоката Вълчев angry.gif

За какво, по дяволите говориш? Човека нито е от Самоков, нито е на 20 години.

Нещо ми подсказва, че го бъркаш с някой.

Може и така да е

Имам няколко забележки:

Имам малко разяснения към твоите забележки:

1. Изглежда, за да е така неграмотен, толкова са го научили...... къде са прподавателите, допуснали това.

2. Преподавателите сами се самоунищожават с тази стачка, защото докато стачуват, те не се водят на работа. Ако продължават така, сами ще си осигурят парите за увеличението на заплатите, което искат. Не съм сигурен, че преподавател би си намерил друга работа. Малко ще му бъде трудно....

3. Защо не могат да вкарат учениците в училище? Ами сигурно преподават безинтересни неща, или по отвратителен начин. Или може би и двете.

Имам малко разяснения към твоите забележки:

1. Изглежда, за да е така неграмотен, толкова са го научили...... къде са прподавателите, допуснали това.

2. Преподавателите сами се самоунищожават с тази стачка, защото докато стачуват, те не се водят на работа. Ако продължават така, сами ще си осигурят парите за увеличението на заплатите, което искат. Не съм сигурен, че преподавател би си намерил друга работа. Малко ще му бъде трудно....

3. Защо не могат да вкарат учениците в училище? Ами сигурно преподават безинтересни неща, или по отвратителен начин. Или може би и двете.

Не знам дали си ученик, но отговорът ми е следният: крайно време е за собствените си кусури да спрем дирим вина у другите. Значи, щом учениците не ходят на училище, учителите преподават безинтересто или по отвратителен начин. А защо просто тийнейджърите не си признаят, че им е много по приятно да седят на кафе, да си приказват с приятели за гаджета, певци, футболисти и пр. идоли, да ходят на дискотека, да "чатят" в нета.... Това го казвам без капка ирония и не размахвам пръст. ЗАщото добре помня моите тийнейджърски години и това кое ми беше на мен най-приятно да правя. Познайте дали беше училището. И аз се реех из въздуха, в час с приятелката ми си пишехме бележки за певци, артисти, филми и пр. КЪде е разликата? Тогава имаше ред и дисциплина. Всеки - и ученик и учител - знаеше докъде се простират правата му и откъде почват задълженията. С това не плача по "доброто старо време" а давам фактите. И ви казвам, че отношението към училището като към някакво досадно задължение не е от вчера и от днес. Затова стига сте обвинявали учителите, че не ви преподават интересно (всъщност какво разбирате под интересно - може би математикът трябва да донесе живи зайци в час, за да ви обясни редицата на Фибоначи?). Ами просто си признайте - не ни се учи, защото има други по-приятни неща за правене, а ученето изисква някакво усилие. Точно както аз преди няколко години казвах - не искам второ дете, защото не ми стигат парите, няма да мога да го отгледам и пр. оправдания, а причината беше една единствена - не исках да си развалям рахата.

Изобщо както казва една небезизвестна реклама - "нещата такива, каквито са".

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Само малко разнаснение за някои от вас: човекът, писал първият пост се казва sendi. Той е ученик и не е от Самоков. Така че не намесвайте Самоков в цялата тази история, ако обичате. И да, не е на 20 и не е твърдял това.

В Самоков да не са закрили училището? Защото не може на 20г (както сам си написал) да си толкова неграмотен.

Редактирано от Max_Payne (преглед на промените)

Ох хора моля ви не се излагайте.... Преди да обявявате стачка първо проучвайте нещата.... Никой не е казал никъде, че ще анулират годината.... ДВА ПЪТИ РЕЖИ- ВЕДНЪЖ МЕРИ! Не излагайте себе си и другите ученици....

3000 ученици на бунт срещу матурите

3000 ученици, обединени във "Випуск Единство", заплашиха вчера с бунт, ако не се отменят матурите. Зрелостните изпити са безсмислени и несправедливи, абитуриентите се готвят по различни планове и нямат еднакъв старт, обяви Атанас Караджов от Първа английска гимназия във Варна.

Обучението в 8-и клас в езиковите гимназии и в профилираните паралелки в СОУ противоречи на закона за образователната степен, категорични са дванадесетокласниците. Те обясниха как през учебната 2004-2005 г. в 9-и клас постъпили две групи ученици. Първата покрила учебното съдържание за 8-и клас и завършила основно образование през 2004 г. Другата взела само част от материала (български и математика) без тапия за основно образование. Представителите на втората категория минали в по-горния клас, без да са учили история, география, физика, химия и биология, което нарушавало и Закона за просветата.

Ние учим повече часове от профилиращия предмет, но в сравнение с учениците от обикновените училища сме ощетени в подготовката си по български, а това е задължителната матура, каза Виктория Куцарова от математическата гимназия в Пазарджик. Учителите се виждали в чудо, има произведения от програмата за зрелостния изпит, които изобщо не познаваме, възмущават се недоволните. В този вид матурите не са и вход за университетите, което ги обезмисля тотално, казаха още от "Единство".

Източник: 24 часа

Лично аз ще се проваля на матурата по български,

но цирка с матурите се повтаря.

От някаде чух,че някой си министър казал,

че ако стачтака продължи ще се махнат матурите.

Според мен те трябва да се махнат!

За стачката съм!

Твърдо "за".

Не може да ни размотават както си искат

и да си играят с бъдещето ни!

Премиерът Сергей Станишев потвърди на брифинг след срещата си със синдикатите, че се върви към договореност за увеличение на учителските заплати и достигане до 650 лв. средна брутна заплата на педагогическия персонал в средното образование от 1 октомври т. г.

Надявам се в близките дни българските учители да могат с добро самочувствие да се върнат в класните стаи, каза Станишев.

789 лева да бъде средната брутна работна заплата

към 1 юли догодина, а непедагогическият персонал да взима средно по 427 лева. За това настояват обаче синдикатите, заяви Крум Крумов, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

На заседанието на образователната комисия към парламента Крумов заяви, че се е оказало, че днес "не са си дообмислили нещата". Той уточни, че синдикатите няма да отстъпят от това искане и има експертни групи, които продължават да правят разчетите, защото учителите не са съгласни средната заплата да бъде 650 лева.

Помолен да коментира ситуацията, министърът на образованието Даниел Вълчев каза, че преговорите продължават и се надява да бъде намерен най-добрият изход.

Ефективната стачка на учителите започна на 24 септември. Първоначално исканията на преподавателите бяха за 100% увеличение на заплатите. След като съобщи за сближаване на позициите вчера, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева каза, че вече няма да говорят с проценти, а синдикатите няма да отстъпят от средна брутна заплата 648 лв. на 1 юли 2008 г.

Преди това премиерът определи днешната дискусия със синдикални лидери в образованието като конструктивна. Постигнатото се базирало на общото разбиране, че е необходимо да се гарантира финансовата стабилност, основните насоки на икономическото развитие на страната.

За увеличението на възнагражденията ще се използват резервите в системата за финансиране на образованието.

Като други фактори за намиране на съгласие Станишев посочи общото, по думите му, осъзнаване, че учителският труд трябва да бъде видимо по-добре заплатен и че качеството на българското образование се нуждае от силната мотивация на българските преподаватели.

Министър-председателят декларира, че и през следващата година два сектора - образование и здравеопазване, ще бъдат водещи и те трябва да бъдат достойно финансирани.

Говорителят на стачния комитет Николай Николов каза след срещата при премиера, че е постигнато разбирателството, че при оптимизиране на управлението на образованието ще се намерят финансови ресурси.

Установихме, че не са управлявани добре финансите в системата на средното образование, каза Николов. По думите му "топката в момента е в ръцете на народните представители".

Утре ще бъде проведен национален митинг и ще бъде връчена подписка от над 1 милион души, подписали се в подкрепа на стачните искания, допълни Николов. Очаква се над 50 000 учители да обградят парламента.

На митингите сред нас има "клинове" - платени хора, които се опитват да разбият единството на учителската стачка. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на митинга на площад "Независимост".

По време на протеста възникна спор дали при 100-процентното увеличение трябва да се гледа основната работна заплата или средната в момента.

Каквото и споразумение да се постигне то ще бъде предоставено за одобрение от протестиращите. Няма да правим обаче промени в стачните искания по средата на протеста, като трите основни етапа за увеличение на заплатите си остават същите - 1 октомври 2007 г., 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г. , посочи Янка Такева.

На днешната среща преговарящите са се договорили до утре Министерството на образованието и науката да даде конкретните разчети, за да може на три етапа да се повишат заплатите в средното образование, като на 1 юли 2008 г. да бъдат 650 лева за педагогическия персонал и съответния процент, който сега все още не можем да кажем за повишаване на заплатите на непедагогическия персонал, посочи Николов.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев заяви, че една от първите стъпки, за която са се договорили днес при премиера, е от 1 януари 2008 г. училищата да станат второстепенни разпоредители на бюджетните средства.

Той се надява разчетите, които бъдат предложени утре, да бъдат приети от синдикатите, за да може до края на седмицата конфликтът да бъде изчистен и да могат да започнат нормалните учебни занятия.

Министърът на финансите Пламен Орешарски подчерта, че се работи именно в посоката да се промени подхода и да не се говори само за проценти, а да се оптимизира системата като финансово управление, защото се оказва, че е с много сериозен ресурс.

Той каза още, че ще се предложат и законови разпоредби, за да не бъдат отклонявани средства от системата на средното образование. Ако системата в средносрочен план генерира други параметри, ще се постигне впечатляващ резултат, който ще бъде в интерес на всички - ученици, учители и родители, категоричен беше Орешарски.

Източник http://news.netinfo.bg

И в Търново ще организират протест срещу матурите на 24.10.2007 г. от 12ч. на площад Майка България. Търновските спамърчета да отиват biggrin.gif

Внимание

Благодаря

Аз съм за учителската стачка, учителите са герои.

marisa: Отправянето на обиди към други потребители, както и писането с главни букви, не се толерира.

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Е-е, как е момчета.. върви ли стачката (ученическата)?!! biggrin.gif:laughing5:

Темата ме развесели... :)

Аз си знаех, че накрая учениците ще го отнесат.

И какво толкова отнасят? - В днешно време и да ходиш на даскало и да не ходиш - все прост и оставаш.. е да.. вярно че отнасят донякъде заради евентуалните съкратени ваканции, но лятната пък се удължава.. ;)

И защо анулирането да е невъзможно? Материала няма да може да се изучи на време и ще се наложи преструктуриране. Още една- две седмици и анулирането ще стане наложително. (макар и да не вярвам това да се случи тази неделя)

Правиш ли разлика между анулиране и преструктуриране на учебната година?

.... Защо не могат да вкарат учениците в училище? Ами сигурно преподават безинтересни неща, или по отвратителен начин. Или може би и двете.

НЕ са даскалите тези, от които зависи какво се преподава в час. За второто имаш право.

Ученици, явно вече и на вас ви е писнало от цялото безхаберие на държавата и учителите. Вече четвърта седмица учениците не влизат в класните стаи. Каквото и да става от тук нататък губещите ще са именно учениците, тези, които нямат права, нито пък някоя организация или синдикат, която да защитава техните ИНТЕРЕСИ. А интересите на учениците са:

- да получават знания и внимание от учителите

- да могат спокойно да извършват своите учебни дейности, без някой да им пречи

- да имат нужните ваканции за пълноценен отдих

- да не държат матури, само защото на някой му е скимнало, че тази година трябва да има матури

Бях помолен от самите посетители на сайта да помогна. Ще помогна с удоволствие, защото това, което става не ми харесва и на мен. Каквото и да става, не трябва да плащат учениците. Именно за това призовавам всички на МИРЕН ПРОТЕСТ пред сградата на МОН в 12 часа, тази събота.

Протеста ще е мирен. Всяка помощ от ваша стране ще е добре дошла. С какво може да помогнете:

- надписи на голям картон, кой каквито се сети.

- разпространение на този пост в подписите на скайпа с текст:

Протест на всички ученици, тази събота, 27.10.2007 от 12 часа пред сградата на МОН - www.stachka.abvto.com

- разпространие на този пост във всички форуми и сайтове, за които се сетите.

Хриско, имаш само един проблем, учениците ги няма в ЗУКТС и нямат право на стачка :)

Това не пречи да се съберем...протест е наречено условно.Та, информацията е сериозна, който може - нека дойде.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.