Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

питай тука за всичко което ти трябва

http://www.google.no/

превеждай си от немски на норвежки тука ключовите думи за търсене

http://translate.google.com/#de|no|

--------------------------------------------------------------------------------

Писах "НЕ" в предишния отговор, защото това изречение е неразбираемо за простосмъртен български гражданин:

Ни тЪ знам къф педагоК си, ама няма нищо социално в това да говориш неразбарно.

Кво котиране и на кви позиции ????????????????????????????????

От кога на професия, занаят, специалност почнахте да им викате "позиция" ????

На чиновнически диалект ли е така в бг?

Сакаш ли да ти отговоря още по-"засукано", да те скивам кво шъ чатнеш, а ?

Значи, за екзотичната пазарна ниша от непроизводствения сектор на услуги без добавена стойност, няма налични статистически данни относно наличните възможности за конкурси по незаети длъжности, изискващи квалификации от социално-педагогическо естество. На индивидулана основа всеки сам трябва да си проведе собствено задълбочено маркетингово проучване в сферата на управлението "човешките ресурси", в този тесен сегмент главно в средите на обществените работодатели.

Значи свързваш се с лудници, затвори и други подобни непривлекателни работни места, като да речем тези в които се грижат за умствено изостанали хора ( инвалиди) и си търсиш работа. Ама след като си научила езика.

Незнам какво точно те е подразнило в запитването ми,но не мисля да ти влизам в тона.Както всички включили се във форума, търся възможности за ново начало за мен и семейството ми,като една от главните цели ни е да се отдалечим възможно най-далеко от простотията,пошлостта,заядливостта,тесногръдието на хора,които по народно му " сутринтта се сърдят на себе си, а през останалото време на целия свят",но явно средата не определя етикет,култура и добронамереност,всеки си я носи вътре в себе си, без значение къде се намира.

И още една вметка,

"Значи свързваш се с лудници, затвори и други подобни непривлекателни работни места, като да речем тези в които се грижат за умствено изостанали хора ( инвалиди) и си търсиш работа. " .......отностно тези непривлекатели места / има много повече ниши,които за жалост си пропуснала/ и от тук и заключението.......Защо държава като Норвегия има добре развита социална система,а в България не.......ами, защото такива като теб не работят в социалната сфера за тяхно облекчение и за наше съжеление

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

:offtopic_s: Начинаеща, просто игнорирай мнението на този комплексар и не му обръщай внимание. За него е важно форумното доказване по всякакъв начин и в старанието си "да блесне" с брилянтен акъл и да впечатлява жените, виждаш до какви тъпотии стига. Приятен ден и успех ти желая!

Незнам какво точно те е подразнило в запитването ми...

Еми дразни това че пишеш на неразбираем език , явно го правиш с цел да се изфукаш колко много чуждици ( небългарски думи) можеш да наредиш една след друга.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ония двата линка, дето съм ти ги пуснал, са повече от достатъчни за да намериш и сама каквото ти трябва.

Ама сега ако искаш някой да ти поднесе всичко на готово и да е добре "сдъвканко" ( като за бебе нямащо зъби), тогава не знам.

Айде гледай сега колко е лесно:

http://www.norvegia.bg/News_and_events/consularbg/job_seeking/

.

За него е важно форумното доказване по всякакъв начин и в старанието си "да блесне" с брилянтен акъл и да впечатлява жените, виждаш до какви тъпотии стига.

Приятен ден и успех ти желая!

Ами жените ще впечатлявам, няма тебе да те впечатлявам я.

Ти що не помогна нещо ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Между другото, познавам тука един гастарбайтер който не говори добре местния език и разчита винаги че щял да пита някого, да го упъти. Официално е безработен и иска да работи легално, ама не иска да отиде на сайта на бюрото по труда там къде плащат повече. Аз ако го хвана за ръчика да го заведа, веднага ще тръгне с мене. Ама като знам колко много ще ми досажда после за хиляди дребни проблемчета от ежедневието, ако си направя труда да му се правя на "адвокат" и не ми се занимава.

Живота в чужда държава поднася прекалено много неочаквани проблеми и ако човек не е проницателен и пробивен, ще бере ядове.

В моя мастен случай, ако съм питал на форум какъв бизнес да започна преди години, още нищо да не съм направил. На един друг бг форум имаше точно такава тема миналия месец. Някакъв разбрал че давали 20 хиляди лв ( без да трябва да ги връща), по някаква европейска програма и пита какъв печеливш бизнес да бил започнел.

Талантът да успяваш да се оправяш сам в живота, зависи от способността ти да генерираш сам ценни идей на базата на "изровена" информация и благодарение на правилен обобщителен анализ.

Младежи, не са ви виновни по-развитите страни - просто носталгия - неизяснено почти психично заболяване от което страдат много хора.Спомнете си ШОПО:"От Витоша по-високо нема, от Искъро по-глибоко нема, па нема".И ни приема, ни предава нищо друго от реалността.Връщайте се тук и си спомняйте с умиление за старите времена.Пък може и пак да прескочите за малко обратно там.Хе хе, това е положението :no-no:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, Има ли студенти във форума. Интересува ме как се живее в кампус Рена? Храна, разходи... Предстои на сина ми учене за 4-5 месеца там? Притеснява ме дали ще му стигат парите за храна Дават му 650 евро на месеж, но 3100 NOK пише, че е общежитието. Благодаря Ви за помощта!

Здравейте! ^ Аз не съм студент тук, но работя само за лятото, и работя с една литовка,която е студентка тук, всмисъл сега приключва обменната си година и се връща пак във Вилнюс, но и тя лятото ще работи с мен, та горе-долу имам представа. Не знам къде е кампуса на сина ви и нямам време да търся сега. Ние сме в Трондхайм. С тези пари, които ще му дават според мен ще му стигнат, ако се поограничи малко. Ако пуши редовно и от време на време пийва така да се каже, няма да му стигнат мисля. 650 евро са към 5000 крони и като даде 3100 за общежитие, останлите биха му стигали само за храна мисля, зависи и какво яде и дали си готви. Месото и рибата са скъпи тук, аз не ям подобни неща, но пък и плодовете и зеленчуците не са никак евтини също, Една краставица ми излезе 4 лв хаха, бях се объркала, че е цената на килограма това, ама като не знам норвежки как да е иначе. А изобщо не стурват зеленчуците, отвратителни домати и краставици. Плодовете по-стават, ягоди има хубави (една панетка с 400 гр. някъде е около 30 крони, а 10 крони се равняват на около 2.60 бг лева.. и испанкисте дини и пъпеши също стават. Ябълките са хубави също и по-евтини. И това са цени в най-евтините магазини. Да се ориентира да търси магазините Rema 1000 i Kiwi. Другите им супермаркети ми казаха, че са по-скъпи, но аз и нямам наоколо, че да правя сравение. Но храната си е скъпа бих казала, аз съм живяла и в Англия и там е доста по-голяма евтиния, по-евтино от в Бг, но то и тук стандарт и всичко е по-високо и няма как да е иначе. За местните и хората с добри заплати, храната не е проблем в голяма степен, но аз ви казвам цените на вас горе долу да се оринтирате как ще се справи с парите след заплащане на квартирата. Бискивити и подобни има на по-ниски цени, чипсове и те горе-долу се намират на по-нормални цени, колата например 0.5л е към 15 крони. Не знам дали само в кампуса ще се ограничи сина ви, и къде е разположен центъра на града и т.н. но много е вероятно да му трябва и карта за транспорт, за студентите има намаление, аз за 3 месечна карта платих 1800 крони, но за студенти 50% е отстъпката, ако не се лъжа, и може и за месец да се взима. Ако може да кара колело (нямам представа какви са им цените тук и дали може да вземе на старо, докато е тук само да го ползва) и то е вариант, но аз не мога например да карам. При всички положения, ако си готви ще му излиза по-евтино, но то е кофти човек да си готви само за себе си, аз си готвих наскоро и още имам от тези картофи с гъби и вече ще ги хвърлям хехех :( В макдоналдс и подобни нямам представа какви са цените, понеже съм вече втора седмица тук и не съм излизала много много, но сигурно няма да е много евтино. Друго, предполагам няма да има завивки и подобни в общежитието, та мисля е добре поне от бг да си помъкне някой чаршаф и постелки, това го казвам защото литовката ми разправя, че като е пристигнала се е видяла в чудо в нейното общежитие, само едно голо легло с матрак и така е спала първата нощ и на следващия ден не са могли да я ориентират къде е ИКЕА тук, а той е доста далеч този магазин, поне така ми каза тя и така 2 нощи е откарала докато се ориентира и си вземе всичко необходимо и доста се е охарчила и покрай това. Та поне в Бг са по евтини нещата, и може все да сбута нещо в багажа допълнителни. Аз слава богу нямах този проблем, понеже на мен шефа ми ми плаща квартирата и ми беше купил всичко необходимо. Има евтини полети до Осло от Бургас, всяка събота, ако се интересувате ще пусна линк на компанията, аз пътувах обаче с Луфтханза до тук (Трондхайм) с 2 прекачвания и билета ми е двупосочен и към 220 евро излезе. Синът ви нали на английски ще учи :) Тук почти всикчи говорят английски, та няма да има проблем с комуникацията. Хората са много учтиви и аз съм само с добри впечатления. Друго не се сещам, ако има нещо питайте, и ако мога ще отговоря :) Може и с някоя норвежка булка да се върне синът ви, много са красиви тук жените, че и мъжете са симпатяги :wink12:

Здравейте! ^

Аз не съм студент тук, но работя само за лятото, и работя с една литовка,която е студентка тук, всмисъл сега приключва обменната си година и се връща пак във Вилнюс, но и тя лятото ще работи с мен, та горе-долу имам представа.

Не знам къде е кампуса на сина ви и нямам време да търся сега. Ние сме в Трондхайм.

С тези пари, които ще му дават според мен ще му стигнат, ако се поограничи малко. Ако пуши редовно и от време на време пийва така да се каже, няма да му стигнат мисля.

650 евро са към 5000 крони и като даде 3100 за общежитие, останлите биха му стигали само за храна мисля, зависи и какво яде и дали си готви. Месото и рибата са скъпи тук, аз не ям подобни неща, но пък и плодовете и зеленчуците не са никак евтини също, Една краставица ми излезе 4 лв хаха, бях се объркала, че е цената на килограма това, ама като не знам норвежки как да е иначе. А изобщо не стурват зеленчуците, отвратителни домати и краставици. Плодовете по-стават, ягоди има хубави (една панетка с 400 гр. някъде е около 30 крони, а 10 крони се равняват на около 2.60 бг лева.. и испанкисте дини и пъпеши също стават. Ябълките са хубави също и по-евтини. И това са цени в най-евтините магазини. Да се ориентира да търси магазините Rema 1000 i Kiwi. Другите им супермаркети ми казаха, че са по-скъпи, но аз и нямам наоколо, че да правя сравение. Но храната си е скъпа бих казала, аз съм живяла и в Англия и там е доста по-голяма евтиния, по-евтино от в Бг, но то и тук стандарт и всичко е по-високо и няма как да е иначе.

За местните и хората с добри заплати, храната не е проблем в голяма степен, но аз ви казвам цените на вас горе долу да се оринтирате как ще се справи с парите след заплащане на квартирата. Бискивити и подобни има на по-ниски цени, чипсове и те горе-долу се намират на по-нормални цени, колата например 0.5л е към 15 крони.

Не знам дали само в кампуса ще се ограничи сина ви, и къде е разположен центъра на града и т.н. но много е вероятно да му трябва и карта за транспорт, за студентите има намаление, аз за 3 месечна карта платих 1800 крони, но за студенти 50% е отстъпката, ако не се лъжа, и може и за месец да се взима. Ако може да кара колело (нямам представа какви са им цените тук и дали може да вземе на старо, докато е тук само да го ползва) и то е вариант, но аз не мога например да карам.

При всички положения, ако си готви ще му излиза по-евтино, но то е кофти човек да си готви само за себе си, аз си готвих наскоро и още имам от тези картофи с гъби и вече ще ги хвърлям хехех :(

В макдоналдс и подобни нямам представа какви са цените, понеже съм вече втора седмица тук и не съм излизала много много, но сигурно няма да е много евтино.

Друго, предполагам няма да има завивки и подобни в общежитието, та мисля е добре поне от бг да си помъкне някой чаршаф и постелки, това го казвам защото литовката ми разправя, че като е пристигнала се е видяла в чудо в нейното общежитие, само едно голо легло с матрак и така е спала първата нощ и на следващия ден не са могли да я ориентират къде е ИКЕА тук, а той е доста далеч този магазин, поне така ми каза тя и така 2 нощи е откарала докато се ориентира и си вземе всичко необходимо и доста се е охарчила и покрай това. Та поне в Бг са по евтини нещата, и може все да сбута нещо в багажа допълнителни. Аз слава богу нямах този проблем, понеже на мен шефа ми ми плаща квартирата и ми беше купил всичко необходимо.

Има евтини полети до Осло от Бургас, всяка събота, ако се интересувате ще пусна линк на компанията, аз пътувах обаче с Луфтханза до тук (Трондхайм) с 2 прекачвания и билета ми е двупосочен и към 220 евро излезе.

Синът ви нали на английски ще учи :) Тук почти всикчи говорят английски, та няма да има проблем с комуникацията. Хората са много учтиви и аз съм само с добри впечатления. Друго не се сещам, ако има нещо питайте, и ако мога ще отговоря :)

Може и с някоя норвежка булка да се върне синът ви, много са красиви тук жените, че и мъжете са симпатяги :wink12:

Много Ви благодаря!

Със сигурност ще задавам още въпроси.

Притеснявам се дали ще може поне да се храни. За пиене и пушене не се притеснявам.

Друг проблем е как ще носи пари?

Къде ще му превеждат стипендията?

Дали важат някакви карти от нашите в БГ, или ще си открива сметка в Норвежка Банка?

От университета не знаят абсолютно нищо - той трябва да реши.

Парите им ще ги преведат за 4 месеца в Октомври, а той трябва да е там Август-Септември...

Голямо приключение $$$ юе е за нас :-)

Желая Ви успех в тази странна страна!

A Рена е близо до Лилехамер, на 140 км. на север от Осло.

Редактирано от nnik63 (преглед на промените)

^ благодаря ви за пожеланията. Аз като цяло не смятам да се задържам тук, Англия по ми е на сърце, но ще видим. За парите, едва ли може да си отвори така лесно сметка. Може за студенти да има облекчения някакви, но за такива които учат за по един семестър малко ме съмнява. Ще трябва да питам литовката, но не знам кога ще е това, защото тя сега има финални изпити и сега в събота си заминава за месец в Литва и после пак идва и няма да се виждаме тези дни, но ако я засека в скайп ще я питам дали знае как стоят нещата с отваряне на сметка. Тя е карала цяла година тук в университета, но със сигурност няма сметка в тукашна банка. Има карта, която и е издадена в Латвия и на нея и превеждат парите от стипендията и с картата си плаща навсякъде, където ходихме досега двете, и така ми каза. Тук за работник дори е доста трудно да си отвори сметка, докато се регистрира човек и т.н. и минава и време, може би към месец, за студент не мога да ви кажа на 100% как е в момента, но пак казвам за такъв който няма да учи тук за постоянно едва ли ще му направят сметка. Та най-добре вижте какви са опциите от Бг да си носи пари в картата. Разучете кои банки какви карти предлагат с всичките им такси-макси, теглене на пари в чужбина и плащане на каси и подобни, че имат и те големи разлики в офертите. А стипендията ще му я превеждат на номер на сметка, която той каже предполагам, поне литовката е така тук на 100%. Аз лично имам дебитна карта на Райфайзен - виза класик, и тук ако тегля пари от нея е 5лв таксата на телгене плюс 1% от сумата, която се тегли. Не е много оферта, но аз и не я позлвам тази карта, просто я имам за всеки случай. Обаче, не знам дали ако плащам с картата в магазин например, ще ми се удържат същите пари или е безплатно това плащане, защото дефакто не се теглят пари. Просто нямам идея, защото не съм на ти с карти и банкови истории много много. Даже мисля, че с кредитна карта, ако вие имате такава и му я дадете може по-евтино да му излиза откъм такси и подобни, ако съумявате навреме да ги покривате в Бг, мисля, че имаше някакъв безлихвен период или нещо подобно, но да не ви подведа, рапзитайте по банките как стоят нещата, като обясните ситуацията, че за теглене и разплащания в чужбина става въпрос. А той като трябва да е тук Август-Септември, значи трябва да си има пари в кеш или по карта, докато чака да му преведат стипендията. Аз не мисля, че е проблем да има и в кеш някаква сума. Знам, че е относително безопасно тук, както и по общежитията. Аз съм например тук в едно спокойно кварталче, и съм в споделена къща с местни студенти (само норвежци, обаче) и всеки си има стая и нито някой се заключва, нито нищо и всичко е ок.. дано и да бъде де :) Та така, успех на сина ви и със сигурност ще си е приключение да е тук и опита, който ще натрупа и ще види нова страна просто мисля, че само положителни емоции ще му донесе. А за храната пак казвам, ще се справи с тези пари на 100%, с малки ограничения, и ако не излиза много-много. Ако вече иска повече да си позволява, мисля, че повече пари ще трябват. Но след първоначалната ориентация съм сигурна, че всичко ще се нареди :) А, и задължително си направете електронно банкиране на картата, в Бг като си я взимате, за да може да си следи сметката и кога ще му простигнат парите за стипендията и т.н. Защото тук банкоматите не показват баланс на чужди сметки и няма как да знае какви пари има в картата и да проверя дали са му превели вече стипендията и т.н. То не, че е супер проблем това, но много по-добре да може да си прави справка понякога :) Ясно, за Рена, проверих го къде е сега :) Е, то значи няма да му трябва карта за транспорт там, градчето е малко и удобно. А аз тук съм в по-голям град и той е доста разпилян, и къщата ми не е в центъра и няма как без транспорт. Та поне този разход ще спести :) Ако, обаче иска до по-големия град да ходи, са си скъпи билетите. Е, няма да е кой знае колко, но тук за градско, втория ден като пътувах от квартала ми до центъра за 15-20мин с буса, билета струва 40 крони, над 10лв.. само едната посока. Ако се закупи с смс или по инетрнет, мисля, че е 30 крони, но не съм сигурна, не съм се интересувала откакто си взех карта. Транспорта е доста скъп, влаковете казаха че са им по-скъпи от автобусите, ако се движиш из страната, и към 70-80 и нагоре евро може да излезе един билет. Та внимайте с транспорта как ще го уредите, ако буквате предваително по нета, може да излезе по-евтино. За сравнение, с нискотарифната им компания, която уж се води, полета който гледах от бургас до осло, беше много по-евтин от цените дето ми излязоха например за осло - трондхайм, а разстоянието до тук от осло е към 350км.. Това е засега, довечера пак ще пиша, ако имате още въпроси :)

• 2 седмици по-късно...

http://www.touring.de/ вдясно сменяш езика с английски, ако не знаеш немски, и си избираш дестинации, можеш от осло да стигнеш до берлин, сега гледах към 80 евро е билета еднопосочен, което доста евтино ми се струва, но не съм сигурна дали само с бус се пътува или и с ферибот (всеки случай самолет не участва :D ), защото пише, че 2 смени има, но не съм се заглеждала подробно. а от берлин има бг автобуси, юнион ивкони със сигурност пътуват от/до там и сф. така, че това е вариант, може и други да има, ако провериш в гугъл :D това е сайта на ивкони, като аз съм пътувала само веднъж с тях дo чужбина с ужасно неудобен автобус и не знам, никога отново с бус за повече от 5-6 часа път! http://www.union-ivk...om/razeu_v-23-1

аз никога не бих си го причила, такава лудница и 3 дена път с камили, но щом те е страх със самолет те разбирам :)

PS. сега видях, че с този първия сайт дето посочих по-горе има възможност и да се букне пак с бус германия-бг, като има опция и не само за сф, а и за др градове. 110 евро е цената до сф, та виж и тях, може да са по-удобни от юнион :)

хайде, успех и лек път :)

Редактирано от midnight_m (преглед на промените)

http://www.touring.de/ вдясно сменяш езика с английски, ако не знаеш немски, и си избираш дестинации, можеш от осло да стигнеш до берлин, сега гледах към 80 евро е билета еднопосочен, което доста евтино ми се струва, но не съм сигурна дали само с бус се пътува или и с ферибот (всеки случай самолет не участва :D ), защото пише, че 2 смени има, но не съм се заглеждала подробно. а от берлин има бг автобуси, юнион ивкони със сигурност пътуват от/до там и сф. така, че това е вариант, може и други да има, ако провериш в гугъл :D това е сайта на ивкони, като аз съм пътувала само веднъж с тях дo чужбина с ужасно неудобен автобус и не знам, никога отново с бус за повече от 5-6 часа път! http://www.union-ivk...om/razeu_v-23-1

аз никога не бих си го причила, такава лудница и 3 дена път с камили, но щом те е страх със самолет те разбирам :)

PS. сега видях, че с този първия сайт дето посочих по-горе има възможност и да се букне пак с бус германия-бг, като има опция и не само за сф, а и за др градове. 110 евро е цената до сф, та виж и тях, може да са по-удобни от юнион :)

хайде, успех и лек път :)

t...

Редактирано от capnemo
кирилица!!!! (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

здравейте от топлия Кипър.сега след като пазара на труда е отворен за българите считано от 18 юни 2012 г.как стоят нещата.Пак ли е нужно регистрация в полиция,по лесно ли се намират квартири,дали са нужни препоръки от норвежци за намиране на работа.

• 2 седмици по-късно...

здравейте от топлия Кипър.сега след като пазара на труда е отворен за българите считано от 18 юни 2012 г.как стоят нещата.Пак ли е нужно регистрация в полиция,по лесно ли се намират квартири,дали са нужни препоръки от норвежци за намиране на работа.

За квартирите и работата нещата останаха същите ,много трудно е,иначе вече имаме право на престой дори и с минимална заетост ,мисля ,че може дори и с 5 % ,което досега беше проблем ,защото не можеше да останеш тук ако не си поне с 80 % заетост.

Ами кое се е променило, то4но нищо, ако не знаете езика , нито работа , нито квартира, респективно и регистрация. Без езика и 5% заетост е ме4та. Колкото до 4ейндж бюрата , трудно. И като 4овек работещ с пари тук знам , 4е е абсурдно да се хване българин на работа, в която има допир до пари без препоръка от норвежка фирма. Нека опита , ама аз съм информиран оптимист. Поздрави!!!

Здравейте на всички в този чудесен форум.

Имам следното предложение за работа в Норвегия и моля за съвет към запознатите това добро ли е като заплащане или не?

Работата е като камериерка в хотел ,заплата е 19500 нок от тях удръжки за Ro befor tixom drawing crowns-4800 per monts ,bodrd drawingcrowns-2800 per monts and 300 for adm.servise.

Чиста сума за получаване след всички удръжки и такси е 7270 НОК

Това добро заплащане ли е или е твърде малко?

Предложението е от българи който имат регистрирана фирма в Норвегия и набират кадри в туризма,притеснява ме това че ме уверяват че вс е легално и няма място за притеснение но искам да бъда сигурна че всичко е наред.

Трябваше да подпиша договор с въпросната фирма като ще ми бъде удържано от първата заплата около 200 евро такса за издаване на вс нужни документи и че нямам право да работя в Норвегия през следващите 10 години чрез друга фирма а само чрез нея.

Сега чакам дали ще бъда одобрена от въпросния хотел и евентуално изпращане на договор за работа до 3/4 дни.

Благодаря на всички който ще ми отговорят

Здравейте, Ами робовладелска ми изглежда тая работа- парите са малко/ не разбрах покрива над главата в "удръжките" ли е?!?/ Тука стандарта не е като в България и ако влиза квартирата парите пак са малко, а ако не е калкулирана квартирата Ви съветвам сериозно да си помислите преди да подпишете подобен договор :( И 200 евро за какво?!? Тука издаването на документи е горе-долу безплатно. И тези 10 години.... без коментар. Може и да не са точно мошеници и наистина да осигуряват работа, ама на каква цена?!? Вие си решавате... Ние сме се справили със собствени сили / аз и съпругата ми/ При всички положения Ви пожелавам успех!!! Поздрави, Иван!

Здравейте,

Ами робовладелска ми изглежда тая работа- парите са малко/ не разбрах покрива над главата в "удръжките" ли е?!?/ Тука стандарта не е като в България и ако влиза квартирата парите пак са малко, а ако не е калкулирана квартирата Ви съветвам сериозно да си помислите преди да подпишете подобен договор :(

И 200 евро за какво?!? Тука издаването на документи е горе-долу безплатно.

И тези 10 години.... без коментар. Може и да не са точно мошеници и наистина да осигуряват работа, ама на каква цена?!?

Вие си решавате... Ние сме се справили със собствени сили / аз и съпругата ми/

При всички положения Ви пожелавам успех!!!

Поздрави, Иван!

Благодаря за отгова на Иван и аз като търсех инфо заплата под 30000нок няма,

Та заплатата която ми обещават е 19500 нок от тях удържат за спане храна и данъци и чистата сума за получаване е 7270 нок,

Договора се сключва с тази норвежка фирма който са българи музиканти и от 30 год живеят там и ме уверяват че с това се занимават и помагат на хората.

Помагат ама как?И тъй като ми стана много странно как веднага ме избраха защото си мислят че съм сериозна-да ама не да печелят на мой гръб.

Аз предполагам че заплатата е съвсем различна защото те един вид са посредници сключват договор с въпросния хотел за сумата Х а на нас балъците дават трохи,а тия 200 е са за това че ще ми издадат документи защото било нерви и т,н, и трябвало да покриват разходи по адвокати и счетоводители и тия 200 е са нищо и би трябвало по 500 да вземат.

Друга важна подробност е че договора е за 2 месеца с опция за удължаване като ме уверяват че ако си върша прилично работата няма проблем да остана и забележете дори ще ми помогнат да намерят работа на съпруга ми макар че той не знае никакъв език.И това ми звучи доста странно и в първоначалната ни уговорка трябваше да ме посрешнат в Осло на летището а сега трябва сама да хвана бус до централна гара и от там до Gol така се казва градчето където ще ме чака съпругът на бълг колежка,малко странно за човек който никога не е бил в тази държава да се оправи сам,отново уверения че няма как да се объркам и т,н, питам ги колко пари ще ми са необходими а те-50-70 евро само за вътрешен транспорт в хотела имало всичко,

ако някой е проявява интерес да ми пише на лични ще му даминформация как се казва тази фирма

Благодаря още веднъж на всички за съветите още не съм взела решение и чакам вашите съвети тъй като от въпросната фирма ще ми звъннат този четвъртък

Моля помагайте бързо със съвети заслужава ли си или не

Здравейте и аз съм в Норвегия- ?rsta от седмица. Дойдох при приятеля ми, като цяло ми харесва, (освен, че ми е малко скука) но смятам да се запиша на курс, да науча езика и да си намеря работа. Виждам, че и с английски се получава, но пък за работа искат норвежки, ще го учим няма как :) Много ще се радвам да се запозная с някой и да можем да си контактуваме, аз излизам, обикалям магазините (не че са много:), карам колело, намерих си фитнес, но сама ми е някак....тъпичко.

Благодаря за отгова на Иван и аз като търсех инфо заплата под 30000нок няма,

Та заплатата която ми обещават е 19500 нок от тях удържат за спане храна и данъци и чистата сума за получаване е 7270 нок,

Договора се сключва с тази норвежка фирма който са българи музиканти и от 30 год живеят там и ме уверяват че с това се занимават и помагат на хората.

Помагат ама как?И тъй като ми стана много странно как веднага ме избраха защото си мислят че съм сериозна-да ама не да печелят на мой гръб.

Аз предполагам че заплатата е съвсем различна защото те един вид са посредници сключват договор с въпросния хотел за сумата Х а на нас балъците дават трохи,а тия 200 е са за това че ще ми издадат документи защото било нерви и т,н, и трябвало да покриват разходи по адвокати и счетоводители и тия 200 е са нищо и би трябвало по 500 да вземат.

Друга важна подробност е че договора е за 2 месеца с опция за удължаване като ме уверяват че ако си върша прилично работата няма проблем да остана и забележете дори ще ми помогнат да намерят работа на съпруга ми макар че той не знае никакъв език.И това ми звучи доста странно и в първоначалната ни уговорка трябваше да ме посрешнат в Осло на летището а сега трябва сама да хвана бус до централна гара и от там до Gol така се казва градчето където ще ме чака съпругът на бълг колежка,малко странно за човек който никога не е бил в тази държава да се оправи сам,отново уверения че няма как да се объркам и т,н, питам ги колко пари ще ми са необходими а те-50-70 евро само за вътрешен транспорт в хотела имало всичко,

ако някой е проявява интерес да ми пише на лични ще му даминформация как се казва тази фирма

Благодаря още веднъж на всички за съветите още не съм взела решение и чакам вашите съвети тъй като от въпросната фирма ще ми звъннат този четвъртък

Моля помагайте бързо със съвети заслужава ли си или не

7 000 крони са мизерни пари ,а това ,че няма да те чакат на Осло ,малко намирисва ,тук в Осло и в Норвегия е фраш с българи ,ако толкова им трябва човек за тая работа досега да са намерили .

7 000 крони са мизерни пари ,а това ,че няма да те чакат на Осло ,малко намирисва ,тук в Осло и в Норвегия е фраш с българи ,ако толкова им трябва човек за тая работа досега да са намерили .

То се разбра че заплатата е малка но нека който знае какви са заплатите по браншове в Норвегия дори и ориентировъчно да сподели,колко часа е работната седмица или колко е месечно,колко се заплаща извънредният труд .

мисля че ще е полезно за всички който искат да дойдат и да работят в тази страна ,както и как варират цените на квартирите хранителните стоки,

транспорта ,,информация за времето и всичко с което сте се сблъскали в тази страна докато се адаптирате към начина на живот.

Първо, 7000 NOK са крайно недостатъчни за живот в страна като Норвегия, където стандартът е много висок и е много скъпо. Отделно, тази точка от договора, че за следващите 10 / ДЕСЕТ ??? / години нямате право да работите в страната чрез друга фирма е направо неадекватна, да не кажа незаконна. Не може да има подобни правила, това е изключително съмнително. На ваше място бих се отказал от всякакви взаимоотношения с тази "фирма". Да, и споменатите "удръжки" за документи са пълна лъжа. Аз лично живея в Швеция, но тук при нас каквито и документи да съм искал от институциите- всичко е било напълно безплатно, без участието на никакви адвокати или счетоводители. Постарайте се да търсите работа без посредници, или поне без такива от България. Това, което описвате, е пълно мошеничество.

Здравейте, аз съм от скоро в Норвегия, или по точно Bergen (Ask?y) :) искам да попитам има ли други българи наоколо които имат време и желание да се срещнем! вече почти 2 месеца съм тук и ми е самотно

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.