Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Ами то и слънцето е в изобилие в България, но не можем да се похвалим с ниски цени на тока

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Аз съм от 4 месеца в Норвегия, все още не говоря норвежки, само английски. Работата си я намерих сам, от България, в Норвежка фирма, която нямаше дори пусната обява за вакнтно място. Всичко стана много набързо - за две седмици, билета и хайде на самолета. Имах интервю по телефона, получих одобрение, договора го подписах на първия ден като пристигнах. Спах на летището първата вечер. Нямах уредена квартира, една от жените в администрацията ме настани в стая от нейната къща две седмици, докато си намеря квартира. Всъщност от фирмата много ми помогнаха с всичко - квартира, документи, информация. Не съм се занимавал с никакви посредници и фирми. Всичко сам си уреждах. Всичко е индивидуално, зависи от стажа, опита който имате.

Aiming high - going far!

Няма нищо невъзможно. Успех на търсещите!

rosicha1234

Само не каза какво работиш, каква ти е дипломата, в кой край на Норвегия си отишъл :) защото общо казано.. според това с какви думички ще заместиш моите въпроси, може да ти се случат 5, 6 различни неща :) приемер - ако си доктор много на север, където няма много доктори.. и ако в Осло, Берген...и си в бранш в който достатъчно норвежци се натискат и ти им подяждаш хляба :)

Редактирано от Valeri Hristov (преглед на промените)

В Берген съм, машинен инженер, работя същата работа, която съм работил 5 години в БГ, просто смених фирмата. ;)

В Берген съм, машинен инженер, работя същата работа, която съм работил 5 години в БГ, просто смених фирмата. ;)

Е .. тогава си посрещнат добре :) като станеш шеф и ти потрябва технически сътрудник или шофьор, се обади :begging: тъкмо ще ти пея и свиря на купоните :guitar11: само се надявам да не слушаш чалга :baseball6:

Здравейте, бих искала да попитам има ли някой който работи в Ставангер в телекомуникационна компания? Интересува ме как стоят нещата в Норвегия. Имат ли центрове за наблюдение на мрежата? Благодаря предварително.

Здравейте на всички съфорумници!Изчетох цялата тема и съм адски благодарна на хората,които са отделили от времето си за да споделят опит и информация и да помогнат на неориентираните заблудени агънца решили да поемат пътя към щастието в Норвегия!Няма да изпадам в подробни обяснения за моята история или за житейските ми проблеми и неволи,понеже едва ли на някой му се занимава с чуждите проблеми.Искам обаче да попитам дали някой знае как стои въпроса с прехвърляне от български университет в норвежки....Аз съм студентка 3-та година в България и искам да завърша образованието си в Норвегия.Знае ли някой дали е възможно да изкарам последната година от образованието си за бакалавър в Норвегия или трябва да завърша бакалавърска степен тук и евентуално да следвам магистратура там.Питах в моя университет но те естествено свиха ръмене в недоумение и казаха "ми не знам"!Та много ще се радвам ако има някои,които е наясно как стоят нещата по този въпрос и сподели опит

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,аз съм нов.Чета всичко тук защото синът ми е в Норвегия.Той работи в един рибен завод вече около 6 месеца.Доволен е от парите ,но неговата цел е да учи в Трондхайм.Знае много добре Норвежки и Датски и отлично Английски и Френски.Учи 2 години в Копенхаген,но парите свършиха и той бе принуден да работи за да продължи обучението си.Искам да попитам,ако завърши магистратура,живот и здраве след 5 години(учи IT програмиране),ще може ли да си намери добра работа в Норвегия.Много е талантлив,но за съжаление беден. Благодаря предварително за отговорите До скоро.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Отдавна следя темата и благодарение на споделеното тук неведнъж се предпазих от плъзналите "посредници" за работа. Случайно попаднах на обява за почистване на къщи и с мисълта, че това е поредният мошеник пратих СV. За моя най-голяма изненада ми се обади дама,която ми предложи работа за 60 крони на час, с осигурена квартира без никакви такси и комисонни. Тя имала собствена фирма аз трябва само да си купя самолетният билет. Проблемът за мен е, че няма да работя с договор а от всичко изчетено тук ми стана ясно, че това е рисковано. Жената ми каза, че отговорността е за нея като работодател а за мен това не е проблем. Ако някой знае какви са санкциите за работещите без договор моля да сподели. Също така при подсигурена безплатна квартира може ли да се живее нормално с 60 крони на час (40 часа седмично) при положение, че трябва да си плащам само храна и телефон? Благодаря Ви предварително.

Редактирано от Dani_ (преглед на промените)

Здравейте, случайно някой от вас да е чувал, че Кралство Норвегия, е решила да заселва един район наречен Тиснеси (не го намирам на картата), предпочитали българи и румънци, предимно семейства. Осигуряват къщичка и работа, шофьори и съответно по рибни фабрики....Това го разбрах докато си бях в Русе, казаха, че информация имало във фейса. Но явно нещо не ми е предадено както трябва, защото не намирам нищо.
  • 3 седмици по-късно...

Ако пак някой пропише на латиница получава наказание!

• 2 седмици по-късно...

Ами ако не го намирате във "фейса" значи най-вероятно е партенка... Ама и добро място за набиране на инфо. По-добре е udi.no. А към по-горе... не съветавам никого да идва на "черно". Парите са смешни ама не е само това проблема... това е едно блато, от което трудно се измъква човек.

• 1 месец по-късно...

Здравейте на всички и весело посрещане на Новата Година

и аз имам въпроси за работа и живот в Норвегия ,имам сертификати за работа и като гледам за тази работа се дават добри пари

но не знам норвежки,а само английски

не знам и от къде да започна с търсенето на квартира и подготвянето на всички документи необходими за легално започване на работа

мисля да тръгвам за Норвегия малко като се позатопли времето,пролетта и затова искам да понауча нещо за това какво ще ме очаква там

ще се радвам да пишете и да давате мнения

Здравейте

Здравейте на всички и весело посрещане на Новата Година

и аз имам въпроси за работа и живот в Норвегия ,имам сертификати за работа и като гледам за тази работа се дават добри пари

но не знам норвежки,а само английски

не знам и от къде да започна с търсенето на квартира и подготвянето на всички документи необходими за легално започване на работа

мисля да тръгвам за Норвегия малко като се позатопли времето,пролетта и затова искам да понауча нещо за това какво ще ме очаква там

ще се радвам да пишете и да давате мнения

Здравей,не знам каква ти е специалноста.Принципно,сертификати от България не се тачат много.Съветвам те,да не тръгваш просто ей така.Цените тук са доста високи и не е сигурно дали ще намериш работа.Проучи за фирми и работа в твоята област преди да тръгнеш.Всеки риск на сляпо,както и мисъл за работа на черно,могат да ти навредят адски много.

Здравейте! Отдавна следя темата и благодарение на споделеното тук неведнъж се предпазих от плъзналите "посредници" за работа. Случайно попаднах на обява за почистване на къщи и с мисълта, че това е поредният мошеник пратих СV. За моя най-голяма изненада ми се обади дама,която ми предложи работа за 60 крони на час, с осигурена квартира без никакви такси и комисонни. Тя имала собствена фирма аз трябва само да си купя самолетният билет. Проблемът за мен е, че няма да работя с договор а от всичко изчетено тук ми стана ясно, че това е рисковано. Жената ми каза, че отговорността е за нея като работодател а за мен това не е проблем. Ако някой знае какви са санкциите за работещите без договор моля да сподели. Също така при подсигурена безплатна квартира може ли да се живее нормално с 60 крони на час (40 часа седмично) при положение, че трябва да си плащам само храна и телефон? Благодаря Ви предварително.

Здравейте,може и да сте в Норвегия вече,но ако все още се чудите ще кажа,че 60 крони са страшно малко пари за тук.Освен това,след като не познавате дамата,как може да сте сигурна че всичко е така.Има много жени,които работят такава работа,но е рисковано.Може да отнесете солени глоби и да станете пишман,че сте тръгнали.Говорете да ви направят договор,макар и на минимален процент работа.Тук работата е на проценти.

Редактирано от mmmdd (преглед на промените)

Здравейте и за Много години на всички.

Благодаря за информацията. Така и не заминах и както чета добре, че не съм го направила.Дамата, с която се срешнах така и не ми се обади повече. Явно с въпросите си и желанието да имам договор е решила да не се занимава с мен :) .

Успех на всички през новата година.

Трябва ми информация относно работа в Норвегия като електро техник (еладжия) имам 2ра степен международен документ и за съжаление в България не мога да си намеря работа казаха ми че Бойко Борисов е пренасиочил парите за строежите и сега бълва магистрали като няма строителство няма и за мен да му се невиди.

Трябва ми информация относно работа в Норвегия като електро техник (еладжия) имам 2ра степен международен документ и за съжаление в България не мога да си намеря работа казаха ми че Бойко Борисов е пренасиочил парите за строежите и сега бълва магистрали като няма строителство няма и за мен да му се невиди.

Ако имаш някакви познати,ще е най-добре да отидеш при тях за начало и да търсиш работа на място.Търсиш в нета фирми и обикаляш.Трябва да знаеш,че квартира се намира адски трудно.Език също ще ти трябва,английски е задължителен и то повече от  добър.Лошото е,че от скоро,дори и с англ.не искат да вземат работници.Все пак,възможности винаги има.Ако документа е на български,задължително го преведи и легализирай.Направи си задължително CV и ако можеш вземи препоръки от работодател.Опитай ако желаеш,тези документи да ги разпратиш по фирми и агенции в Норвегия,още докато си в БГ.Съмнително е да ти звъннат,но все пак е крачка напред.Успех!

Редактирано от mmmdd (преглед на промените)

Благодаря много сложно звучи

А ти какво очакваш,лесно няма как да бъде.Довери се ако искаш на фирмите фантоми,да ти опапат париците.Между другото,какво толкова сложно видя?

Тоя сертификат ти важи както и в Бг една година,после изпит тук на норвежки ,както е редът и в Бг .

Здравейте!Имам много въпроси свързани със заминаването в Норвегия и ще бъда много благодарна,ако някой ми помогне.С приятелят ми решихме да заминем за Норвегия,но се чудим дали сега(завършвам бакалавър) или след като завърша магистъра.Не знам дали там БГ образование се признава.Знам английски език на сертификатно ниво,руски разговорно.Приятелят ми има всички категории за управление на моторни средства.Не знаем езика,а както пише във форумите без него е трудно да се намери каквато и да била работа.Нямаме познати,които са там,което означава че трябва да се оправяме сами.Ние мислим,че ще е по-добре да завърша магистъра и да се запишем на начален курс по норвежки език и след това да заминем,но искам да се посъветвам с вас.Какви документи са ни необходими освен свидетелство за съдимост,копия от дипломи,сертификати,лични карти...?Възможно ли е от тук да се свържем с работодател и да си намерим работа,което е по-добре от това да отидем там без работа.Мерси предварително за вашите съвети!:)))

• 2 седмици по-късно...

Здравейте някой може ли да ми кажа повече за данъците в Норвегия.Примерно ако брутната заплата е 45 000 NOK на месец.Колко ще е нетната.Казват че мнгого високи били данъците.Благодаря предварително.

Здравейте някой може ли да ми кажа повече за данъците в Норвегия.Примерно ако брутната заплата е 45 000 NOK на месец.Колко ще е нетната.Казват че мнгого високи били данъците.Благодаря предварително.

Такава заплата е доста висока.Обикновенно заплатите на средния норвежец варират от 23 000-34 000.Данъцоте са 36 процента,но за такава заплата стават по-големи.Могат да достигнат до 50 процента.

Здравейте!Имам много въпроси свързани със заминаването в Норвегия и ще бъда много благодарна,ако някой ми помогне.С приятелят ми решихме да заминем за Норвегия,но се чудим дали сега(завършвам бакалавър) или след като завърша магистъра.Не знам дали там БГ образование се признава.Знам английски език на сертификатно ниво,руски разговорно.Приятелят ми има всички категории за управление на моторни средства.Не знаем езика,а както пише във форумите без него е трудно да се намери каквато и да била работа.Нямаме познати,които са там,което означава че трябва да се оправяме сами.Ние мислим,че ще е по-добре да завърша магистъра и да се запишем на начален курс по норвежки език и след това да заминем,но искам да се посъветвам с вас.Какви документи са ни необходими освен свидетелство за съдимост,копия от дипломи,сертификати,лични карти...?Възможно ли е от тук да се свържем с работодател и да си намерим работа,което е по-добре от това да отидем там без работа.Мерси предварително за вашите съвети! :)))

Не ти трябва свидетелство за съдимост.Напоследък е доста трудно,но тръгвайте смело,щом сте решили.Желателно е приятелят ти да тръгне пръв,ако знае английски може да си намери работа като шофьор отначало.Разнасяне на пици или нещо подобно.Никак не е ефтино,да ви кажа.Вземете си повечко пари за начало.,

Имайте предвид, че сравнително високите заплати не означават непременно много висока покупателна способност, тъй като стандартът в Норвегия е много завишен. С една дума, всичко е много скъпо, като се започне от храната и се стигне до наем за жилище. В това отношение Швеция или Дания е може би за предпочитане.

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,

А ще мога с  бруто заплата 45000 NOK  на месец да издържам семейство от трима души.Да плащаме наема на апартамент с две спални,да поддържам 10 годишна кола  и да има за храна и всички дневни разходи.Благодаря предватрително за отговорите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.