Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте! Аз съм машинен инженер с опит около 3 години в машиностроенето. Наскоро се свързах с една Норвежка компания, която ми предлага работа като оператор на машини с ЦПУ. Та аз съм решен да замина някои би ли ме посъветвал, колко пари ще са ми нужни първоначално докато започна да препечелвам пари. 

Благодаря!

Предлаганото първоначално заплащане през пробния период е 180НОК на час, достатъчно ли е за сам човек да си покрива нуждите?

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте,

А ще мога с  бруто заплата 45000 NOK  на месец да издържам семейство от трима души.Да плащаме наема на апартамент с две спални,да поддържам 10 годишна кола  и да има за храна и всички дневни разходи.Благодаря предватрително за отговорите.

Изключително зависи от темповете на пазаруване :). Но иначе- да, може да се издържате. 

Здравейте! Аз съм машинен инженер с опит около 3 години в машиностроенето. Наскоро се свързах с една Норвежка компания, която ми предлага работа като оператор на машини с ЦПУ. Та аз съм решен да замина някои би ли ме посъветвал, колко пари ще са ми нужни първоначално докато започна да препечелвам пари. 

Благодаря!

Предлаганото първоначално заплащане през пробния период е 180НОК на час, достатъчно ли е за сам човек да си покрива нуждите?

Здрасти,тези пари са ти напълно достатъчни.А и би трябвало работодателя да ти намери квартира,а в някои случай да я плаща,при тази ситуация.Ако ти плащат квартирата,са ти достатъчни за начало 10 000 крони.Ако вземеш заплата след месец,което е оптималния вариант като започнеш работа(в някои фирми плащат и  на 2 седемици),дори ще ти останат от тази сума.Но е хубаво да попиташ,как стои въпроса с квартирата,ако я плащаш ти,дали има депозит и за колко време.Тогава към тази сума 10 000 NOK прибави и сумата,която ти кажат за квартира.10 000 NOK,не са малко пари,но тръгни с такава сума за да си спокоен.Успех!

Здравейте на всички В Норвегия съм от 6 месеца,живея и работя в Трондхайм всичко върви нормално доволен съм от живота тук ...... и т.н. Имам няколко въпроса и силно се надявам да получа добри отговори от вас 1- Има ли курсове по норвежки в трондхайм специално за българи т.е. ( българо-норвежки) или по-добре ми дайте малко инфо как да науча норвежки 2-получавам 9 000 крона от които 1453 ги удържат незнамза какво аз получавам чисти 7547крона при положение че не плащам квартира,ядене(два пъти на ден включително и почивния ден) и пътни та въпроса ми е дали това е добре като за начало докато науча норвежкия

Здравейте! Отдавна следя темата и благодарение на споделеното тук неведнъж се предпазих от плъзналите "посредници" за работа. Случайно попаднах на обява за почистване на къщи и с мисълта, че това е поредният мошеник пратих СV. За моя най-голяма изненада ми се обади дама,която ми предложи работа за 60 крони на час, с осигурена квартира без никакви такси и комисонни. Тя имала собствена фирма аз трябва само да си купя самолетният билет. Проблемът за мен е, че няма да работя с договор а от всичко изчетено тук ми стана ясно, че това е рисковано. Жената ми каза, че отговорността е за нея като работодател а за мен това не е проблем. Ако някой знае какви са санкциите за работещите без договор моля да сподели. Също така при подсигурена безплатна квартира може ли да се живее нормално с 60 крони на час (40 часа седмично) при положение, че трябва да си плащам само храна и телефон? Благодаря Ви предварително.

Здравей,Дани!

Опитах да ти пиша тук на ЛС,но нещо не се получи.Както и да е.

Опасявам се,че и аз,също като теб,съм се отзовавала по тази обява за работа в Норвегия!Мисля,че е една и съща,понеже въпросната дама периодично пуска такива обяви.Разговаряла съм с нея по телефона,дори лично се срещнахме,но така и не провокира доверие в мен,за да замина.Просто наема хора без никакви договори за по 3 месеца работа там.Данъци съответно не се плащат също,което е адски рисковано.После ги връща в Бг и ако е "доволна" от работата им,ги взима след време пак...И така "върти" насам-натам едни и същи жени за почистване на домове,офиси и прочее/ако и те са доволни,понеже ме съмнява/.Работила съм в Норвегия и тези 60 крони на час,които дава,са буквално подигравка!Като се вземе под внимание,че и периодът,за който се заминава е смешен,се получава едно нищо.Само колкото да се разочароваш.

Ти продължаваш ли да се оглеждаш за работа?Би било добре да се свържем двете с теб!:)Давам ти свой мейл.Ако искаш,пиши!Ще се радвам да поддържаме връзка с цел обмяна на опит и информация!

[email protected]

Здравейте на всички В Норвегия съм от 6 месеца,живея и работя в Трондхайм всичко върви нормално доволен съм от живота тук ...... и т.н. Имам няколко въпроса и силно се надявам да получа добри отговори от вас 1- Има ли курсове по норвежки в трондхайм специално за българи т.е. ( българо-норвежки) или по-добре ми дайте малко инфо как да науча норвежки 2-получавам 9 000 крона от които 1453 ги удържат незнамза какво аз получавам чисти 7547крона при положение че не плащам квартира,ядене(два пъти на ден включително и почивния ден) и пътни та въпроса ми е дали това е добре като за начало докато науча норвежкия

Здрасти!Ориентира ли се вече за курсове?Можеш да изпратиш запитване на долупосочените координати за контакти:

Българо-Норвежко Дружество Bulgarsk-Norsk Forening Създадено в Осло от група българи и норвежци през март 2007 г., официално регистрирано в Норвегия през май 2007 г. Главната цел е съхраняване на българската култура и традиции и развитие на културното и социалното сътрудничество между България и Норвегия. Част от усилията на членовете са насочени към подпомагане на процеса на интеграция на сънародниците ни в Норвегия, както и съдействие за инициативи, насочени преди всичко към децата и младежите. Дейностите на дружеството се финансират основно от членски внос, управителният му съвет се състои от 4 души и провежда срещите си в Осло. Председател: Йорданка Маджарова Брютейг E-mail: [email protected] Уеб-сайт: www.bgnor.org

• 4 седмици по-късно...

Здравейте!

Тази година завърших бакалавър и се замислям за магистратура в Норвегия. Учудващо в нета няма толкова информация, колкото очаквах, а дори и да има, е доста е хаотична. Интересува ме, ако има някой, който учи или е учил там, да сподели как точно се кандидатства и особености  около кандидатстването. Доколкото разбрах се попълва формуляр от самия сайт на университета и след това, ако си одобрен, им изпращаш копие от документите си. Не разбрах много добре какво представлява Nokut и дали самият университет, в който си учил, ти го издава. Освен това на някои места пишеше, че трябва да докажеш, че можеш да се издържаш сам там. В такъв случай какъв документ е необходим? А как стои въпросът със стипендиите, общежитията? Пълна мъгла ми е всичко  :ohmy:

Здравейте някой може ли да ми кажа повече за данъците в Норвегия.Примерно ако брутната заплата е 45 000 NOK на месец.Колко ще е нетната.Казват че мнгого високи били данъците.Благодаря предварително.

Здравейте някой може ли да ми кажа повече за данъците в Норвегия.Примерно ако брутната заплата е 45 000 NOK на месец.Колко ще е нетната.Казват че мнгого високи били данъците.Благодаря предварително.

36 % върху брутната

Здравейте,

твърдо съм решил да емигрирам в Норвегия ,но на север в малко грaдчe и да търся работа в сферата на риболова. Мисля, че ще е по-лесно отколкото в големият град . Моля да споделите мнения .

Редактирано от niki_velikov (преглед на промените)

Навсякъде е лесно, стига да си намериш легална работа работа. Но ако е на север- приготви се за студено лято и дълга тъмна зима.

Навсякъде е лесно, стига да си намериш легална работа работа. Но ако е на север- приготви се за студено лято и дълга тъмна зима.

Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли :)

• 2 седмици по-късно...

A, хич не е студено, цели 20 градуса стигна миналата година лятото, даже на плаж ходих  :diving:

Здравейте,

твърдо съм решил да емигрирам в Норвегия ,но на север в малко грaдчe и да търся работа в сферата на риболова. Мисля, че ще е по-лесно отколкото в големият град . Моля да споделите мнения .

Кое е това градче Ники, ако не е тайна :)

• 2 седмици по-късно...

Даваме си квартирата в Норвегия под наем за 3 месеца, юни, юли и август. Намира се на 15 км от Осло, посока Швеция. Ако някой се интересува, нека да пише. Удобна е за един човек или семейство без деца.

Освен това, ако някой знае къде да публикувам тази обява за българи, нека пише. Предварително благодаря.

Даваме си квартирата в Норвегия под наем за 3 месеца, юни, юли и август. Намира се на 15 км от Осло, посока Швеция. Ако някой се интересува, нека да пише. Удобна е за един човек или семейство без деца.

Освен това, ако някой знае къде да публикувам тази обява за българи, нека пише. Предварително благодаря.

Пишете на [email protected] за квартирата

Здравейте аз също съм решил да емигрирам в Норвегия .Изкарах курс по Норвежки и уча упорито,някой от вас можели да ми помогне с намиране на работа , каквато и да е.Мога да се справям почти с всичко.Завършил съм стругар-фрезист,работил съм като шофьор категория C ,работил съм в паркове и градини и съм гледал селскостопански животни.На 40 години съм ,семеен с две деца.В момента съм безработен.Вече пускам CV 3 месеца но нямам резултати.Ще ви бъда много благодарен ако някой ми помогне,няма значение в коя част на Норвегия .

Здравейте.Предлагат ми работа в Норвегия в град Bremnes като оператор на ЦПУ машини . Пратиха ми договор който трябва да сканирам подпиша и пак да сканирам и да го пратя за да ми купят билет до там . Та идеята ми е някои с познания по норвежки да ми помогне с превода на тоя договор , понеже аз малко се съмнявам защото всичко става прекалено бързо за да ми изглежда нормално. Ако има някои желаещ да помогне моля скайпа ми   cveti_p (monio)

ЗДРАВЕЙТЕ,

Предстои ми заминававане за Норвегия на .Въпросът ми е: Мога ли да започна работа с личната си карта а в последствие да си извадя паспорт, защото на моя отдавна му е изтекъл срока.Аз живея в Кипър и не съм го подновявала/

ЗДРАВЕЙТЕ,

Предстои ми заминававане за Норвегия на .Въпросът ми е: Мога ли да започна работа с личната си карта а в последствие да си извадя паспорт, защото на моя отдавна му е изтекъл срока.Аз живея в Кипър и не съм го подновявала/

Не ти е нужен паспорта тук, съвсем спокойно може да се регистрираш в полицията, после в скат за да ти излезе този персоналния номер, но зависи, ако идваш с готова работа, те като те назначат ще ти оправят документите, без ти да се занимаваш, но пък ако идваш без работа е малко по- различно :) 

Вземи си паспорт,не струва много,но може да имаш проблеми без него.

Не ти е нужен паспорта тук, съвсем спокойно може да се регистрираш в полицията, после в скат за да ти излезе този персоналния номер, но зависи, ако идваш с готова работа, те като те назначат ще ти оправят документите, без ти да се занимаваш, но пък ако идваш без работа е малко по- различно :)

Говорим за лична карта и за червен паспорт, с лична карта съвсем спокойно и легално може да се регистрираш в Норвегия, както и да пътуваш само с лична карта и да започнеш работа тук, за какво ти е нужен червения паспорт?

Говорим за лична карта и за червен паспорт, с лична карта съвсем спокойно и легално може да се регистрираш в Норвегия, както и да пътуваш само с лична карта и да започнеш работа тук, за какво ти е нужен червения паспорт?

Хм, ако решиш да теглиш кеш адванс искат и втори документ за самоличност.. За ирландския PPS също ми искаха и паспорт. Ако случайно си загубиш личната карта как можеш да докажеш че това си ти?

Благодаря на всичко, които ми отговориха и коментираха!

От години живея в Кипър и не ми е бил нужен червен паспорт.Тук си имаме жълти листи, а и до България си пътувам само с лична карта.<%

Редактирано от Atanaska Dobreva (преглед на промените)

Здравейте. Планирам заминаване съвсем скоро, но не успявам да намеря точна информация относно дипломите. Магистър по счетоводство съм и имам сертификат за владеене на английски език (FCE). Признават ли някой от документите? Има ли шанс да си намеря работа по специалността?

Благодаря на всичко, които ми отговориха и коментираха!

От години живея в Кипър и не ми е бил нужен червен паспорт.Тук си имаме жълти листи, а и до България си пътувам само с лична карта.<%

Ами ти явно си решила без паспорт да тръгваш,какво задаваш въпроси.От години живея в Норге и ти казвам,че е добре да тръгнеш с паспорт.Ако си решила да  спестиш 40 лв от паспорта...хахаха,за какво говорим.Норге не е Кипър.

Редактирано от mmmdd (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.