Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Това, което е истина, е, че наистина има закони в тези държави, които забраняват, каквото и да било психическо или физическо насилие да се извършва над деца. Дори и един шамар се смята за физическо насилие и са прави. Има хиляди други, в пъти по-подходящи методи за възпитание от това да си млатиш децата. Тук веднъж не съм видяла родител да посегне да си удари детето. Независимо от това дали е местен жител или емигрант.  Но има хора, които не разсъждават по този начин и смятат, че децата са тяхна лична и неприкосновена собственост и могат да се държат и да правят с тях, каквото те намерят за добре. Да, но не. В тези държави високата култура на поведение и съзнателност е факт и всеки поданик на тези държави е длъжен да спазва техните закони, независимо от нивото на съзнание, на което се намира или културата, от която идва.  Може в неговата култура да е нормално да си пребиваш редовно децата или да им раздаваш шамари на улицата, но щом са на територията на една от тези държави, са длъжни да живеят и да се съобразяват и с местната култура и законодателство. Никой не може да ти отнеме детето без сериозно разследване и солидни доказателства за малтретиране или неспособност да се грижиш за тях. Анонимни сигнали се разследват винаги, но без нужните доказателства, никой съд няма да вземе решение едно дете да бъде отделено от родителите си. Тези обвинения в корупция и "отвличане" на деца за мен са смешни и съм сигурна, че отнемането на децата от определени родители е било повече от основателно. Работя в социалната сфера и знам отлично как работи социалната система тук. Единственото, което бих могла да кажа за нея е, че пожелавам на всяка държава социалното ниво на услуги, закони, подпомагане, грижа и организация, каквито са тук и в Скандинавските държави. В училищата има също специални часове, в които се разказва за правата на децата. Обяснява им се какво е нормално родителско отношение и поведение и какво не е, за да имат база за сравнение. Показват се филми, разискват се ситуации. Отделно при докторските прегледи в училище, ако бъдат забелязани нередности, лекарите са длъжни да сигнализират при съмнение за малтретиране. В тези държави децата са по-ценни от златото в буквалния смисъл. Не само родителите им милеят за тях, но и обществото като цяло се грижи с много любов за тях. Но ще разберете какво точно имам предвид, след като поживеете известно време в Норвегия и се убедите лично как точно стоят нещата.Самата аз, ако имах възможност, щях да се преместя да живея в някоя от Скандинавските държави. Влюбена съм в техния манталитет и култура, обичам и да ми е студено, не консумирам често алокохол, обичам здравословния и уреден начин на живот и да съм близко до природата, затова и така силно ме тегли натам.

Това, което е истина, е, че наистина има закони в тези държави, които забраняват, каквото и да било психическо или физическо насилие да се извършва над деца. Дори и един шамар се смята за физическо насилие и са прави. Има хиляди други, в пъти по-подходящи методи за възпитание от това да си млатиш децата. Тук веднъж не съм видяла родител да посегне да си удари детето. Независимо от това дали е местен жител или емигрант.  Но има хора, които не разсъждават по този начин и смятат, че децата са тяхна лична и неприкосновена собственост и могат да се държат и да правят с тях, каквото те намерят за добре. Да, но не. В тези държави високата култура на поведение и съзнателност е факт и всеки поданик на тези държави е длъжен да спазва техните закони, независимо от нивото на съзнание, на което се намира или културата, от която идва.  Може в неговата култура да е нормално да си пребиваш редовно децата или да им раздаваш шамари на улицата, но щом са на територията на една от тези държави, са длъжни да живеят и да се съобразяват и с местната култура и законодателство. Никой не може да ти отнеме детето без сериозно разследване и солидни доказателства за малтретиране или неспособност да се грижиш за тях. Анонимни сигнали се разследват винаги, но без нужните доказателства, никой съд няма да вземе решение едно дете да бъде отделено от родителите си. Тези обвинения в корупция и "отвличане" на деца за мен са смешни и съм сигурна, че отнемането на децата от определени родители е било повече от основателно. Работя в социалната сфера и знам отлично как работи социалната система тук. Единственото, което бих могла да кажа за нея е, че пожелавам на всяка държава социалното ниво на услуги, закони, подпомагане, грижа и организация, каквито са тук и в Скандинавските държави. В училищата има също специални часове, в които се разказва за правата на децата. Обяснява им се какво е нормално родителско отношение и поведение и какво не е, за да имат база за сравнение. Показват се филми, разискват се ситуации. Отделно при докторските прегледи в училище, ако бъдат забелязани нередности, лекарите са длъжни да сигнализират при съмнение за малтретиране. В тези държави децата са по-ценни от златото в буквалния смисъл. Не само родителите им милеят за тях, но и обществото като цяло се грижи с много любов за тях. Но ще разберете какво точно имам предвид, след като поживеете известно време в Норвегия и се убедите лично как точно стоят нещата.Самата аз, ако имах възможност, щях да се преместя да живея в някоя от Скандинавските държави. Влюбена съм в техния манталитет и култура, обичам и да ми е студено, не консумирам често алокохол, обичам здравословния и уреден начин на живот и да съм близко до природата, затова и така силно ме тегли натам.

Дакини ,много съм Ви благодарна за информацията.Аз също работя в социалнатаасфера,социален работник съм от 16 год. Против насилието над деца съм под каквато и форма ,но ще излъжа , ако кажа, че никога не съм се карала на децата си. Но се старая да не се случва често за това не се страхувах толкоз от това ,а от факта ,че са отнели дете защота не спи в собствено легло .Aз имам 3деца най -малката е на 2г.8м. И още спи с мен въпреки ,че аз се опитвам да я отделя ,тя изпада в истерия ,ако не е до мен по - голямата е на 5 г. И се сърди ,че сестра и спи с мен а тя не така ,че често и тя спи при мен . Това знам ,че не е разрешено там,но как да им го обясня когата малката посинява от писъци ако не е до мен.Сърето ми се къса от мъка като я гледам.
  • Отговори 525
  • Прегледи 363,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Дакини ,много съм Ви благодарна за информацията.Аз също работя в социалнатаасфера,социален работник съм от 16 год. Против насилието над деца съм под каквато и форма ,но ще излъжа , ако кажа, че никога не съм се карала на децата си. Но се старая да не се случва често за това не се страхувах толкоз от това ,а от факта ,че са отнели дете защота не спи в собствено легло .Aз имам 3деца най -малката е на 2г.8м. И още спи с мен въпреки ,че аз се опитвам да я отделя ,тя изпада в истерия ,ако не е до мен по - голямата е на 5 г. И се сърди ,че сестра и спи с мен а тя не така ,че често и тя спи при мен . Това знам ,че не е разрешено там,но как да им го обясня когата малката посинява от писъци ако не е до мен.Сърето ми се къса от мъка като я гледам.

Не се притеснявайте, Светлана. Първо, едва ли ще се стигне дотам да ви питат защо малката Ви дъщеря все още спи с Вас. И, второ, има специални огранизации за психологическа помощ на родителите при възпитанието на децата, към които можете да се обърнете за съвет, ако смятате за нужно. Всяко училище или детска градина изпраща брошури с подробна информация за целите на различни организации, техните координати и приемни часове, както и курсове за родители, които се организират и лични консултации. Те обикновено са безплатни, тъй като се поемат от социалната Ви осигуровка. Дори могат да ви осигурят и литература по различни въпроси, свързани с психологията за израстващите. Ситуацията с малката Ви дъщеря не е нерешима, нито може да бъде повод да Ви отнемат детето. 

Не се притеснявайте, Светлана. Първо, едва ли ще се стигне дотам да ви питат защо малката Ви дъщеря все още спи с Вас. И, второ, има специални огранизации за психологическа помощ на родителите при възпитанието на децата, към които можете да се обърнете за съвет, ако смятате за нужно. Всяко училище или детска градина изпраща брошури с подробна информация за целите на различни организации, техните координати и приемни часове, както и курсове за родители, които се организират и лични консултации. Те обикновено са безплатни, тъй като се поемат от социалната Ви осигуровка. Дори могат да ви осигурят и литература по различни въпроси, свързани с психологията за израстващите. Ситуацията с малката Ви дъщеря не е нерешима, нито може да бъде повод да Ви отнемат детето. 

Благодаря Ви за информацията  :) .

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, 

Първо се извинявам ако ви правя offtopic.

Чувам хубави отзиви за Норвегия от приятели. Занимавам се с програмиране. Бихте ли ми казали какви са изискванията и как би могъл човек да се намери работа в тази сфера в  Норвегия? 

Има ли задължителни процедури или образователни дипломи, които трябва да притежава или се разчите предимно на опита и проверката. Също така има ли завишени изисквания към чужденците, при търсене на работа? 

Ако все пак някой е наясно с този сектор, би ли ми споделил предимно в кои области на програмирането се търсят хора в Норвегия (Java/.NET/FrontEndWeb/PHP.. и т.н.)?

Благодаря ви и хубав ден на всички.

Редактирано от sunLight868 (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Здравейте!

Бих искал да помоля за информация. Възнамерявам да пътувам към Норвегия към края на месеца, с цел търсене на работа. Нямам "вътрешна" информация, а основно от интернет. Затова и всяка насока ще ми бъде полезна. Добавям, че съм мъж, на 35, няма да търся признаване на квалификациите ми, търси се каквато и да е работа. Владеене на език - базово или малко по-добро, английски-средно. Например:

-в коя част на страната е по-вероятно да се намери работа?

-Какъв тип работа може да се надявам да намеря?

-има ли доста агенции за работа, евентуално интернет адреси, имейли и др.

- агенции за квартири - адреси, имейли, всякакви координати.

Може би клоня към Осло или околността. Ще съм благодарен за всякакви съвети!

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

търся работа като лекар /невролог/. според официални източници в Норвегия особено в северните региони има недостиг на лекари. Желая да намеря работа по специалността си без значение на региона, но нямям информация за условията за кандидатстване. Ако някой има информация или съвет благодаря!

Може ли някой да ми даде съвет как да си намеря каквато и да е работа в Норвегия?Имам дълга предистория-акушерка съм,имам оторизация от SAFH,учих норвежки в школа и имам сертификат за ниво Б1,а не намирам никаква възможност да си намеря някаква работа.Не се заблуждавам,че някой ще ме наеме по интернет за работа като акушерка,а и трябва да се положи изпит за езика на местна почва,затова и съм съгласна на всякаква работа като начало.

Ще съм благодарна ако някой може да даде адекватен съвет!

Благодаря!

• 2 седмици по-късно...

Здрвейте.Работя в Норвегия от 2 мес.като шофьор.Не е лесно особено ако си сам.Живея в района на Драмен в общежитие с общи бани и тоалетни.Мога да помогна - при мен може да живее още един човек,като делим наема.Условията са казармени,но се свиква.Тел. ми е 40575369.Симеон

• 2 седмици по-късно...

Здравейте , Българи мога ли да задам няколко въпроса надявам се да има някои , който ще може да ми помогне . Искам с жена ми да заминаваме на рибните фабрики в Ставангер миналото лято бяхме в Хортен и там имаше Българи , които бяха работили там и били останали много доволни , но загубих конктактите на всички след като се прибрах в България и виждам , че тука работите не варвят и искаме пак да заминаваме можете ли да ми кажете за някоя фирма с която се да свържа да попитам кога ще набират хора и дали има шанс изобщо да отидем да работим там ... ще съм ви много благодарен , ако помогнете ...

• 1 месец по-късно...

Здравейте на всички , искам фа се извиня за правописа но пиша от тел. С д две малки хлапета до мен Моля ви за помощ с малко информация .На съпругът ми му предлагат работа в Норвегия в Кристиансун мисля чр така се казваше града за 2500 евро начална заплата като зъботехник аз съм социален работник в бг. Имаме 3 деца и уреден живот .Но знаете положението тук неуредиците тъпите политици и др.такиеа та в момента сме в голяма дилема лакво да правим . Моля ви кажете ми как е там разбрах че децата в детските градини по цял ден са на вън дори обядват на вън това ме ужасява разкажете ми и др подробнодти най-вече за малките деца и дали аз бих могла да работя като доц.работник или трябва да уча . Благофарв ви и моля ви даите ми сьвет имам една седмица да решим до 20.12.2014

Редактирано от Svetlana Angelova (преглед на промените)

Здравей те, казвам се Даниел и живея в Берген в момента държа квартира с 2 спални , хол с кухня но се налага да напусна квартирата някой ако се интересува може да  ми се обади на тел;92446177.

Наемат е 11000 кр. на месец.

Имам и втори вариант да си поделим наема за срок от 6 месеца ,ако има желаещи може да пишете и във форума или да ми се обади те на телефона.

• 1 месец по-късно...

зтравеите, търся си секвартирант,квартира, по точно поткрив нат главата в НОРВЕГИЯ.

финансово обезпечен сам , влаdея само говорим и писмен английски.

ште си търся работа като готвач-proffesional chef,това е моята работа, 

все оште съм в бг. ако има някои които иска dа се опита заено с мен dа замине или вече е там и има нужdа от секватрирант нека пише или dа звънне благоdаря.

на 28 гоини сам и живея в софия -кн.

gsm 0896783909

феис; vladimir neykov

0896783909

• 1 месец по-късно...

Виждам, че няма много хора в темата, но все пак искам да попитам - има ли някой, който да работи като електротехник в Норвегия? 

• 1 месец по-късно...

Здравейте от две седмици съм в Норвегия мъжат ми работи във фабрика за пилешко месо но му плащат малко за това което върши.Искаме да попитаме някой знае ли фабрика където да отидем двамата да работим.Ние се намираме в Arnes бизо до Осло.Моля помогнете ни...Незнаем къде да отидем да питаме за работа насочете ни.Благодаря предварително.

• 1 месец по-късно...

Здравейте! Моля за малко информация относно живот и работа в Норвегия. Със съпругът ми сме работили на големите круизни кораби - аз 7 год, а той 4 год. И двамата сме англоговорящи. Аз съм с 15 год. стаж като икономист-управленец, а той е тон-режисьор. Били сме в Норвегия с круизните кораби и това е мястото, което харесахме най-много от всички държави, които сме обиколили ( а те не са малко). Наясно сме, че като всяко начало нещата няма да са розови, но заради огромният брой сайтове и заливането с безмислена информация, не успяваме да селектираме явно правилната картина. Моля да ми изпратите или постнете реални сайтове, линкове или статии, които да ни дадат вярната посока за начините на заминаване, престой, намиране на работа, условия за пребиваване. Предварително благодаря и пожелавам на всички ви успех и късмет.

:)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, можете ли да ми препоръчате фирма посредник за работа в Норвегия. Уча езика, имам 1 и 2 ниво, в момента сам продължавам с подготовката на езика. Какво ще ми препоръчате как да търся работа. Моята професия е трудно приложима в Норвегия, готов съм на всякаква работа.

• 8 месеца по-късно...

Здравейте моля Ви помогнете ми . Аз съм акушерка как стоят нещата за кандидатстване за работа език там всичко ако някой е запознат моля да ми помогне :)

преди 2 часа, Sevi93 написа:

Здравейте моля Ви помогнете ми . Аз съм акушерка как стоят нещата за кандидатстване за работа език там всичко ако някой е запознат моля да ми помогне :)

Не знам за в Норвегия, но ако не си на годинки и ако си избереш да научиш френски или немски, според мен сама ще си помогнеш, ама много.
След като си проговорила добре един език, сама ще си намериш работа и без никакви посредници. Ако дипломата ти е призната там където ще отидеш..

• 1 година по-късно...

Здравейте на всички в този форум!

Давате полезна и изчерпателна информация.

Бих искала да попитам има ли възможност за реализация като моделиер в Норвегия?

Това е моята професия. Благодаря ви предварително!

Здравейте на всички в този форум!

Давате полезна и изчерпателна информация.

Бих искала да попитам има ли възможност за реализация като моделиер в Норвегия?

Това е моята професия. Благодаря ви предварително!

• 5 месеца по-късно...

Здравеите аз не см в норвегия , но не живея в бг от 5 години . Наскоро разбрах че мои прияател с които загубих връзка от 2 години е в норвегия, казва се димитьр симеонов и е от дупница. Някои може ли да ми помогне да се свьржа с него. 

• 1 година по-късно...
Цитат

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...

Една приятелка, която от дълги години живее в Норвегия сподели тази снимка от там, и много ми хареса... ще я сложа с коментара към нея, защото съм напълно съгласна

" Изумителното човешко същество! Не ги обичам хич понякога. И им се възхищавам толкова, когато създават изкуство. Скални рисунки на 6000 години. Моите почитания, човеци, от каменната ера!"- Ausevik Sogn Og Fjordane- Norway

norwey.jpg

• 4 години по-късно...

Здравейте! Някой знае ли как се плаща на музикантите в Норвегия? На участие, на месец, какви са договорите, по колко часа се свири, изобщо - подробности по темата ще са ми много полезни! Благодаря предварително!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.