Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за кутия и захранване

Featured Replies

Понеже другата седмица ще сменям захранването, защото ще взимам нова видео карта от една страна и защото сегашното ми е 350 ватов боклук от друга, искам да задам един въпрос. Каква е разликата меджу Active и Passive PFC Function. Също така предполагам, че 400 вата ще ми стигнат за машинката от подписа, но с х1950Про, нали? Ако не, колко ми трябват? Повече ъпгрейди няма да правя, така че не мисля за бъдещи натоварвания на захранването; 25% овърклок не правят проблем на сегашното 350W Q-Teck, следователно няма да правят проблем и на новото ... изобщо въпроса ми опира до това какво да взема, като съм малко осакътен откъм бюджет и гледам да мина с най-доброто за най-малко пари. Кое от тези да взема (ако няма някаква съществена разлика между Active и Passive) ...

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=33345

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=36685

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=32663

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=32664

... и ако не се лъжа имаше нещо свързано с кутийте и видовете захранвания?! Дали тази кутия ще ми свърши работа ?! Знам че не е добра, но както казах бюджета не е особено голям а и нямам проблеми с температурите в момента, въпреки че сегашната ми кутия е още по-зле. Въпросите станаха много, за което се извинявам. Благодаря за отговорите Ви предварително.

Аctive PFC - ти осигурява:

-Допълнителна стабилизация на входното напрежение за основният стабилизатор на блока.

-слабо влияние от намаляване на мрежовото напрежение

-лесно изграждане на т.н. блокове Full range

-Подобряване реакцията на блока при краткотрайни пропадания на мрежовото напрежение.

-в тези моменти блока работи за сметка на енергията натрупана в кондензаторите от високоволтовият изправител. При Active PFC това напрежение е 380-400V. , докато при пасивно или без PFC то е от порядъка на 310V. т.е. ефективността на използуване на кондензаторите се повишава повече от два пъти!

На практика, някои от тези неща ги осигурява и Passive PFC, така че вземай каквото и да е, само да не е някоя куча марка, да се чудиш после какво да го правиш...

Аз лично бих ти препоръчал някой Chieftec м/у 450-500W, не са скъпи и са качествени!

Към написаното от пит искам да добавя, че друго основно предимство е по-високият КПД на активното захранване. При пасивните КПД достига до 75% а при активното е твърдо над 95 %. При пасивното КПД-то се влияе от товара, като над 300 вата КПД-то му пада рязко (ако е 400 вата или повече, разбира се). Според специалистите икономията на ток се изплаща за 6 месеца... А понеже изродите от нашенските енерга се грижат да имаме една от най-скъпите и с лошо качество електроенергия - при нас можем да кажем, че ще се изплати за 4 месеца cool.gif

Други предимства - светкавична реакция при рязко повишение на консумацията - от процесор или нещо друго, подобрена топлинна устойчивост - по-добрият КПД означава по-малки топлинни загуби и по-малко греене, всъщност, ето го линка към "батета" в областа на захранванията, прочети ги сам - цък.

kmvasilev , позволи ми да не се съглася с някои неща:

PFC - няма нищо общо с КПД-то на основният импулсен стабилизатор на блока, а така и с "по-малко загуби от топлина"!

PFC намалява потребяваната РЕАКТИВНА мощност от мрежата , а тя няма нищо общо с КПД-то на блока! КПД е отношението на отдаваната мощност от блока към потребяваната от мрежата АКТИВНА мощност!

• Автор

Мерси за отговорите. Понеже ще пазарувам от Мост се насочих към Фортрон, а и повече от 60-70 лева няма как да дам за захранване. Все пак не отговорихте на въпроса с кутията - ще мога ли да сложа захранването в нея или има някакви разлики ?!

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Няма кутия в която да не може да си сложиш захранването, друг е въпросът, че тази, която си посочил е малка т.е., няма да ти е комфортно да "нагнетеш" частите вътре, а и няма да постигнеш добър въздушен поток!

• Автор

Еми не е по-малка от сегашната ми, а и както казах нямам особен проблем с температурите. Ти какво би ми препоръчал за тия 30-40 лева?

• Автор

Няма проблем, благодаря за останалите отговори!

За малко пари това е най-добрата кутия, но не знам дали ще се съгласят да сменят захранването с 400W. Бих ти предложил тази(черна е, не гледай снимката), че си идва с 400W Fortron, но е малко по-неудобна за монтаж и лесно и се чупят щифтчетата на предния панел. В GTS002 единствените болтчета които се завиват са на харддиска за да влезе в гнездото, а всичко останало, дори дъното се монтира много лесно без никакви инструменти и болтове. И двете имат много тихи 120-ки на задната страна, както и CPU airduct, та и 3GT2P-500 да вземеш няма да сгрешиш - 10 пъти е по-хубава от онова CX което си избрал.

• Автор

Добре. Благодаря! Само че нещо не ми харесват много на външен вид. Какво ще кажеш за някоя от тези?!

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=36101

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=36102

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=34859

- http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=36105

Последната излиза 120 лева и не ми харесва като вариант, но пък има 400В Фортрон с нея. Другите не ги знам с какви захранвания са, но едва ли ще има проблем да се сменят.

Edit: В момента съм с кутия с размери 460х410х190 (дължина;височина;ширина)

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

kmvasilev , позволи ми да не се съглася с някои неща:

PFC - няма нищо общо с КПД-то на основният импулсен стабилизатор на блока, а така и с "по-малко загуби от топлина"!

PFC намалява потребяваната РЕАКТИВНА мощност от мрежата , а тя няма нищо общо с КПД-то на блока! КПД е отношението на отдаваната мощност от блока към потребяваната от мрежата АКТИВНА мощност!

Не ме разбирай погрешно Пит, ни най-малко нямам идея да споря или да се заяждам, но за мен е важно уточним това. Според мен текстът на сийсоник трябва да се преведе като КПД на нашенски :

Power factor is the relationship between working (active) power and total power consumed (apparent power). The ratio of true ac input power to the apparent ac input power. Essentially, power factor is a measurement of how effectively electrical power is being used. A higher power factor represents a more effective use of electrical power. Power Factor Correction on a switching power supply controls the timing and wave shape of the input current drawn to maintain the current waveform approximately in phase with and of the same shape as the line voltage. This results in a power factor of approximately 1.0. This is important when electronic equipment consumes a significant amount of power, since otherwise the facility power system could exceed its current ratings for the power consumed and potentially impact other equipment on the same power system.

За подобряване на косинус фи и реактивната енергия не намерих текст и обяснение при тях. Но и без това импулсните захранвания имат малък реактивен товар.

Освен това споменатите от теб волтажи за мен означават само едно, за да се постигне 380-400 волта при нашите масови монофазни мрежи е необходим диоден умножител или подобна схема. Номинала е 220 волта, максималната амплитуда е 310 волта (0,707 :nono: ) Признавам, че не съм попадал а и не съм търсил практическа схема на подобно захранване, след китайската инвазия през последните години спрях да им следя и схемите и елементите, за ремонт да не говорим, отиват директно в кофата за боклук...

Едит: След два часа ровене из нета най-сетне попълних отчасти познанията си по въпроса, позволявам си да копирам това, което ми допадна най-много като обяснение, това е линк към тази тема, там намерих и същия цитат на Пит а ето и текста по въпроса:

"Ами това е точно заради активното PFC. Значи Full range-а го има само когато има активно PFC. При пасивно PFC или изобщо без каквото и да е PFC няма как да имаш Full range - тогава се ползва ключе за ръчно превключване на обхватите.

Значи какво представлява активното PFC:

Това е един импулсен преконвертор на входното AC напрежение от мрежата (в обхвата от 85-265V) в стабилизирано високоволтово DC напрежение с типична стойност +385V. При такава реализация високоволтовите филтрови кондензатори се намират на изхода на конвертора (или казано просто това е буфер м/у захранващата мрежа и същинското PSU), а на входа му (към мрежата) има кондензатор с много малък капацитет (от порядъка на 1-10uF), като по този начин за мрежата този конвертор се явява товар с активен характер (резисторен товар) и по този начин фактора на мощността (cos[ф]) клони към 1 (в реалността е м/у 0.9-0.98).

Пасивното PFC е ефективно за малки мощностти - до към 150W, тъй като то представлява един дросел (прилича на външен вид на обикновен трансформатор) който се връзва м/у захранващата мрежа и конвертора на PSU-o така, че да компенсира (тъй като при бобината дефазирането на тока и напрежението е обратно на кондензатора) реактивното съпротивление на високоволтовите филтриращи кондензатори. И предполагам сам се сещаш, че колкото е по-голяма мощността, толкова по-голям трябва да е дросела - за 300W трябва да е кютук, колкото цялото захранване. Да ама нали идеята на импулсното захранване е именно в това, да получиш голяма мощност при малък обем и маса (и затова се използва висока честота за да може размерите на импулсните трянсформатори да е в пъти по-малка от аналогичен нискочестотен - 50Hz) и следователно за мощностти над 100-150 пасивното PFC се обезсмисля."

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Защо точно трябва да пазаруваш от Мост? Иначе ето една доста просторна кутия http://www.codegenworld.com/03_products/in...o_id_search=195

485*195*485mm (D*W*H). Има я тук http://www.stealtech.org/?_cid=2&spid=4299 . Като махнеш захранването и ще дойде около 30 лв. И това захранване http://www.stealtech.org/?_cid=2&spid=1785 ще ти дойде общо към 110 лв.

• Автор

Ами ще пазарувам от МОСТ, защото от там ще ми излезне най-тънко, то е ясно. :nono:

Ами ще пазарувам от МОСТ, защото от там ще ми излезне най-тънко, то е ясно. :nono:

В Мост далеч не е най- тънко, освен ако не пазаруваш без ДДС, но ти си знаеш.

• Автор

Е тая е много добра. Гледах я, но никак не е в бюджета. Поне да имаше захранване в нея. Лошото е че и аз не знам колко е бюджета - гледам да се вместя в 70-90 лева .... за кутия + захранване.

Виж тази http://213.91.203.161/most/Item.aspx?itemid=33800 въпреки че не е с 120мм перки не е никак шумна,просторна е и има добър въздушен поток много е красива и не гедай снимката черна е не бяла и с това захранване http://213.91.203.161/most/Item.aspx?itemid=35808 ще останеш много доволен

• Автор

Твоето предложение ми хвана окото, но съм изправен пред проблема с бюджета. Малко кофти се получи и за сега клоня към една друга Foxconn с 420 ватово захранване към нея, което ще ми върше работа известно време. Ако не съм доволен най-вероятно по коледа ще го сменя с някое хубаво. Само искам да те питам - дали биха се навили да сложат 420 вата в тая кутия ... и дали имаш представа колко са надежни тези на Foxconn?

Захранванията в Foxconn кутиите които не са FSP са ISO. Те са дъщерна фирма на CWT. Не са от ранга на Fortron, но са много, много по-добре от разните КМЕ, JNC И другите китайски "бомби". До сега не ми се е случвало да ми гори такова захранване, но вентилаторите им много бързо се скапват и шума е доста дразнещ. Продължавам да държа на GTS 001/002/088 или ако не се навият да му сменят захранването с избрано от теб, вземи 3GT2P-500, която си е фабрично с 400W FSP. И двете са по-добри от GTLA сериите дето са ISO захранвания и са си стандартни кутии без никакви глезотии. На GTLA-тата не има харесвам тънките ламарини и това че сглобката на компютър в тях си е със стандартните болтчета.

• Автор

@Lyudmil - Ами ще видя. Просто в един момент една далавера пропадна, но пък сега се глася за друга. Но май във всички случай няма на дам повече от 80 лева за кутията и захранването. Поне мога ли да бъда сигурен, че тия 420W ISO са 420 вата или не? Също така защо не харесваш винтчетата и тънките ламарини. Пц-то, да чукна на дърво, за две години и половина нещо повече от прашинка не е падало върху него и нямам проблем с ламарините. Не знам, имам още време да помисля и да разбера окончателния бюджет. Ако се намерят пари ще те послушам, ако не ... здраве да е!

Искам да благодаря МНОГО на всички, който се включиха в темата и даваха предложение след предложение на моите капризи. Също така благодаря за информацията относно Active и Passive PFC, както и за предоставеното от Lyudmil инфо за захранванията във Foxconn кутийте, което ме успокои. Ако няма нещо ново по въпроса ще кажа какво съм купил (най-вероятно в края на тази/началото на другата седмица).

Да не ставам лош пророк, но... последната седмица изгоряха 2 броя ISO захранвания + един Sirtec ! Може всичко да е , кофти партида, малшанс, късмет -но главната причина е калпавото напрежение в мрежата в България.

В добавка - Фортроните държат :) За другите нагоре е излишно да споменавам - те също са здрави.

Поне мога ли да бъда сигурен, че тия 420W ISO са 420 вата или не? Също така защо не харесваш винтчетата и тънките ламарини.

Ами просто като сравниш GTS с GTLA сериите на живо и ще видиш какво имам предвид - просто са си различен клас кутии. Иначе за ISO - 420W ако все пак решиш да вземеш такова, не се притеснявай, захранването е доста прилично, без да са му спестени компоненти и си държи добри напрежения на всички линии, но си купи една тиха 80мм перка с която да смениш оригиналната след някой и друг месец като се разбучи много.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.