Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Форматиране на файлова система и преминаване към Windows XP

Featured Replies

Значи имам следния проблем - дадоха ми един лаптоп с ОС Линукс (ЛИнпус) - а искам да го направя на WinXp - oбаче средата т.е. Файловта система е Ext2FS - мъчих се под конзолата с Fdisk да направя партишъните на NTFS не знам кво направих - имам Bootable XP и като тръгне да нагдражда инсталацията - казва, че на лаптопа няма HArddisk _ което не е така - Пробвах с Win98 Startup disk - (лаптопа няма Флопи) а чрез Буут ЦД - и сега нищо - ни ЛИнукс КОнзолата ни - Windows Setup-a - кaжете ми кaкво да правя - ! Т.е. Как да инсталирам - Windows XP

Редактирано от randb (преглед на промените)

Проблемът ти не е с Линукс а с Уиндоус. Изясни си как се ползват SATA драйвъри.

Проблемът ти не е с Линукс а с Уиндоус. Изясни си как се ползват SATA драйвъри.

това което колегата искаше деликатно да ти каже, е че windows няма драйвер за SATA контролера на дъното ти. влез в сайта на производителя на лаптопа и изтегли всички възможни драйвери за твоят модел. препоръчвам ти да търсиш по сериен номер на лаптопа, повечето сайтове имат такава опция. това което ти трябва е RAID/SATA драйвери които се побират на дискета. проблема съответно идва от това, че лаптопите вече нямат флопита. ако не можеш да намериш УСБ флопи (доста са скъпи), влез в БИОС-а и виж някъде в Advanced или нещо подобно дали има опция за настройка на режима на САТА (AHCI - Disabled). ако нямаш такава опция опитай с виста, там има поддръжка на сата контролери или си направи нов диск на xp, като вградиш в него драйвера за диска (nLite е програма която прави това) или си изтегли от нета моднати xp-та в който са добавени допълнително драйвери a.k.a. XP Black Edition и т.н.

• Автор

това което колегата искаше деликатно да ти каже, е че windows няма драйвер за SATA контролера на дъното ти. влез в сайта на производителя на лаптопа и изтегли всички възможни драйвери за твоят модел. препоръчвам ти да търсиш по сериен номер на лаптопа, повечето сайтове имат такава опция. това което ти трябва е RAID/SATA драйвери които се побират на дискета. проблема съответно идва от това, че лаптопите вече нямат флопита. ако не можеш да намериш УСБ флопи (доста са скъпи), влез в БИОС-а и виж някъде в Advanced или нещо подобно дали има опция за настройка на режима на САТА (AHCI - Disabled). ако нямаш такава опция опитай с виста, там има поддръжка на сата контролери или си направи нов диск на xp, като вградиш в него драйвера за диска (nLite е програма която прави това) или си изтегли от нета моднати xp-та в който са добавени допълнително драйвери a.k.a. XP Black Edition и т.н.

Добре значи каква е обстановката сега : първо бях на линукс - сложих системните файлове na windows 98 (от ЦД) и успях да Форматирам ХАрд-а (FAt-32). windows XP Boot (cd) -не иска да се зареди - най вероятно заради РАИД/.САТА липсващи драйвери - сега ще пробвам с XP Black Edition .. дано стане - иначе - намерих САтА Драивери -= в сайта на Производителя - ама тъпия лаптоп като няма флопи - а файла е - саморазархивиращ се и иска - флопи - ........ - ако не стане с Black edition-a кви други опции има за вкарване на SATA драйвери ??? т.е. Без флопи съм само с DVD ром ... и имам DOs w momenta .. :S

Въздържай се от използване на нецензурни изрази, отвори тема в Windows rраздела като преди това ползваш търсачката на форума!!!

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...

Добре значи каква е обстановката сега : първо бях на линукс - сложих системните файлове na windows 98 (от ЦД) и успях да Форматирам ХАрд-а (FAt-32). windows XP Boot (cd) -не иска да се зареди - най вероятно заради РАИД/.САТА липсващи драйвери - сега ще пробвам с XP Black Edition .. дано стане - иначе - намерих САтА Драивери -= в сайта на Производителя - ама тъпия лаптоп като няма флопи - а файла е - саморазархивиращ се и иска - флопи - ..... - ако не стане с Black edition-a кви други опции има за вкарване на SATA драйвери ??? т.е. Без флопи съм само с DVD ром ... и имам DOs w momenta .. :S

Здравейте! Имам проблем . Купих си лаптоп ACER с Линпус Линукс, включвам го и се стига до [root@localhost/]# КАКВА КОМАНДА ДА ВЪВЕДА И ИЗОБЩО КАКВО ДА ПРАВЯ ?въведох startx но нищо...

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Здравейте! Имам проблем . Купих си лаптоп ACER с Линпус Линукс, включвам го и се стига до [root@localhost/]# КАКВА КОМАНДА ДА ВЪВЕДА И ИЗОБЩО КАКВО ДА ПРАВЯ ?въведох startx но нищо...

Там не е инсталирана графична среда, трябва или да си я доинсталираш или да си купиш Windows

Това го пише в документацията (на компютъра)

Добре значи каква е обстановката сега : първо бях на линукс - сложих системните файлове na windows 98 (от ЦД) и успях да Форматирам ХАрд-а (FAt-32). windows XP Boot (cd) -не иска да се зареди - най вероятно заради РАИД/.САТА липсващи драйвери - сега ще пробвам с XP Black Edition .. дано стане - иначе - намерих САтА Драивери -= в сайта на Производителя - ама тъпия лаптоп като няма флопи - а файла е - саморазархивиращ се и иска - флопи - си ебало майкта а - ако не стане с Black edition-a кви други опции има за вкарване на SATA драйвери ??? т.е. Без флопи съм само с DVD ром ... и имам DOs w momenta .. :S

@Gendarmery, както е казал Melmak, проблемът ти не е свързан с Linux.

Вече си го махнал и се опитваш да инсталираш Windows XP. Погледни във форума за Windows, пълно е с проблеми като твоя. Като се поразровиш ще откриеш съвети за вграждане на SATA драйверите. Може да потърсиш и тема за проблеми свързани с твоя модел лаптоп. Kакъв е той? Aspire One или някой от тези Acer Aspire ?.

Ако става въпрос за Aspire One, тук има някакви драйвери за Windows XP. Има си специализиран сайт за потребителите на Aspire One. Може да прегледаш и форума им за проблеми, съвети, драйвери (Linux, Windows, OS X) - цък.

@crazyfrog, (освен документацията) горният сайт и форумът към него може да са полезни и за теб.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Ако не се лъже, никога преди не съм писал в този форум, но нямаше как да си спестя този пост.

Човече, нямаш си идея колко много ми помогна коментара ти. Току що семейството ми се сдоби с нов лаптоп, с качен Линукс на него, и се бях хванал за главата, как по дяволите да инсталирам Windows. Частта от коментара ти с настройването на БИОС-а ми свърши чудесна работа. Току що форматирах харда и преминавам към инсталацията на XP. Благодаря ти отново, и се надявам да не ми се налага да посетя отново тази тема :hush:

Редактирано от MoNteSo (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.