Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да обновя BIOS (merged)

Featured Replies

http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=271&type=1

http://www.driverstock.com/Epox-EP-4PCA3--...6128/index.html

Иначе Гугъл открива известно количество.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

• Отговори 109
  • Прегледи 26,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Аз пък намерих направо Bootable ISO за създаване на стартиращ диск и програмиране на BIOS-а. Ето и упътването за дъното, в случай, че срещнеш затруднения; обърни внимание на раздел А-1.

Ако стартираш от дискета, след като стартираш системата под DOS, изпълняваш командата AWDFLASH и следваш инструкциите - имаш възможност за съхранение на сегашния BIOS (възползвай се) и програмиране с нов, чието име трябва да въведеш. Последната версия на твоя BIOS е 4pc34b02.bin - точно това се въвежда в полето File Name to Program, когато стартираш AWDFLASH.

Всичкото до тук добре, но когато излезе менюто (под DOS) и трябва да напиша 4pc34b02.bin клавиатурата просто не е активна и нямам представа защо е така и разбира се нищо не може да се напише?!? Някакви идеи? А с буутващия диск, който направих от Bootable ISO не знам как се работи! Какво да задам, за да тръгне?

Напиши по какъв начин се свързва клавиатурата с компютъра - чрез PS/2 или USB куплунг? Ако е второто, в настройките на BIOS, в раздела Onboard PCI Device Setup менютата USB Controller и USB Keyboard Support трябва са настроени в режим Enabled.

За boot-ващият диск: той си тръгва автоматично, стига да си го записал правилно... кажи с коя програма и как го записваш; провери и следната настройка в BIOS: Advanced BIOS Features -> First Boot Device -> трябва да е CD ROM.

Клавиатурата ми е на PS/2, a диска го записах с Неро...И разбира се, че тази опция: Advanced BIOS Features -> First Boot Device -> трябва да е CD ROM...E на CD-ROM.

П.П. Мен ме хвърля в недоумение, защо клавиатурата (при условие, че е на PS/2) не е активна, когато трябва да напиша името на файла?

Редактирано от agentpat (преглед на промените)

Как точно записваш диска с Nero-то? Опитай да го направиш така: отваряш Nero, File -> Open... и му посочваш сваления файл (4pc34b02.bin.iso).

Не се сещам за конкретна причина, поради която клавиатурата не работи под DOS; можеш да свалиш този архив и да опиташ с него - разархивира се автоматично и представлява "чиста" boot-ваща дискета, специално пригодена за flash на BIOS.

Точно така го правя, разбира се! Сега ще пробвам и с този архив :wors: .

Стана! Упдейтвах го с помоща на този архив! Жив и здрав да си, приятел! Много ти благодаря :eek: .

Здравейте, може ли някой и на мен да помогне. Дъното ми е Chaintech 7AIA5(E), биоса е

Award Modular BIOS v6.00PG на Phoenix Technologies Ltd. Потърсих в сайта на Chaintech, но ftp сървъра ми иска парола за да вляза и да свалям. Ако някой знае от къде другаде може да се намери нов биос да каже.

Mod.edit by kokomil - Това не го бях видял, сори! Ей го линка с Биос-а, ако ти трябва все още - дърпай го !

• 5 седмици по-късно...

Здравейте. Прегледах темите, но тъй като имам въпрос свързан със софтуер и хардуер едновременно, прецених, че тук е най-точното място за въпросите ми. И така, те са няколко. Купих си втори хард, който е 320 ГБ, а машината ми отчита, че е 298 ГБ. Как мога да променя това и къде е грешката. Също така искам да форматира и двата харда, да сложа по-нов БИОС и да преместя WINDOWS-a на новия хард, защото е с повече cache. Можете ли да ми кажете как мога да направя всичко това? Благодаря!

Здравейте. Прегледах темите, но тъй като имам въпрос свързан със софтуер и хардуер едновременно, прецених, че тук е най-точното място за въпросите ми. И така, те са няколко. Купих си втори хард, който е 320 ГБ, а машината ми отчита, че е 298 ГБ. Как мога да променя това и къде е грешката. Също така искам да форматира и двата харда, да сложа по-нов БИОС и да преместя WINDOWS-a на новия хард, защото е с повече cache. Можете ли да ми кажете как мога да направя всичко това? Благодаря!

Не е проблема в биоса. компаниите, производители на дискове смятат по-различно от widnows. за тях 1 гигабайт е = 1 000 000 000 байта, докато за операционната система е 1024*1024*1024 т.е. 1 073 741 824 байта

Както capnemo е казал за начина по-който смятат фирмите производители на твърди дискове всичко си е точно. Дай Properties на новия твъд диск през My Computer и погледни размерите на дисковете. Обърни внимание какво пише в скобите. Там всичко е байтове. Сметни байтовете от празното и заетото място. Ще бъдеш изненадан като видиш 320 000 000 000 байта. Та сега по другите въпоси. Това което искаш да направиш с BIOS-а си нарича флашване. Това доста опасно, ако знаеш че често ти спира тока. Първо разбери кой модел и коя ревизия ти е дъното. Може просто до използваш програмката Everest. Тя ще ти покаже всичко. След като вече знаеш модела на дъното си следва малко по-друдната част. От къде да намериш по-нов BIOS за твоето дъно? Отивиш в станицата на производителя на дънната ти платка. Потърси за раздел Downloads или пък намери дъното си в раздел Products. В и двата случая ще ситгнеш до твоето дъно. Свали възможно най-новата версия на BIOS. Поогледай се наоколо дали има упътване за флашване на BIOS. Ако няма ще стане грозна гедка. Но това после. Ако няма такова упътване пиши да ти дадем едно. И най-важото напиши какъв модел ти е дънната платка.

Дугото с ПРЕМЕСТВАНЕТО на Windows-а на новия твърд диск може да се окаже малък пробем. Ще побвам да ти обясня какво тябва да правиш. Прво ще изясня едно две неща преди да започнеш. Ако не свпадат просто не чети нататк, а просто преинсталирай Windows-а.

1. И двата тврди диска тябва да използват един и същи интефейс. В смисл и двта трябва да са IDE или SATA. Ако се различават по-добре не се опитвай.

2. Намери си някоя програма, която да може да копира цели дялове от един диск на друг като например Aronis TrueImage.

3. Запишия на диск така че той да може да бутва системата.

4.Ще трябва да сложиш по-голеимя диск на Master, а по-малкия на Slave. Ако това нищо не ти говори ще ти поясня какво кде тябва да погледнеш. изключи компютра. Извади двата твърди диска. Обни единия така че да го гедаж от задната страна където влизат кабелите. Поогедай се за една малка зона, в която има наредени едни до други качета. Ако е IDE има две такива зони. Едната е голяма и има два реда крачета като на всеки ед има по 20 крачета. Втоата е по-малка. Обикновенно няма по повече от 4-5 качета на ред. Тази по-малката зона се нарича джмпери. Поогледа твдия диска дали има някъде нарисувано картинка или издлбано на диска описание кое краче за какво служи. Обикновенно се използват две двойки крачета. След като намериш уптването може да има скращения от сорта на MS, SL, CS или пк цели думи като Master, Slave, able Select. Трябва да сложиш джмпера на Master на по-големия тврд диск. На по-малкия го сложи на Slave. Ако дисковете са SATA има само една такава малка зона, която е същата като при IDE дисковете. Направи същите промени и с нея. Въни дисковете в компютъра и свъши всички нужни кабели.

4. Включи компютъра. Сложи диска в DVD-то и програмата сама ще си тръгне. После копирай или клонирай дяла от по-малкия диск. И се надявай Windows-а да тръгне.

УСПЕХ.

Здравейте, проверих в пропъртис и наистина се оказа, че диска е 320 000 000 000. Дисковете ми наистина са новия - на САТА, а стария на ИДЕ. Но за дъното имам оригинален диск на MSI и ми казаха, че щял да ми свърши работа за БИОС-а. Не знам, вие кажете дали е така. Сега смъквам Еверест, но се бави. Като го смъкна ще пиша тук данните.

Като чета какво пишеш за Биос-а ми идва наум, че не си запознат много добре с това, което трябва да направиш относно обновяването на Биос. Послушай Bfaf какво ти е написал - отиваш на страницата на производителя на дъното, намираш твоето дъно (ама абсолютно точно), после се оглеждаш и някъде по секциите Download или BIOS намираш версиите на твоя Биос, намираш и упътването как се прави флаша, изчиташ го , наизустяваш го и чак след като си сигурен, че знаеш какво точно ще правиш, пристъпваш към обновяването на самия Биос. Ако не си сигурен или има нещо , което не ти е ясно, по-добре не се захващай, защото има много голяма вероятност да си умъртвиш дъното.

В диска към дъното обикновенно има качени драйвери, не Биос.

В такъв случай, може би по-добре е да извикам някой специалист. Ако е толкова рисковано май по-добре да не се захващамр засега пари за ново дъно нямам... Хм... Благодаря все пак. Ще пиша като сменим БИОС-а, ако има проблеми.

Ако има проблеми може и да не можеш да ни пишеш. Да рисковано е, но като свикнеш да го правиш не ти пука. Но трябва да го направиш поне 3-4 пътия за да си сигурен, че знаеш какво правиш.

• 1 месец по-късно...

Здравейте и от мен. Имам няколко въпроса за ъпдейта на биоса ми. Дъното ми е Asrock AM2NF6G-VSTA и в момента съм с версия 1.20 а гледам, че е излязла версия 2.20. Нямам флопи и затова аналогично се ориентирах към ъпдейт на биоса под Windows. Ta се питам под Windows ако се прецака нещо по време на ъпдейта как мога да направя резервно копие на биоса, и дали не крие опастност ъпдейта под WINDOWS?

По-добре не се захващай с ъпдейт под Уиндоус :yanim: Ако толкова искаш да си ъпдейтнеш Биос, вземи назаем някое флопи и го направи като хората.

А каква е причината за ъпдейта ? Ще сменяш процесор и стария Биос не го разпознава или си добавял някакъв хардуер, който не работи коректно, или просто самия Биос нещо не е в ред :whist:

Ако всичко си работи както трябва и искаш просто да ти изписва новата версия на Биос - не се занимавай. По принцип не се поправя нещо, което работи !

Ъпдейтването на bios-а под уиндоус не е нещо рисково , проблемите идват от спирането на тока(има го и под дос същия проблем), ако си сигурен ,че няма да спре тока , или имаш ups, няма какво да се притесняваш.

И както ти писа по горе kokomil , bios се сменя за решаване на проблеми , иначе е напълно излишно да го правиш

Вече е късно момчета - ъпдейтнах си го :offtopic_s: Наистина стана толкова елементарно, че няма на къде. Целта на ъпдеъта ми беше да ми изкарва някакво лого при стартиране(може да е глупава причината какво да се прави), а и моята версия беше една от първите за това дъно. Нали се предполага, че колкото е по нова версията толкова по стабилно трябва да работи системата (не винаги ама нали това е целта). В крайна сметка лого пак няма, и ако някой може да ми каже как мога да го изкарам много ще се радвам :hush:;)

Вече е късно момчета - ъпдейтнах си го :hush: Наистина стана толкова елементарно, че няма на къде. Целта на ъпдеъта ми беше да ми изкарва някакво лого при стартиране(може да е глупава причината какво да се прави), а и моята версия беше една от първите за това дъно. Нали се предполага, че колкото е по нова версията толкова по стабилно трябва да работи системата (не винаги ама нали това е целта). В крайна сметка лого пак няма, и ако някой може да ми каже как мога да го изкарам много ще се радвам ;):wors:

Браво :offtopic_s: Зарежи т,ва лого (доколкото ми е известно , Асрок няма опция за лого)- Така и така вече си го ъпдейтнал, я поразрови из Биос за някоя допълнителна екстра.

Мерси много! Не забелязах да има някаква коренна промяна. То и на сайта им не бяха дали кой знае какви промени за по новите версии(1.Support New CPU:

I. AMD Athlon™ X2 Dual Core Processor BE-2XXX.

II. AMD Sempron™ Processor LE-1XXX). Но като се замисля май има някоя друга опция за RAM таймингите angry.gif Както казах основната ми цел беше логото, и kokomil наистина съм виждал лого на Asrock даже на по стари дъна.

• 3 месеца по-късно...

Видео катата ми е nVidia Gforce Go 6100 up to 128MB shared memory. Но ми дърпа само 16MB, в BIOS-а нямам менюто от което се определя колко памет да си взима 16,32,64 и т.н.

Което за VISTA си е проблем, немога да гледам филм. Какво се прави в такива случаи ? Модела на лаптопа е MSI M670. В сайта на MSI има bios, но не дават подробна инфирмация как с инсталира. Молбата ми е ако някй знае как става и какви рискве крие моля да ми отгвори. Благодаря педварително!

Тя си дърпа достатъчно, когато трябва. Не се подвеждай какво пише в БИОС. Проблемът с филмите според мен е от кодеци не от паметта на видеото.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.