Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Законен ли е рекета за нови водомери?

Featured Replies

Днес идвали у нас от "Софийска вода" да засичат водата и казали на мойта че трябвало да сменим водомерите в най-кратък срок защото били стари.Между другото хич не са стари защото са слагани през 2002-ра година.Ако не сме били изпълнили препоръката щели да начисляват служебно 20 кубика вода на месец на човек(?!?)Не са казали откъде и какви водомери да се купят и не са дали препоръката писмено.Интересува ме юридически законно ли е това?На една комшийка казали същото.Ако е законно ще сменя скапаните водомери все пак ама ми прилича на държавен рекет.

Днес идвали у нас от "Софийска вода" да засичат водата и казали на мойта че трябвало да сменим водомерите в най-кратък срок защото били стари.Между другото хич не са стари защото са слагани през 2002-ра година.Ако не сме били изпълнили препоръката щели да начисляват служебно 20 кубика вода на месец на човек(?!?)Не са казали откъде и какви водомери да се купят и не са дали препоръката писмено.Интересува ме юридически законно ли е това?На една комшийка казали същото.Ако е законно ще сменя скапаните водомери все пак ама ми прилича на държавен рекет.

Миналата година брах ядове с тия олигофрени, писах жалби и пр. Накрая по-умният отстъпи, т.е. аз. Според тях животът на водомера е 5 години, след това трябва да го свалиш, да го занесеш в някаква си лаборатория да го проверят (срещу заплащане) и ако случайно е наред, можеш да го сложиш пак. Естествено, всеки разумен човек си купува нови водомери при тази ситуация.

Като се има предвид, че трябваше да купя пет нови водомера, можеш да си представиш какви чувства изпитвам към Софийска вода.

Редактирано от dixi (преглед на промените)

По принцип всички измервателни средства трябва да минават периодично метрологична проверка. Кантари в магазините, измервателни уреди и т.н. За водомерите този срок е 5 години.

По принцип старите клеясват и не отчитат малки течове. Само че всички такива се сумират на общия водомер и ако разликата стане над 10 - 15% гледат кои не стават и напъват да се сменят.

Не знам да е регламентирано някъде за служебно начисляване на 20 куб. някой си го измисля.

Законът http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135449088

Чл. 5. За осигуряване на точност и достоверност на измерванията в здравеопазването и на измерванията, свързани с обществената безопасност, защитата на околната среда, държавните и общинските вземания и търговските плащания, се извършва метрологичен контрол.

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) (2) Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор:

1. определя периодичността на проверка на средствата за измерване в употреба, които подлежат на контрол, по предложение на председателя на Българския институт по метрология;

2. оправомощава лица за извършване проверки на средства за измерване;

Чл. 43. (1) Последваща проверка се извършва на средствата за измерване в употреба и се удостоверява със знаци за последваща проверка.

(2) Последващата проверка се извършва периодично или след ремонт на средствата за измерване.

(3) Последващата проверка се извършва преди изтичането на срока на валидност на първоначалната или периодичната проверка в случай на унищожаване на знака или по желание на лицето, което използва средството за измерване.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г., в сила от 01.03.2006 г.) Периодичността на проверките по ал. 2 се определя със заповед на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която се обнародва в "Държавен вестник" и се обявява в официалния бюлетин на агенцията.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор

Нещо такова ми трябваше,щом не е писмено предполагам нямат основание да начисляват 20 кубика на своя глава.Интересното в случая е че не са предложили да се презаверят старите,а да се купят нови без да уточнят какви защото пазара е доста богат.Иначе и двата водомера са купени през 2001-ва или 2002-ра година.

Струва ми се, че това е само на хартия. Има съществена разлика между измервателните уреди водомер и електромер. Електромерите са собственост на енергото, а водомерите са си наши. Аз уж изчетах закона набързо, но не можах да си отговоря на два въпроса. Някой забелязал ли е:

- как е установен реда по който да става тази проверката

- какви и за кого ще са санкциите, ако не се прави такава

Аз не видях и мисля, че няма регламентирано нищо. Във Варна сме над 400 хиляди души, да кажем, че водомерите са приблизително 90-120 хиляди (цифрите си ги измислям) това означава, че на ден (грубо) трябва да се проверяват между 300 и 400 водомера. Да не говорим, че ВиК заряза отчитането на общите водомери.

Струва ми се, че това е само на хартия. Има съществена разлика между измервателните уреди водомер и електромер. Електромерите са собственост на енергото, а водомерите са си наши. Аз уж изчетах закона набързо, но не можах да си отговоря на два въпроса. Някой забелязал ли е:

- как е установен реда по който да става тази проверката

- какви и за кого ще са санкциите, ако не се прави такава

Аз не видях и мисля, че няма регламентирано нищо. Във Варна сме над 400 хиляди души, да кажем, че водомерите са приблизително 90-120 хиляди (цифрите си ги измислям) това означава, че на ден (грубо) трябва да се проверяват между 300 и 400 водомера. Да не говорим, че ВиК заряза отчитането на общите водомери.

А сметни на тези 400 хиляди души 1/5 да си проверяват или сменят водомерите на година...за каква сума говорим...и кой пак печели за сметка на потребителя?!

Дори и водомера да е собственост на клиента интереса той да отчита правилно не е едностранен...т.е. ти си си купил този водомер за да знаят ВиК колко да ти вземат и могат да осигурят поне една профилактика...

Начисляване на служебни кубици на човек знам че става когато избщо нямаш водомер или е доказано че си злоупотребявал, а при теб не е на лице нито едното от двете...

Наредба № 4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи - например на сайта на моето ВиК http://www.vik-pleven.com/naredba.php

Чл. 39.(1) Изразходваното количество вода се определя по реда на чл. 35.

(2) При водопроводни инсталации, присъединени към водопроводно отклонение с общ водомер, и при наличието на индивидуални водомери в обектите на всички потребители разпределението на количеството вода по ал. 1 се извършва и заплаща, както следва:

1. в срок 24 часа се отчитат количествата вода, преминали през общия водомер и през индивидуалните водомери;

2. за потребителите, чиито индивидуални водомери не са отчетени в срока по т. 1, се определят служебно данни, равни на средния месечен разход от редовно отчетените съответни периоди на предходната година;

3. разликата между данните, отчетени по общия водомер, и сумата от отчетените количества по индивидуалните водомери и данните по т. 2 се разпределя пропорционално на отчетените по индивидуалните водомери количества и начислените служебно данни по т. 2;

4. определените разлики по т. 3 и тяхната цена се записват на отделен ред и се начисляват в общата сума за всеки потребител при условията на чл. 32, ал. 5.

(3) По изключение в случаите, когато сградната водопроводна инсталация е проектирана така, че индивидуални водомери в жилищата не могат да бъдат монтирани, разпределението на изразходваното количество вода и отчитането на отведената и пречистената вода се извършват съобразно броя на обитателите на жилищата. За техническата невъзможност за монтиране на индивидуални водомери и броя на обитателите на всеки обект се съставя протокол, подписан от оператора и от упълномощения представител на етажната собственост.

(4) В обекти с повече от един потребител, в които индивидуални водомери имат само някои от потребителите, изразходваното количество вода след общия водомер на водопроводното отклонение се разпределя, както следва:

1. отчитат се преминалите количества вода през общия водомер;

2. отчитат се преминалите количества вода през индивидуалните водомери; отчитането по т. 1 и 2 се извършва съгласно ал. 2, т. 1;

3. за потребителите без индивидуални водомери количествата вода се определят по реда на чл. 39, ал. 5 и 6;

4. разликата между данните по т. 1 и сбора от отчетените по т. 2 и 3 количества вода се разпределя пропорционално на изразходваните количества, определени в т. 2 и 3;

5. определените по т. 4 разлики и тяхната цена се записват на отделен ред и се начисляват в сметката на всеки потребител при условията на чл. 32, ал. 5;

6. когато сборът от количествата по т. 2 и 3 надвишава отчетеното по общия водомер, определените по т. 3 количества вода не се намаляват до поставянето на индивидуални водомери от потребителите.

(5) По изключение се допуска за потребители, които нямат монтирани водомери на водопроводните отклонения и индивидуални водомери, месечното количество изразходвана, отведена и пречистена вода да се заплаща, както следва (куб. м или м3-уеднаквяване):

1. по 6 m3 при топлофицирано жилище и по 5 m3-при нетоплофицирано жилище за всеки обитател;

2. по 0,15 m3 на 1 m2 обработваема площ;

3. по 0,1 m3 за всеки m3 застроен обем сграда за сезонно ползване (вила, бунгало и др.), жилища и офиси, в които няма постоянен обитател;

4. по 0,5 m3 за всеки m3 застроен обем на сграда-за сгради в строеж.

(6) До поставянето на индивидуални водомери в сгради-етажна собственост, или на водопроводно отклонение с повече от един потребител определените в ал. 5 количества вода се завишават всяко тримесечие с по 1,0 m3 за всеки обитател.

(7) При имоти с повече от един потребител след водопроводното отклонение до монтирането на общи водомери от оператора изразходваното количество вода се отчита само по индивидуалните водомери на потребителите, а изразходваното количество вода от потребителите без монтирани индивидуални водомери-по реда на ал. 5 и 6.

(8) При кражба или повреждане на водомер на водопроводното отклонение служебно се начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от редовно отчетените съответни периоди на предходната година.

Чл. 43.(1) Потребителите осигуряват достъп на длъжностните лица, упълномощени от оператора, при условията и по реда, определени в общите условия и договора, в следните случаи:

1. за отчитане на водомерите на водопроводните отклонения, а за сгради-етажна собственост-за отчитане на общия водомер и на индивидуалните водомери в жилищата и другите обекти в сградата;

2. за извършване на проверките по чл. 42, ал. 1, т. 6 и за извършване на проверка и контрол на водомерите;

3. в други случаи, определени със закон, във връзка с извършване на услугите В и К.

(2) Потребителите са длъжни да:

1. заплащат услугите В и К съгласно чл. 39;

2. опазват от повреда водопроводните и канализационните мрежи, съоръжения и инсталации, намиращи се в имотите им;

4. съхраняват целостта на пломбите на водомерите и на пломбите на холендрите към тях, както и да опазват възвратните клапи, пожарните кранове, хидрантите и други водопроводни устройства на сградните водопроводни инсталации;

5. уведомяват своевременно оператора за установени от тях повреди и неизправности по водопроводните и канализационните мрежи и съоръжения на територията на техните имоти;

6. не допускат неупълномощени от оператора лица да извършват каквито и да са дейности по водопроводните и канализационните системи и съоръженията към тях, собственост на оператора, на територията на техните имоти;

7. изпълняват направените предписания на оператора за реконструкция на водомерния възел или подмяна на водомера съобразно техническите изисквания за монтаж на водомера;

@ Филипов, не разбирам целта на всичките тези цитати. Все още съм на мнението си изказано още в първото изречение на горния ми пост. Ако си наясно с процедурата по проверка на водомерите ще се радвам да отговориш по-конкретно на въпросите ми поставени в него. Водомера в жилището ми е 15-20 годишен и все още никой не ми е правил забележка или намек, че трябва аз лично да го нося някъде или че ще ме глобяват по какъвто и да било начин. Каква е процедурата и какви са санкциите?

@ xanibal, оставила съм настрана финансите. Това което казвам е, че всъщност е физически невъзможна такава проверка. Интереса за проверка е на ВиК, с времето водомерите наистина стават неточни. Изключвам разходите за викане на водопроводчик и за самата проверка. Ако искат, от ВиК могат много лесно и тихомълком да ни прецакат. Те са достатъчно богати и няма да има никакъв проблем в лабораторията за измерване да направят корекция в наш ущърб. Иди докажи после, че на един кубик вода плащаш пет стотинки повече (сега умножавай). Да не говорим, че новите водомери за мен са по-некачествени от старите. В първите се използва пластмаса (ако не си вземете такъв за топла вода), а вторите са си месингови.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Аз едно се питам.Защо плащане такса за водометите щом са си наши.За всеки водомер ми взимат 6 лева.

Аз едно се питам.Защо плащане такса за водометите щом са си наши.За всеки водомер ми взимат 6 лева.
Може и да греша, но това е т.н. годишна такса топлинно счетоводство за водомер за топла вода. Аз не съм такъв потребител, нямам парно. Така си мисля де, не знам.

И при нас беше така-те на 2 години чисто нови водомери барабар с блока новички някаква вика други нови-кви от тия по-нови

ohmy.gif

Ама хазяина е пич и я натамъни бързо че забравиха да ни рекетират-изедници ненаяли се ей

biggrin.gif

@ Филипов, не разбирам целта на всичките тези цитати. Все още съм на мнението си изказано още в първото изречение на горния ми пост. Ако си наясно с процедурата по проверка на водомерите ще се радвам да отговориш по-конкретно на въпросите ми поставени в него. Водомера в жилището ми е 15-20 годишен и все още никой не ми е правил забележка или намек, че трябва аз лично да го нося някъде или че ще ме глобяват по какъвто и да било начин. Каква е процедурата и какви са санкциите?

Много лошо ако не разбираш. Има закон, наредба, друго закони и подзаконови актове, ОБЩИ УСЛОВИЯ за конкретното ВиК (за моето са http://www.vik-pleven.com/obshti_uslovia.php но за вашето вероятно са други).

Чл. 17. (1) На водопроводните и канализационни отклонения и сградните инсталации се монтират само измервателни устройства, одобрени по реда на Закона за измерванията и подзаконовата нормативна уредба към него.

(2) Измервателните устройства подлежат на задължителна първоначална проверка преди техния монтаж, съгласно Закона за измерванията и подзаконовата нормативна уредба към него.

(3) Средствата за измерване подлежат и на следните проверки: периодична, след ремонт, при нарушаване на пломбата и при обосновано искане на В и К оператора или потребителя.

(4) При възникване на спор относно метрологичните характеристики на водомерите всяка от страните може да заяви извършване на метрологична експертиза по реда на Закона за измерванията и подзаконовата нормативна уредба към него. При изправен водомер, разходите се поемат от заявителя.

Чл. 18. (1) В и К операторът монтира, поддържа и контролира водомерите на водопроводните отклонения.

(2) Когато след водопроводното отклонение има повече от един потребител, водомерът на водопроводното отклонение е общ водомер.

(3) При сгради - етажна собственост, както и при водоснабдявани обекти с повече от един потребител, всеки потребител поставя индивидуални водомери.

Чл. 19. (1) При установяване на повреда на водомер, монтиран на водопроводно отклонение, в случаите, различни от упоменатите в чл. 45, В и К операторът подменя средството за измерване за своя сметка. Срокът за подмяна не може да бъде по-дълъг от 30 календарни дни считано от датата, отбелязана в документа за установяване на повредата.

(2) През периода на повреда на водомера по ал.1, количествата изразходвана вода се определят по реда на чл. 24, ал. 1.

Да не квалифицирам твърденията ти:

Струва ми се, че това е само на хартия. Има съществена разлика между измервателните уреди водомер и електромер. . . .. .

Аз не видях и мисля, че няма регламентирано нищо. . . . . . .

Да не говорим, че ВиК заряза отчитането на общите водомери.

Да твърдиш че закона и другите нормативни актове са хартия, че не е регламентирано нищо след като е написано и цитирам част от това - сещай се. И двете са средства за търговско измерване и си има закон и за това.

А, и ВиК се интересува от всички водомери и най-вече от общите. Защото по тях се плаща и показват повече от сбора на останалите.

Така че си гледайте текстовете. Още малко цитат: http://www.vik-pleven.com/qa.php#care

Когато водомерът е повреден...

...демонтирането се извършва от служебно упълномощено лице в присъствието на абоната, като се съставя двустранен протокол с данни за фабричния номер, показанията и състоянието на водомера.

Възможно е веднага на място на повредения да бъде поставен редовен водомер. Ако това не стане, изразходваната вода за периода на ремонта се приема пропорционално на средния разход за последния редовно отчетен период. "ВиК" определя срока за ремонта или поставянето на нов водомер. Проверки на водомерите се извършват след ремонт, при нарушаване на пломбата и по искане на "ВиК" или абоната.

Ако се съмнявате...

... в показанията на водомера си, поискайте проверка. Когато се установи между отчитането и действителната консумация по-малка от 3 на 100, разходите за проверката ще са за сметка на абоната, и за сметка на "ВиК" - когато разликата е по-голяма от 3 на 100.

За да сте сигурни в точността на измерване на вашия водомер, имате право да поискате неговото изпитвне, а това може да се извърши в РУ на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди".

Тесктването е за сметка на "ВиК", когато всички абонати в един вход имат желание да бъдат изпитани техните индивидуални водомери, за да се открие разликата в показанията с общия водомер.

Много лошо ако не разбираш. Има закон, наредба, друго закони и подзаконови актове, ОБЩИ УСЛОВИЯ за конкретното ВиК (за моето са http://www.vik-pleven.com/obshti_uslovia.php но за вашето вероятно са други)....
Това, че има не означава, че се спазват. Затова казвам, че са само на хартия...

Все още не знам каква е санкцията, ако не проверяваме водомерите си на 5 години. Предполагам, че няма такава, ако го направим след учтиво подканване от страна на ВиК. Ние нали сме разсеяни, забравяме и имаме нужда от напомняне :help wanted3:

ПП: Прав си, домързя ме :P В неделя вечер не ми беше до такава литература: Общи условия - ВиК Варна (pdf) Благодаря за линковете, спести ми малко време днес ;)

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Аз пък нямам време да сдъвквам. Нито пък да се запознавам с конкретните общи условия на ВиК за останалите градове и общини. Ама те мързи и извадките да прочетеш. А там си пише кой, какво и къде се публикува. При толкова търсачки и компютър за няма и 5 мин. ще намерите каквото ви интересува.

Моят водомер е на 30 год. и никой не ми дава зор за проверка, нито за смяна. Преди половин година трябваше да сменя на вилата в Троян - И той въобще не беше минавал проверка, но пак е толкова стар, че няма смисъл, а и вече не може да се ремонтира при нужда.

Май ако в лаболаторията са гладни и стоят без работа почват да се заяждат с хората. Въпрос на конкретната фирма.

Хайде още: http://www.damtn.government.bg/view_quest.html?qID=1155

За водомери - т. 10 http://www.damtn.government.bg/docs/zapove...ast_DBId163.pdf

• Автор
При възникване на спор относно метрологичните характеристики на водомерите всяка от страните може да заяви извършване на метрологична експертиза по реда на Закона за измерванията и подзаконовата нормативна уредба към него. При изправен водомер, разходите се поемат от заявителя.

Това ми харесва.Остава и да дойде техен служител с мобилен измервателен уред.Защо да тичам с проклетите водомери?

Това ми харесва.Остава и да дойде техен служител с мобилен измервателен уред.Защо да тичам с проклетите водомери?

Защото пробата се осъществява с пускане на вода с определено налягане в специализирани лаболатории към ВиК.

Филипов е прав-рекетът е въпрос на мостоживеене и конкретна фирма cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.