Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учи Свободен с Ubuntu

Featured Replies

"Учи свободен с Убунту" е "жив" диск със свободен софтуер, своеобразно допълнение към "Учи свободен".

Целите на диска са две:

1. Да бъде от полза на българските ученици и учители, и един ден - да се ползва в българските училища

2. Да служи като начална платформа за всеки българин който иска да опита какво е това Линукс

За целта в диска са направени следните подобрения:

• диска още при стартирането е на български
  • оборудван е с всички необходими програми за всекидневна работа, както и с много образователен софтуер
  • настроен е така че да не стресне несвикналия с различния интерфейс Windows потребител
  • разполага с ръководство на потребителя за работа с Убунту (кратко - на български и пълен учебен курс - на английски)
  • ще разполага и с отговори на най-често задаваните въпроси от начинаещи, както и множество документи и ръководства които да му помогнат да стартира в тази непозната за него среда.

Можете да изтеглите и тествате диска тукmd5 сума за него *.isо файл ~1.6 ГБ).) да разгледате как изглежда или да видите списък на програмите които са включени. Всякакъв вид помощ и обратна връзка от ваша страна са добре дошли и са ни крайно нужни. Ще се радваме на всякакви предложения, критики и коментари, а също така и на конкретна подкрепа в следните области:

1. Най-задавани въпроси от начинаещи и техните отговори, обяснени като за абсолютно начинаещи :-) - ако вие сте новак в Линукс, или доскоро сте били, спомнете се кои са нещата които най-много са ви изтормозили в началото, и добавете въпроса като коментар тук. Ако ли пък вече сте Линукс гуру, помогнете на тези които още не са като отговорите простичко и ясно на някой от въпросите тук (можете да добавите отговора като коментар). Кои са според вас "Топ 10" въпросите за начинаещи - добре е да имаме техните отговори и да ги сложим на първо място.
  2. Книги за Линукс и ръководства - ако знаете за някое актуално ръководство (или статия) за Линукс, достъпна под свободен лиценз и написано на български език, или на английски в краен случай, добавете линк към нея като коментар тук за да можем да я включим на диска. Ако ли пък вие сте писали нещо подобно и сте съгласни да го разпространяваме в полза на училищата и потребителите в България, пишете ни тук .
  3. Уроци - за най-често срещаните проблеми от начинаещи, и въведение в програмите на диска - ако имате време да създадете един два видео или текстови урока, можете да ни ги пратите тук.
  4. Включени програми - ако смятате че сме пропуснали някоя важна програма, или знаете по-добра алтернатива на някоя от включените на диска, можете да я предложите като коментар тук. Ако сте ползвали някоя от програмите на диска, моля обяснете с 2-3 изречения как да стартират начинаещите тук.
  5. Проблеми/предложения - списък на всички известни проблеми към момента можете да намерите (тук). Предложете решение, ако знаете как могат да бъдат решени. Ако сте открили нов проблем, добавете го (тук).
  6. Всяка друга подкрепа - финансова, популяризиране, огледала, връзка към торенти на диска и всяка друга помощ ще добре дошла.

Проекта е отворен за участие към всички, целта ни е да сме от полза на образованието и потребителите на Линукс (настоящи и бъдещи) в България. Разчитаме на вас!

Много жалко , че специално 1 вата точка няма да бъде изпълнена в никакъв случай ....тъжно , но факт ...... проблема е , че в училищата са си свикнали с Боза , а който пие боза не е лесно да мине на друго ....... учителите ЩЕ ги домързи с гаранция да си размърдат мозъците , още повече , че 95 % от тях въобще не ги боли за науката - важно е да върви заплатата ..... а и самите ученици - повечето са поклонници на различните видове кървави мелата /пуцалки , които така или иначе трудно вървят под линукс , особено новите ..... но въпреки това , човек има нужда от нещо , да осмисля дните му и да се мъчи да преобърне света .... cool.gif Браво .... има нужда от такива проекти !

Това мисля да го пробвам, след като ми мине сесията. Напоследък съм любопитен да разбера повече неща за Линукс и да се науча да го ползвам.

Редактирано от troi4o (преглед на промените)

Освен да преподаваме линукс по училищата такива дето сме самоуки да им покажем на тъпите даскали аз даже бях пускал такава тема тук за училищата и линукса. И най вече да спре тая далавева и пълненето на гуши във властта от лицензите за БОЗАТА :). БРАВО

• 2 седмици по-късно...

Аз лично смятам идеята за добра.Линукса е доста добра ОС...доста по-стабилна и сигурна,но не мисля,че Убунту е добра за такъв мащабен проект,тъй като аз лично не съм голям поклонник на това дистро.Използвам го и единственото,което ми хареса в него е бързината му.Мисля,че ще е по-добре да се сложи Дебиан,тъй като е най-разпространената дистрибуция и лесно може да се намерят статий за него в интернет,които ще са от полза на много хора.

Хубава идея.

Аз лично мога да разпостраня новината новината, ей така, за идеята.

Незнам какво ще излезе, наистина, кой му се играе да се занимава Линукс, да учи нови неща...Щом са държавни пари, а не такива, които дава от насъщният си..И да младите-едно 80-90% им дай пуцалки и тем подобни-игри с една дума.

Дебиян е за по-напреднали потребители според мен, ще го покажеш на някой и ще го откажеш отрано, ще си създаде грешна представа и изобщо ще натрупа негативи.

Аз лично почнах с Едуубунту, лайв си ди преди има няма 2 години, после през Тликс,Кубунту,Убунту,Федора...Наистина е хубаво човек да се чувства свободен и да му работи мисълта, а не да трепери за вируси и да научи 2 команди с мишката и така да му мине живота.

Аз лично смятам идеята за добра.Линукса е доста добра ОС...доста по-стабилна и сигурна,но не мисля,че Убунту е добра за такъв мащабен проект,тъй като аз лично не съм голям поклонник на това дистро.Използвам го и единственото,което ми хареса в него е бързината му.Мисля,че ще е по-добре да се сложи Дебиан,тъй като е най-разпространената дистрибуция и лесно може да се намерят статий за него в интернет,които ще са от полза на много хора.

Първо искам да кажа, че подкрепям проекта. Дано един ден наистина се използва Линукс в училищата. Най-малкото ще излезе по евтино на училищата.

Аз мисля, че точно Убунту е за такъв мащабен проект. Според мен Убунту е по разпространен от Дебиан въпреки, че е базиран на него. Много теми има и за двете дистрибуции, но според мен е по-добре Убунту поради това, че е по-лесен и приемлив от начинаещите. Знае се, че начинаещите като чуят за писане на команди и се дърпат. Според мен и не само, Убунту е по-достъпна за начинаещите, от колкото Дебиан. Колкото по-достъпен е графичния режим в една дистрибуция, толкова по-приемлив и лесен е за начинаещите. Съдя по себе си когато бях напълно начинаещ идващ от Windows света, където графичния режим е най-използван(ако не и въобще).

Поздрави за създателите на проекта!

Приветствам идеята! Крайно време е да се промени мисленето в България! Тук всички администрации използват уиндоус, не че е кой знае какво, а поради простата причина, че не им се предлага алтернатива. Конкретно за училищата се надявам колкото се може по-бързо този проект да се реализира(макар да не съм фен на Убунту). Пожелавам успех на създателите на проекта.

Идеята е повече от страхотна! Отдавна във форумите на edu-bg.net (вътрешни са) се говори за инсталиране на линукс на машините, а сега и с това дистро ще бъде още по-лесно да се направи едно списъче с HOWTOта за всички зали.

Тъй като съм се опитвал да инсталирам вече няколко пъти Убунту в училище знам какви може да са възможните проблеми...

1. РАМта на по-слабите компютри е с много ниска честота - 133 МХц. Най-много съм виждал да е 400 МХц, но на един от сървърите :/ Дистрото задължително трябва да е с XFCE и да не е включен по подразбиране компиз/берил.

2.LiveCD на Убунту 7.04 върви като виста на пентиум 2

3. Мониторите понякога излизат "Out of range", 'сиреч' Убунту ги пуска на по-висока резолюция или честота от възможната. Това лесно се оправя с редактиране на /etc/X11/xorg.conf, но колко според вас знаят за това?

4. Някои учители дори не си знаят паролите за администраторските акаунти на PCтата и няма как да се отдели нов дял за друга ОС. gparted не поддържа resize-ване на NTFS и няма да стане работата от LiveCD :/

100% ще се намерят и други проблеми след инсталацията

Идеята е повече от страхотна! Отдавна във форумите на edu-bg.net (вътрешни са) се говори за инсталиране на линукс на машините, а сега и с това дистро ще бъде още по-лесно да се направи едно списъче с HOWTOта за всички зали.

Тъй като съм се опитвал да инсталирам вече няколко пъти Убунту в училище знам какви може да са възможните проблеми...

1. РАМта на по-слабите компютри е с много ниска честота - 133 МХц. Най-много съм виждал да е 400 МХц, но на един от сървърите :/ Дистрото задължително трябва да е с XFCE и да не е включен по подразбиране компиз/берил.

2.LiveCD на Убунту 7.04 върви като виста на пентиум 2

3. Мониторите понякога излизат "Out of range", 'сиреч' Убунту ги пуска на по-висока резолюция или честота от възможната. Това лесно се оправя с редактиране на /etc/X11/xorg.conf, но колко според вас знаят за това?

4. Някои учители дори не си знаят паролите за администраторските акаунти на PCтата и няма как да се отдели нов дял за друга ОС. gparted не поддържа resize-ване на NTFS и няма да стане работата от LiveCD :/

100% ще се намерят и други проблеми след инсталацията

Ми то като гледам и половината от това , дето си писал ако е вярно , работата е "забозена" ....

за точка 4 - е , то ако ще се смесена система не е нужно да се разделят под линукс ...може да се ползват и бозански програми за разцепване ..

за точка 3 - ми то е даже добре , че Убунтуто се пробва на по високи честоти , че например при нас , на слак ( който няма инструменти за настройки ) Х сървъра е малко ...особен и инат за по високите честоти ... cool.gif

за XFCE - това чудо наистина е доста икономично ( спрямо мастодонтите ) ама е доста по бедно от тях на "шаренийки и шукарийки )" и пак ще има твърдения , че линукс си е една конзола и толкова ...

а бе сложна работа и това е ! Мързела е повсеместен ..... От тоя мързел Дебили Гей е най - богатия на земята :wors:

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Излезе втората публична версия на "Учи Свободен с Убунту" - жив диск, базиран на Убунту, създаден да бъде в полза на българското образование, българите които тепърва ще се запознават с Линукс, както и хората които искат да имат готова и пълноценна работеща система навсякъде и на мига, без допълнителни инсталации и конфигурации. Какви предимства предлага диска:

Всичко това идва в допълнение на стандартните предимства които предлагат Убунту и Линукс - свободен софтуер, стабилна и сигурна операционна система, огромно количество свободни програми и много други.

Повече информация:

Източник: http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?pag...p;key=402492473

Ами,да в училище наистина ползват УинБООЗ и почти на нищо не ни учат.Аз също уча в момента но мога да се похваля че съм от тези 10 % който не играят някфи игри и аз също използвам Линух Убунту.

Излезе втората публична версия на "Учи Свободен с Убунту" - жив диск, базиран на Убунту, създаден да бъде в полза на българското образование, българите които тепърва ще се запознават с Линукс, както и хората които искат да имат готова и пълноценна работеща система навсякъде и на мига, без допълнителни инсталации и конфигурации. Какви предимства предлага диска:

Всичко това идва в допълнение на стандартните предимства които предлагат Убунту и Линукс - свободен софтуер, стабилна и сигурна операционна система, огромно количество свободни програми и много други.

Повече информация:

Източник: http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?pag...p;key=402492473

Поста си го бива! Браво много добре!!!

Това , че проекта има движение подчертано е похвално cool.gif Имам само едно въпросче : Има ли някаква обратна информация КАК се приема този проект от потребителите , към които е насочен ? Защото аз например мога да пусна 14.3 версия на програма , която пресмята заплатата съобразно НАИСТИНА изработено време , ама какво от това ...едва ли ги е еня много хора за тази работа ..... затова ...питам - има ли някакъв резултат ?

п.с Както вече е ясно , не мога да бъда обвинен в пристрастност към богатството на Дебили Гей , така че въпроса ми не мисля , че може да се тълкува като провокативен .....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.