Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Compiz Fusion

Featured Replies

Проблемът ми е следния. Преди малко инсталирах. Compiz Fusion по това описание. Минах инсталацията след като написах

compiz --replace
"премигна монитора" и до там. Нищо не ми се появи в "старт" менюто горе, Даже са ми забранени ефектите който са по подразбиране. Сега, като отида Система -> Настройки - > Външен вид -> Визуални Ефекти там има да избера с отметка. 1. "None" 2. " Normal " 3. "Extra" само дето ми се появи ново меню 4. " Custum" което има опция -> Performance, но нищо не става когато цъкна Performance освен да се забавя за момент всичко и до там. Идеята ми е, че дори когато го върна на Extra пак си оставам без каквито и да е било ефекти по десктопа. Предополагам, че това се е получило когато съм инсталирал Compiz Fusion-а и от него трябва да се настрой. Но аз не го намирам. (по-долу има скриин шот)

Дистрибуцията ми е Убунту 7.10. Видео картата ми е Radeon X850. Не съм слагал никакви драйвери от както съм инсталирал Убунту за видео картата, защото понеже нали ми вървяха тези стандартните ефекти и аз си мисля,че то опознава някакъв драйвер опен сорс на АТИ, защото ми разпознава картата като Х800/х850 series.

Благодаря предварително!

Редакция заглавие според правилата на форума

post-118194-1201007194_thumb.png

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

• Автор
Здравей ktborisov!

Виж дали това може да ти помогне!

Линка нещо не работи. като цъкна и ме препраща да си редактирам моята тема. ?

ktborisov,извинявай за неработещия линк!Оправих го и вече всичко е О.К. - стават грешки понякога! sad.gif

Хвърли едно око и тук!

Редактирано от SectorD (преглед на промените)

• Автор

SectorD, не се притеснявай нали в крайна сметка отворихме линка :lol6:

Обаче аз продължавам да имам проблем. Така следвах инструкцийте на trosho и си свалих драйвера от сайта на ATI. Избрах LINUX -> x86x64 Drivers -> X850.

Инсталирах драйверите по това описание:

All right, here we go. I recently got my 9250 working with ATI's latest 8.28.8 drivers. There are two ways I got this to work. The more complex way is detailed in this guide. I will explain the easy way, step by step.

First: Download driver 8.28.8 from this link. After its done downloading, place it in your home folder.

Second: Open up a terminal by going to your menu bar and clicking on "Applications", then "Accessories" and then "Terminal". In the terminal type this:

Code:

sudo chmod 777 ati-driver-installer-8.28.8.run

Code:

sudo sh ati-driver-installer-8.28.8.run

The installer should pop up. I suggest following the default options until it is installed. After it is installed close the installer but leave your terminal open.

Third: Now type this into your terminal:

Code:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Most of the defaults will be ok. Just make sure that you choose "fglrx" when your choosing the driver, and make sure, when you get to the module screen, that you enable "glx" and "dri". After it finishes your X server should now be reconfigured to use the new driver you installed.

Now restart your computer and you should have 3D acceleration. To check whether you do or not type in a terminal:

Code:

fglrxinfo

You should see something like this:

Code:

$ fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc. OpenGL renderer string: RADEON 9250 Generic OpenGL version string: 2.0.5814 (8.28.8)

Then type:

Code:

glxgears -printfps

This will start a 3D gears rendering with a FPS printout. This is by no means a benchmark, just so you know.

That should just about cover it. If this did not work for you then I suggest following the link provided earlier to the other guide.

Troubleshooting: If you experience random freezing in regular use or in games, then you need to add a line to your xorg.conf. If this is happening, in a terminal, type:

Code:

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Then scroll down to the "Device" section. At the end of the "Device" section add this:

Code:

Option "AGPv3Mask" "0x00000002"

Save the file and close it. This should stop the freezing.

Feel free to post about any other problems with it. I'll help however I can.

Инсталацията премина без грешки. Сичко точно след това рестартирах. Обаче тогава си е*а майката. Черен екран със червени линии. после станаха зелени после сини после жълти... и след тва ми се стартира някакъв LOW GRAPHIC MODE със меню да си сменя модела на видео картата,която по незнайни за мен причини беве станала vega graphic adapter ... и някакви цифри..след тва пак рестарт.Тръгна ми графиката в резулюция 640х480 ... и Plug'n'Play Monitor 60hz. Настройх го на АTI - Mach8,mach32,mach64 and ra... и моя си монитор ACER AL1916W Wide Обаче сичко се скапа панела горе ми се размести не си виждам половината част от дислпейа (Вместо Програми, Места,Система да са ми в ляво както си бяха те са в дясно часовника е посрдата и т.н.) ScreenSHOT

система -> Администрация на системата -> Диспечер на ограничените драйвери -> ATI Accelerated graphics driver ----- NOT IN USE .. Като дам да е IN USE пак се получава историята със черен екран и само черти ... сини,червени и т.н. МОЛЯ ПОМОЩ!!!!

Редактирано от ktborisov (преглед на промените)

Здрасти!

Явно първо си свалил и инсталирал драйвер за грешна карта.Затова ти е излязло онова съобщение и се е скапала визията.Второ си се опитал да си избереш карта от списъка,но пак не си улучил вярната или поне такава с близки параметри до твоята.Като следствие от тези стъпки си променил файла xorg.conf и от тук ти идват всички проблеми!

Възможни решения:

1.Възстановяваш си стария файл xorg.conf-при инсталацията на "новия" драйвер би трябвало да е направен автоматичен backup на файла.Потърси го и го възстанови!Следва рестарт на Х (Alt+Ctrl+backspace)!

2.От дадения списък с карти (малкото прозорче в дясно от скрийншот-а) си избираш твоята или поне такава с близки параметри карта (избираш "Choose driver by model" и правиш избора-ATI Radeon или ATI Radeon(fglrx) или ATI Radeon(vesa)).Следва рестарт на Х (Alt+Ctrl+backspace)!

3.Избираш си правилните драйвери от сайта на производителя,сваляш ги и ги инсталираш!Виж това на всяка цена както и "сгрешения" линк!Следва рестарт на Х (Alt+Ctrl+backspace)!

Успех!

П.П. Има и още едно решение-лесно и просто.Сваляш и инсталираш пакета envy!Стартираш,посочваш типа карта(ATI) отваряш си бира и чакаш.Програмката ще свърши всичко останало по намиране,сваляне,компилиране и инсталиране на последните драйвери за твоята карта! cool.gif

Редактирано от SectorD (преглед на промените)

• Автор

Пичага 1во мерси много,че се занимаваш. :help wanted3:

2. Аз си свалих от сайта на Ати точните драйвери за х850 инсталирах ги реснах и до там беше,черен екран и тва е... хубаво пуснах го гледам в настройките пише - ATI Radeon(vesa) рес пак. Черен екран... След тва реинсталнах цялото Убунту. При 1вото зареьдане горе ми се появи една "платка" и ми пише,че има драйвер за АТИ който не е "свободен" и разработчиците на линукс примерно няма да могат да го конфигурират защотото не е бил опен-сорс и имало опасност да повреди нещо по моят компютър и да го инсталирам на "свои риск" дадох инстал... свали ми от нета някви работи и ми изписа с 2 стрелки да ресна за да сде потвърдят промените рес...черен екран до там...това е на прясна инсталация ?

За да си сигурен,че драйверите са правилни ползвай envy!До сега отзивите за нея са все отлични.Друго не мога да се сетя.Ползвам Kubuntu и дърта видеокарта nVidia,която не ми позволява да подкарам Compiz!

Всичко хубаво и дано някой ти даде работещо решение!

• Автор

Пичаги, здравейте пак. Има малко развитие по въпроса ама пак не е задоволително значи напредъка ми е , че успях да инсталирамдрайвера като хората. Старт на компютъра ескейпт и Ubuntu Recovery Mode.От там ме пуска в конзола стартирам драйвера тръгва ми инстала и го инсталирам Ati Catalyst-a вече ми работи поддържа си резплюция 1920х1028 при 60 хз на монитора коетоме устройва. Инсталирах и компиз без проблем ... така до тук добре компиз-а работи като го конфигурирам от Система -> Настройки -> Компиз.... някой ефекти работят. (Зоом Воден ефект ) но други не искат или работят много мудно (единствения начин по който ги стартирам е с клавишните комбинаций), защото като дам Система->Външен Вид -> Ефекти и като дам нормал или custum увисва до там ... изчезват ми "лентите" на всички прозорци (close minimize , maximize) и ме връща на ефект none. Лентите не ми се появяват даье след рестарт и смяна на темата .... чак след като ресна 2-3 пъти се оправя. Идей имам инсталиран драйвер имам и компиз ... къде трябва да пипна за да ги синхронизирам. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!!

• Автор

Пичаги искам да споделя, че си оправих проблема с Compiz-a. Ето и как го оправих: Инсталирах си драйвера, обаче не рестартирах след това

sudo gedit /etc/x11/xorg.conf
Добавих една 1ница в End Section накрая на файла смених 0-лата и сложих едно. реснах и всеичко е наред.

Благодаря на всички който помогнаха :speak:)

Здравейте.

Наскоро инсталирах Ubuntu 7.10, сложих nvidia-glx-new 100.14.19 драйвери (Asus EN6600), compiz-fusion, compizconfig-settings-manager и emerald theme manager. Изтеглих си 1-2 теми за Gnome и за Emerald, настроих си изгледа, във Visual effects избрах custom и замених Desktop Wall с Desktop Cube + Rotate Cube.

Ефектите си работят, започнах да ги разучавам и да им се кефя. Всичко беше наред, докато не ми изчезнаха декорациите на прозорците (както на колегата). Logout -> login, връткам куба, тръскам прозорци, превключвам десктопите - всичко е OK. В един момент рамките пак изчезнаха. След няколко опита установих, че рамките изчезват при натискане на Alt+Tab. Ето какво е положението:

post-141112-1202334116_thumb.png

Мога да превключвам прозорците с други методи от Compiz (напр. Win+Tab), но навика си е навик - при неволно натискане на Alt+Tab рамките изчезват. За да не давам рестарт пиша в Root Terminal " emerald --replace & " и рамките се появяват, но темата е съвсем друга. Промених темата на emerald, използваща pixmap Frame Engine, с друга, използваща vrunner Frame Engine, но проблема си остана.

Някой има ли представа на какво може да се дължи (грешно инсталиране, грешни драйвери, някаква несъвместимост или бъг)??? ohmy.gif

Тази инсталация на Ubuntu е за проба и разучаване, нямам важни данни, така че приемам всякакви съвети. Ако може само да са като за начинаещ.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Тва е често срещан бъг... и при мен го имаше, но си смених обикновеното сменяне с алт и таб с едно по-простичко на компиз... ако не знаеш как става тва - пиши.

• 3 седмици по-късно...

Имам една питанка относно compiz-fusion.

Някой успявал ли е да подкара Compiz с драйвера (NVIDIA-Linux-x86-169.09) от сайта на nVIDIA?

Възможно ли е това?

Ефекти и като дам нормал или custum увисва до там ... изчезват ми "лентите" на всички прозорци (close minimize , maximize) и ме връща на ефект none. Лентите не ми се появяват даье след рестарт и смяна на темата .... чак след като ресна 2-3 пъти се оправя.

Олеле ....нещата са станали страшни вече и при Linux :) Изчезва ми това , не излиза онова , реснах 2- 3 ...40 пъти .... то това станало направо боза ohmy.gif Почвам да се притеснявам ....сянката на ДеБил Гей започва да се извисява ........ cool.gif Слава , Здраве и Дълъг Живот на Patrick Volkerding !!! ....че иначе ohmy.gif

п.с Колеги , горния пост е спам по темата , само че не се въздържах да отразя чувството ...... не се заяждам с Вас и Вашето дистро , напротив , пожелавам ви да си го ползвате успешно и със здраве .... cool.gif

Редактирано от juve (преглед на промените)

Като гледам няма отговор на питането ми. Приемам, че е невъзможно?

Все пак, ако някой успее, нека се похвали.

А относно горният пост на @yuve. Колега, с моите "знания" мога да скапя всяко дистро, дори и Slakware biggrin.gif

Имам една питанка относно compiz-fusion.

Някой успявал ли е да подкара Compiz с драйвера (NVIDIA-Linux-x86-169.09) от сайта на nVIDIA?

Възможно ли е това?

Разбира се. Аз съм с този драйвер и нямам никакви проблеми с compiz-fusion. Увери се че в /etc/X11/xorg.conf имаш тези неща:

Section "Extensions"

Option		 "Composite" "Enable"

EndSection
В секция скрийн на картата:
	Option		 "AllowGLXWithComposite" "true"
Задължително пусни като руут nvidia-xconfig ако не си го направил досега. При мен под Gentoo единственото затруднение което имах беше с gconf, но изпълних като потребител:
gconftool-2 --recursive-unset /apps/compiz

и всичко заспа.

Благодаря за помощта.

Мъчих xorg.conf по всякакви начини, включително и с nvidia-xconfig с различни опции. Резултата беше бял екран.

Първата опция [Option "Composite" "Enable"] беше включена. За втората [Option "AllowGLXWithComposite" "true"] не съм сигурен, а за командата [gconftool-2 --recursive-unset /apps/compiz] не бях чувал.

В момента нещата са тотално омазани. Ще преинсталирам и ще пробвам на чисто по този начин. 10x.

Благодаря за помощта.

Мъчих xorg.conf по всякакви начини, включително и с nvidia-xconfig с различни опции. Резултата беше бял екран.

Първата опция [Option "Composite" "Enable"] беше включена. За втората [Option "AllowGLXWithComposite" "true"] не съм сигурен, а за командата [gconftool-2 --recursive-unset /apps/compiz] не бях чувал.

В момента нещата са тотално омазани. Ще преинсталирам и ще пробвам на чисто по този начин. 10x.

Винаги може да се оправи. Не наблягай на Windows-ката практика с преинсталиране. Това едва ли ще промени нещата. :whist:

Винаги може да се оправи. Не наблягай на Windows-ката практика с преинсталиране. Това едва ли ще промени нещата. :)

За проба бях инсталирал много ненужни неща и исках да ги махна. Най-лесно беше да инсталирам на чисто.

Иначе си прав за това, че може да се оправи.

Особено след като разбрах колко прост е бил проблема. А той е (или поне предполагам), че при инсталиран nvidia-glx-new драйвер от хранилището, съм добавил NVIDIA-Linux-x86-169.09 драйвер от сайта на nVidia. Сигурно библиотеки или модули на двата драйвера са си пречили. След деинсталиране на стария и преинсталиране на новия драйвер нещата се оправиха. Така се прави винаги при инсталиране на драйвери и е близко до ума, ама глава проста... sad.gif .

Сега, при нова инсталация, само инсталирах драйвера (setup-а ми направи xorg.conf файл - не трябваше да пускам nvidia-xconfig). След първото стартиране Restricted Drivers Manager-а се обади, че е инсталиран нов драйвер, и при настройка на Visual Effects на Extra "красотите" си работят (поне на първо четене). Настроих нещата в NVIDIA X Server Settings и сега съм много доволен biggrin.gif .

Обаче, не видях в xorg.conf да има нито това

Option   "Composite" "Enable"
нито това
Option "AllowGLXWithComposite" "true"

Дали е добра идея да ги добавя на ръка???

Драйвера на NVidia задължително трябва да е само един. То и при компилирането дава грешка ако има друг. Също при всяка смяна на ядрото трябва да се преикомпилира. :)

• 5 месеца по-късно...

След доста търсене стигам до извода, че проблема ми е бъг, но да попитам и вас.

Ползвам Ubuntu 8.04.1 и Catalyst 8.5 (с 8.6 и 8.7 имат "малък" проблем с 3D приложенията).

Инсталирал съм compiz и работи без проблеми, овсен че когато е пуснат при 3D приложенията и гледане на видео (на цял екран е добре, но когато е в прозорец не) картината премигва. Също така видеотата не могат да "стоят" нормално зад други прозорци.

Ето и снимка:

screenshotdv7.th.png

Някакви идеи или ще трябва да чакам с надежда следващата версия на видео драйвера?

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

Като че ли и други хора имат този проблем. Mоже да прегледаш тази тема във форума на Ubuntu.

Като решение на този проблем, някои предлагат да се смени video output-a на X11 (вместо Xv). (Аз съм с NVIDIA и нямам този проблем, но си спомням, че променях тази настройка, защото с една от опциите филмите можеха да се гледат само в оригинален размер и на пълен екран, но не и в междинен мащаб).

Тук е показано как става смяната на настройката на video output в различни player-и.

trosho, срещах го това предпложение, но това не е решение на проблема, а заобикаляне. Как да ползвам 3D приложения с X11..

Мерси за отговора все пак.

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.