Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да превърна програмирането в професия?

Featured Replies

Здравейте! :angry:

Програмираноте ми е хоби от около 10-тина години. Вече минавам 30-те, не че се чувствам стар, но ми казаха че за тази професия ако до 28г не си направил кариера вече не ставаш. Програмирал съм на Паскал, С, Висуал C++ с МFC. Правил съм собствени проекти, опитвал съм да програмирам и микроконтролер, много е вълнуващо когато успея. Обичам предизвикателствата и разнообразието при програмирането, но понякога нямам самочувствие. Имам желание да работя в тази област, но нямам подходящо образувание и нямам достатъчно опит, или може би се подценявам малко. Искам да стана добър програмист.

Ако сега реша да се занимавам с програмиране на С++ или програмиране на микроконтролери ще ми трябват проекти върху които да работя, и евентуално след време при търсене на работа да ги представя като личен опит. От къде да намеря проекти, които не са за съвсем начинаещ върху които да се упражнявам и развивам?

Редактирано от Начинаещ (преглед на промените)

Според мен е редно да кандидатстваш във фирма набираща програмисти. Незнам от къде си, но за Велико Търново има доста такива предложения, а предполагам и за другите градове. Опитай, обади се в самата фирма и попитай директно тях

Разликата между хоби и професия е само в заплащането. Хвани си работа, изкарвай пари и си готов !

А иначе, както във всичко има добри, по-добри а има и "мърша"

Ако сега реша да се занимавам с програмиране на С++ или програмиране на микроконтролери ще ми трябват проекти върху които да работя, и евентуално след време при търсене на работа да ги представя като личен опит. От къде да намеря проекти, които не са за съвсем начинаещ върху които да се упражнявам и развивам?

Проекти...Искаш да кажеш задание! Задания има в софтуерните фирми. Търсиш по обяви за работа, обаждаш се, явяваш се на интервю и т.н и т.н...

А колкото до микроконтролери, там работата е малко по-... Познанията ти по програмиране ще ти свършат работа едва на около 30%-на не повече. Често разработчиците на устройства с микроконтролери се занимават с всичко - от схемата, до платката и фърмуера. Там ще ти трябват познания по схемотехника, PCB дизайн и някой други екстрички които отнема време да се научат. Ако ще се пробваш само, вземи си някой готов борд olimex имат и с Cortex и си измисли да направиш нещо. Като успееш, започваш по-сложно...и така докато в крайна сметка не се похвалиш пред себе си че имаш устройство направено от рисунка на салфетка от закусвалня за бързо хранене.

бтв: Има огромна разлика между програма писана за PC където разполагаш с почти неограничен ресурс и един микроконтролер където всеки байт се брои.

Привет!

Много интересна тема! Това, че си 30 годишен не е проблем! Щом знаеш, винаги ще има хляб! :) Аз се занимавам именно с програмиране на микропроцесори, ползвайки езика С. По-точно Atmel-овско C (за чипове на Atmel - серия ATmega). :) Мога да ти дам връзка към портала си по Роботика, в който се занимаваме с направата и програмиране на роботи. Там съм написал всичко, което е необходимо. Заповядай Тук. При проблеми, можеш да се обърнеш към всеки... Всички сме готови да ти помогнем! Това са ти и проекти за "не начинаещи", защото са доста сложни, ако не разбираш как стават...

Поздрави!

Според мен зависи колко "комфортно" се чувстваш спрямо идеята да си по 8 часа (минимум) на ден пред някое RAD IDE.

Ако не си достатъчно посветен, или просто искаш да мислиш за нещо друго през деня, освен програмиране - ти препоръчвам да станеш уеб програмист (PHP, HTML, JS, SQL, Flash AS). Има много хляб и възможности за развитие в тази сфера. Въпреки това не си мисли, че щом са скриптови езиците работата е по-лесна!

Независимо от това на кое ще се спреш - според мен, важното е да имаш изчистен стил на програмиране и да не претупваш кода. В крайна сметка, бързата работа може да се върне като бумеранг с бъгове и удължаване на сроковете. Затова преди да избереш насоката в която да се развиеш, седни и почни да решаваш тестове и алгоритмични задачи. Ако не се справяш добре с оптимизирането или имаш конкретни предпочитания към RAD IDE-тата, по-добрият вариант (пак според мен) ще е да станеш системен програмист - там поне ще имаш повече време и ресурси да се усъвършенстваш и да се учиш в движение без сериозни последствия...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• Автор

Здравейте! :rolleyes:

Благодаря за мненията ви.

Определено имам много пропуски, които трябва постепенно да попълня, ако искам да се развивам успешно в тази област.

@Начинаещ, аз мога да дам мнение съобразено с това, че доста често ми се налага да работя с програмисти, които наемам за възстановяването на стари промишлени контролери или за изграждането на нови.

Този тип кадри са много малко и съответно скъпо платени. Последно ги търсих за работата на един контролер на прахоуловителна инсталация - заплащането беше 50 лева на час.

Аз лично съм убеден, че в бъдеше този тип специалисти ще имат много добра реализация и много добре платена работа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.