Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся:PCLinuxOS ръководство

Featured Replies

Значи абсолютен новобранец съм в сверата на Li, та посъветваха ме да си сложа pclinuxos слоех го аз но след дълго ровичкане в гоогле неможах да намеря свяствно ръковдство за тоя Li, основния ми проблем е начина на инсталиране на отделните(rpm, архивите и т.н.) apps.

Та ако може да ударите едно рамо :}.

Редактирано от randb (преглед на промените)

Какво се опитваш да инсталираш? По принцип "универсален" начин е да изтеглиш tar архив. Подробно ръководство /на англ/

http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/softinstall.html

---

Извинявам се, сега поправям поста. Явно пакетната система е rpm. Горната обаче важи за вс Linux OS

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

• Автор

sudo apt-get install /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i386.rpm

Reading Package Lists... Done

Building Dependency Tree... Done

E: Couldn't find package

Pri polojenie che faila e na desktop-a btw samo da dobavq che sym slojel Li-to na VM.

I se izvinqvam che pisha na latinica, prichinata e che sym na Li-to.

sudo apt-get install /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i386.rpm

Reading Package Lists... Done

Building Dependency Tree... Done

E: Couldn't find package

Pri polojenie che faila e na desktop-a btw samo da dobavq che sym slojel Li-to na VM.

I se izvinqvam che pisha na latinica, prichinata e che sym na Li-to.

Инсталирането на rpm-и под PCLinuxOS става с:

rpm -iv /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i386.rpm

За повече информация - PCLinuxOS wiki

• Автор

rpm -iv /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i396.rpm

error: open of /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i396.rpm failed: No such file or directory

A fajla e na desktop-a...

Ще се опитам да ти дам малко инфо, доколкото ми стигат познанията. Малка статия за PCLinuxOS има във електронния вестник "Home Linux".

Това дистро използва .rpm пакети (базирано е на Mandriva). Мениджъра на пакети е apt (apt-rpm). С него се работи в терминал (конзола) с администраторски права ("su - "<Enter>, след това [команди], за изход "exit").

Потребителски интерфейс за работа с apt ти предоставят aptitude (текстов интерфейс в терминал, не е инсталирана първоначално) и synaptic (графичен интерфейс).

Synaptic се стартира от Start->System->Configuration->Packaging->Synaptic Package Manager или от иконата "Package Manager" от панела. След стартиране, ако вече не си го направил, може да се добават нови репозитории (хранилища) от меню Settings->Repositories (евентуално по-близки/по-бързи). След такава промяна (или ако synaptic не е използван от известно време) трябва да се обнови информацията за наличните пакети - натиска се бутон "Reload".

post-141112-1204938026_thumb.png

Сега наличните неща могат да се разглеждат като ги подредиш (филтрираш) по различен начин: по предназначение - Интернет, Мултимедия, Офис, Игри ... (бутон "Sections"); Инсталирани, Неинсталирани, Нови ... (бутон "Status"); Повредени, Маркирани, За ъпгрейд ... (бутон "Custom"); Резултати от търсене (бутон "Search").

Нови пакети/програми се инсталират като ги избереш от списъка в дясно и от меню "Package"(или десен бутон) избереш "Mark for Installation". Другите опции "Unmark", "Mark for Removal", "Mark for Upgrade" ... мисля, че са ясни - размаркиране, премахване, ъпгрейд ...

На този адрес може да се видят програми за KDE групирани според предназначението. Може да ти помогне в началото да се ориентираш за имената, коя какво прави, кои са с най-висок рейтинг (highest rated) и т.н. Ако си харесаш нещо, търсиш със Synaptic дали го има в хранилищата на PCLOS и го инсталираш.

Като навлезеш малко в нещата, може да пробваш с apt в конзолата. Ако знаеш имената на нещата, ще установиш, че е по-бързо и удобно. Някои основни команди вече са ти ги казали:

@Linux_user:

apt-get install име_на_програма - за инсталиране

Други команди:

apt-cache search име_на_програма - за търсене на програма в списъка

apt-cahe --help - кратък списък с опциите на apt-cache

man apt-cache - документацията на apt-cache (излиза се с "q")

apt-get update - обновяване на списъка с пакетите (аналогично е на "Reload" в Synaptic)

apt-get remove име_на_програма - премахване на програма

apt-get upgrade - за ъпгрейд на инсталираните програми

apt-get -- help; man apt-get - аналогично на тези за apt-cache

Изобщо за Synaptic и за apt мисля, че можеш да намериш информация и от други дистрибуции, които го използват (напр. Ubuntu). А ето ти я силата на терминала - с една команда (apt-get dist-upgrade) може да си ъпгрейднеш линукса:

post-141112-1204938035_thumb.png

Накрая е дадено, че трябва да се свалят 613MB! Нормално е, защото PCLinuxOS 2007 е от пролетта на миналата година. Може да се види, че тази команда ще премахне Beryl Manager-а (3D ефектите) и ще гo замести с Compiz-Fusion. Ако не искаш това, не пробвай тази команда. Пък и не знам дали няма да доведе до проблеми.

При мен дава грешка - няма свободно място. Естествено, пиша всичко това от Live CD-то на PCLinuxOS.

;) Успех.

rpm -iv /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i396.rpm

error: open of /home/user/desktop/xmms-1.2.10-1.i396.rpm failed: No such file or directory

A fajla e na desktop-a...

Много ясно че няма да стане, защото user трябва да смениш с твоя юзър. Пиши командите ръчно и ползвай Tab completition. Поиграй си с таб докато пишеш да видиш какво става. :wors:

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Ако се затрудняваш да го направиш по начина, които @Progres ти показа, може да си инсталираш KPackage и да работиш с него.

Пример за инсталиране на .rpm от интернет e показан тук.

За вече свалени .rpm пакети - десен бутон върху файла и избираш "Open with KPackage".

=====

Ето две полезни страници от Wiki-то на PCLOS (за Sinaptic и за основните команди в конзолата) - цък и цък.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ако се затрудняваш да го направиш по начина, които @Progres ти показа, може да си инсталираш KPackage и да работиш с него.

Пример за инсталиране на .rpm от интернет e показан тук.

За вече свалени .rpm пакети - десен бутон върху файла и избираш "Open with KPackage".

Да това е вариант. btw на десен бутон върху rpm-а няма ли опция за инсталиране..било то с kpackage или нещо PClinux-ско ;)

http://83.228.93.78:8080/ явно съм пълен неандертацел...

Много полезни неща ми дадохте но аз съм бахти бухъла.

Според мен грешката е следната. На първата снимка се опитваш с apt-get да инсталираш .rpm пакет, свален на компютъра. Apt-get служи за инсталиране на пакети, намиращи се в хранилищата в интернет. Затова, това което правиш на втората сникма - Open with->Synaptic Package Manager, няма да работи. Synaptic може да го разглеждаш като графичен интерфейс, който на заден план използва apt-get за да си свърши работата.

За да инсталираш, свален от теб .rpm пакет, използвай начина показан от @Progres:

rpm -iv /home/Твоят_User/desktop/xmms-1.2.10-1.i396.rpm

Или първо си инсталирай KPackage през Synaptic и после го използвай. С него вече ще стане.

Само един съвет. Когато сваляш такива неща, за да нямаш проблеми, гледай по възможност да са за твоето дистро. Ето един сайт за тази цел. Избери "Advanced RPM Search" и после в секция Other -> отметка за PCLinuxOS.

Ето и две снимки. Дано са ти от полза.

post-141112-1204985776_thumb.png

post-141112-1204985781_thumb.png

• Автор

Значи за да инстарлиам KPackage в конзоалта пиша:

apt-get install kdeadmin-3.5.8 или?

Значи за да инстарлиам KPackage в конзоалта пиша:

apt-get install kdeadmin-3.5.8 или?

В Synaptic е по-лесно. От Toolbar-а 1)Reload, 2)Search ->kpackage. Резултата е kdeadmin-kpackage. Слагаш отметка с "Mark for Installation" и после в Toolbar-а цък върху Apply.

В конзолата (с администраторски права - "su - ") пишеш:

apt-get update

apt-get install kdeadmin-kpackage

• Автор

Мерси на всички за отеделеното време най накрая го направах тоя KPackage.

Специялно мерси на trosh[:.

• Автор

Failed Dependencies какво означава този арор и защо се показва и как се поправя?Ако може някой да ми каже, ще съм му много благодарен.

Редактирано от semeringa (преглед на промените)

Failed Dependencies какво означава този арор и защо се показва и как се поправя?Ако може някой да ми каже, ще съм му много благодарен.

За да може някой да ти помогне, опиши подробно при какви обстоятелства е възникнала грешката. Какво се опитваш да правиш, как го правиш и т.н.

Failed Dependencies мисля, че е свързано с неизпълнени зависимости. Опитваш се да инсталираш нещо, зависещо от друго нещо, което пък го няма.

• Автор

Ми опитвам се да сложа skype и през KPackage и през конзолата ми искарва това съобщение.

В конзолата пиша cd /home/user/Desktop и после rpm -iv name apps

Ми опитвам се да сложа skype и през KPackage и през конзолата ми искарва това съобщение.

В конзолата пиша cd /home/user/Desktop и после rpm -iv name apps

Не знам защо го правиш по трудния начин? Пак ще го кажа - през Synaptic е по-лесно (KPackage и rpm команда в конзолата са за програми, които ги няма в хранилищата). По-нагоре бях дал линк към страница с обяснения за RPM, от която има препратка към информация за работа със Synaptic. Ето директен линк към нея.

За Skype - в Synaptic пускаш търсене за "skype" и виждаш, че го има в хранилището (skype 2.0.0.13-1pclos2).

Маркираш и инсталираш. Просто и лесно, но само ако знаеш как. А за целта трябва да се чете ;) .

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

сега по принцип мислих да слагам Убунту 8.04 бета, но като гледам, за всяка инсталация ли е такъв "зор"....вижда ми се супер трудно, предпочитам да си карам с тъпия Windows

Редактирано от CoCa-CoLa_FAN (преглед на промените)

сега по принцип мислих да слагам Убунту 8.04 бета, но като гледам, за всяка инсталация ли е такъв "зор"....вижда ми се супер трудно, предпочитам да си карам с тъпия Windows

Не е такъв зор бе хора.. вие какво очаквате? Цял живот сте работили с джамове, сега искате като минете на друга ос пак всичко да е същото.. ми не става така. Не е трудно, различно е. Иска се четене, търпение и увереност. Друг начин няма.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.