Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Цветомузика - начин на приемане на сигнала

Featured Replies

Здравейте. Търся достатъчно надеждна и профисонална помощ отностно начин на приемане на сигнал за цветомузика!? На скоро реализирах дадената схема на списание "Млад Конструктор", но това което не ми харесва е, че сигнала се приема от микрофон. Питам възможно ли е да се реализира директно приемане от източника на звук(звукова карта)!? И ако е така какво трябва да се промени в текущата схема: http://www.constructor.bg/mk/Color.htm .Благодаря предварително за отделеното внимание!

Доколко разбираш какво правиш? За да знам как да ти обяснявам... Можеш да вържеш схемата директно към звъковата карта, като цялата предна част (микрофона и транзисторния усилвател) отиват по дяволите. Проблема е обратната връзка... Схемата като цяло е проектирана да работи по този начин... Иначе мисля, че ако махнеш Т1 и всички околни елементи ще можеш спокойно да включиш схемата към звуковата карта... Мисля че някаде виждах нещо като разклонители за жакове - включваш единя край в звуковата карта и от другата страна имаш две букси - на едната връзваш колонките, на другата цветомузиката... Единствения елемент, който можеш да оставиш е потенциометъра Р1. С него можеш ръчно да донастройваш силата на цветомузиката... Ако трябва да съм съвсем честен схемата е доста интересна, имайки предвид, че може да бъде използвана за всякакъв вид музикални системи. Ако тотално ще я пригодиш (ако искаш да я пригодиш) за компютър, можеш също така да разкараш отделното захранване на схемата и да ползваш захранването на компютъра... Вземаш от 12волтовата шина, намаляваш до 9 волта и летиш. Трябва обаче да имаш достатъчно мощно захранване, което да може да понесе твоя компютър и цветомузиката... До тук толкова. Ако искаш допълнителна информация кажи, аз съм на разположение :friends1: Успех...

Ami poprincip stava duma za neshto podobno. Samo 4e sega sled kato im pisah e-mail na redakciqta na spisanieto"Mlad Konstruktor" mi kazaha 4e moje da se izpolzva direkten vhod no e jelatelno da minava prez optron?! Imash li si predstava kakvo imat predvid zashtoto az nishto ne razbiram!? I syshto ima li nqkakva opastnost si4ko da izgyrmi ako direktno bez da premaham T1 prosto sloja vhod ot audio kartata? A otnostno zahranvaneto ve4e e kysno shtot si imam gotovo :P Ina4e kato ideq ne e zle no moje bi po kysno shte q realiziram! Mersi za syvetite?!

1. Пиши на български, че ще ти забършат поста...

2. Оптрона е за да спира евентуалното захранване да стигне до звуковата карта и да ти я съсипе образно казано... Работата на Т1 и всичко прилежащо към него е да усилват сигнала, получен от микрофона. ОБАЧЕ... като махнеш микрофона и сложиш директен вход от звуковата карта сигнала няма нужда от усилване. Ако си остане Т1 сигнала от звуковата карта ще е много силен и транзистора може да не изтрае, а ако изтрае ще почне да криви и т.н. Като цяло за цветомузиката това няма особено значение, но може транзистора да иде зян, и тогава цялата схема няма да ти работи...

Като цяло замисълът на цветомузиката е суперпрост - усилваш звуковия сигнал и го подаваш на лампи (евентуално светодиоди, т.нар LED /light emitering diod/) и те светят в зависимост от силата на звука...

За други въпроси - знаеш, тук съм... И пиши на кирилица, че да не забършат цялата тема :clap: Успех...

• Автор

Ами мерси за помоща. Значи като цяло трябва да махна теристора и там прилежащите му съпротивления и там глупости, да сложа един оптрон за да не ми се развали видео картата и да ги свържа директно! Само да имаш някаква идея от къде да си зема оптрон и с какви характеристики!? И последно да те питам всъщност според теб по добре е с микрофон или директно!?

В общи линии няма да го включваш към видеокартата :huh: Иначе според мен цялата схема е безсмислено сложна... Всичко на всичко ти трябват 3 транзистора с по 5 резистора и един диод и нещата заспиват... Иначе за схемата - схемата е проектирана по този начин. Тя ще работи добре по този начин. Като цялото грубата инженерна мисъл която вкарах е тотално недостатъчна, щото (както каза ти) трябват ти и параметри. За оптрона - лесно... Важното е да сложиш някой, който да издържи на евентуалния максимум на сигнала на звуковата карта (не вервам повече от 12 волта да е, за ампераж да не говорим, че тея милиампери са смешни там)... земаш един оптрон с 12волта на входа и да държи на около 200 - 300милиампера (само да не объркам нещо, ма не вярвам звуковата карта да вади повече ток на макс) и си готов.

Ами мерси за помоща. Значи като цяло трябва да махна теристора и там прилежащите му съпротивления и там глупости, да сложа един оптрон за да не ми се развали видео картата и да ги свържа директно! Само да имаш някаква идея от къде да си зема оптрон и с какви характеристики!? И последно да те питам всъщност според теб по добре е с микрофон или директно!?

1.Не махай ТРАНЗИСТОРА в никактв случай!!!!!! Схемата на свързване е общ емитер следователно ивнертира сигнала на 180 градуса! Следователно двата сигнала единия от изхода на С1 другия на входа на Р1 се намират в противофаза! Нарушиш ли това схемата може и да не тръгне!

2 Незнам защо колегите от редакцията на Млад конструктор са ти посочили толкова сложно решение като оптрон! Доста по-лесно би станало ако само на мястото на микрофона тоест преди всички елементи на входа на схемата сложиш един разделителен кондензатор които да раздели схемата от саундкартата по постоянен ток!

3.За да включиш директно схемата преди самия кондензатор без да махаш нищо постави един потенциометър и го свържи като делител на напрежение! Намаляш докраи и като пуснеш музиката започваш да усилваш постепенно докато достигне6 ниво което ти е достатъчно!

Неможеш директно да включиш сигнала без да правиш нищо по схемата защото нивото на сигнала от микрофона е 1-2 миливолта а от саунд картата е от порядъка волтове!

Успех ако възникнат някакви проблеми пиши ще мислим други начини! cool.gif

EDIT: Ето какво имах в предвид преди малко с кръгчето е добавеното от мене

shemajp3.th.jpg

Редактирано от driver_sl (преглед на промените)

• Автор

Ахам. Мисля че разбрах идеята с оптроно и какво прави! Но като проверих какви продават останах с впечетлението че това е нещо като интегрална схема с 6 крачета!? Ако имаш малко време моля провери тук: http://constructor.bg/shop/advanced_search...n_description=1 и предложи какъв да си зема!? Мерси за споделения опит :speak:

Ахам. Мисля че разбрах идеята с оптроно и какво прави! Но като проверих какви продават останах с впечетлението че това е нещо като интегрална схема с 6 крачета!? Ако имаш малко време моля провери тук: http://constructor.bg/shop/advanced_search...n_description=1 и предложи какъв да си зема!? Мерси за споделения опит

Ахам. Мисля че разбрах идеята с оптроно и какво прави! Но като проверих какви продават останах с впечетлението че това е нещо като интегрална схема с 6 крачета!? Ако имаш малко време моля провери тук: http://constructor.bg/shop/advanced_search...n_description=1 и предложи какъв да си зема!? Мерси за споделения опит

А отностно точка 3. Не мога ли да използван потенсиометъра за микрофона или трябва си зема оше един!?

Хм... Трябва да призная че driver_sl е прав по отношение на транзистора... Мисля, обаче че схемата ще работи и със сигнала дори и да не е дефазиран... Поне според мен ще работи... Решението с кондензатор също е вариант... Но лично аз също предпочитам оптрона като галванично разделяне... Напълно съм съгласен и с варианта за потенциометъра... Не можеш да използваш сложения в схемата Р1, поради простата причина, че той е след транзистора, пък твоята цел е да отслабиш сигнала преди транзистора... Като цяло схемата му сще работи без грешка...

• Автор

Ем щом така предлагате може да го пробвам. Утре ще отида да купя един оптрон и P, и ще видим кво ше забъркам! :speak:

Номера е, че по метода, предложен от driver_sl не ти е нужен оптрон а един обикновен разделителен кондензатор... Ся остава въпроса за стойността... И тук аз съм малко пас от изчисленията...

• 6 месеца по-късно...

Във връска с цвето музиката.

1. Т1 наистина дефазира ,ако не се лъжа дори и да се махне схемата пак трябва да си работи, само че лампите ще светят когато попринцип трябва да са изгасени. Добавеният разделителен кондензатор трябва да е с малка стоиност за да не реже от сигнала.

2. Ако някой има наличен фаил със стойностите на елементите по схемата от МК ще съм благодарен в случей,че ми ги прати. Сайта отново не е достъпен, а съм се навил да правя схемта на МК! cool.gif

Още веднъж ... благодарско! ;)

1.Не махай ТРАНЗИСТОРА в никактв случай!!!!!! Схемата на свързване е общ емитер следователно ивнертира сигнала на 180 градуса! Следователно двата сигнала единия от изхода на С1 другия на входа на Р1 се намират в противофаза! Нарушиш ли това схемата може и да не тръгне!

2 Незнам защо колегите от редакцията на Млад конструктор са ти посочили толкова сложно решение като оптрон! Доста по-лесно би станало ако само на мястото на микрофона тоест преди всички елементи на входа на схемата сложиш един разделителен кондензатор които да раздели схемата от саундкартата по постоянен ток!

3.За да включиш директно схемата преди самия кондензатор без да махаш нищо постави един потенциометър и го свържи като делител на напрежение! Намаляш докраи и като пуснеш музиката започваш да усилваш постепенно докато достигне6 ниво което ти е достатъчно!

Неможеш директно да включиш сигнала без да правиш нищо по схемата защото нивото на сигнала от микрофона е 1-2 миливолта а от саунд картата е от порядъка волтове!

Успех ако възникнат някакви проблеми пиши ще мислим други начини! cool.gif

EDIT: Ето какво имах в предвид преди малко с кръгчето е добавеното от мене

shemajp3.th.jpg

'driver_sl', подвеждаш. Съветите са ти грешни и вредни в случая!

Да се върнем към схемата с микрофона (първата) в мнението на автора. Там се вижда резистор R1 включен в изхода на 6V стабилизатор. Този резистор е поемащ пад на напрежение и това говори, че микрофона е кондензаторен. С1 е прехвърлящ. Т1 е обикновен предусилвател по напрежение с конкретен коефициент на усилване, а Р1 е делител. Той играе роля на регулатор. За какви два сигнала пишеш само ти си знаеш. Ако говориш за обратните връзки-коментарът по тях е безсмислен. Все нещо трябва да усили сигнала и е въпрос на конструкторско виждане дали ще е общ: емитер, база или колектор.

Тази схема е най-разумна, защото дава пълна независимост на устройствата като съединение, разположение и безопасна работа с електроуреди. Схемата е копие на съветски цветомузики "Електроника 400" от 1987г.

Колегите са абсолютно прави, а това че не знаеш говори за твоя капацитет по електроника. Погледни горе захранващия трансформатор. Там пише ~220V. Пътят на управляемия ток е фаза - крушки- тиристор/динистор-нула. Забележи! Споменах фаза! Кажи къде е галваничното разделение? Каквото и да мислиш в този момент-фазопоказателят винаги ще свети, ако докосне масата на схемата или входа на твоя потенциометър. Искаш да вкараш високо напражение в компа на Citadelata?! Щом не искаш -слагате оптрон. Той разделя галванично силовата 220V верига от звукочестотната. В крайна сметка визуалния ефект ще е същия, защото същите три честотни ленти ще управляват светлините, дошли от същата музика, респективно звукова карта. Кондензаторният микрофон е широколенетов и с добра динамика. Регулатор/потенциометър в случая е вярното решение.

Второ решение за галванично разделение е съгласуващ трансформатор.

В твоята доработка на схемата driver_sl, R1 става излишен, а допълнителния кондензатор от 470nF включен последователно на C1 ще филтрира ненужно ниските честоти! Прочети за последователно свързване на кондензатори.

Допълнително се усложнява задачата на звуковата карта. Тя трябва да захрани НЧУ и същевременно да подаде звукочестотен сигнал към цветомузикалното устройство? Представям си какви чудесии от жици ще стърат.

И нещо от моята практика. Въздействието на цветомузиките е най-силно, когато следват ниските честоти, тези на ударните инструменти. Светлините следващи такта на средните -вокала и особено високите честоти дразнят.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.