Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формата на обучение в училищата

Featured Replies

Как оценявате днешната форма на обучение? Смятате ли, че е актуална спрямо днешното напреднало ежедневие? Според много ученици, учители и директори, тя е скучна и монотонна,освен това не стимулира мисленето и е съсредоточена главно върху наизустяване на сух материал? Умее ли учителя да привлече интереса на учениците?А старае ли се изобщо? КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ като ученик, учител, родител или човек не свързан с училищната институция ? Моля изразете мнението си, за да бъде направена някаква промяна в полза на българското образование !!! :)

Първо да уточня,че по никакъв начин не съм свързан с училище..За какво образование може да се приказва,като се вижда че голяма част от учиниците не могат да пишат грамотно.Дали някой носи вина за това?Да.Родител,учител,съученици.Родителя няма време да се занимава с детето.Учениците правят за смях учителите,после този учител как да преподава и да ги научи на нещо?С една дума пълна скръб.Не включвам тази част която наистина се труди и внимава в час.

Първо да уточня,че по никакъв начин не съм свързан с училище..За какво образование може да се приказва,като се вижда че голяма част от учиниците не могат да пишат грамотно.Дали някой носи вина за това?Да.Родител,учител,съученици.Родителя няма време да се занимава с детето.Учениците правят за смях учителите,после този учител как да преподава и да ги научи на нещо?С една дума пълна скръб.Не включвам тази част която наистина се труди и внимава в час.

Мдааа прав си наистина има ученици който се подиграват с учителите.

пп: Пише се ученици

Мисля ,че самата програма на обучение е много тежка и изтормозваща.Сегашната система поставя учениците под постояно напрежение.В Германия е доста по-лесно.Там всеки месец правиш по 1 тест на всеки предмет за определен раздел,докато при нас всеки ден може по нещо да те изпитат,имайки предвид че имаш най-малко 12 предмета или повече !!!

• Автор

да, но процеса на обучение е двустранен, незаинтересоваността е от страна и на ученици и на учители? а смятате ли, че повечето учители изобщо ги интересува, че учениците не разбират материала. някои само отбиват номера, жлизат изпяват си урока,изпитват и излизат, като смятат, че дотук се изчерпва работата им.направила съм много проучвания по темата и с учители и с ученици и в инспектората и в общината. хората са съгласни, че днес би трябвало да навлиза интерактивната методика и технологиите в образованието, но много от учителите не са склонни да променят методите си на преподаване, с цел да спечелят интереса на учениците

• 3 седмици по-късно...

Абе не знам ама накрай ти един даскал с 30 години практика да си промени метода на преподаване.Иначе незаинтересованите учители ги има по малко в елитните училища.Относно формата на обучение масово разпространеният час е 40 минути.За толкова време почти нищо не може да се свърши в час.Да изпитва ли даскала,да преподава ли?И така 8 часа по 40 минути не само ти гарантират пълна и тежка чанта ами и размотаване цял ден от кабинет на кабинет.В малко училища са на блокове по 80-85 минути.По-добре е защото хем имаш на ден максимум 4 блока(т.е най-много 4 предмета ,а не 8) пък и се научава повече.Иначе,да съгласна съм,че повечето учители не правят нищо за да привлекат интереса на учениците.Нещата биха били коренно различни ако това се случи.

• 1 месец по-късно...

ква форма бе?!децата на по 15 години сме изтормозени вече от толкова зле преподаден материал,хои и се опитай сам да разбереш нещата.Отделно,че почти не познавам родител,който да седне и да обясни на детето си материала,а нужно ли е вообще, ако в училище ти го поясняваха?!

защо толкова деца ходят и отделно на частни уроци и дават толко пари?Самия материал не е лесен,и е изтормозващ.

как може раницата на петокласник да тежи 7 кг??!!(мерила съм я)

отделно,че има и напрежение и в самите у-ща между учениците...тези,които са по - богати,друсат се,напиват се и т.н.,са по важните.Ами тези,които нямат и пари за закуска?На някой им се налага и да работят,за да се издържат.

Селяни нещастни.

Аз не знам каква трябва ад бъде формата на преподаване (тук има професионалисти, нека те си кажат мнението), но според мен особено много зависи и от учителите. Например моята дъщеря (завъшва 6-ти клас) почти никога не се е оплакала, че нещо не й е ясно по български език. Давам й периодично диктовки, пише без правописни и граматически грешки. В същото време почти всеки път преди часовете по история, разказвам уроци и тя ми казва "Едва сега ми стана ясно". Вярно, учебника е написан олигофренски, но нали затова е учителя - да разясни така, че хем да е интересно, хем да бъде разбрано. А не мама да впряга всичко, което е учила (преди 20 години), чела из книгите в последствие, за да направи един урок малко от малко ясен.

Който иска да учи, го прави, който не иска, се оправдава...

Въпросът е супер обширен, и за съжаление няма еднозначен отговор или решение за ден или два.Всичко си е оказало влияние върху днешното състояние на образователната ни система.Меркантилното ни общество,"героите" на днешния ден,трудния живот.....можем да изброяваме с часове,причините поради които образованието ни е на супер ниско развнище.Според мен ще се оправи едва когато станем нормална държава.Какво имам предвид:когато се види ,че за да сполучиш трябва да учиш,да получаваш достойно заплащане за способностите ти и образованието,да не мислим само как да се нахраним ,а остават пари и за нещо по...как да се изразя духовно.:)Едва тогава според мен самите ученици ще искат да получат добро образование (за добра заплата),а родителите им ще имат време и желание да помагат на учителите(които имат стимул да работят защото получават пари):)

ква форма бе?!децата на по 15 години сме изтормозени вече от толкова зле преподаден материал,хои и се опитай сам да разбереш нещата.Отделно,че почти не познавам родител,който да седне и да обясни на детето си материала,а нужно ли е вообще, ако в училище ти го поясняваха?!

защо толкова деца ходят и отделно на частни уроци и дават толко пари?Самия материал не е лесен,и е изтормозващ.

как може раницата на петокласник да тежи 7 кг??!!(мерила съм я)

отделно,че има и напрежение и в самите у-ща между учениците...тези,които са по - богати,друсат се,напиват се и т.н.,са по важните.Ами тези,които нямат и пари за закуска?На някой им се налага и да работят,за да се издържат.

Селяни нещастни.

Наспи се и след три години влез във форума и си виж пак този пост. Гарантирам ти, че ще ти е весело ;)

Иначе като цяло в правилна посока мислиш, да знаеш, че това не е заяждане. Пооправи си малко изразните средства, правописа и гледай на нещата от няколко ъгъла.

Не ми се пише за формата на обучение в училищата, че на някой родители ще им побелеят косите, пък и не ми се хабят нерви :lol6:

Каквото и да се говори аз съм доволна от формата на обучение. Да, понякога ми идва в повече натоварването, но след време ще си струва. За сметка на това пък последните 3-4 месеца ходя с голямо желание на училище. А относно учителите - не можем все тях да обвиняваме. Има и такива, които не могат да заинтригуват учениците, но зависи и от ученика. Ако той не иска да внимава и ходи на училище за да хване междучасията и да яде, губейки времето си, никой не му е виновен. Обучението поне при мен не е толкова зле (може би защото съм попаднала на подходящо място, а има и училища, в които нищо не правят). И въпреки това за добро или за лошо нещата са се променили от едно време

Редактирано от sosorry (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.