Премини към съдържанието
Fifa

Седемте рилски езера - къс девствена природа в Рила

Препоръчан отговор


NP%20Rila%2014i.JPG

Седемте рилски езера са чудесен избор за тези туристи, които искат да се докоснат до все още девствена планинска природа. Всяко от езерата, намиращи се в Рила планина, притежава различна форма. Седемте езера са с ледников произход и са разположени стъпаловидно от 2100 до 2500 метра надморска височина. Уникалното е, че всеки от водните басейни е разположен на различна височина и по този начин изглеждат като големи отпечатъци или стъпки, водещи нагоре по планината.

Още през октомври езерата замръзват и ледът, който се образува през най-студените дни, може да достигне два метра дебелина. През лятото седемте водни басейни се пълнят с вода от топящите се снежни преспи по склоновете и върховете на планината. Отделните езера са свързани с малки поточета помежду си и при преминаването на водата през тях се образуват малки водопади. Интересното е, че всяко едно от езерата има име, което отговаря на неговите външни характеристики.

Езерото, което е разположено на най-висока надморска височина, носи името Сълза заради прозрачните на водата. Така туристите могат да видят много надълбоко в езерото. По-ниско от Сълза е Окото, което е с почти идеална овална форма и е най-дълбокото езеро в България - 37,5 метра. Бъбрекът пък е езерото с най-стръмни брегове от цялата група. Четвъртото е Близнака, което е с най-голяма площ. Трилистникът е с неправилна форма, а до него е най-плиткото - Рибното езеро. Най в ниското се намира Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите и то дава началото на река Джерман.

Езерата се превръщат не само през лятото, но и през зимата в интересна атракция за туристите. В студените зимни месеци водите замръзват и всеки може да се пързаля. През лятото освен че са неворятна гледка, са подходящи и за любителите на плуването. Хората, които предпочитат планината и са решили да избягат от горещините на града и претъпканите морски курорти през лятото, могат да се насладят на прекрасната природа, разходки и плуване в езерата в Рила. На брега може да си опънат палатки и да изкарат няколко незабравими дни в планината. Тези, които са любители на комфорта, могат да отседнат в хижите, които се намират в близост до езерата.

Ако туристите обаче са решили да не си лежат по цял ден по бреговете на езерата, могат да тръгнат с група и водач към върховете на планината. За тези обаче, които бързо се уморяват от дългите преходи, това не е препоръчително, защото маршрутите траят почти цял ден и се почива на два или три часа веднъж. Пътеките, през които се минава, са доста стръмни и неравни, затова, когато вървите по тях, е необходимо много внимателно да гледате къде стъпвате, за да не си изкълчите или счупите крака. Задължително при тръгване на преход трябва да носите в себе си освен храна и вода и аптечка с превързочни материали и разтвори за почистване на рани. Водачът при дългите преходи е задължителен. В противен случай може да се загубите по горските пътеки.

За да стигнат туристите до мястото, където се намират езерата, те обикновено следват пътеката от Сапарева баня или от Рилския манастир. Независимо от маршрута, по който ще поемете, гледката е великолепна.

От връх Дамка може да се види кристално синята повърхност на трите най-ниско разположени езера, а останалите четири са скрити от стръмния склон на планината. Когато се спуснете по склоновете на планината, пред вас изниква най-високо разположеното езеро. Ако идвате от североизточната част на склона, ще видите второто езеро, което е известно под името Окото. На изток има пропаст и буйни потоци, които извират от две от най-високо разположените езера. През зимата това място е много опасно и само много опитни катерачи могат да го преминат. Следва великолепното езеро Бъбрека, заобиколено от голяма морена на изток. Под него е скрито езерото Близнака.

Седемте рилски езера са извънредно красиво място в границите на национален парк Рила. Много от видовете, които се срещат там, са характерни само за тази област и са вписани в Червената книга на флората и фауната, което ги сочи като застрашени или редки.

Маршрути

Любителите на преходите в планината могат да си огранизират почивката с по-дълги и по-кратки маршрути. Пример за по-дълъг преход е този, който тръгва от Сапарева баня. Донякъде се стига с автобус, който туристите могат да вземат от Дупница. След това се тръгва по пътека за Седемте рилски езера. Пътят е равен и маркиран и туристите могат да се движат и без водач. Като се повърви около 2 часа, се навлиза в иглолистна гора. Ще излезете на черен път, по който надясно се стига за около 10 минути в долния край на пистата на Паничище. Оттам се продължава наляво по асфалтов път, като след около километър вдясно се отклонява пряка пътека. Излиза се отново на пътя и след 15 минути вървене по него тръгвате надясно по стръмна туристическа пътека. Всички разклони са маркирани. Маршрутът продължава надясно и нагоре по хубав черен път. Стига се до мочурливо място с табелка за вход в резерват Скакавица. Наляво се отделя пътека за хижа "Пионерска". Продължавате напред по пътя. След около 200 метра вдясно се отделя друга пътека - за хижа "Скакавица". Подминавате разклона и започвате плавно изкачване по черния път през гората. След около 1 час, по пътя вляво, отново се отделя пътека за хижа "Пионерска". Малко след това пътят завива рязко надясно и става стръмен. Излиза се от гората и веднага се вижда хижа "Рилски езера", където туристите могат да си починат.

Друг маршрут е разходка из Седемте рилски езера, за която се тръгва по пътеката за старата хижа "Седемте езера", която се намира на около 30 минути от хижа "Рилски езера" и точно пред нея се завива надясно по летния път за хижа "Иван Вазов". Така се преминава през всички езера и за около 3 часа отиване и връщане може да се разгледат от най-различни ъгли.

На връщане може да минете през хижа "Скакавица". Влизайки в гората, започва леко слизане и не след дълго отдясно се присъединява втората пътека за хижа "Скакавица". Продължава се напред по равно през гората, докато се излезе на полянка, на която има указателна табела за маршрутите. Оттам започва слизане и се излиза на пистата срещу хижа "Скакавица". Преходът от езерата на хижата продължава най-много 1 час. Туристите задължително трябва да са оборудвани със спортни обувки и топло облекло и раница за личните вещи. В нея трябва да носят слънчеви очила, слънцезащитен крем и аптечка.

Източник: Новинар

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като ходих там миналото лято,вече не беше "къс девствена природа",а "къс природа,пълна с трактори,багери,камиони и мизерия". Идиоти сме и ще съсипем дори и планините си.. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Като ходих там миналото лято,вече не беше "къс девствена природа",а "къс природа,пълна с трактори,багери,камиони и мизерия". Идиоти сме и ще съсипем дори и планините си.. :rolleyes:

Ще стане още по-зле, когато пуснат незаконнопостроения лифт. Загрижени хора протестираха, но кой да чуе...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Като ходих там миналото лято,вече не беше "къс девствена природа",а "къс природа,пълна с трактори,багери,камиони и мизерия". Идиоти сме и ще съсипем дори и планините си.. ;)

Статията я бива Fifa! Ходя там всяко лято от 6 години насам.

А, пич - могали да те попитам къде точно ги видя тия камиони, багери и трактори?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Статията я бива Fifa! Ходя там всяко лято от 6 години насам.

А, пич - могали да те попитам къде точно ги видя тия камиони, багери и трактори?

Mожеш...И аз мога да ти отговоря...Поне това,което аз видях - от хижа Пионерска до хижа Рилски езера - беше пълно с камиони и багери. Вървиш си по горските пътеки,и очакваш да е тихо,спокойно,релаксиращо...Да,ама не. Чуваше се нонстоп ръмженето на двигатели. Не вярвам да сме го сбъркали с ръмженето на мечки :lol6:

Идеята явно е богатите баровци да яхат скъпите джипове и да се паркират директно пред хижа Рилски езера. Ама какво от това,че горе ще стане кенеф...Няма проблеми...Кво толкова - някаква си планина...Дайте да я съсипем,за какво ни е... :lol6:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм си запазила един прекрасен спомен за езерата. Уникална гледка. Искрено се надявам следващия път, като ида пак, да не се разочаровам....много sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Жалко, че рушим даденото ни на поднос...хората от чакълена почва, цяла градина изграждат, а ние разрушаваме всичко красиво в името на бетона...sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Жалко, че рушим даденото ни на поднос...хората от чакълена почва, цяла градина изграждат, а ние разрушаваме всичко красиво в името на бетона...sad.gif

Би, не се прави на малка. Какво по-хубаво от няколко високи бетонени сгради и магистрали, водещи до езерата, а и не само там sad.gif

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Би, не се прави на малка. Какво по-хубаво от няколко високи бетонени сгради и магистрали, водещи до езерата, а и не само там sad.gif

Мда...вече е трудно да се дотътрим пеша.

И като дойдат обездвижените германци...няма как.

Абе много сме зле. То Господ да ни я е дал тази красота, ние да се чудим как да я разрушим.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.