Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за ASUS P5K/EPU

Featured Replies

Някой има ли впечатления или наблюдения за това дъно ASUS P5K/EPU

Редактирано от pit
Неясно заглавие! Грешен раздел! (преглед на промените)

От каква гледна точка? Смяташ да го купуваш? Имаш го и искаш да чуеш отзиви? Нещо те притеснява? Има проблем? Уточни се кое от всичките.

• Автор

Имам наблюдения в/у Asus P5K. Работи стабилно и е "студено" дъно. Първоначално се бях спрял на него, но то е с четирифазно захранване и при бъдещ ъпгрейд, ще се окаже малко.

Интересува ме дали някой няма конкретни впечатления от това дъно P5K/EPU. Напр. грее ли, как е с Vdropa, захранващите кабели пречат ли на охлаждането на процесора и вякакви такива малки неудобства и въпбще как се държи при умерен клок.( Процесора ще е според бюджета или Е2220 или Е7200).

Редактирано от magicman (преглед на промените)

P5K/EPU е същото като Р5К с прибавена EPU ( Energy Processing Unit) +

PS/2 Keyboard Connector

+ one more PCEe_x1-Slot

- one less PCI-Slot

+ Ethernet: Marvell 88E8056 (P5K: Attansic L1 crap)

+ 8-phase PLL

+ better NB-Cooler

- 2 less SATA Ports, switch from JMB363(2 SATA, 1 PATA) to Agere(1 PATA)

- new layout

The P5K/EPU is just a standard P5K with EPU functionality added. As it is new manufacturing, the FSB 1600 ready logo is to emphasis the upcoming FSB 1600 CPUs. So, no more OC potential than previously suerely. It is interesting though to see that the P35 can easily be stated as compatible with FSB 1600 quadcores despite it's aging

Ролята на тази функция е същата като DES при Gigabyte -

In short, ASUS does what GIGABYTE’s DES does

Кабелите на захранването естествено ще пречат, поради разположението на конектора, освен това 8 -фазното захранване разполага само с 4 пин конектор.

• Автор

Проблем ли ще е 4 пиновия конектор, ако на дъното се сложи четриядрен процесор

Я чакай малко, че не разбрах. Кой 4-пинов конектор ще пречи на клока на 4-ядрения процесор и защо? И това означава ли, че с моето P5K-E не може да се постигне добър клок на 4-ядрен процесор (P5K-E също е с 8-фазно захранване)?

На Default честоти, не. При сериозен клок, да.

Няма нищо подобно. Всичко зависи от захранването. Дали с една жица, дали с 2 или с 16, всичките отиват на едно място. Въпроса е колко ампера осигурява захранването.

• Автор

Захранванетето е Chieftec 500W

По принцип знам, че ще има проблеми когато захранването е 4-фазно, както е при P5K. Но как 4-пиновия конектор влияе на клока при 8-фазно захранване?

Когато Интел сменят сокета, процесорите на сокет 775, ще поевтинеят. Един Q9300 може да падне и под 150$ (още повече, че ще излязат 6 и 8-ядрени процесори). Така и така купувам дъно, поне да е с малко преспектива.

Захранванетето е Chieftec 500W

По принцип знам, че ще има проблеми когато захранването е 4-фазно, както е при P5K. Но как 4-пиновия конектор влияе на клока при 8-фазно захранване?

Няма дъно с 8 "фази" на захранването и само 4-пин конектор.. всички са с 8 -пинови такива!

;)ohmy.gif да това е някакво изключение!

Oт друга страна виждам, че 24пиновият конектор е сложен на доста нестандартно място, възможно е и той да играе роля!

Редактирано от pit (преглед на промените)

Няма нищо подобно. Всичко зависи от захранването. Дали с една жица, дали с 2 или с 16, всичките отиват на едно място. Въпроса е колко ампера осигурява захранването.

Айде сега да си представим, че е поставен 4 ядрен процесор + клок (съответно повишаване на напрежението). Колко вата става консумацията на процесора ( клокнат и при натоварване, да речем) ! Хайде да разделим цифрите и да видим колко ампера ток се получават при процесора ! И дали евентуално няма някой от тези 4 пина да грее повечко (достатъчно е буксата да има малко по-хлабав конектор напр. - става дума за връзката с дъното) ..... и к,во става тогава ;)

(подсказка - виждал съм подобно нещо) :P

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

По-принцип какъвто и процесор да сложиш и да клокваш това са максимум 180W, като изключим супер екстремните клокове. 180W на 12V са 15A. Почти всички захранвания се правят по толкова, по-добрите са по 18A. Разликата между четири и осем пиновия конектор е, че самите захранвания, които имат осем пинов и се водят ESP(четири по 12V и четири земи), два от тези по 12V са от първата релса, другите два са от втората. Идеята е при сървърните дъна ESP с два процесора, всеки процесор да се захранва от отделна релса. В последствие беше добавено подобно нещо в новите ATX дъна с идеята, че ще са по-добри по този начин, но при тях всичките пинове отиват на едно място. От друга страна това осигурява равномерно натоварване на захранването. И все пак, една релса от 15A е напълно достатъчна да захрани един оверклокнат четириядрен процесор. Това исках да кажа. Не е ли сървърно дъно, няма значение дали е с 4 или с 8 пина.

А при захранвания като Corsair с една 60A релса цялата работа от тези 4 и 8 пина се обезсмисля съвсем.

Няма нужда от лекции. Говоря от чисто практична гледна точка. Виждал съм разтопена пластмаса на въпросната букса, впоследствие дъното замина, защото буксата се беше запоила за него.

А тая букса колко е важна? На старят комп съм 99% сигурен, че нищо не бях включил в нея и машината вървеше, даже 25% клок понасяше ...

А тая букса колко е важна? На старят комп съм 99% сигурен, че нищо не бях включил в нея и машината вървеше, даже 25% клок понасяше ...

Без да включиш тази букса компютъра изобщо няма да тръгне :)

Бих направил тест, но не мога да извадя машината от сегашното и място ... Но може и да бъркам.

• Автор

Разгледах дъната на Асус с Р35 чипсет и всички дъна, дори Asus Blitz Extreme, което е на цена 330 лв., са с 4-фазов конектор. Означава ли това, че нито едно не става за Quad Core с малко клок ?

Поглегднах и GA-P35-DS3R и то е със същия конектор.

Хмм, какво става когато на видео картата не й включиш допълнителното захранване. Тя има, защото й трябва. Същата работа при процесора, само, че на него няма как да му направят куплунг и затова се слага на дъното. Някои процесори ще изискват, други не.

И kokomil какво искаш да кажеш не те разбирам. Две жици с профил около милиметър са малко за пренасяне на 18A при 12V напрежение и ще загряват и ще се топят ли? Че тогава пистите, които са с пъти по-малък профил как не прогарят? Това "И дали евентуално няма някой от тези 4 пина да грее повечко" направо ме разби. Пиновете въобще не могат да греят. Те ако са разхлабени компютъра или ще тръгва и ще забива или няма да тръгва изобщо.

magicman, това, за което говорим е 4 пинов конектор, фазите са съвсем различно нещо. И тази букса за допълнително захранване на процесора вече обясних, че не влияе по никакъв начин на оверклока на процесора от това дали е с 4 или с 8 пина.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

Разгледах дъната на Асус с Р35 чипсет и всички дъна, дори Asus Blitz Extreme, което е на цена 330 лв., са с 4-фазов конектор. Означава ли това, че нито едно не става за Quad Core с малко клок ?

Поглегднах и GA-P35-DS3R и то е със същия конектор.

http://i65.photobucket.com/albums/h240/ash...5K-E_Socket.jpg

http://www.ptchip.com/lojainf/images/t_00066935.jpg

http://www.xtremesystems.org/forums/attach...mp;d=1183508118

Аз виждам 8 пинов конектор на P5K-E, както и на P5K Premium и Blitz Extreme... Просто има "капачка" на 4 от тях. Само P5K и P5K Pro са с 4 пинов конектор.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор

Да сега видях, че е капачка. Това което ме интерсува сега като гледам дъното на снимка, е дали кабела за захранването , ще пречи на видео картата и на охлаждането на процесора. Ако някой има P5K/EPU или P5K/Pro нека каже дали е имал проблеми с монтажът им.

В резултат на разместване или просто по-хлабав конектор е възможно да се получи загравяне. Този момент се забелязва при всяка по-слаба връзка, през която тече електричество. Ясно е , че пиновете не греят. Загряването се получава при по-лош контакт. И понеже сам каза, че така или иначе, токът на процесора е един и същ , когато се прехвърли на повече кабели, естествено се намаля товара на единичния .

По същата логика - 4 и 8 фазно захранване . При 8 фазното има повече компоненти - кое от двете ще разсейва по-добре топлината ?

Това което ме интерсува сега като гледам дъното на снимка, е дали кабела за захранването , ще пречи на видео картата и на охлаждането на процесора. Ако някой има P5K/EPU или P5K/Pro нека каже дали е имал проблеми с монтажът им

Ако си с Бокс-а , кабелите ще минат най-вероятно върху Бокс-а. Ако монтираш друго, по-голямо охлаждане ....ще се чудиш къде да ги навреш - или между охлаждането и задния панел на кутията (което ще пречи на потока), или някъде върху паметите ще минат тия кабели cool.gif

По въпроса ти - няма да пречат на монтирането на видеокарта, нито на на процесора и охлаждането му ! Просто ще се пречкат на въздушния поток в кутията.

Уф, и последна редакция -

И тази букса за допълнително захранване на процесора вече обясних, че не влияе по никакъв начин на оверклока на процесора от това дали е с 4 или с 8 пина.
Ми никъде не съм казал, че влияе :) Опитах да обясня за какво има значение.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.