Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Химия

Featured Replies

Искам да попитам някой дали е правил презентация на тема срещу цигарите или да кажете от каде мога да си сваля ?

• Отговори 119
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Трябва ми нещо като доклад (по голямо по обем-3,4страници)на тема Свойства на пластмасите !!! Ако може някой да ми намери материал до края на Май ще съм му много благодарен! Търсих из нета, но не отрих нищо!

• 1 месец по-късно...

Здравейте, аз съм 10-ти клас и моят любим учител по химия като за завършване на учебната година ще ни даде едно контролно, на хората които са за оформяне (да поясня втори срок имам 6 6-ци, но заради 2 5-ци и 2 4-ки от първия срок ---> първи срок имам 5, той иска да ми остави 5 за годината!!!) и контролното ще е на раздел въхлехидрати, но ни остави сами да се готвим за него, като за целта ни каза да си научим химичните свойства от учебника... Добре де, ама в учебника само са изброени като с думички и аз повечето мисля, че мога да ги направя, но все пак... Та другото, което е за глюкоза и фруктоза има всички свойства, а за захороза никакви свойства осмен хидролиза не пише, което ми се струва доста странно... Та въпроса ми е, ако някой може да ми каже от къде да си намеря пълно обяснени хим. св-ва на захароза (съжалявам за невежството, но възможно ли е да е само 1!? Не мисля, че е...) ще съм много благодарна... Ако имам 6 на това контролно ще ми остави и 6 за годината, въпреки че според мен аз и сега съм си за 6... Публикувано изображение

Контролното ми е на 22-ри юни (понеделник) и дотогава нямаме часове по химия Публикувано изображение

Благодаря предварително!!!

Здравейте, аз съм 10-ти клас и моят любим учител по химия като за завършване на учебната година ще ни даде едно контролно, на хората които са за оформяне (да поясня втори срок имам 6 6-ци, но заради 2 5-ци и 2 4-ки от първия срок ---> първи срок имам 5, той иска да ми остави 5 за годината!!!) и контролното ще е на раздел въхлехидрати, но ни остави сами да се готвим за него, като за целта ни каза да си научим химичните свойства от учебника... Добре де, ама в учебника само са изброени като с думички и аз повечето мисля, че мога да ги направя, но все пак... Та другото, което е за глюкоза и фруктоза има всички свойства, а за захороза никакви свойства осмен хидролиза не пише, което ми се струва доста странно... Та въпроса ми е, ако някой може да ми каже от къде да си намеря пълно обяснени хим. св-ва на захароза (съжалявам за невежството, но възможно ли е да е само 1!? Не мисля, че е...) ще съм много благодарна... Ако имам 6 на това контролно ще ми остави и 6 за годината, въпреки че според мен аз и сега съм си за 6... Публикувано изображение

Контролното ми е на 22-ри юни (понеделник) и дотогава нямаме часове по химия Публикувано изображение

Здравей!

Значи те интересува само захарозата...добре.

Захарозата е дизахарид.Известна е в практиката под наименованието обикновена захар.Това е най-разпространеният и най-важният за практиката олигозахарид.Съдържа се в малки количества в сладките плодове, сока на морковите, царевицата и др.В по-големи количества се съдържа в захарното цвеклко(до 28%) и в захарната тръстика(14 до 16%), които се използват за индустриалното й получаване.

Захарозата е безцветно кристално вещество, със сладък вкус, много разтворима във вода и практически неразтворима в етилов алкохол и други органични разтворители.При загряване се стапя.Стопилката застива в прозрачна стъкловидна маса, наречена бонбонена захар.При по-висока температура карамелизира и се овъглява с отделяне на водни пари.Това е доказателство, че молекулата й е изградена от въглерод, водород и кислород, подобно на глюкозата и фруктозата.

Доказано е, че молекулната формула на захарозата е C12H22O11, т.е има еднакъв качествен, но различен количествен състав в сравнение с глюкозата.

От сходството във физичните свойства на захарозата с тези на глюкозата и фруктозата може да се предположи, че съществува сходство и в техния строеж и в химичните им свойства.

Захарозата реагира с прясно утаен Cu(OH)2 (меден дихидроксид), при което утайката се разтваря и се получава характерното за многовалентните алкохоли тъмно-синьо оцветяване.В случая се получава меден захарат.Взаимодейства и с варно мляко (Ca(OH)2), при което с еполучава избистряне на разтвор на Ca(OH)2, поради образуване на разтворим калциев захарат.Следователно захарозата, подобно на глюкозата, съдържа съседни хидроксидни групи и проявява свойствата на многовалентен алкохол.Големият брой хидроксидни групи е причина за сладкия й вкус и голямата й разтворимост във вдоа.

Водният разтвор на захарозата не променя цвета на лакмуса, което означава, че в молекулата й не се съдържа карбоксилна група.

Захарозата не реагира с амонячен разтвор на сребърен оксид [Ag(NH3)2] и с Фелингов разтвор.От това може да се направи извода, че в молекулата й не се съдържа свободна алдехидна или кетонна група, т.е няма карбонилна група.

Важни данни за молекулния й строеж могат да се получат и при изследване на взаимодействието и с вода.При кипене на разтвор на захароза в присъствие на неорганична киселина, сярна или солна, в продължение на 2-3 минути или под действието на ензимна инвертаза, захарозата се хидролизира.

Ако след кипене разтворът с еизпита за наличие на алдехидна група, се наблюдава характерната за алдози реакция на \"сребърното огледало\".Изследванията показват, че във воден разтвор при нагряване с киселина захарозата се хидролизира до равни количества глюкоза и фруктоза:

C12H22O11 + H2O----------------> C6H12O6 + C6H12O6 (глюкоза + фруктоза)

Поради това молекулата на захарозата може да се разглежда като получена от една молекула алфа глюкоза и една молекула бета-фруктоза, чрез отделяне на молекула вода.Доказано е също, чр отделената вода е от двете гликозидни групи на глюкозата и на фруктозата, като ковалентната връзка между глюкозния и фруктозния остатък се осъществява чрез кислороден атом от гликозидните групи.

В молекулата на захарозата, фруктозата участва с петатомен пръстен.При *хидролиза на захароза, обаче, се получава фруктоза с шестатомен пръстен.

В организма хидролизата се извършва лесно под действието на ензима инвертаза.Пчелният мед е природна инвертна захар.Инвертната захар кристализира трудно.При варене на сладка, където се поставя голямо количество захароза, се прибавя малко количество винена киселина(лимонтузу).Последната предизвиква хидролиза на част отз ахарозата до глюкоза и фруктоза, поради което кристализацията на захарозата се затруднява.

Не е редуктор.

За сметка на свободните ОН-групи захарозатаможе да се естерифицира.

Самата захароза не ферментира, а ферментират получените монозахариди след хидролизата й.

wertyusa

P.S. *Процесът хидролиза:

Публикувано изображение

Редактирано от wertyusa (преглед на промените)

Това ще стигне не за 6 а направо за 10.

:rolleyes:

след тоя прочит се върнах в добрите ученически години когато хич не ми се учеше и много исках да свърши това училище а пък сега пак искам да съм ученик

та като стана дума за тия 5тици се сетих за баща ми който все ми повтаряше че нямал петица докато учел

та веднъж не се сдържах и му казах

ами и аз нямам нито една петица

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Благодаря ужасно много!!! Сега вече няма кой да ми вземе 6-цата :P:) :) Имам само още едно въпросче... Фруктозата същите химични свойства като глюкозата ли има? Освен с прясно утаев меден дихидроксид, окидление и естерификация какви др св-ва има? При ферментазиите с цимаза и млечно-кисели бактерии получават ли се същите изходни вещества като при глюкозата... Тотално се обърках.. Уж са изомери пък... :wors:

Редактирано от anigi (преглед на промените)

Здравейте. : ) 10 клас съм, имам сериозни затруднения в сферата на органичната химия, защото пропуснах значителна част от материала. Сега се опитвам да наваксам, но ми е много трудно, досещате се. Утре ще ме оформят за срока и годината съответно, госпожата ми даде за домашна две задачи, които иска да й покажа решени, аз стигам донякъде и нататък съвсем се обърквам и мислите и знанията ми се оказват в задънена улица. Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете с решението на тези две задачи. Малко е нахално, но моля, ако някой реши да се отзове, да ми напише целите уравнения, защото много често имам грешки при самите уравнения и колкото и да ги проверявам, понякога пропускам нещо, заради което госпожата се заяжда и в крайна сметка отново съм в задънена улица. Благодаря отново и предварително. ;) Няма да описвам кое точно ме затруднява, защото, реално погледнато, във всяка част от задачите имам нещо неясно, нещо, което не ми се получава или за което въобще нямам идея. : ) Задача 1. C4H10O е от хомоложния ред на наситените алканоли... а) изомерия - определение (верижна, позиционна) /задачата ми е записана точно така на листчето, което ми даде б) позиционните изомери да се напишат в) естерификацията на двата изомера с оцетна киселина г) окисляването на горните алкохоли до получаване на карбонилни производни д) от карбонилни производни да се получат киселини с Ag2O при нагряване или с калиев перманганат Задача 2. Даден е ароматен въглеводород С7H8, определете: а) кой е въглеводорода (формула+наименование) б) образувайте ортобромотулоен с бром при катализатор Fe в) и без катализатор (например със светлина)(ще отиде горе в радикала) - хлоробромотулоен г) с азотна киселина д) разпознайте въглеводорода от бензен :)))

Благодаря ужасно много!!! Сега вече няма кой да ми вземе 6-цата :):clap: :clap:

Имам само още едно въпросче... Фруктозата същите химични свойства като глюкозата ли има? Освен с прясно утаев меден дихидроксид, окидление и естерификация какви др св-ва има? При ферментазиите с цимаза и млечно-кисели бактерии получават ли се същите изходни вещества като при глюкозата... Тотално се обърках.. Уж са изомери пък... :)

Да, абсолютно като на глюкозата са.Фруктозата си е многовалентен алкохол образува тъмно-син разтвор с прясно утаен меден дихидроксид.

При редукция с водород образува шествалентен алкохол.

Фруктозата за разлика от кетоните редуцира амонячен разтвор на Ag2O с меден дихидроксид при нагряване.Причината з атова е, че в реакцията(слабо алкална среда) фруктозата се изомеризира в глюкоза.

За различаване на глюкоза от фруктоза се използва бромна вода, която окислява глюкозата до глюконова кисленина, но не и фруктозата.

Подобно на глюкозата, фруктозата не се хидролизира.

А за ферментациите с млечно-кисели бактерии, ензимите превръщат фруктозата(или глюкозата) в етанол и въглероден диоксид.

Фруктозата претърпява и т.нар реакция на Майлард (реакция между аминиокиселини и захари), но с фруктозата тази реакция протича по-бързо

• 2 месеца по-късно...

Хей, някой който разбира от химия би ли ми писал лично съобщение, за да ми окаже малко помощ? Публикувано изображение

Всъщност се оправих сама. :cool:

Редактирано от konche (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Здравейте някой може ли да ми помогне с направата на презентация относно каучук.Ще съм доста благодарен ако може да е поне 40-50 слаида.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, утре по Химия ще имам контролна , това е и причината заради която не писах в общата тема за Химия , защото мисля че там не се взима на сериозно ( и друг път съм писал там) Та контролното (писмено изпитване) ще се състои в това: 1.Да си измислим 1 Йоно-обменен процес 2.Да си измислим 1 Окислително редукционен 3.Да изчислим pH на дадени процеси (може да даде на тези ,които сме си избрали) Някой може ли да помогне с нещо по въпроса... лошото е че 1-вя срок имах 6 , а втория сега започва много по сложен материял (10 клас)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

1. AgNO3 +KCl= AgCl (утайка) + KNO3 (пълно) Ag(+) + NO3(-) + K (+) + Cl (-) --> AgCl + K (+) + NO3 (-) или Na2S + H2SO4 --> H2S + Na2SO4 (пълно) 2Na(+) + S(2-)+ 2H(+) + SO4 (2-) --> H2S (газ) + 2Na(+) + SO4(2-) 2. 2Mg + O2 = 2MgO 2KBr + Cl2 = 2KCl + Br2 3-тото не го знам. Скобите си ги слагай сам. Изравнени са.

Редактирано от Shadow_skill (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Здравейте Имам за домашна задача която немога да реша.Бих искал някои който разбира Химия да ми помогне да я реша.Благодаря предварително ! Елементът Е се намира в ........ група на периодичната система.Проявява променлива валентност.Висшата му валентност към кислорода е 3 пъти по голяма от тази към водорода.Простото му вещество е .......... .При нагряване то взаимодейства с кислорода от въздуха,за разлика от простото вещество на следващия елемент в този период.Получения оксид е един от причинителите на киселинните дъждове. Кой е елементът Е ? Означете с уравнения описаните свойства ?

Moже ли да ми помогнете. Елементът Е се намира в ........ група на периодичната система.Проявява променлива валентност.Висшата му валентност към кислорода е 3 пъти по голяма от тази към водорода.Простото му вещество е .......... .При нагряване то взаимодейства с кислорода от въздуха,за разлика от простото вещество на следващия елемент в този период.Получения оксид е един от причинителите на киселинните дъждове. Кой е елементът Е ? Означете с уравнения описаните свойства ?

Значи трябва ми презентация за следните работи които трябва да са включени в нея: 1.Състав и строеж на белтъците. 1.1.Химични елементи които ги изграждат. 2.Основна градивна единица(мономери-аминикиселини) 2.1.състав и строеж и обща формула. 2.2.свързване на аминокиселинните пептиди. Ако може някои да ми я направи презентацията поне с 10-15 слайда на слайд да има по 5-6 реда писано ако може да не е много отрупани :ass:

Дадени са в-вата H2SO4, CaCl2, NaOH, O2, SO3, Mg(OH)2, H3PO4, C6H5OH, CuSO4, CH3COOH, Mg(OH)NO3, NaHCO3, Al2O3, KAl(SO4)2, MgO, HCL, K2S

1.Кои от тях са силни, слаби и средни електролити?

2.Кои от тях са соли? Определете вида на солите

3.М/у кои от тях протича ЙОР с отделяне на слаб електролит

Задачата има много подточки, но аз се затруднявам само на тези 3-те понеже гспожата каза, че тва сме го учили в 8 клас, а аз нищо не помня то тогава -специално за тези соли и вида на солите нищо не мога да измисля и за 3-то `М/у кои от тях протича ЙОР с отделяне на слаб електролит ` :ass:

• 5 месеца по-късно...

Здравейте. Извинявам се за тъпия въпрос, но може ли някой да ми обясни следното нещо: Нали при химичните реакции количеството на реагентите не се променя? Тогава защо примерно при следното уравнение стата така: 4Na + 2O2 --> 4Na2O Значи един атом натрий взаимодейства с една молекула кислород, при което се получава динатриев оксид, тоест атомите натрий вече са два, а от кислорода има един атом. Не трябва ли да е натриев диоксид? Просто не го разбирам това нещо. Някой може ли да ми обясни накратко? Благодаря предварително!

• 2 месеца по-късно...

2CH3COOH+CaCO3 -> (CH3COO)2 Ca+H2O+CO2(CH3COO)2Ca -> CH3COCH3+CaCO3

Като използвате определението за катализатори,посочете в този случай кое вещество играе ролята на катализатор и кое е междинното съединение.

Благодаря предварително :rolleyes:

Редактирано от DeSperO
заглавието (преглед на промените)

2CH3COOH+CaCO3 -> (CH3COO)2 Ca+H2O+CO2(CH3COO)2Ca -> CH3COCH3+CaCO3

Като използвате определението за катализатори,посочете в този случай кое вещество играе ролята на катализатор и кое е междинното съединение.

Благодаря предварително :speak:

Катализатор е калцивият карбонат, защото катализаторите са вещества, който променят скоростта на химичните процеси без да търпят значителни качествени и количествени изменения в края на реакцията, т.е. се възстановяват.

Катализатор е калцивият карбонат, защото катализаторите са вещества, който променят скоростта на химичните процеси без да търпят значителни качествени и количествени изменения в края на реакцията, т.е. се възстановяват.

БЛАГОДАРЯ ТИ !
  • 2 месеца по-късно...

Здравейте аз съм 12ти клас и ще държа матура по химия но в гимназията кадето уча тя се учи до 10ти клас а до колкото разбрах в матурата ще има и неща които се изучават и след 10ти клас та въпроса ми е може ли някои да ми разясни тез неща да ми каже кои са и каде да ги търса или тук да ги напие :) до колкото знам може да има въпроси за стоиностите на квантовите числа и техните означения нещо което не знам и не разбирам друго нещо което също дочух че е възможно да ми е полезно и може да го има е Атомни орбитали.Квантови клетки.Принцип на Паули.Правило на Хунд.Правило на Клечковскиили пък Изглаждане на електронната структора на елементите там наи вече не ми е ясно това за електронната конфигорация как става примерно за бора защо е 1s на 2ра степен 2s на втора степен 2р на първа степен и така :) помолих учетела по химия да ми даде някакви материали за това и ми е принтирал някакви неща но там е съсвем информативно и не е обеснено лесно за разбиране за това моля ви помогнете :P и нека които наистина разбира това да пише :) Благодаря предварително :huh:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.