Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Химия

Featured Replies

Здравейте!Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете да реша една задача от кандидатстудентски тест по химия за УХТ Пловдив! ;) Задачката е следната:

Чаша съдържа 200 ml 0,1 М NaOH (M NaOH =40 g/mol).Колко мола NaOH ще останат в чашата,ако се вземе 50 ml от този разтвор?

А) 0.02 mol

Б) 0.075 mol

В) 0.015 mol

Г) 0.04 mol

Д) 0.1 mol

Благодаря предварително! :)

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• Отговори 119
  • Прегледи 53,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе, отговорът ти е В, ама то си е чиста математика ако въобще те интересуваше натриеавата основа и данните в скобите, то тогава щеше да ти трябва и плътността и

Търся материали на тема "Разпространение на елементите от 5а група" за Училищна презентация ! Моля ако някой има или знае къде има да даде ! Благодаря предварително

Ами поне да беше питал гугъла - Разпространение на елементите от 5а група и един от отговорите - цък

Здравейте!

Предстои ми изпит, който е пряко свързан с химията, но се затруднявам и затова реших да потърся помощ от вас.

1. Какво означава парциално налягане примерно на водните пари в SO2, някой може ли да ми го обясни на разбираем език?

2. Дефиниция за дисоциация?

3. V2O5 + SO2 Какво става при тази реакция?

4. Защо F,Cl и As деактивират V2O5?

Благодаря предварително на всички! :headphones:

Искам да направя презентация по химия за фосфора но не намирам много снимки в гоогле можете ли да помогнете и инфо да дадете колкото и да е :huh:

Искам да направя презентация по химия за фосфора но не намирам много снимки в гоогле можете ли да помогнете и инфо да дадете колкото и да е :huh:

Фосфор (Руски)

http://v.foto.radikal.ru/0706/f6/a7fef1a4e0be.jpg

http://v.foto.radikal.ru/0706/58/45e236c0938c.jpg

http://v.foto.radikal.ru/0706/92/e51d744ac0a6.jpg

http://v.foto.radikal.ru/0706/b3/bdff3c72391d.jpg

Фосфор (Български)

http://download.pomagalo.com/17296/

Разгледай, може нещо да ти свърши работа.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Всъщност, като се позачетох първия материал, които съм написал, че е на руски е на български. Името на сайта на който се хостват картинките ме е заблудил.

Парциално налягане на газ е налягането на всеки газ в сместа считан сам за себе си. Досоциацията се разглежда основно при разтвори на електролити, означава разпадане на разтвореното вещество на йони с противоположен заряд. За ванадия в момента не мога да ти кажа нищо, Утре след обяд ако не ти е късно ще имам инфо.

Здравейте!

Предстои ми изпит, който е пряко свързан с химията, но се затруднявам и затова реших да потърся помощ от вас.

1. Какво означава парциално налягане примерно на водните пари в SO2, някой може ли да ми го обясни на разбираем език?

2. Дефиниция за дисоциация?

3. V2O5 + SO2 Какво става при тази реакция?

4. Защо F,Cl и As деактивират V2O5?

Благодаря предварително на всички! :P

Аз ще се опитам да ти отговоря за ванадиевия оксид, макар че това, което ще кажа, може да е напълно грешно... Все пак ще пробвам.

Ванадия е d-елемент, а във V205 се намира във висша степен на окисление - +5. Връзката между ванадиевите и кислородните атоми е ковалентна. Мисля, че V205 е амфотерен оксид. Амфотерните оксиди взаимодействат с киселинни оскиди (в нашия случай - SO2).

V205 + 5SO2 --> V2(SO3)5

Реакцията е подобна на тази, за която съм сигурен:

Zno + CO2 ---> ZnCO3

Цинкът също е d-елемент, макар да е във II Б група.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Някой ако е правил презентация по химия за въглерод или олово много ще сам му благодарен да я прекачи :)

олово

въглерод

Каква презентация бе?! Да не би вече и слайдов файл да изкаш?! Ама съвсем се разлигавихте!

Редактирано от Венцислав (преглед на промените)

Трябва ми доклад по химия за наркотиците - Видове игрупи , наркотици на кои органи вредят, болестите които предизвикват и тъй нататък разни работи за наркотиците . Благодаря предварително !!!

• 2 седмици по-късно...

Трябва ми доклад по химия за наркотиците - Видове игрупи , наркотици на кои органи вредят, болестите които предизвикват и тъй нататък разни работи за наркотиците .

Благодаря предварително !!!

Ако искаш да си свежа напиши че наркотиците не вредят толкова на отделния човек колкото на реда и обществото като цяло. Вреди им на дебелите задници в 1во раьонно че Петьо от 4ти блок пушел трева. Проблема е че ако всички почнат да си правят готино само от наркотици държавата ще умре. А че Петьо спокойно може да се натрови с олово понеже де факто няма качетвен контрол върху пестицидите използвани при отглеждането на ганджата си е негов проблем.

За всичко друго можеш да отидеш в wikipedia там си пише като за емо-та.

Трябва ми сайт за лабораторни упражнения и любопитни опити потърсих в google ама не намерих. Трябва ми да бъде с ХЕ от 4а и 5а група.

Редактирано от martin4o_unacs (преглед на промените)

Здравейте,

изчистих темата от излишният спам и мисля, че ще е добре тук всеки да поства въпросите си и рекуестите си за доклади, теми, презентации и друг вид информация по предмета Химия. Така няма да го има момента с множеството теми, както и ще бъде много по-лесно да намерите някакъв материал от вече представените.

Мерси. :)

4Al + 3O2 → 2 Al2O3 + Q(топлина) Al + 6 HCl → 2 AlCl3 + 3 H 2Аl + 2NaOH + 2Н2О → 2NaAlO2 + 3Н Повечко ме интересува за коефицентите то другото е лесно ...

Първото и второто са си изравнени със забележката, че би следвало да е „3 H2“. Тази забележка важи и за третото, но там коефициента пред водорода трябва да е 2.

Общият принцип за изравняване е следният:

Записва се уравнението без никакви коефициенти, т.е. всяко вещество е само по веднъж. За всеки елемент се намира НОК (най-малко общо кратно) на броя атоми от двете страни на уравнението. Пред веществото се записва коефициент – НОК разделено на броя атоми от елемента в него. И така за всяко вещество, докато няма нужда от промени (умножение).

Може да звучи сложно, но ще се опитам да дам пример:

Първото уравнение се записва така:

Al + O2 -> Al2O3
Захващаме алуминия. Виждаме, че от ляво е с един атом, а от дясно с 2, т.е. НОК е 1х2=2. От ляво умножаваме по 2, а от дясно не пипаме (умножаваме по 1). Получава се:

2 Al + O2 -> Al2O3
Захващаме кислорода. От ляво е с два атома, а от дясно с 3, т.е. НОК=6. Умножаваме от ляво с 3, а от дясно с 2. Получава се:

2 Al + 3 O2 -> 2 Al2O3
Отново алуминия. НОК = 4, от ляво с 2, от дясно с 1 и получаваме:

4 Al + 3 O2 -> 2 Al2O3
и Voila!

Ако бяхме започнали с кислорода, щеше да се получи:

Al + O2 -> Al2O3 => Al + 3 O2 ->  2 Al2O3
и от там с алуминия:

4 Al + 3 O2 ->  2 Al2O3
, т.е. щяхме да спестим един пас, но това се свиква с времето.

Дано да е било полезено!

Здравейте! Трябва ми електронната конфигурация на елемент с пореден номер 22 /Ti/. Благодаря предварително! ;)

Здравейте! Трябва ми електронната конфигурация на елемент с пореден номер 22 /Ti/. Благодаря предварително! :P

1s 2

2s 2

2p 6

3s 2

3p 6

3d 2

4s 2

Мисля че е това :)

1s 2

2s 2

2p 6

3s 2

3p 6

3d 2

4s 2

Мисля че е това :white flag:

Благодаря още веднъж!

А искаш ли още една задачка? Публикувано изображение

1s 2

2s 2

2p 6

3s 2

3p 6

3d 2

4s 2

Мисля че е това :white flag:

Конфигурацията на този елемент е тази, но syglasno prawiloto е по-правилно да се запише така:

1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d2

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.