Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със стар компютър - Не буутва

Featured Replies

Здравейте!

Не знам какъв е проблема и затова не знам в кой раздел да пусна темата, но мисля че е хардуерен проблем, ако не е моля преместете темата. ;)

Имам един стар компютър. Имам и двама малки братя, които си играят на него, но го изключват от контакта. Така след няколко включвания и изключвания и компютъра не тръгва. Всичко му е наред, но не иска да буутне. След сигнала излиза едно мигащо тире и това е.

Компютъра има два харда и едно dvd. ДВД-то и единия хард са свързани на Prim IDE като двд-то е мастер, а харда слейв. Другия хард е на Sek IDE.

Настройките в BIOS-а също са наред. Направено е да буутва първо двд-то и после харда, но не става.

Пробвах с три диска. Единия беше с win 2000, а другите два с ХР. Този с 2000 тръгна някакси, но ми излезе едно съобщение, че някакъв файл е corupted и не продължи с инсталацията, а ХР-тата не тръгват. Стои си онова мигащо тире.

Моля ви помогнете. ;):P

Благодаря!

Редактирано от perer (преглед на промените)

:nono: :nono: не мисля че си вързал ЦД-то и хардовете както трябва при старите печки е много капризно това свъзване направи ги така. HDD1 - Primary IDE Master ; HDD2 Primary IDE Slave ; CD/DVD Secondary IDE Master. След това си оправи настройките в биоса бутай диска и трябва да стане. Увери се че диска с който се пробваш да Boot-неш е буутващ...(пробвай го на друг комп)

Но хардовете и ДВД-то трябва да са така........

Не разбирам много това е моето предположение нека спецовете да си дадат мнението но пробвай това което ти казах... :)

А Коруптед файловете има нещо бъгнато в Windows-a смени си дисковете ако искаш ще ти дам свястни Windows 98/2000/XP които съм тествал......

Редактирано от kopeto (преглед на промените)

Здравей perer,

В такива случаи аз разкачам излишните устройства, в случая остави само тв. диск с действащата (може би) ОС и пробвай да стартиращ. Ако не стане и се увериш, че Уин-а е прецакан добави само едно СД (по избор) и инсталирай наново ?

• Автор

Благодаря за бързите отговори!

Сега ще пробвам и двата варианта и е пиша пак. :nono:

• Автор

Здравейте!

@kopeto, благодаря ти!

Свързах ги така, както каза и всичко тръгна. ;)

Сега инсталирам win-a, но мисля да му сложа Ubuntu. ;)

Какво ще кажете? ;)

Ето параметрите:

CPU - Intel Pentium II 400MHz

RAM - SDRAM 384MB

HDD - 6 GB и 4GB

VGA - Maxtor AGP 8MB

...

Не съм сигурен че най-новото убунту ще върви прилично. Нищо не ти пречи да пробваш де. :laughing5:

Паметта е достатъчна за Ubuntu, но процесорът е слабичък.

Ако държиш дистрибуцията да е от фамилията на Ubuntu, по-добре опитай Xubuntu. Други дистрибуции с XFCE десктоп са Zenwalk и VectorLinux Standard.

Още по-леки дистрибуции са TinyMe и Puppy Linux. Има голямо разноообразие. Остава да си избереш подходящата за теб.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Добър ден.

Паметта ще е достатъчна, но видео-картата и процесора ще те спъват. Ubuntu със всичките глезотии ще влачи, освен ако не е с xfce, но пък тогава няма много програми, ще ти трябват някои библиотеки за Gnome/Kde и .. мазало. Според мен насочи се към предложенията на Trosho , може да пробваш и Debian/ Slackware.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

сложи му win 2000 SP4, няма смисъл да го товариш с XP или нещо друго.

Ами то е кажи-речи същото (няма да усети разлика в бързодействието)

Моето предложение е да си го караш на Windows 98 SE сигурно и за такъв Windows e сертифицирана тая печка.... имам подобна с по-малко рам ама по-добра видео карта (MX 400 32mb) и 6гб QUANTUM на него сложил съм му един 98 и на който му трябва PC да се рови из нета съм го закачил за рутера наще (+ сестра ми) да се оправят на него другите 2 са за мен... :wors:

А доколкото Windows 2000 и Windows XP разлика в бързината изобщо няма да исетиш на тоя комп (от личен опит го казвам) няма смисал просто ако ще слагаш 2000 слагай направо XP ако не премини на по-долен клас което ще е по-доброто според мен Windows 98/SE

Редактирано от kopeto (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.