Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се пуска SATA-HDD

Featured Replies

аз сам с такова дъно и от биоса и от вина разбирам че си нама идея за САТА диск ако някои е запознат какво се прави; дривери, биос флашване или друго плс да помогне.

Специално за инсталацията на Win - като почне има едно Натиснете F2 ако трябва да инсталирате драйвъри... натискаш го :) Трябва да си вкарал дискета с драйвъри за SATA и диска се инсталира

За Windows-а не знам но утре сутринта ще проверя въпроса с инсталацията на Windows XP на SATA диск и ще постна тук

• Автор

Dark, въпроса е по скоро хардуерен за що тоя биос не показва нищо за САТА, ако някои е имал опит с такова дъно плс да спомене нещо.

Добре де при стартиране на компютъра нали има едно Detecting IDE Drives... там изписва ли ти че имаш хард-диск?

Ето какво намерих по темата:

Странно щото на дъно Asus P4P800,Sata HDD se виждат още от биоса,и от там му задавам да буутне еди кой си ХДД и нема проблеми.

Но при КТ600-8237-Asus A7V600,не се виждат от биоса,и при инстал на ХP с Сата ХДД,требва Сата драйвери на дискета,шибано са го направили VIA.

Явно ако го виждаше от BIOS нямаше да има нужда от драйвъри, така че:

Коато започнеш инсталацията на ХР в самото начало отдолу ти казва че ако искаш да инсталираш допълнителни устройства за които няма драйвери да натиснеш Ф2.Бързо натискаш Ф2 и след као си качи драйверите които има на диска,ти казва да заредиш драйверите на устройството които предварително трябва да си ги записал на флопи дискета.Поставяш дискетата със САТА драйверите и натискаш ОК.ХР ги зарежда от флопито и продължава нататък стандартно.И накрая трябва вече да е видяло че имаш хард диск.Ако нямаш с дъното оригинална дискета с драйвери виж с какъв САТА контролер си и търси драйвери или в инсталационният диск който ти е с дъното или в нета.

И още нещо

Веднъж съм писал на подобна тема. Има дъна на които SATA е с RAID възможности. Когато RAID-а е пуснат от BIOS-а XP-то не познава дисковете. Като се изключи RAID-а XP позна диска и се инсталира. След това инсталирах драйверита за SATA-RAID. При което SATA се появи с удивителна в Device Manager-а. Включих след това RAID-а от BIOS-а и всичко заспа.

Надявам се тази информация да е от полза

• Автор

Мисля че сега зацепих какъв бил проблема, на диска на дъното имаше VIA RAID tool което са явно и драиверите за SATA, аз го премахнах понеже няма да правя масив, а тои отнема от паммета.

Все пак това не обяснава защо биоса не вижда нито раид масив вазможности нито сата. Благодаря за изровената информация. дано не сам ти отнел много време и е полезна и за други.

Скоро маи ще се преинсталира вин и тогава ще пробвам.

• 2 години по-късно...

извинявам се ако има някакви грешки но сам новак тук. Може ли някои да ми каже ако всичко си варви както рябва със САТА необходимо ли е да се инсталират допълнително драивери за да се подобри работата на системата от диска на даното?

Предварително благодаря за отговора.

По принцип Windows разпознава успешно самия хард, но за самите контролери на дъното не е зле да сложиш драивери от диска ;)

извинявам се ако има някакви грешки но сам новак тук. Може ли някои да ми каже ако всичко си варви както рябва със САТА необходимо ли е да се инсталират допълнително драивери за да се подобри работата на системата от диска на даното?

Предварително благодаря за отговора.

Ако дъното ти е с чипсет на Интел или да речем НФорс 4 - при инсталацията Уиндоус не иска драйвери,инсталира се и си работи коректно.Ако дъното ти е с чипсет VIA,SIS и т.н. ,без добавяне на драйвери за Сата ХДД няма да можеш да си инсталнеш Уиндоус-а ;)

Щом при тебе всичко си върви - няма нужда от никакви допълнителни драйвери :)

Поздрави и Добре Дошъл във форума :bye1:

Специално за инсталацията на Win - като почне има едно Натиснете F2 ако трябва да инсталирате драйвъри... натискаш го :nono: Трябва да си вкарал дискета с драйвъри за SATA и диска се инсталира

За Windows-а не знам но утре сутринта ще проверя въпроса с инсталацията на Windows XP на SATA диск и ще постна тук

DarkLight, позволявам си да те поправя, клавишът не е F2, a F5. cool.gif

Има биоси, които разпознават, че в системата има закачен диск САТА, а има и такива, които не го разпознават. И в двата случая е добре да се инасталират драйверите за САТА, които идват с дъното. Поне в практиката си аз винаги го правя и нямам проблеми.

Дори бих казал ,не F5 ,а F6 - но така или иначе постът е отпреди 2 години и DarkLight няма вече регистрация - kokomil

Ае пичове, човекът говори не за инсталация на Windows, а за вече инсталиран и работещ Windows, който си е разпознал харда в Device Manager.

Чуди се, дали има смисъл да слага допълнително драивери biggrin.gif

Редактирано от myd (преглед на промените)

Аз съм с дъно ASUS A7V600-X, и при инсталация ми иска такава дискета !

Тя съдържа две папки- PIDE и SATA + два файла- txtsetup.oem и vt6420 !

Не съм преинсталирал лично,но ми я дадоха тази дискета,заедно с драйвърите на дъното и видеото !

Пич,проблема ти е в това че новите хардове повечето са SATA II,a дъното ти вероятно поддържа само SATA.Трябват ти нови драйвери за SATA-RAID Controler.Имах такъв проблем с един Maxtor 250gb.След като инсталнах новите драйвери от VIA,всичко се оправи (ще е необходимо да го форматираш все едно е дискета).

Мерси за топлото посрещане cool.gif даното ми е ГА-К8НС с нФорсе3 250 чипсет с 256ДДР на 400 мефахерца и ми се струва че не може да достигне на максимум производителността си а др ХДД АТА Ултра 100 работи по добре от него макар че е на вазраст а в таск менажера ми показва за сцси контролера е стандартен на виндоуса та дали би се подобрила работата му като си инстална оригиналните драивери на даното за сата според мен би трябвало да подобри работата му но все пак ако някои може да ми даде мнение по вапроса ще бада доволен laugh.gif

Мерси за топлото посрещане cool.gif даното ми е ГА-К8НС с нФорсе3 250 чипсет с 256ДДР на 400 мефахерца и ми се струва че не може да достигне на максимум производителността си а др ХДД АТА Ултра 100 работи по добре от него макар че е на вазраст а в таск менажера ми показва за сцси контролера е стандартен на виндоуса та дали би се подобрила работата му като си инстална оригиналните драивери на даното за сата според мен би трябвало да подобри работата му но все пак ако някои може да ми даде мнение по вапроса ще бада доволен laugh.gif

ОС на кой диск е инсталирана - на АТА-та или на Сата-та :P

на сата диска е инсталирана операционната система

Щом Уиндоус се е инсталирал на дъно с NForce 3 на Сата диск и работи -не му трябват допълнителни драйвери за харда ;) Можеш да провериш в My Computer (десен клик)> Properties > Hardware >Device Manager > Ide ATA/ATAPI controllers > Primary IDE Chanell ( десен клик ) >Properties >Advanced Settings >Transfer Mode да не е в режим PIO ONLY (не вярвам ) - ако е такъв режима, избери DMA if Avaliable> ОК :speak:

От горенаписаното, никои не е споменал че някои дъна,

имат възможност да крият SATA хардове и CD/DVD-та като

IDE устроиства. Проверете си BIOS-а.

В такъв случаи, не е нужен драйвера от дискетката освен

ако не върнете настойките на BIOS-а по подразбиране.

Мерси за мнението обедих се,че няма нужда да се барника повече по ОС и видях, че са се инсталирали драиверите директно със инсталацията на дъното а основните драивери са се инсталирали със буутването от СД-то. Все пак човек трябва да обмени опит със останалите хора, надявам се че това е било полезно и на други. Все пак за какво служи това PIO only не можах да го намеря в речника с компютърни термини? sad.gif

Тук може малко доуточнения (започвам да се повтарям) - не е задължително ако дъното е с чипсет на VIA да иска драйвер за SATA. Тези засади с дискетката с драйверите най-често се случват когато в BIOS-a контролера е пуснат в режим RAID вместо стандартен SATA. Иначе когато SATA контролера е вграден в южния мост, дискета не е необходима, но са възможни изключения.

• 1 месец по-късно...

а когато HDD-то е SATA и има джъмпер как трябва да е???в едното положение е : limit to 1,5 GB operation,а в другото положение е : 3 GB operation????

а когато HDD-то е SATA и има джъмпер как трябва да е???в едното положение е : limit to 1,5 GB operation,а в другото положение е : 3 GB operation????

Положението на джъмпера трябва да бъде в зависимост от възможностите на дъното - ако дъното поддържа само Сата , тогава го остави на - imit to 1,5 GB operation , ако дъното поддържа Сата 2 - тогава джъмпера трябва да е - 3 GB operation . Дори и джъмпера да не е поставен както трябва , компа пак ще си върви - просто няма да може да използва пълноценно трансфера на данни , но и това трудно ще го усетиш .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.