Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прецакан ли съм?

Featured Replies

Здравейте,

вчера си купихме хладилник Samsung RL-38SBPS и очаквахме да е с отделна регулация на хладилника и на фризера, понеже на табелата с характеристиките в техномаркет пишеше, че има. И преди да попитате да сигурен съм, че това го пишеше. И така вкъщи днес преди да пуснем хладилника, докато четях книжката с инструкции останах приятно изненадан като прочетох, че температурата във фризера се регулира автоматично спрямо настройката за хладилника. До колкото знам имам право на рекламация понеже грешката би трябвало да се води тяхна и ако се възползвам от другото условие за 3то дена ако нещо не ми харесва, че мога да го варна, тези дни как се смятат. Всмисъл на мен ми го докараха в неделя вечерта, и според мен би трябвало да свършват в сряда вечерта?

А иначе какво мислите дали е голяма набутка това, че не е с отделни регулации. От един човек със същия хладилник разбрах, че на 3та степен(от общо 5) в хладилника е 5 градуса, а във фризера -15 градуса температурата. На колко градуса държите вашите фризери? Другия хладилник, който си бяхме харесали е Аристон 1821C, който вече със сигурност е с отделна регулация, но за сметка на това хладилника на Самсунга е по-дълбок. Дали си заслужава да го върна и да си взема Аристона?

Е ще съм ви благодарен да споделите какво мислите.

Отделна регулация (както трябва) са само тези с 2 компресора. И само при тях хладилникът и фризерът могат да работят независимо - т.е. да изключиш едното от тях ако не ти трябва за момента.

За претенциите си относно несъответсвия виж Закон за защита на потребителите

Чл. 4. Търговецът е длъжен да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:

1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;

2. цена, количество, начин на плащане и други договорни условия;

3. (отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.)

4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;

5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;

6. условия и срок на гаранцията;

7. срок на годност.

Чл. 5. (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.

(2) Информацията трябва да бъде вярна, пълна и разбираема.

Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.

Чл. 113. (1) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.

(2) След изтичането на срока по ал. 1 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.

(3) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства.

(4) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.

Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.

Чл. 117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.

(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея.

Чл. 118. Търговската гаранция се предоставя на потребителя в писмена форма.

Чл. 119. (1) Заявлението за предоставяне на търговска гаранция съдържа задължително следната информация:

1. съдържание и обхват на търговската гаранция;

2. съществените елементи, необходими за нейното прилагане, и по-специално: срок на търговската гаранция; териториален обхват; име и адрес на лицето, предоставящо гаранцията.

(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде ясна и разбираема.

Чл. 120. В заявлението за предоставяне на търговска гаранция се посочва, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно този закон.

Чл. 121. Неспазването на някои от изискванията на чл. 118, 119 и 120 не води до недействителност на търговската гаранция и потребителят може да се позове на нея и да претендира за изпълнение на посоченото в заявлението за предоставяне на търговска гаранция.

Чл. 123. (1) Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата.

(2) Когато производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката и удовлетворяването на рекламацията се извършва чрез замяна на стоката с друга, съответстваща на договореното, търговецът е длъжен да запази на потребителя първоначалните гаранционни условия. Когато рекламацията се удовлетворява чрез ремонт на стоката, извършените ремонти се отразяват в гаранционната карта и срокът на ремонта се прибавя към гаранционния срок.

Чл. 124. (1) При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт при условията и по реда на чл. 113 и 114.

(2) При предявяване на рекламацията за услугата потребителят може да претендира за извършване на услугата в съответствие с договора, за отбив от цената или за възстановяване на заплатената сума.

Чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено от него лице.

(2) Рекламацията се подава устно или писмено.

(3) При предявяване на рекламация потребителят посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт.

(4) При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията:

1. касова бележка или фактура;

2. протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на стоката или услугата с договореното;

3. други документи, установяващи претенцията по основание и размер.

Чл. 127. (1) Търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно.

(2) Лицата по ал. 1 са длъжни да поддържат регистър на предявените рекламации.

(3) При предявяване на рекламация лицата по ал. 1 задължително я описват в регистъра.

(4) Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е закупена стоката или е поръчана услугата, или на адреса на управление на търговеца, освен ако в договора или в документа за гаранция е определено друго.

Чл. 128. (1) Ако търговецът е приел, че рекламацията е основателна, е длъжен да я удовлетвори съгласно чл. 113 и 114.

(2) Когато търговецът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.

Закона беше по друг случай от друг форум, но го копирам цялото за по-лесно. Гледай чл. 112 и 113 - там ясно пише месец, а не 3 дни, както искат да те заблудят.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор

Мерси много за подробната информация и законите. А това за 3то дни за хладилника точно не са ми го казали. Просто съм купувал преди от там стока и са ми казвали така. Ще ги принтирам и отивам при управителя да го питам кво правим :clap:. А иначе татко ей сега ми се обади и каза, че негови приятели имали пак такива с една регулация и били доволни. Пак можели да замразяват за дълго време. Мен основно ме притеснява това дали ще може да се замразяват неща за дълго време около 4-5 месеца(майка искаше някакви чушки да си замрази :) ) на -15 градуса. Смятате ли, че си заслужава да го сменя с Аристон?

Редактирано от TheRipper (преглед на промените)

е си заслужава да го сменя с Аристон?

според мен аристон са по-добра марка от самсунг cool.gif

• Автор

А иначе офертата от техномаркет е или да си го вземат, или да ми направи 3 процента(24лв) отстъпка понеже не може 5, защото хладилникът бил на промоция. И сега ми е странно ,че за същия хладилник, който имаше леко ударено ни каза пак 3 процента, а сега за липсваща опция пак 3 процента. Също така управителят ни каза, че хладилният техник не препоръчвал хладилници с клапан понеже като се развали клапанът и става лошо и много трудно се ремонтира, а ако вземем Аристон той е с клапан. Чудим се какво да правим още.

Здравейте ние наскоро си купихме хладилник Самсунг (мн сме доволни) от Техномаркет.А по въпроса за единия мотор хем за фризера и за хладилника това не е толкова проблем на6ия съ6то е с един мотор и във фризера и хладилнка продуктите са нормалко замразени. :yanim:

Значи имам хладилк самсунг купен от техномаркет от 3 или 4 години (не се сещам вече) значи и при мен са с 5 степени. Държим го на 3-та степен и съвсем спокойно се съхраняват неща във фризера за дълъг период време (даже точно чушки сме замразявали). Съответно брат ми също има хладилник самсунг от 2 години и той е изключително доволен.

според мен аристон са по-добра марка от самсунг cool.gif

Сменяй го с Аристон-10 години и бачка като нов

cool.gif

Приятел а чувал ли си за принципа "колкото по-просто, толкова по надеждно" cool.gif Нашия хладилник е с един компресор само, че е на Зануси и вече работи безотказно 3-4 години! Незнам колко градуса е в камерата ама всичко е на "камък" за мноого дълаг период от време и няма проблем! Леда за водката също става много бързо cool.gif Даже понякога ако е по усилен започва да замразява и в хладилника biggrin.gif Бе куче общо-взето :) Вземай си 3-те процента и си свиркай! :)

Трябва да вметна да не приемате надписите пред стоките в Техномаркет за чиста монета. Бях си харесал mp3 player и отидох там само за да го купя. Като погледнах описанието пред него, бяха си добавили някоя и друга функция. Обслужващия персонал на въпросния щанд беше просто подавачка, а не продавачка и си нямаше на идея какво продава. Като обърнах внимание за несъответствията, просто вдигнаха рамене.

Трябва да вметна да не приемате надписите пред стоките в Техномаркет за чиста монета. Бях си харесал mp3 player и отидох там само за да го купя. Като погледнах описанието пред него, бяха си добавили някоя и друга функция. Обслужващия персонал на въпросния щанд беше просто подавачка, а не продавачка и си нямаше на идея какво продава. Като обърнах внимание за несъответствията, просто вдигнаха рамене.

Мда, поне половината от персонала им е така. В нашето село като се засилят към мен за да ме "облсужат и консултират" и ги спра отдалече, с ръце дори, се цупят и обръщайки се обратно обикновено промърват нещо от вида - "абе както си искаш" :)

Темата вече не е актуална, времето за размисъл е изтекло отдавна предполагам. Но да добавя един глас за Аристона все пак. Аз съм с Филипс, закупен втора употреба през 1995 г. и работи като чук до момента. С хубава камера дето прави всичко на камък и чушките на майка ми издържат точно по една година, запазвайки се в отлично състояние. Бил е произведен в Италия, във връзка с темата, но не зная точната му година на рождение... ohmy.gif

• 2 месеца по-късно...

Не съм заподнат ама Храдилника е купен 1981г-работи без дефект и ще го сменя защото бил нисък или висок енергиен клас,каквото и да значи-с прости думи демоде,търся хладилник да искара барим 20 години без ремонт, cool.gif

• 8 месеца по-късно...

Темата е стара, но по принцип да знаете и да не се притеснявате- хладилник + фризер, които се регулират само от 1 място(т.е от термостата в хладилното) са проектирани така, че да поддържат и нужната темп. във фризера ~ -18 градуса, така че няма защо да се притеснявате за годността на продуктите във фризера.

Предимството на машините с 2 компресора- отделно на хладилника и отеделно на фризера, е че могат да работят независимо- т.е да си изключиш фризера ако нямаш нищо в него. По този начин спестяваш малко консумирана електроенергия.

Редактирано от sealevel (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.