Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

11 български щангисти хванати с допинг

Featured Replies

Единайсет български щангисти са били хванати с положителни допинг проби. При това положение националните ни отбори при мъжете и жените по вдигане на тежести няма да вземат участие на Олимпиадата в Пекин, съобщи Gong.bg.

Пробите на спортистите ни са били взети на 8 и 9 юни по време на лагера на мъжете в Асеновград и на жените в Смилян, а след изследването се установило наличие на метандианон (анаболен стероид) в 11-те проби на националите ни. Става въпрос за осем състезатели при мъжете и три при жените.

Заради скандала от Федерацията по вдигане на тежести обяви, че ще оттегли отбора от Игрите в Пекин. Ако и "Б" пробите на българските щангисти се окажат положителни, те ще бъдат наказани от международната федерация.

Във връзка с допинг скандала оперативното бюро на БОК се събира спешно в понеделник, 30 юни, от 11 ч в олимпийската ни централа. На срещата ще бъде поканен и Камен Плочев, председател на Националната комисия за допинг-контрол. По време на форума ще бъде дискутирана и подготовката на делегацията ни за олимпийските игри в Пекин.

Преди известно време подобен скандал връхлетя тима на Гърция, но в техния случай забраненият препарат се оказа грешка на фармацевтична компания, която след това призна и се извини за случилото се.

Източник: Дарик

Айдееее.... Май само с волейболистите ще си останем....

Редактирано от saber123 (преглед на промените)

.....

Преди известно време подобен скандал връхлетя тима на Гърция, но в техния случай забраненият препарат се оказа грешка на фармацевтична компания, която след това призна и се извини за случилото се.

Източник: Дарик

А дано и сега някоя фармацевтична компания поеме вината.....

Вдигането на тежести е елементарен спорт - взимаш редовно допинг и накрая само българите и гърците ги хващат !!! biggrin.gif Така излиза, въпреки че не е много смешно. И естествено, пак фармацевтичните компании, лекарите и папата са виновни само щангистите са с ореол над главите си....

Много лошо. Обичам да гледам щанги и да викам пред телевизора за нашите. Язък за спортистите и за труда ,дето са хвърлили тия четири години. Онзи ден имаши подобни съобщения за състезател по колоездене и състезателка по спортна стрелба. Дано не изпаднат още спортисти , че то какво да гледам тогава от олимпиядата?

Аз им вярвам и смятам, че това е целенасочен и планиран удар срещу нашите момчета. Професионален щангист да зоби с метан преди олимпиада - това е просто смешно. Никой щангист няма да направи такова нещо при положение, че знае, че ще дава допинг-проба.

Нямам представа по какви системи и методи се готвят щангистите, но съм далеч от мисълта, че професионален щангист ще взима метан, при положение, че има къде-къде по-качествен допинг. Друго, което лично съм забелязал - през последните година-година и половина на нашият пазар за стероиди няма качествен метан, всичко е менте.

Още нещо: напълно възможно (и според мен най-вероятно) е в хранителните добавки, с които неминуемо се възстановяват нашите да са "подсилени" с малко метан, особено ако са български, като знам какви боклуци бълват родните фирми.... ;)

От който и ъгъл да погледна не може щангист сам да вземе препарата или треньора да му го е дал, защото и двамата знаят какви ще са последствията. Никой парашутист няма да скочи без парашут от самолета, защото знае, че ще се убие, нали?

Остават възможностите за нечисти хранителни добавки и саботаж от вътрешен човек или конкуренцията. Всякакви други предположения за мен са смешни.

Аз им вярвам и смятам, че това е целенасочен и планиран удар срещу нашите момчета. Професионален щангист да зоби с метан преди олимпиада - това е просто смешно. Никой щангист няма да направи такова нещо при положение, че знае, че ще дава допинг-проба.

Нямам представа по какви системи и методи се готвят щангистите, но съм далеч от мисълта, че професионален щангист ще взима метан, при положение, че има къде-къде по-качествен допинг. Друго, което лично съм забелязал - през последните година-година и половина на нашият пазар за стероиди няма качествен метан, всичко е менте.

Още нещо: напълно възможно (и според мен най-вероятно) е в хранителните добавки, с които неминуемо се възстановяват нашите да са "подсилени" с малко метан, особено ако са български, като знам какви боклуци бълват родните фирми.... ;)

От който и ъгъл да погледна не може щангист сам да вземе препарата или треньора да му го е дал, защото и двамата знаят какви ще са последствията. Никой парашутист няма да скочи без парашут от самолета, защото знае, че ще се убие, нали?

Остават възможностите за нечисти хранителни добавки и саботаж от вътрешен човек или конкуренцията. Всякакви други предположения за мен са смешни.

Странното е, че всички щангисти (до колкото знам) са хванати с допинг. На мен това ми се струва доста неестествено.

Редактирано от needsleep (преглед на промените)

Добро утро;)

И аз съм на мнение,че надали ще взимат точно метан след като се знае,че поне шест месеца не може да се изчисти от тялото.

Има къде по-модерни средства за "възстановяване" в днешно време.

Също така ми е чудно как само едни и същи нации ги хващат с допинг!?Спортистите от другите страни не взимат ли?

И да не сме прави аз считам себе си за патриот и ще застана на тяхна страна!

Прохладен ден на всички:ph34r:

Редактирано от pepi7308 (преглед на промените)

Заговор !!! Жалко, че няма начин да се обжалва. 1 на милион е шансът 2-рата проба да е отрицателна sad.gif. Жалко за момчетата. Чакахме много медали......

Нищо ново,защо ли не се и учудвам от тази новина ;)

• Автор

Един от щангистите с допинг: Големи интереси и пари играят в нашия спорт

Ако наказанието ни е 4 години, ще се откажа от спорта, ако е две, ще се готвя за следващата олимпиада. Това заяви в Разград един от най-младите български щангисти, хванати с допинг. Ивайло Филев от Исперих е на 21 години, на тренировки е постигал световните рекорди в категорията си – до 62 кг.Ето какво още каза Филев за Дарик:“Нямам професия, професията ми е спортът, спряхме със спорта и ще видим нещо друго, защото се бях отдал напълно.“В Исперих носителят на бронзов медал при първото си и единствено участие на световно първенство ще чака наказанието за употреба на допинг.“За мен лично, ако е две години, ще ги изтърпя, ще тренирам пак, ще продължа, но ако е 4 години, може да спра спорта, защото това е голям период и не се знае след четири години.“Ивайло Филев обяснява, че българският отбор е отивал на олимпиадата за шест медала от шестима участници, той самият се е готвел за злато.“На тренировка постигах световните рекорди в моята си категория, правех ги на тренировка. Отивах за първо място, готвех се за първо място, пък там вече е състезание, както протече, дали ще е първо, дали ще е четвърто там…“Според Филев именно високите постижения на българските щангисти са в основата на инцидента.“Нашата федерация направи една грешка, защото публикува в интернет националният отбор какви резултати е постигнал от републиканското в Стара Загора. Имаме сайт на Българската федерация и там качиха тези резултати. И те като видяха тези резултати, се уплашиха, че ще ги бием, ще им вземем медалите и гледаха да ни направят някакъв номер, само и само да ни изкарат.“Кой се е уплашил Филев не назовава, не изключва, че може да има заговор срещу българските щанги, но не е категоричен кой го е организирал.“Сега дали е световен, дали някой ни завижда от България, защото все пак ние, българският народ, сме си малко завистливи, не мога да кажа. Отвсякъде може да е.““Големи интереси и големи пари играят в нашия спорт“– казва 21-годишният исперихчанин и отново се връща към версията за конспирация.“Да ви кажа, как може една малка България като нас да бие примерно, да вземе на китайците медалите в Китай или пък някои други големи страни.“Филев убедено заявява, че не е пил неразрешени медикаменти.“Само такива възстановителни, които са позволени. Защото все пак само с храна не става. Малко трябва и организма да се подсили с витамини. Тези медикаменти, които ни дават, са изследвани в лаборатории. Всичко трябва да се знае, докторът и треньорът, защото и треньорът и той трябва да знае какво си вземаш, защо си вземаш. Защото ние сме се подписали под такъв документ, че без знанието на тях, нищо не може да приемем. Ако вземем, подлежим на наказание.“Подмяна на пробите или поставяне на неразрешеното вещество в позволените протеини е сред версиите, които федерацията по щанги разследва – обяснява младият щангист.“Освен за нас, състезателите, новината за допинга бе шок и за треньора Пламен Аспарухов“– казва още Филев.“Той, треньорът ни, като ни каза, беше съкрушен просто, не знаеше къде се намира, като ни извести, като ни каза тази новина. Направо бяхме в шок, първия един час даже не знаехме къде се намираме, какво става, мислихме, че това е сън.“

Източник: Dariknews

• Автор

ДАМС отнема лиценза на федерацията по щанги

Българският олимпийски комитет (БОК) няма да спира от участие в Пекин 2008 националния тим по вдигане на тежести. Това решение взе изпълнителният комитет на БОК на извънредно заседание. "Няма да предлагаме на общото събрание утре да се извади отбора от участие на Олимпиадата, защото нямаме и това право. Напротив ще предложим на БФВТ за подготви и изпрати отбор в Пекин. В олимпийската ни делегация ще бъде включен спортът вдигане на тежести, дори и с „Б" състав", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова. Костадинова каза още, че се надява „Б" допингпробите да са отрицателни. "Почти няма обаче случай „А" пробите да са положителни, а Б - отрицателни", добави тя. Резултатите от контролния анализ ще бъдат извършени в лабораторията в Кьолн и ще станат известни до един месец.

Надяваме се МОК да не накаже българските щангисти и федерацията по вдигане на тежести да извади добре подготвен "Б" отбор, с който да се представим на добро ниво. При евентуално наказание от МОК, ние ще накажем федерацията по щанги, като част от наказанието ще е отнемане на лиценза. Най-вероятно това ще бъде за срок от 2 години. Отделно ще бъде наказан и треньорът, както и президентът на федерацията, а отделно от това ще бъдат отрязани всички финансови субсидии. За този олимпийски цикъл от 4 години федерацията по вдигане на тежести е получила над 5 милиона лева.

Състезателите са били проверявани за допинг и през април, и през май, но и двата теста са били отрицателни, заяви председателят на Националната комисия за допингконтрол Камен Плочев. "До момента, в който не стане известен резултата от "Б" пробата съответният спортист няма право да тренира и да се състезава. Ако и контролният анализ даде положителен резултат, федерацията е длъжна да го накаже", подчерта шефът на комисията за допингконтрол.

„Надяваме се международната федерация да не наказва нашите спортисти, защото при евентуална санкция, ще трябва да плащаме солидни глоби. А дали ще се платят, ще се реши при евентуално наказание и определяне на сумата", добави Плочев.

Шефът на националната комисия по допингконтрол каза още, че наказанието на щангистите при положителна „Б" проба ще е две години при първо уличаване в употреба на забранени вещества и до живот за тези, които са втори път са хванати.

Източник: ТопСпорт

Все пак при толкова вложени труд и пари и с "Б" отбор пак ще е по- добре от нищо.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Щангистите запазват надежда до другата седмица

Главният секретар на Федерация по вдигане на тежести Тенчо Тенев заяви, че най-рано в края на тази седмица ще излязат крайните резултати от разпечатването на Б пробите на 11-е български щангисти. „Разпечатване на 3 произволни проби бе направено днес, за да се уверим как точно става самото отваряне. Самото изследване на пробите представлява една сложна процедура. Аз храня надежда за положителен изход и докато не получим финалния анализ, винаги има надежда.

Досега не е имало такъв случай – 11 проби с едно и също вещество с много близки коефициенти. Утре ще започне работата по другите проби. Това отнема доста време – 12 часа са необходими, за да може една проба да бъде доведена до краен резултат, така че началото на следващата седмица ще можем да получим крайния резултат”, каза Тенев.

Източник: НетИнфо

Дано пак не ни прецакат

sad.gif

За мен това си е чиста гавра-с България,с труда на спортистите ни

Кое е гавра? Това,че се спазват антидопинговите правила ли? И как пък все ние сме жертви на разни конспирации...

Нищо ново под слънцето - то нашите все търсят причината в заговори, разни диверсантски изпълнения и т.н. Тъпчат се с химикали до пръсване, а после се тюхкат, че някой друг е крив. Проблемът е, че всички го правят, но не всички ги хващат. И тук вината е изцяло в ръководството, те като че ли не знаят, че преди голямо състезание се правят "внезапни" проверки, които съвсем не са такива.

И все пак по-добре така, отколкото да се повтори резилът от Сидни.

"Това е стимулант, който не се използва от 25 години. Точното наименование на препарата е метандианон /анаболен стероид/ и се продава срещу рецепта в почти всяка аптека в България на цената около 50 стотинки. Следи от този препарат се откриват 6 месеца след първоначалната му употреба. Никой в света не го използва. Версиите за случая са няколко. Основната е, че този препарат е попаднал в организма на състезателите като част от хранителна добавка. Федерацията обаче нямаме пари да изследва всяка храна, която дава на състезателите.

Тъй като до момента щангистите са били проверявани няколко пъти и всичко е било чисто, предстои изследване на последните храни, за да се разбере поне от къде идва този допинг."

http://www.burgasnews.com/content/view/6807/340/

Не стига че не се използва от години-ами и всичките пили от него

Голяма смешка,няма що

biggrin.gif

• Автор

И "Б" пробите на щангистите положителни

И "Б" пробите за допинг на 11-те уличени наши национали по щанги са положителни. Това съобщи генералният секретар на федерацията ни - Тенчо Тенев. Преди малко повече от час се е получил факс с известието за "Б" пробите от международната централа. "Потвърждават се положителните тестове на 11-те ни състезатели, чиито проби са показали наличие на метандиенон - заяви генсекът Тенчо Тенев. - Най-вероятната глоба за нас като федерация е 460 000 долара. Срокът за лишаване на състезателите от право на участие ще бъдат оповестени допълнително".

Според Тенев най-вероятната причина за наличието на стероида в организмите на уличените в допинг щангисти е в хранителни добавки. Те са били поети след европейското първенство в Италия през април. Уличените български щангисти са Величко Чолаков (над 105 кг), Георги Марков (85 кг), Иван Стоицов (77 кг), Алан Цагаев (105 кг), Демир Демирев (69 кг), Ивайло Филев (62 кг), Иван Марков (85 кг) и Мехмед Фикретов (69 кг), както и Донка Минчева (48 кг), Милка Манева (63 кг) и Гергана Кирилова (63 кг).

Източник: ТопСпорт

От цялата история не разбрах само 2 неща:

1. Кой ще плати глобата от близо половин милион долара?

2. Кой ще отговаря за поредната издънка?

Пак ли е виновен световният империализъм или е предварително режисирана сценка с изцяло българско участие?

Реално погледнато вдигането на тежести е силов спорт и без допинг малко трудно ще се вдигат тези тежести. Въпроса е да не те хванат. Надали само българите употребяват допинг? Не сме единствените, но нас са хванали. Добре, че целия отбор е изтеглен на време от олимпиадата. Иначе пак щеше да има резил. А знам ли? Може да е въпрос на политика и пари . С отеглянето на нашите се открива пътя на руснаци, катарци, турци и други.

Другото, което ми прави впечатление, че тези допинг проби са явяват винаги преди олимпиади. Може да е съвпадение, а може и да не е. Предполагам, че доста пари и интереси са замесени.

Според мен глобите трябва да бъдат платени не от състезателите, а от лекари и треньори.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.