Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

Има още малко за дефиниране, но си най-близо до това което имах впредвид.

Чакаме дума ( и гледай да не задремеш и да чакаме два дена! )

С една дума: копиране в сексуалния избор

Не се сещам за нищо по-точно...

Денотативно значение на езиковия знак

Извинявам се за лекото отплесване...

Редактирано от izzzy (преглед на промените)

• Отговори 983
  • Прегледи 70,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

един по желание да даде дума :huh:

Та какво прави кондуктора?

имайки предвид професионалната ти деформация biggrin.gif , предлагам следните значения :

1.)Ел.проводник, всяко тяло, което сложи да провежда ток.кабели, жици, всичко.

2.)на машините за рязане на метал, кондуктор му се вика на една джиджавка, която служи за придържане на ножа или на предмета, като му осигурява желаното положение при рязане.

p.s.Сондьорите пък викат "кондуктор" на първата от редицата тръби, при сондаж.Тя проверява терена.

Но малко вероятно ми се струва да си мислил точно за това значение на думата :P

p.p.s. По-горе казаха за професията "кондуктор", нали ?

Познах ли?

Думата е латински произход.

"Pro"-напред, и "longos"-дълъг.Влязла е у нас от френски - изписва се prolongation.

Продължение на срок, на действие на договор, поръчка , полица и т.н.

Абе-отсрочка с една дума ;)

==>пиеза (ударението е на "Е") :P

искам да ти кажа пиеЗи в гугъла няма - само пиеСи в едно, две, три или по желания действия.............. sad.gif

А, не бе! Има ги! Нещо за музика иде реч...

искам да ти кажа пиеЗи в гугъла няма - само пиеСи в едно, две, три или по желания действия.............. sad.gif

А, не бе! Има ги! Нещо за музика иде реч...

Далеко си.

Жокер : извънсистемна единица мярка.Сега остава да кажете за какво е.

предавам се - вече съм на втора чаша вино :rolleyes:

това което виждам в гугълчо е за тонколони sad.gif

Това нямаше ли нещо общо с хорните? Един колега е маниак на тена тонколони и от него съм я чувала...

ми виж кво казва - някаква единица..........

Тъй като този термин доста ме затрудни, предлагам да ни кажеш какво точно представлява, защото най-близкото до него е ето това:

Пиезометър : Уред за измерване на свиваемостта на твърди, течни и газообразни тела. Конструкцията му зависи от състоянието на изследваното тяло, от температурата и налягането, при които се работи.

Ако се съди по произхода на думата пиезата би трябвало да е някаква единица за натиск или налягане...

Но нищо повече не мога да измисля...

А иначе аз бях дала терминче, но явно никой не го е видял, сигурно защото бях редактирала стар пост...

Ако се съди по произхода на думата пиезата би трябвало да е някаква единица за натиск или налягане...

Но нищо повече не мога да измисля...

А иначе аз бях дала терминче, но явно никой не го е видял, сигурно защото бях редактирала стар пост...

Ще го дадеш :P защото позна ;)

пиеза- от гр.piezo - "натискам" - извънсистемна единица за налягане , равна на един стен (102 кг) за 1 кв.метър.

между другото "стен" е също хубава думичка за познаване ;)biggrin.gif

давайте дума де.....

е, този път направо ни заби! Браво! :baby:

Ето и думичката: денотативно значение на езиковия знак

Ето и думичката: денотативно значение на езиковия знак

Денотат и денотация – знакът поначало представлява (замества) даден обект, т.е. той го обозначава. Това обозначаване е свързано с актуалната знакова ситуация (конкретен семиозис) и потенциалната знакова ситуация (абстрактен семиозис). При конкретния семиозис знакът се съотнася с точно определен обект, един от класа еднородни предмети. Този конкретен обект е неговият денотат. Това съотношение между знака в употреба и денотата, т.е. конкретно обозначаемия обект се определя като денотация (съотношението между езиковия знак ‘автобус’ и обекта ще бъде денотация и обектът – денотат при конкретна знакова ситуация).

При абстрактния семиозис знакът се съотнася с обекта като клас от еднородни обекти. Този обект изобщо е негов референт. Това съотношение между знака и обекта (класа от предмети) се определя като референция (съотношение) между езиковия знак (автобус) и обекта (референция и референт) при потенциална знакова ситуация, т.е. знакът изобщо и обектът, равен на класа от такива обекти.

става ли за обяснение ?

Денотат и денотация – знакът поначало представлява (замества) даден обект, т.е. той го обозначава. Това обозначаване е свързано с актуалната знакова ситуация (конкретен семиозис) и потенциалната знакова ситуация (абстрактен семиозис). При конкретния семиозис знакът се съотнася с точно определен обект, един от класа еднородни предмети. Този конкретен обект е неговият денотат. Това съотношение между знака в употреба и денотата, т.е. конкретно обозначаемия обект се определя като денотация (съотношението между езиковия знак ‘автобус’ и обекта ще бъде денотация и обектът – денотат при конкретна знакова ситуация).

При абстрактния семиозис знакът се съотнася с обекта като клас от еднородни обекти. Този обект изобщо е негов референт. Това съотношение между знака и обекта (класа от предмети) се определя като референция (съотношение) между езиковия знак (автобус) и обекта (референция и референт) при потенциална знакова ситуация, т.е. знакът изобщо и обектът, равен на класа от такива обекти.

става ли за обяснение ?

Перфектно е :angry:

НАИБ — Човек, който е положил клетва да не попада жив в ръцете на врага, традиционен обет на вожд на свободните

Е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.