Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

някаква си електронно-лъчева тръба, използвана обикновено за превключане на многоволтови и многоамперови вериги

Ей, колега, за такъв отговор една стара преподавателка от техническия би та накарала да си сготвиш студентската книжка с ориз! Я са понапъни малко! Че е тръба (лампа) е вярно, ама всичко останало.....

Хайде помисли до утре, че сега отивам да дръпна едно влакче от 1600 тончета до града на Загорка, и утре след обяд ще прочета верния ти отговор. Пожелай ми безсмъртие, че както ми са спи...

• Отговори 983
  • Прегледи 70,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Автор
Ей, колега, за такъв отговор една стара преподавателка от техническия би та накарала да си сготвиш студентската книжка с ориз! Я са понапъни малко! Че е тръба (лампа) е вярно, ама всичко останало.....

Хайде помисли до утре, че сега отивам да дръпна едно влакче от 1600 тончета до града на Загорка, и утре след обяд ще прочета верния ти отговор. Пожелай ми безсмъртие, че както ми са спи...

Освен да добавя че е диод, електронен ключ, май-често се използва в радарите и че мощностите, управлявани от него мога да стигнат 40 MW (в някои ексцентрични варионти до 10TW) май друго трудно мога да добавя, пожали бедния машинен инженер

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Ей сиа глей кво става...

Тиратрона е вакумен йонен прибор със студен катод и решетъчно управление на възникване на дъговия разряд или тлеещ разряд. След запалването през решетката не може да се управлява анодния ток и затова се гаси с намаляване на анодното напрежение. Използва се най-често във вериги за генериране на мощни токови импулси - главно в модулаторите на радиолокационните станции.

Съвремен прибор с подобно действие - тиристор.

• Автор
Ей сиа глей кво става...

Тиратрона е вакумен йонен прибор със студен катод и решетъчно управление на възникване на дъговия разряд или тлеещ разряд. След запалването през решетката не може да се управлява анодния ток и затова се гаси с намаляване на анодното напрежение. Използва се най-често във вериги за генериране на мощни токови импулси - главно в модулаторите на радиолокационните станции.

Съвремен прибор с подобно действие - тиристор.

С тази малка разлика че тиристора се отпушва от управляващие електрод и се запушва от обратно напрежение. (а и не може да понесе доколкото знам такива токове и напрежения) :)

Браво и на двамата! Само да добавя, че има тиристори за токове от порядъка на килоампери. Такива са използват в локомотивите.

Хайде сега давайте дума, ама по-лесна, че още не съм са събудил. То беше кошмарно пътуване - София - Ст. Загора 11 часа. Къде ли не ни спираха... А на Ст. Загора, след като без причина висяхме на входния семафор 30 минути, дежурният ни даде транзит, при положение, че туй е крайната гара на тоз влак. И като спрях той са развика що спирам!

• Автор
Браво и на двамата! Само да добавя, че има тиристори за токове от порядъка на килоампери. Такива са използват в локомотивите.

Хайде сега давайте дума, ама по-лесна, че още не съм са събудил. То беше кошмарно пътуване - София - Ст. Загора 11 часа. Къде ли не ни спираха... А на Ст. Загора, след като без причина висяхме на входния семафор 30 минути, дежурният ни даде транзит, при положение, че туй е крайната гара на тоз влак. И като спрях той са развика що спирам!

Ох, ами така е вероятно защото не е регулярен курс, знам ли. А може на Загората да са блокирали местата за маневриране, все пак доста възлова е

Някой да даде дума, нищо не ми идва в главата

а, да бе! Напълнихте ми главата с тиратрони и сега - нищо не се сеща! Казвай думата!

лепило

колоидния разтвор е дисперсна система в която има дисперсна фаза и дисперсен разтвор

като сме ги подкарали на "к"

клъстер

Китка, сноп, пресечна точка на линии, отправна точка на няколко вектора.

Тъй бива ли?

• Автор
като сме ги подкарали на "к"

клъстер

Организирана система от машини, насочена към:

1. отказоустойчивост - ако едната падне, друга поема работата й

или

2. балансиране на натоварването )обикновено на една задача)

или

3. разпределяне на ресурси и натоварване, но при няколко (много задачи)

ТОва е дефиницията в ИТ смисъла. Да си дефинирала област :speak:

чакай да видим в железопътния транспорт как е biggrin.gif

чакай да видим в железопътния транспорт как е biggrin.gif

Ти галиба са ибааш с батю си, а?

Ама батю ти ни пада по гръб! В железопътния транспорт е възлова гара, където са пресичат или отклоняват няколко линии (cluster station). Например София, Г.Оряховица, Левски, Димитровград, Каспичан, Карнобат и др.

ми то аз за това питам я! И ний поназнайваме нещо за гарите :baby:

Давайте момчета дума :speak:

И са emmi на кой му е по-голям :speak:

момент да извадя рулетката :baby:

момент да извадя рулетката :speak:

Хайде сега да не са разгащвам, че ми е хладно. Можеш да ми вярваш - 18 см в бойно положение, 9-10 - в походно.

Не знам дали печеля при измерването, но ето думичка: Тотман

Редактирано от Tramway (преглед на промените)

Дума?

че нещо се разсеях.............. :speak:

Организирана система от машини, насочена към:

1. отказоустойчивост - ако едната падне, друга поема работата й

или

2. балансиране на натоварването )обикновено на една задача)

или

3. разпределяне на ресурси и натоварване, но при няколко (много задачи)

ТОва е дефиницията в ИТ смисъла. Да си дефинирала област :ph34r:

Хм, какви значения имало само... Аз си живурках досега само с това

Клъстер се нарича обединяването на 2 или повече сектори от пътеките върху FDD или HDD носители на информация biggrin.gif

• Автор
Хайде сега да не са разгащвам, че ми е хладно. Можеш да ми вярваш - 18 см в бойно положение, 9-10 - в походно.

Не знам дали печеля при измерването, но ето думичка: Тотман

модул с пневмоапарати с реално действие за автоматично спиране или управление на скоростта на влака?

Хм, какви значения имало само... Аз си живурках досега само с това

Клъстер се нарича обединяването на 2 или повече сектори от пътеките върху FDD или HDD носители на информация biggrin.gif

...които се достъпват като един неделим блок от операционната система и могат (стандартно) да са част от само един файл...

Контрола (ИТ)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

модул с пневмоапарати с реално действие за автоматично спиране или управление на скоростта на влака?

Да. Действа при скорост над 10 км/ч, като на всеки 30 сек трябва да натискаш бутон или педал. Ако си умрял или припаднал, след още 10 сек тотманът задейства екстрено задържане. Думата иде от немски и означава мъртвец.

Давай! Ти си.

ПП А, видях, че си дал дума. Sorry!

Редактирано от Tramway (преглед на промените)

чакай малко - искаш да кажеш, че през 30 сек. трябва да натискаш нещо за да сигнализираш, че си жив ли?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.